Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη προς Γ. Κουμουτσάκο: Καλό θα είναι να ακούτε λίγο προσεκτικότερα
  • [02] Επίθεση του ΥΠΟΙΚ στο ΔΝΤ για το αφορολόγητο
  • [03] Πρεσβευτές της ελληνικής λογοτεχνίας γίνονται ξένοι φοιτητές
  • [04] Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το 22ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»
  • [05] Αποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα
  • [06] Μαζικό «παρών» των αγροτών στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Αθήνα
  • [07] Ομόφωνη συμφωνια ΕΕ-Τουρκίας, ανακοίνωσε ο Ντ. Τουσκ
  • [08] Βίντεο ΕΚ: Μιλάει ο ακτιβιστής που πρωτοστάτησε στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, για την προστασία των δεδομένων
  • [09] «Αγώνας δρόμου» για τη σωτηρία του 7χρονου Ράμι
  • [10] ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του εφάπαξ βοηθήματος των δημοσίων υπαλλήλων
  • [11] Συμφωνία των «28» στη συμβιβαστική πρόταση Τουσκ
  • [12] «Νοκ άουτ» έως το τέλος της σεζόν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

  • [01] Ό. Γεροβασίλη προς Γ. Κουμουτσάκο: Καλό θα είναι να ακούτε λίγο προσεκτικότερα

    Με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στο εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο αναφορικά με τη δήλωση του για την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Κουμουτσάκο να ακούει προσεκτικότερα, να μη βιάζεται ώστε τελικά να μην εκτίθεται.

    «Κύριε @GKoumoutsakos καλό θα είναι να ακούτε λίγο προσεκτικότερα. Μη βιάζεστε και τελικά εκτίθεστε», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη στην ανάρτησή της, στην οποία επιπλέον επισυνάπτει και το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του κ. Αλεξιάδη στη Βουλή, όπου απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση.

    Από το εν λόγω απόσπασμα προκύπτει ότι οι αναφορές του κ. Αλεξιάδη δεν αφορούσαν στην τρέχουσα περίοδο. «Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε, εγώ από τα 56 μου χρόνια, ασχολούμαι 36 με τα ζητήματα φορολογίας. Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας είναι: "Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα", είναι η ακριβής φράση του».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι "τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα", δήλωσε ότι ο υπουργός ομολόγησε και επιβεβαίωσε σήμερα όλα όσα λέει η ΝΔ εδώ και πολύ καιρό. «Ότι, δηλαδή, με κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μόνο τα χειρότερα έρχονται για τους Έλληνες», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Σε δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «η συγκεκριμένη φράση, αφορούσε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπου οι πρόεδροί τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες χρεώσεις από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών) και τα επακόλουθα των χρεώσεων αυτών». Επιπλέον, επισήμανε ότι δήλωσε «με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ανάλογα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, στα δεδομένα δημοσιονομικά πλαίσια και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα».

    [02] Επίθεση του ΥΠΟΙΚ στο ΔΝΤ για το αφορολόγητο

    Επίθεση στο ΔΝΤ για τις απαιτήσεις τού Ταμείου κατά τις διαπραγματεύσεις να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο και στην πράξη να πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα, εξαπέλυσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, οι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν συγκεκριμένα ότι ««έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους ακόμα σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

    Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

    [03] Πρεσβευτές της ελληνικής λογοτεχνίας γίνονται ξένοι φοιτητές

    «Λατρεύω τον Καβάφη, τον Σαχτούρη. Μελετάω την ελληνική γλώσσα και την έχω σπουδάσει στην Ρωσία, την πατρίδα μου», δηλώνει η Αρίνα Ρέζνικοβα, ενώ η συμφοιτήτριά της η Γερμανίδα Άνδροβικ Ανέζα τονίζει ότι αγαπά τα έργα της Κικής Δημουλά, αλλά μελετά τα κείμενα και το έργο του Ευγένιου Τριβιζά. «Θεωρώ ότι είναι διαπολιτισμικό το έργο του και στόχος μου είναι να γνωρίσουν και τα παιδιά στην Γερμανία τα βιβλία του. Βέβαια οι περισσότεροι Γερμανοί δεν έχουν επαφή με τη νεοελληνική λογοτεχνία, αλλά αυτό θα προσπαθήσω να το αλλάξω και να τους κάνω να την γνωρίσουν καλύτερα». Πρόκειται για δυο από τους έξι νέους που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης νέων μεταφραστών της ελληνικής λογοτεχνίας, που αποτελεί πρωτοβουλία και λειτουργεί, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη.

