Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Δένδιας: Η κυβέρνηση απεκδύεται των ευθυνών της στο προσφυγικό
  • [02] Ικανοποίηση Δ. Αβραμόπουλου για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
  • [03] Αφορολόγητο, «κόκκινα» δάνεια, αδήλωτα εισοδήματα και εισφορές συζήτησαν κυβέρνηση και θεσμοί
  • [04] Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
  • [05] Μουδιασμένοι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
  • [06] Ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αθηνών - Πατρών
  • [07] Έφθασαν στο Κουτσόχερο οι πρώτοι πρόσφυγες
  • [08] Αντ. Αλφάνο: H συμφωνία μειώνει τις πιθανότητες μαζικών αφίξεων προσφύγων στην Κάτω Ιταλία
  • [09] Το «παλίμψηστο» της αρχαίας Κυδωνίας μέσα από τις ανασκαφές στο Καστέλι Χανίων
  • [10] Πολλά ασαφή σημεία στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας βλέπει το Ποτάμι
  • [11] Τον φόβο ότι οι 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκφράζει ο Δ. Κουτσούμπας
  • [12] Στο τραπέζι αφορολόγητο, «κόκκινα» δάνεια, αδήλωτα εισοδήματα και εισφορές
  • [13] Την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε ο Ζαν - Μαρκ Ερό
  • [14] Μ. Τσαβούσογλου: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα

  • [01] Ν. Δένδιας: Η κυβέρνηση απεκδύεται των ευθυνών της στο προσφυγικό

    Την εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση, και να περάσει τα μέτρα, θα έχει κάνει «ένα ακόμη βήμα προς την αναπόφευκτη πτώση της», εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά». Κάνει επίσης λόγο για «διαχειριστική ανεπάρκεια» και «ιδεοληπτικές εμμονές» της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, για το προσφυγικό, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απεκδύεται κάθε ευθύνης για θλιβερές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στην επικράτειά της και περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή», ενώ με αφορμή τα όσα έγιναν με τον Γ. Μουζάλα, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι «επιρρεπής στο "ατύχημα", ανά πάσα στιγμή».

    Επίσης, ο πρώην υπουργός ασκεί κριτική για τη μη εφαρμογή του σχεδίου «Ιώνη», για το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου προσφύγων και του σχεδίου «Ασπίδα», για την αντιμετώπιση εισροής παράνομων μεταναστών, αλλά και για τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [02] Ικανοποίηση Δ. Αβραμόπουλου για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

    Ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επιτεύχθη χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάνοντας λόγο για «μια ισχυρή συμφωνία που αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και δεσμεύει όλα τα μέρη σε ουσιαστική συνδρομή».

    Σε δήλωσή του ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας τονίζει πως οι προσπάθειες της Επιτροπής και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις έφεραν το θετικό αποτέλεσμα, επισημαίνει όμως πως "η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί μαγική λύση, που θα λύσει το πρόβλημα αυτόματα".

    Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο κλειδί της χθεσινής απόφασης είναι η εφαρμογή της που είναι άμεση.

    Στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει μάλιστα πως "θα δοκιμασθεί η βούληση, η δυνατότητα και η ετοιμότητα όλων των μερών για την εφαρμογή της".

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, η Επιτροπή όρισε χθες ήδη έναν επιχειρησιακό υπεύθυνο, ο οποίος ξεκίνησε να συντονίζει όλα τα Κράτη-Μέλη και ήδη η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ενημερώσει τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνδρομή τους σε προσωπικό και μέσα.

    [03] Αφορολόγητο, «κόκκινα» δάνεια, αδήλωτα εισοδήματα και εισφορές συζήτησαν κυβέρνηση και θεσμοί

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργόςΟικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλοςκαι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Τέσσερα ήταν τα σημεία - κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018.

    Πιο συγκεκριμένα:

    1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

    2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

    3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

    4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    [04] Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

    Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

    Στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494.

    Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.

    Επίσης, στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

    [05] Μουδιασμένοι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

    Αμηχανία και πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα κυριαρχούν, σήμερα, στην Ειδομένη, μία ημέρα μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ως την τελευταία στιγμή πως κάτι θα γίνει και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα άνοιγαν, με τις αποφάσεις τους, τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    «Ήρθαμε ως εδώ γιατί πιστεύαμε πως στην Ευρώπη θα βρούμε ελευθερία. Αντ' αυτού βρεθήκαμε εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, χωρίς να ξέρουμε αν θα μπορέσουμε τελικά ποτέ να φτάσουμε στον προορισμό μας» λέει ο 23χρονος Χάλεντ, από το Χαλέπι της Συρίας, που θέλει να πάει στη Γερμανία, να σπουδάσει και να ζήσει «μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι».

