Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκώμια για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση
  • [03] Νέες βολές εναντίον της Ελλάδας εκτοξεύει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
  • [04] Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 12 νεκροί, από επίθεση ενόπλων κατά ξενοδοχείου
  • [05] Κατηγορηματικά αντίθετος με το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» ο αυστριακός καρδινάλιος
  • [06] Ηττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας
  • [07] Τουρκία: Φονική έκρηξη στην Άγκυρα
  • [08] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι
  • [09] Νίκη «θρίλερ» για τον Ολυμπιακό, 100-93 την ΑΕΚ μετά από δύο παρατάσεις

  • [01] Εγκώμια για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Ο Ύπατος Αρμοστής τουΟΗΕγια τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσείν εγκωμιάζει στην ετήσια έκθεσή του τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης,ενώαναφέρεταικαι στις αρνητικές συνέπειεςτου περιορισμού των συνόρων στην κατάσταση των προσφύγων.

    Οιδηλώσεις αυτέςτου Ύπατου Αρμοστήαποκτούνιδιαίτερηαξία, δεδομένης της Συνόδου Κορυφής στις 17 ? 18 Μαρτίου2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

    Η αναφορά του κ. Ζέιντ έρχεται ως επακόλουθο των ενεργειώντου Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη συνάντηση που είχε μαζί του οΥφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης,στις 2 Μαρτίου 2016 στη Γενεύη, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Μεταξύ άλλων, στηνετήσια έκθεση τουοΎπατοςΑρμοστής του ΟΗΕγια τα Ανθρώπινα Δικαιώματααναφέρει:

    ?... Στο μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Οι μετανάστεςαδυνατούννα εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας των περιορισμών των συνόρων που έχουν επιβληθεί από την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ.Αυτή η θλιβερή προσέγγιση, από κοινού με άλλα μέτρα που έχουν παρθεί από χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων και επιδεινώνουν την πίεση στην Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ανάγκη για βοήθεια. Η Ελλάδα έχει αγωνιστεί επί μήνες να διατηρήσει ανθρώπινες συνθήκες για την υποδοχή απεγνωσμένων ανθρώπων, οι οποίοι καταφθάνουν από τη θάλασσα. Αποτίω φόρο τιμής στους αξιέπαινους εθελοντές και ακτιβιστές, που προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.?

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, το Σάββατο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

    «Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

    Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

    [03] Νέες βολές εναντίον της Ελλάδας εκτοξεύει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών

    Ευρεία αναφορά γίνεται από τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, στις νέες βολές τις οποίες εκτοξεύει εναντίον της Ελλάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω σημερινής συνέντευξης του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας "Μπιλντ" ("Μπιλντ αμ Ζόνταγκ"), στην οποία, μεταξύ άλλων διατείνεται πως , "ενόσω δεν το κάνει η Ελλάδα, οι Μακεδόνες αναλαμβάνουν για εμάς τη δύσκολη αποστολή να σταματήσουν το ρεύμα (ΣΣ των προσφύγων) και γι αυτό η Μακεδονία χρειάζεται τη βοήθειά μας σε προσωπικό και σε εξοπλισμό".

    Συνεχίζοντας τη μόνιμη εμπαθή κριτική του εναντίον της Ελλάδας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει χαρακτηριστικά : "έπρεπε να σταματήσουμε την πρακτική, κάθε πρόσφυγα, που φθάνει στην Ελλάδα, να τον μεταφέρουμε με κρατική μέριμνα στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμασταν βέβαια στις επιθυμίες των προσφύγων, κάτι που ήταν ανθρώπινα κατανοητό. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό φροντίζαμε ώστε να παίρνουν ολοένα και περισσότεροι το δρόμο (για την Ευρώπη)".

    Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνεται όχι μόνον του κλεισίματος της Διαδρομής των Βαλκανίων, τονίζοντας πως "τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να ανοίξουν μόνον όταν καταλαγιάσει το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη", αλλά στη συνέντευξή του ζητά επιπλέον κλείσιμο και άλλων συνόρων στην Ευρώπη, για να εμποδιστούν, όπως σημειώνει, νέες εναλλακτικές διαδρομές για τους πρόσφυγες.