    «Υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες μεταφραστές, αλλά αυτοί είναι λίγοι και μερικοί εξ αυτών αρκετά ηλικιωμένοι», τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Πέτρου Χάρη», Θανάσης Βαλτινός, και συμπληρώνει ότι «η μέριμνα για την ελληνική λογοτεχνία πρέπει να προβλέπει για κάποια πράγματα σχετικά με την προβολή της στο εξωτερικό. Βασικός παράγοντας είναι οι καλές μεταφράσεις, που σημαίνει η ύπαρξη άξιων μεταφραστών. Το πρόγραμμα αποβλέπει ακριβώς σε αυτό, στην προετοιμασία με ειδικά σεμινάρια και μαθήματα κάποιων υποψηφίων που θα ασχοληθούν με την ελληνική λογοτεχνία.

    Ζητάμε παιδιά από τις βασικές ξένες γλώσσες πρωτίστως, κυρίως αυτές μας ενδιαφέρουν, πανεπιστημιακού επιπέδου που έχουν καλή γνώση ελληνικών. Αυτά τα παιδιά τα φέρνουμε στην Ελλάδα για έναν χρόνο ή και παραπάνω μέχρι και 3 χρόνια, καλύπτοντας τα έξοδά τους και δίνοντάς τους ένα αντιμίσθιο, ελπίζοντας να ασχοληθούν με την μετάφραση, να γίνουν κατά κάποιον τρόπο πρεσβευτές των ελληνικών γραμμάτων στις γλώσσες τους» υπογραμμίζει ο κ. Βαλτινός.

    Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά σε ξένους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην ελληνική γλώσσα σε πανεπιστημιακές σχολές της χώρας τους και προσφέρει έως 7 υποτροφίες κάθε χρόνο σε επιλεγμένους νέους που πληρούν τις προϋποθέσεις. Έτσι οι συμμετέχοντες βελτιώνουν τα ελληνικά τους, αποκτούν τις απαραίτητες μεταφραστικές δεξιότητες και γνωρίζουν καλύτερα την γλώσσα.

    Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι αρχικά η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση νέων ξένων μεταφραστών της ελληνικής λογοτεχνίας προς τις κυριότερες διεθνείς γλώσσες, αλλά κυρίως η δημιουργία μιας νέας γενιάς πρεσβευτών των ελληνικών γραμμάτων αλλά και του ελληνικού πολιτισμού.

    [04] Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, το 22ο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο»

    Αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο, στην μπάλα, αυτή την ξελογιάστρα, είναι το 22ο τεύχος του «Πρακτορείου», με αφορμή την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται στη χώρα μας, αλλά και την απόφαση, για τη διακοπή του Κυπέλλου, που έλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος και μιλά στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης, οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να διαβάσουν για τους πρώτους διδάξαντες στα στημένα, αλλά και αυτούς που ακολούθησαν και συνεχίζουν να δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο. Ακόμη ένα σχόλιο για την περίπτωση Ρανιέρι, καθώς και δύο άρθρα με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους για το ελληνικό ποδόσφαιρο, από τον Γιάννη Τριάντη και τον Νίκο Μάλλιαρη. Τέλος, το «Πρακτορείο» θυμίζει ωραίες στιγμές του παρελθόντος από την ποδοσφαιρομάνα Θεσσαλονίκη, όταν υπήρχε η φανέλα και το παιχνίδι.

  • **

    «Οι πρώτοι διδαξάντες», του Αντώνη Βαζογιάννη

    Κι όμως, υπάρχουν 1 τρισεκατομμύριο λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Όχι μόνο στο δικό μας, στις σκιές, περισσότερες από ποτέ, αλλά στο παγκόσμιο. Σκάνδαλα, δωροδοκίες , στημένα παιχνίδια.