    Απογοητευμένος από την εξέλιξη του ταξιδιού του δηλώνει και ο 25χρονος Χοσάμ από τη Συρία, ο οποίος κάθε μέρα στήνεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και κρατώντας χαρτόνια με διαφορετικά συνθήματα, μαζί με κάποιους συμπατριώτες του, προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα του κόσμου πάνω στο πρόβλημά τους. «Γλιτώσαμε από τον πόλεμο, με κάνετε όμως να εύχομαι να μην τα είχα καταφέρει» έγραφε ένα απ' αυτό λίγες ημέρες πριν, ενώ χθες, όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίαζαν για το μέλλον των χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και αλλού, κρατούσε ένα χαρτόνι που έδειχνε σβησμένη μία - μία τις ημέρες που είναι στον καταυλισμό.

    Η Φάτιμα είναι, επίσης, από τη Συρία και θέλει να πάει -όπως οι περισσότεροι- στη Γερμανία για να δώσει «μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή» στα παιδιά της, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαι απογοητευμένη με την Ευρώπη. Περίμενα πως τα σύνορα θα ανοίξουν. Περίμενα πως η Μέρκελ θα κατάφερνε να μας απεγκλωβίσει» σημειώνει, ενώ ευχαριστεί τον ελληνικό λαό για την αγάπη με την οποία τούς έχει περιβάλλει. «Οι Έλληνες δίνουν και την ψυχή τους για εμάς. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε απ' αυτούς;».

    Όσο για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που τούς δίνει μια ευκαιρία να βρεθούν στην Ευρώπη; 'Αλλοι το βλέπουν ως διέξοδο, όπως η 16χρονη Χάγια και η μητέρα της, που ετοιμάζουν τα πράγματά τους προκειμένου να πάνε στην Αθήνα και να προσπαθήσουν, μέσω αυτής της οδού, να επανενωθούν με την υπόλοιπη οικογένεια.

    Άλλοι, ωστόσο, όπως ο Άχμεντ από το Ιράκ λέει πως δεν θέλει άλλοι να αποφασίσουν το μέλλον του γι' αυτόν. «Δεν θέλω να πάρουν άλλοι την απόφαση για το πού θα πάω μετά από εδώ» λέει χαρακτηριστικά.

    Μουδιασμένοι από τις εξελίξεις, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ειδομένη προσπαθούσαν να προστατευτούν το πρωί από τον δυνατό αέρα που φυσούσε, ενώ κάποιοι σχημάτιζαν πηγαδάκια και συζητούσαν τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις.

    Χθες, μια ομάδα μεγαλύτερη των 50 ατόμων προσπάθησαν να ξεσηκώσουν και τους υπόλοιπους, πηγαίνοντας από σκηνή σε σκηνή, για να «περάσουν τον φράχτη», όπως έλεγαν, οργισμένοι από τα νέα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες. Απογοητευμένοι, ωστόσο, οι περισσότεροι, από τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας, όταν πάνω από 1.000 άτομα είχαν προσπαθήσει μάταια να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω της ΠΓΔΜ, δεν τους ακολούθησαν με αποτέλεσμα η κινητοποίηση που στην αρχή έμοιαζε πως θα γιγαντωθεί να «ξεφουσκώσει».

    [06] Ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αθηνών - Πατρών

    Ένας 22χρονος αλλοδαπός από το Πακιστάν έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, όταν ανατράπηκε το όχημα στο οποίο επέβαινε.

    Ειδικότερα, στο 141,2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, το επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 29χρονος αλλοδαπός από το Μπαγκλαντές και στο οποίο επέβαιναν ένας 22χρονος Πακιστανός και ένας 51χρονος από το Μπαγκλαντές, για άγνωστο λόγο εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου.

    Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορίνθου.

    [07] Έφθασαν στο Κουτσόχερο οι πρώτοι πρόσφυγες

    Οι πρώτοι 452 πρόσφυγες και μετανάστες που αναχώρησαν το πρωί με 12 λεωφορεία από τον Πειραιά, έφθασαν πριν από λίγο στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.

    Ο συγκεκριμένος καταυλισμός αποτελεί μία ανοιχτή προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων και έχει διαμορφωθεί από τον Στρατό με δυναμικότητα φιλοξενίας 1600 άτομα προς το παρόν.