    Τόσα είναι τα χρήματα (1 τρισ. δολάρια, 921 δισ. ευρώ) που τζιράρουν ετησίως οι πολυεθνικές στη «βιομηχανία» του ποδοσφαίρου, καθιστώντας την πλέον ισχυρότερη από εκείνες των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός. Επιστρατεύοντας τη διαπλοκή και δημιουργώντας ανομία, αδιαφάνεια και διαφθορά.

    Στον αθλητισμό, ο καθένας ελπίζει να έχει μια πιθανότητα νίκης, ακόμη και όταν όλες οι πιθανότητες συσσωρεύονται εναντίον του. Ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, το πιο απρόβλεπτο όλων, αφού δεν νικάει μόνο ή πάντα ο καλύτερος, ο πιο ισχυρός, εκείνος με τη μεγαλύτερη ιστορία. Που η ουσία της δύναμής του βρίσκεται ακριβώς στην πρωτογενή αθωότητά του. Είναι τόσο δημοφιλές, γιατί ακριβώς μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή. Εύθραυστο όμως, όπως και εκείνη.

    Τι γίνεται, όμως, αν αυτές οι πιθανότητες της νίκης έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων; Οι στημένοι αγώνες έχουν γνωρίσει πολλές μορφές κατά τη διάρκεια των χρόνων, από μεμονωμένες πράξεις εξαπάτησης, στο μακρινό παρελθόν, σε ολόκληρες συμμορίες στις μέρες μας, που συνωμοτούν για να εγγυηθούν το «προσδοκώμενο» αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατη, ανάλυσή του το BBC.

    Κι αν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πριν από το 1900, στο ξημέρωμα του 1900 το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν ήδη επαγγελματικό, 79 χρόνια πριν γίνει το δικό μας. Εκεί δεν γεννήθηκε σε εργατικές περιοχές, αλλά στα πιο κλειστά και ακριβά κολέγια της αγγλικής αριστοκρατίας. Ήταν το άθλημα των νεαρών λόρδων, γόνοι των ισχυρών που όταν αφήναν τις σχολές τους, συνέχιζαν να παίζουν με την μπάλα. Φέρνοντας μαζί τους τις πρώτες σκιές.

    Δάσκαλοι οι Άγγλοι

    Καθώς η σεζόν 1914/15 πλησίαζε στο τέλος της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπρεπε να νικήσει τη Λίβερπουλ για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Οι παίκτες, λίγο πριν από το Πάσχα ήρθαν τότε σε μια ανάρμοστη συμφωνία, καθώς καθόρισαν το αποτέλεσμα: 2-0 υπέρ της Γιουνάιτεντ με το στοίχημα να δίνει απόδοση 8/1. Η Γιουνάιτεντ απέφυγε τον υποβιβασμό. Η έρευνα οδήγησε σε ισόβιο αποκλεισμό για κάποιους παίκτες, με έναν από αυτούς αργότερα να καταλήγει στη φυλακή για συνωμοσία.

    Κάνουν τα πάντα όπως μπορούν. Δεν τους σταματάει τίποτα. Το 1997 ένας επιχειρηματίας, με συνδέσμους σε συμμορίες της Κίνας είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε μια ασιατική απάτη στοιχημάτων, που είχαν συνωμοτήσει για Black Out σε ένα παιχνίδι της Τσάρλτον με τη Λίβερπουλ. Σε δύο προηγούμενα ματς, Γουέστ Χαμ-Κρίσταλ Πάλας και Γουίμπλεντον-Άρσεναλ , έσβησαν οι προβολείς όταν το αποτέλεσμα έφτασε σε συγκεκριμένο σκορ, αποτέλεσμα ευνοϊκό για μία εταιρεία στοιχημάτων στην Άπω Ανατολή. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο Γκρόμπελαρ, του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, που συμμετείχε σε στημένα παιχνίδια.

    Πάμε παρέα

    Η έρευνα του BBC «πέρασε» και την πύλη του Μουντιάλ, και ειδικά αυτού της Ισπανίας, το 1982, όταν σε παιχνίδια- παρωδία οι Γερμανοί νίκησαν (1-0) την Αυστρία και πέρασαν μαζί από τον όμιλο, αφήνοντας εκτός την Αλγερία.

    Το σκάνδαλο «Calciopoli» το 2006, λίγο μετά τη νίκη της Ιταλίας στο γερμανικό Μουντιάλ, υπονόμευσε τη φήμη του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ηχογραφήσεις αποκάλυψαν ότι κορυφαία στελέχη από συλλόγους της Serie A είχαν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν διαιτητές. Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα είχαν εμπλακεί, ενώ η παντοδύναμη τότε Γιουβέντους υποβιβάστηκε στην Serie B και της αφαιρέθηκαν τίτλοι. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά για τους Ιταλούς. Είχε προηγηθεί το σκάνδαλο «Totonero», το 1980. Δύο bookmakers από το Αβελίνο σε συνεργασία με παίκτες, αλλά και ομάδες, κανόνιζαν αγώνες. Τότε ήταν η Μίλαν και η Λάτσιο που υποβιβάστηκαν, ενώ τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές.

    Οι Γάλλοι συγκλονίστηκαν από ποδοσφαιρικό σκάνδαλο το 1993, όταν η ομάδα της Μασσαλίας, η Μαρσέιγ, υποβιβάστηκε στη Ligue 2, για δωροδοκία στο ματς με την Βαλανσιέν, ενώ ο πανίσχυρος πρόεδρός της Μπερνάρ Ταπί, τιμωρήθηκε σε διετή φυλάκιση, με ένα χρόνο αναστολή.

    Οι «αδιάφθοροι» Γερμανοί

    Μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στην Bundesliga τη δεκαετία του 1970, τον Οκτώβριο, το περιοδικό «Der Spiegel» τράβηξε βίαια την αδιάφθορη μάσκα του γερμανικού ποδοσφαίρου, αποκαλύπτοντας πληροφορίες που έδειχναν ότι η ανάθεση του Μουντιάλ 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης 6,7 εκατ. ευρώ , ποσό που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία». Οι Γερμανοί σύστησαν πρόσφατα ανεξάρτητη από τη FIFA επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης. Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, γνωστή φίλαθλος, «απαιτήσει» με δηλώσεις της, «διαφάνεια και δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο» από το νέο πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο. FIFA και UEFA προσπαθούν να ξεπεράσουν τα σκάνδαλα των Μπλάτερ και Πλατινί, παρατηρώντας στελέχη τους στη φυλακή.

    Είναι αμέτρητα σε όλο τον κόσμο, ανάλογα παραδείγματα νοθείας, αναξιοπιστίας και άλλων εκφυλιστικών φαινομένων, που συνεπάγονται βία, δημιουργώντας μία «μαύρη τρύπα» που καταπίνει το ποδόσφαιρο, το «μπαλέτο της εργατικής τάξης» κατά τη γνωστή έκφραση του ήρωα μιας τηλεοπτικής σειράς του BBC, Άλαν Γκάρνετ. Ίσως τελικά και στο ποδόσφαιρο «την ελπίδα τη φτιάχνεις με όση απελπισία σου 'χει απομείνει», όπως είχε πει σε μία συνέντευξη στον... εαυτό του ο Αλέκος Σακελλάριος.

  • **

    «Χωρίς αυταπάτες», του Γιάννη Τριάντη*

    Tο μη περαιτέρω των ελληνικών γηπέδων προκάλεσε μια τολμηρή απόφαση. Τη ματαίωση του Κυπέλλου. Για πρώτη φορά η Πολιτεία έδειξε αποφασισμένη να κινηθεί πέραν του ορίου-ως και του πλέον αυστηρού- στο οποίο εκινείτο μέχρι σήμερα. Όμως μόνη η τόλμη δεν καθαγιάζει την απόφαση του Σταύρου Κοντονή. Πρώτον, διότι πρόκειται για τιμωρητική κίνηση erga omnes και όχι εναντίον εκείνων που προκάλεσαν τα γεγονότα της Τούμπας. Προφανής η αδικία για ΑΕΚ, Ατρόμητο και Ολυμπιακό. Η εκ των υστέρων «ντρίμπλα» του κ. Κοντονή (πρόσκληση στους 4 μεγάλους για συμφωνία-πλαίσιο κ.τ.λ.) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί τελικά η απόφαση και να μην πληγεί ο θεσμός του Κυπέλλου. Και, δεύτερον, διότι πρόκειται για «λύση» ευκολίας. Αν αρκούσε η τόλμη, θα μπορούσε η Πολιτεία να? ματαιώσει και το πρωτάθλημα και να ξεμπερδέψουμε με την ένταση, τα επεισόδια και τα θλιβερά συμπαρομαρτούντα. Τέτοιες ευκολίες ούτε καν οι θιασώτες του άμωμου ντιλεταντισμού δεν διανοούνται...

    Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι -και στον τόπο μας- ευλογία και κατάρα. Ανυπέρβλητο θέαμα και πολυπλόκαμη μπίζνα πολλαπλών στοχεύσεων. Αποφέρει οικονομικά κέρδη στους ιδιοκτήτες των μεγάλων, φιλοτεχνεί ρόλους και προσφέρει παρεμβατικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς -κυρίως στην πολιτική σκηνή και στα μίντια, με δεδομένη την οπαδική επιρροή στο κοινωνικό σώμα...Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Ακόμη και οι αφιονισμένοι οπαδοί ξέρουν πώς παίζεται το παιχνίδι της ισχύος. Το ανέχονται όταν βολεύει την ομάδα τους, νομιμοποιώντας μέσα τους κάθε είδους παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες και δυσανασχετούν όταν ανατρέπεται εις βάρος της ομάδος τους το βολικό καθεστώς (εύνοια των διαιτητών, ατιμωρησία κ.τ.λ.). Όμως ελάχιστοι δεν θα ήθελαν ένα καθαρό πρωτάθλημα, στο οποίο θα εξέλιπαν τα γνωστά παθογενή... Επιτέλους, ας εκλείψουν οι αυταπάτες: λύση ρηξικέλευθη και οριστική δεν υπάρχει. Όμως είναι υπαρκτό το περιθώριο δραστικών παρεμβάσεων, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα θλιβερά κρούσματα της βίας και της χειραγώγησης, μέσω διαιτησίας κ.τ.λ. Πρώτον, κατασταλτικώ τω τρόπω. Αυστηρές, εξοντωτικές ποινές για ομάδες και οπαδούς. Διακοπή του αγώνα, αν πέσει έστω και ένα μπουκάλι νερό στο γήπεδο, αφαίρεση βαθμών, άδειες κερκίδες για ορισμένες αγωνιστικές, βαρύτατα πρόστιμα και υποβιβασμός σε περίπτωση υποτροπής. Και, φυσικά, βαριές ποινές σε οπαδούς που ασχημονούν. Στο ίδιο πλαίσιο, απαγόρευση συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υποβιβασμός ομάδων για στήσιμο αγώνων. Και δεύτερον, θεσμικά μέτρα για την ανεξαρτησία της διαιτησίας (π.χ. επαγγελματίες διαιτητές ).

    Κάτι σαν επιμύθιο: επιστροφή στις άδολες εποχές της φανέλας δεν είναι δυνατή. Ούτε παλεύεται η κερδώα πτυχή της μπάλας. Ας εκλείψουν τουλάχιστον -ή να περιοριστούν- τα υπόλοιπα θλιβερά...

  • Δημοσιογράφος, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος στην εφημερίδα «Αγορά».
  • **

    «Ένα νέο όραμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο», του Νίκου Μάλλιαρη*

    Έπειτα από πολλά χρόνια, η ομάδα που κατακτά το ελληνικό πρωτάθλημα κινδυνεύει να μην προκρίνεται αυτόματα στους ομίλους του Champions League εξ αιτίας των πρόσφατων κακών επιδόσεων των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή η εξέλιξη μάς επιτρέπει να στοχαστούμε πάνω στα βαθύτερα αίτια της πτώσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό της στρεβλής ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου πως η επαγγελματοποίηση-εμπορευματοποίησή του έγινε χωρίς σοβαρή διαβούλευση, με αυταρχικό τρόπο, δίχως να ληφθεί υπόψη η τότε ευρωπαϊκή πρακτική. Τα ποδοσφαιρικά τμήματα Α' Εθνικής μετατράπηκαν σε ΠΑΕ το 1979 με τις ευλογίες της πολιτικής εξουσίας, η οποία κυρίως ενδιαφερόταν να μη χαθεί ο έλεγχος μέσα σ' αυτά παρά να διοικηθούν οι σύλλογοι με τον καλύτερο τρόπο. Παρακάμφθηκε η όποια λαϊκή συμμετοχή κι επιλέχθηκε ένα μοντέλο εντελώς αποτρεπτικό για αυτήν: η εξουσία του παντοδύναμου, «μάγκα» Προέδρου-καταφερτζή, με ρόλο πρωταγωνιστή, πάνω από τους παίκτες αλλά κι από την ίδια την ομάδα. Να οι ρίζες της σημερινής οικτρής κατάστασης: η υφαρπαγή των ομάδων από αμφίβολης ποιότητας «επενδυτές» που όχι μόνο δεν εμφορούνται από την παραμικρή αγάπη και μεράκι για το ποδόσφαιρο ως άθλημα, αλλά το χρησιμοποιούν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα «διαπλεκόμενα» συμφέροντά τους.