    Στον χώρο έχουν αναπτυχθεί 213 σκηνές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας σχεδιασμένες να αντέχουν και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες χωρητικότητας από 6 έως 8 άτομα έκταση. Κάθε σκηνή έχει σπαστά κρεβάτια και οι διαμένοντες σε αυτές κατά την άφιξη τους στον χώρο προμηθεύονται αδιάβροχα, υπνόσακους και κουβέρτες. Επίσης έχει αναπτυχθεί και ένας στεγασμένος κοινόχρηστος χώρος, ενώ έχουν τοποθετηθεί 80 χημικές τουαλέτες και 25 λουτρά.

    Υπάρχει πρόβλεψη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε πρώτο επίπεδο με την συνδρομή της 5ης ΥΠΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και του Ερυθρού Σταυρού, ενώ την σίτιση, με τρία γεύματα ημερησίως, έχει αναλάβει ο Στρατός στην παρούσα φάση.

    Στη Λάρισα παραμένουν εξάλλου και οι 394 πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται εδώ και ένα 10ημερο στον περίβολο πρώην εργοστασίου λίγο έξω από την πόλη, και ορισμένοι εκ των οποίων (Αφγανοί μετανάστες) είχαν και δια ανοιχτής επιστολής εκφράσει την αντίθεση τους στην μεταφορά τους στο Κουτσόχερο. Κατά πληροφορίες οι συγκεκριμένοι θα παραμείνουν για μερικά 24ωρα ακόμη στον χώρο αυτό μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την μετακίνηση τους.

    [08] Αντ. Αλφάνο: H συμφωνία μειώνει τις πιθανότητες μαζικών αφίξεων προσφύγων στην Κάτω Ιταλία

    Η συμφωνία που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν χθες στις Βρυξέλλες με την Τουρκία, μειώνει τις πιθανότητες μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Κάτω Ιταλία, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης.

    «Αν η συμφωνία με την Άγκυρα λειτουργήσει αποτελεσματικά, οι πιθανότητες αυτές θα είναι σαφώς χαμηλές», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. «Μια καλή συνεργασία με την Άγκυρα σημαίνει και μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τον βαλκανικό διάδρομο», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, «ακόμη και αν κάποιοι πρόσφυγες καταφέρουν να μην περάσουν από τους προβλεπόμενους ελέγχους στην Ελλάδα, οι αριθμοί των ενδεχόμενων αφίξεων στις περιφέρειες του ιταλικού νότου θα είναι περιορισμένοι».

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας σε συνάντηση της Εμπορικής Ένωσης Confcommercio, η οποία οργανώθηκε στην λίμνη του Κόμο τόνισε, επίσης, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών, ότι «η Ιταλία εργάζεται με στόχο, το συγκεκριμένο προηγούμενο της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας να ισχύσει και για την Λιβύη, αν στο μέλλον καταστεί αναγκαίο, από την στιγμή που η σταθεροποίηση της χώρας αυτής συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα».

    [09] Το «παλίμψηστο» της αρχαίας Κυδωνίας μέσα από τις ανασκαφές στο Καστέλι Χανίων

    Ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην ιστορία της αρχαίας Κυδωνίας (που ταυτίζεται με τη σύγχρονη πόλη των Χανίων), όπως διαγράφεται μέσα από τα εκπληκτικά ευρήματα των ανασκαφών στο Καστέλι Χανίων, «πρόσφερε» χτες το βράδυ από το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η διευθύντρια των ερευνών, γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση των πεπραγμένων για το 2015 του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, το οποίο, μαζί με το Ινστιτούτο της Δανίας, συνεργάζεται στη συστηματική έρευνα της περιοχής.

    Το «ταξίδι» είχε πολλές στάσεις. Από την πρώτη ανθρώπινη παρουσία στην κορυφή του λόφου Καστελιού, όπως μαρτυρούν τα πολλά κυλινδρικά, λαξευμένα στον μαλακό βράχο, ορύγματα, που πιθανόν σχετίζονται με πασσαλόπηκτα κτίσματα (π. χ. καλύβες) έως την εγκαθίδρυση του πρώτου οργανωμένου μινωικού οικιστικού πυρήνα (3500 - 1900 π.Χ.) ο οποίος αναπτύχθηκε στο ίδιο λόφο, όχι τυχαία, καθώς η θέση δεσπόζει τόσο στο φυσικό λιμάνι όσο και στον χανιώτικο κάμπο.