    Οι διαφορές με τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης είναι εμφανείς: έλλειψη παράδοσης λαϊκής συμμετοχής στα σωματεία (που επιτρέπει την κυριαρχία αετονύχηδων «επενδυτών»), έλλειψη οργανωμένου κράτους (του οποίου οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ευνοούν τα ανορθόδοξα σχέδια των «επενδυτών»), κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες (με αεριτζήδικες, αρπακτικές και «διαπλεκόμενες» συμπεριφορές). Τα αποτελέσματα γνωστά: πλήρης ανυποληψία του αθλήματος, καθώς, το σκάσιμο της οικονομικής φούσκας της Μεταπολίτευσης αφήνει τις ΠΑΕ καταχρεωμένες, σε δεινή οικονομική κατάσταση. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια προς τη συμμετοχή των ίδιων των φιλάθλων στη διοίκηση και στην οικονομική στήριξη των ομάδων -μόνο εντυπωσιοθηρικές κινήσεις με «μεταγραφές αεροδρομίου» για την ενδυνάμωση του κύρους της κάθε «προεδράρας».

    Έτσι, παρά τις διάφορες ανορθόδοξες πρωτοβουλίες των παραγόντων (Κόκκαλης στον Ολυμπιακό το 2004, «Κοινωνία Μελών» στον Άρη, «Παναθηναϊκή Συμμαχία» στον Παναθηναϊκό), η όποια κινητοποίηση απέτυχε γιατί ήταν εμφανής η ιδιοτελής σκοπιμότητα των εμπνευστών της.

    Δεν προωθήθηκε σε βάθος το ορθόδοξο μοντέλο λαϊκής συμμετοχής που υιοθετείται στην Ισπανία, τη Γερμανία ή την Πορτογαλία (π.χ. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μπενφίκα) με τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των σωματείων. Την εγγραφή μελών αποθάρρυνε και η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα Α' και Β' Εθνικής μόνο ομάδων που διοικούνται από ΠΑΕ και όχι από σωματεία με τμήματα επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, όπως αναφέρεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μόνοι που συμμετέχουν πλέον στη διοίκησή των ομάδων, παράλληλα με τους Προέδρους, είναι οι οργανωμένοι οπαδοί, οι οποίοι συστήνουν στρατούς των πρώτων και κατευθύνονται από παραβατικής και μαφιόζικης νοοτροπίας ηγετίσκους. Ο απλός κόσμος έχει αποσυρθεί στον καναπέ.

    Η άκρα εμπορευματοποίηση του αθλήματος, μέσα στις πιο προηγμένες οικονομικά και ποδοσφαιρικά χώρες, επιφέρει πολλά προβλήματα (στοίχημα, πανάκριβα εισιτήρια, υπερεξάντληση των παικτών από τη συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις, ντόπινγκ κ.λπ.). Ωστόσο, σε αυτές τις χώρες τεχνοκρατικά άρτιες διοικήσεις αλλά και η λαϊκή συμμετοχή των μελών των σωματείων δημιουργούν συνθήκες που προστατεύουν ΑΚΟΜΗ το κοινωνικό πνεύμα και την ομορφιά του αθλήματος: το απρόβλεπτο, τον υγιή ανταγωνισμό, το ωραίο θέαμα. Πρόκειται για στοιχεία που πρέπει κι εμείς να υιοθετήσουμε, αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα.