    Ή από την παλαιονακτορική περίοδο (περίπου 1900-1700 π. Χ.) με τα λίγα -συγκριτικά με άλλες μινωικές περιόδους- ευρήματα, που όμως «μιλούν» για μια κοινωνία σε άνθιση, έως τη νεοανακτορική περίοδο (1700-1450 π.Χ.), όταν ο χαρακτήρας των κέντρων έγινε πολύ πιο συγκεντρωτικός και γραφειοκρατικός, όπως δείχνει και ο μεγάλος αριθμός πήλινων πινακίδων της Γραμμικής Α΄ γραφής και σφραγισμάτων που έχει έρθει στο φως. Συγκεκριμένα, έχουν βρεθεί 101 πινακίδες, 122 δισκία και 28 πρισματικά σφραγίσματα με συλλαβογράμματα και ιδεογράμματα, γεγονός που τοποθετεί τα Χανιά στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα μινωικά κέντρα όσον αφορά στον αριθμό των παραπάνω πινακίδων και στην πρώτη όσον αφορά στα πήλινα δισκία.

    [10] Πολλά ασαφή σημεία στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας βλέπει το Ποτάμι

    Πολλά ασαφή σημεία και πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή, βλέπει το Ποτάμι στη χθεσινή συμφωνία Ε.Ε. ? Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ότι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν πρόσφυγες, δεν υποχρεούνται να δεχθούν ενώ οι υπόλοιποι θα δεχθούν τον αριθμό που θέλουν.

    Ειδικά για την χώρα μας, το Ποτάμι επισημαίνει ότι, αναλαμβάνει ένα τεράστιο έργο και απαιτείται διαφορετικού τύπου συντονισμός και λειτουργία από το ελληνικό κράτος. «Κι όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πώς θα ανταποκριθεί σε πολύ πιο σύνθετα καθήκοντα;», σημειώνει το Ποτάμι και επαναλαμβάνει την πρόταση του για την τοποθέτηση υπερυπουργού που θα έχει τον συντονισμό, και τη δημιουργία ενιαίας συντονιστικής αρχής.

    «Είναι σαφές ότι η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης και η λάθος πολιτική της στο προσφυγικό έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Με νέα σύνθετα καθήκοντα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τις πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που βλέπει νίκες ύστερα από κάθε Σύνοδο», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] Τον φόβο ότι οι 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκφράζει ο Δ. Κουτσούμπας

    «Και για το ασφαλιστικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, φορολογικό κλπ. ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα σε οποιοδήποτε απ' αυτό που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν, ως στοιχειώδες δικαίωμα του εργαζόμενου, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι τόσο τα διάφορα σενάρια που κατά διαστήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας" ανέφερε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό "Ε".

    Πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί θα είναι πολύ χειρότερο από την "πρόταση-λαιμητόμο" Κατρούγκαλου, ενώ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το φορολογικό έκανε λόγο για επερχόμενη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

    Σε ότι αφορά την συνολική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, των ληξιπρόθεσμων δανείων, της φορολογίας κλπ, είπε ότι «τα αδιέξοδα οφείλονται στην επιχείρηση "μερεμετίσματος" ενός σάπιου συστήματος με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λύση αν δεν υπάρχει

    ένα νέο εντελώς καινούργιο σχέδιο και στην οικονομία και στην κοινωνία με ανατροπές εκ βάθρων».

    Επισήμανε ότι «η λύση δεν θα βρεθεί με τους υπάρχοντες συνομιλητές, αλλά πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν να θέσουν τέρμα σε αυτήν την κατάσταση και να κατευθύνουν την πάλη τους σε εκ βάθρων αλλαγές και στο σύστημα αυτό που έχει όνομα, είναι καπιταλιστικό και βεβαίως σε κυβερνήσεις ή δομές εξουσίας».

    [12] Στο τραπέζι αφορολόγητο, «κόκκινα» δάνεια, αδήλωτα εισοδήματα και εισφορές

    Τέσσερα είναι τα σημεία - κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018.

    Πιο συγκεκριμένα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα τέσσερα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση είναι:

    1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

    2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

    3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

    4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Το βράδυ της Παρασκευής, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.

    Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

    Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.

    [13] Την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε ο Ζαν - Μαρκ Ερό

    Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 36, εκ των οποίων οι επτά σε σοβαρή κατάσταση.

    ?Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία,? τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη κόστισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 36, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας. Από τους τραυματίες, οι επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε επίσης, ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό, ότι τα αρχικά ευρήματα στο χώρο της σημερινής βομβιστικής δείχνουν ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε από το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ή κάποια οργάνωση η οποία σχετίζεται με αυτό, δηλώνει υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

    Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

    [14] Μ. Τσαβούσογλου: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα

    Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι:?η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα.? Οι δηλώσεις Τσαβούσολγου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την ?τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας.?

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαιώνει την πληροφορία για τον τραυματισμό Ισραηλινών πολιτών, από τη σημερινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

    Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

    Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ ?Newroz.? Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 March 2016 - 12:32:31 UTC