    Είναι ευκαιρία λοιπόν, η κριτική στις υπερβολές του σύγχρονου, υπερεμπορευματικού μοντέλου να συνδυαστεί με το στοχασμό πάνω στις ρίζες της εγχώριας κακοδαιμονίας. Μέσα σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, δεν μπορούμε πλέον να ονειρευόμαστε μεταγραφές «σταρ» και «πορείες» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χαυνωμένοι από τα κυρίαρχα εμπορευματικά πρότυπα, ούτε να περιμένουμε τη σωτηρία των σωματείων μας από τις «προεδράρες» με τα πούρα. Πρέπει να στραφούμε σ' ένα μοντέλο αυτοπεριορισμού: έμφαση στις ακαδημίες και τη χρηστή διοίκηση, μέσω λαϊκής συμμετοχής στη διαχείριση των συλλόγων (πράγμα που θα πρέπει να ευνοεί η νομοθεσία, επιτρέποντας, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, την άμεση εγγραφή μελών στα σωματεία με την απλή κατάθεση αίτησης του ενδιαφερόμενου -συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των αθλητών του σωματείου καθώς και την καθιέρωση της απλής αναλογικής). Είναι η μόνη λύση για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα και κυρίως να επανακτήσουν το ποδόσφαιρο και τα σωματεία τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και φίλαθλο χαρακτήρα τους.

  • Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, μέλος της F.C. Μπαρτσελόνα

    [05] Αποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα

    Αποφυλακίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού του μουσικού Παύλου Φύσσα, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης. Ο τελευταίος κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που παρέμενε στη φυλακή ως σήμερα αποφυλακίστηκε και οδηγείται φρουρούμενος στο σπίτι του, καθώς θα παραμείνει σε κατ'οίκον περιορισμό.

    Ο Γιώργος Ρουπακιάς συμπλήρωσε το ανώτατο όριο προφυλάκισης σήμερα, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο, είναι ακόμη στην εξέταση των πρώτων μαρτύρων από την υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού.

    Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέταξε την αποφυλάκιση του Ρουπακιά, στον κατηγορούμενο επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι του περιορισμού κατ'οίκον, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβασή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

    [06] Μαζικό «παρών» των αγροτών στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Αθήνα

    Δυναμικό, μαζικό και διακριτό αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότες σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει ήδη αποφασιστεί, όταν κατατεθεί προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Αυτό αποφάσισαν σήμερα στην διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των 69 μπλόκων που κατά τον πρόσφατο αγώνα των αγροτών συντάχθηκαν πίσω από το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων «για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς».

    Έντονα αγωνιστικό ήταν το κλίμα που κυριάρχησε στην σημερινή πολύωρη σύσκεψη όπου συζητήθηκε μία σειρά από θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

    Επίσης, αποφασίστηκε η επιτροπή των 69 μπλόκων που συγκροτήθηκε κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έληξαν τον προηγούμενο μήνα, να εξακολουθήσει να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να συντονίζει ενέργειες και δράσεις των αγροτών οι οποίοι άλλαξαν μεν μορφή πάλης. αλλά όπως επεσήμαναν και σήμερα «ο αγώνας συνεχίζεται». Και προς την κατεύθυνση αυτή, ως πρώτο βήμα αποφάσισαν την επόμενη Τετάρτη συντονισμένα ανά την Ελλάδα να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ διεκδικώντας άμεση καταβολή των οφειλομένων ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

    [07] Ομόφωνη συμφωνια ΕΕ-Τουρκίας, ανακοίνωσε ο Ντ. Τουσκ

    Ομόφωνη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

    [08] Βίντεο ΕΚ: Μιλάει ο ακτιβιστής που πρωτοστάτησε στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, για την προστασία των δεδομένων

    Αν χρησιμοποιείτε το Facebook ή το Google, τότε τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως φωτογραφίες και e-mail, αποθηκεύονται σε υπολογιστές στις ΗΠΑ. Η μεταφορά ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι νόμιμη, εφόσον οι αμερικάνικες εταιρείες δεσμεύονται ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Την Πέμπτη, τα μέλη συζήτησαν για ένα μηχανισμό μεταφοράς των δεδομένων στις ΗΠΑ, με εμπειρογνώμονες και ειδικούς.

    Ο νέος μηχανισμός που ονομάζεται "Ασπίδα προστασίας προσωπικών Δεδομένων", συμφωνήθηκε μεταξύ την Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αμερικάνικής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο.

    Δημιουργήθηκε μετά την απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το περασμένο έτος, η οποία ακύρωνε το παλιό σύστημα γνωστό ως "Ασφαλές λιμάνι", με την αιτιολογία ότι δεν παρέχει επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικά απέναντι στις δραστηριότητες επιτήρησης των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο Edward Snowden το 2013.

    [09] «Αγώνας δρόμου» για τη σωτηρία του 7χρονου Ράμι

    Την κινητοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης έχει προκαλέσει η υπόθεση του 7χρονου Ράμι από τη Συρία, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας και χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση μυελού των οστών, καθώς πιστεύεται πως η μητέρα και τα αδέλφια του (δυνάμει δότες) βρίσκονται σε κάποιο από τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας.

    Το θέμα ανέδειξε με πρόσφατο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «The Independent» και η υπόθεση έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, καθώς και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχει φτάσει και ως τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

    Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι η ζωή του μικρού Ράμι, ο οποίος διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin στην ηλικία των 5 ετών, ενδέχεται να διατρέχει κίνδυνο, καθώς τα αδέλφια του δεν μπορούν να διασχίσουν την Ευρώπη εξαιτίας των κλειστών συνόρων προκειμένου να τού προσφέρουν ένα ενδεχομένως σωτήριο γι' αυτόν μόσχευμα.

    Ο Ράμι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, όταν η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει διά της βίας την πόλη Τανταμούν, έφτασε ως τη Γερμανία με τον πατέρα του μέσω της επικίνδυνης οδού των διακινητών, όπου οι Γερμανοί γιατροί τούς είπαν ότι τα αδέλφια του ήταν οι καλύτεροι δυνάμει δότες.

    Ο πατέρας του Ράμι προσπάθησε να φέρει στη Γερμανία και την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε στην Ελλάδα εξαιτίας των κλειστών συνοριακών διόδων για τους πρόσφυγες.

    [10] ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του εφάπαξ βοηθήματος των δημοσίων υπαλλήλων

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αρίθμ. 734/2016 απόφασή της έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι περικοπές του εφάπαξ βοηθήματος εντάσσονται μαζί με τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ΄ ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ΄ ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του». Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ η θέσπιση των περικοπών αυτών, «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

    Ακόμα, η Ολομέλεια σημειώνει ότι οι περικοπές του εφάπαξ δεν είναι αντίθετες στο άρθρο 22 του Συντάγματος (μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων), ούτε παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, «δεδομένου μάλιστα ότι η μείωση (δεύτερη) του εφάπαξ βοηθήματος έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και απέβλεπε στην εξομάλυνση της αναλογίας εισφορών και εφάπαξ παροχών». Επίσης, δεν παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, καθώς το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων «αντιμετώπιζε άμεσα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων αδυνατούσε να ανταποκριθεί επικαίρως στις υποχρεώσεις του».

    [11] Συμφωνία των «28» στη συμβιβαστική πρόταση Τουσκ

    Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική συνάντηση των 28 μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας.

    [12] «Νοκ άουτ» έως το τέλος της σεζόν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

    Χωρίς τον Κυριάκο Παπαδόπουλο θα παραταχθεί η Εθνική Ελλάδας στις φιλικές συναντήσεις με το Μαυροβούνιο (24/3) και την Ισλανδία (29/3) στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», καθώς ο διεθνής αμυντικός τραυματίστηκε στον αγώνα ρεβάνς της Λεβερκούζεν με τη Βιγιαρεάλ για τους «16» του Europa League και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν.

    Ο προπονητής της Μπάγερ, Ρόγκερ Σμιτ, έδωσε συνέντευξη Τύπου ενόψει του εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τη Στουτγκάρδη και ανακοίνωσε ότι η περίοδος τελείωσε πρόωρα για τον 24χρονο άσο. «Οι φόβοι μας έχουν γίνει πραγματικότητα. Ο Πάπα έχει μια ρήξη τένοντα στη γάμπα», τόνισε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της Λεβερκούζεν, εκφράζοντας τη λύπη του για τον τραυματισμό του διεθνή Έλληνα άσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2016 - 16:32:29 UTC