    Προς τούτο, όπως τονίζει, "αυτό που γίνεται τώρα στη Διαδρομή των Βαλκανίων πρέπει να γίνει και κατά μήκος της Διαδρομής Ιταλίας-Μεσογείου, ώστε να καταστεί σαφές πως έχει τελειώσει η εποχή της προώθησης προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, ανεξάρτητα από ποια διαδρομή συμβαίνει αυτό".

    [04] Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 12 νεκροί, από επίθεση ενόπλων κατά ξενοδοχείου

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ενόπλων κατά ξενοδοχείου του θερέτρου Γκραν Μπασάμ, κοντά στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού.

    Η επίθεση σημειώνεται σχεδόν δύο μήνες μετά από την επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο της Ουαγκαντούγκου στην γειτονική Μπουρκίνα Φάσο με δεκάδες νεκρούς, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την εξάπλωση της ισλαμιστικής βίας στις χώρες της δυτικής Αφρικής.

    [05] Κατηγορηματικά αντίθετος με το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» ο αυστριακός καρδινάλιος

    "Το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, έγινε μονομερώς, χωρίς ομόφωνη ευρωπαϊκή απόφαση, χωρίς την Ελλάδα και τη Γερμανία, γεγονός που θεωρώ ως μία πράξη ελλιπούς ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αυστρίας, Κρίστοφ Σένμπορν, σε σημερινή μακρά συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης, στη δημόσια αυστριακή Τηλεόραση.

    Ο ίδιος επικρίνει για το λόγο αυτό, όχι μόνον την αυστριακή κυβέρνηση αλλά και άλλες πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι, τί θα γίνει με τους ανθρώπους στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας στην Ειδομένη, πρόσθεσε.

    "Κανείς δεν μπορεί να πει, ότι είναι τώρα πρόβλημα της Ελλάδας", παρατήρησε ο καρδινάλιος και ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με στόχο να δημιουργηθούν πιο ανθρώπινες διαδρομές και να παραληφθούν πρόσφυγες απευθείας από τις περιοχές κρίσης, κάτι που, κατά τη γνώμη του, θα αποτελέσει και πλήγμα στους διακινητές, οι οποίοι με το κλείσιμο των συνόρων απέκτησαν ούριο άνεμο.

    Για τον προκαθήμενο της αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων αποτελεί "ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, ένα προσωρινό μέτρο", και ο ίδιος, όπως σημείωσε, μπορεί ίσως να αντιληφθεί ότι, για παράδειγμα, με τις γειτονικές χώρες της Αυστρίας, όπως επίσης με την Αγγλία ή τη Δανία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μία πραγματική συναίνεση, ωστόσο δεν είναι ωραίο το ό,τι κατόπιν η Αυστρία προχώρησε σε μία μονομερή ενέργεια με τις βαλκανικές χώρες, "που δεν επιτρέπεται όμως να είναι και η τελευταία λέξη".

    [06] Ηττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγγελα Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τα τρία κρατίδια όπου διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδίδονται από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες.

    .Οι Πράσινοι έρχονται πρώτοι στις εκλογές στην Βάδη-Βιρτεμβέργη, νικώντας την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Αγγελα Μέρκελ σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll του δικτύου ZDF.

    [07] Τουρκία: Φονική έκρηξη στην Άγκυρα

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 18.45 στο κέντρο της Άγκυρας, σχεδόν έναν μήνα μετά την προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας κατά στρατιωτικού λεωφορείου στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, με 29 νεκρούς.

    «Η έκρηξη προκλήθηκε από όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην πλατεία του Κιζιλάι», ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας.

    Η πλατεία του Κιζιλάι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ υπάρχει και σταθμός του μετρό. Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

    Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε απόψε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας.

    «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε χωρίς να κατονομασθεί αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk , ενδεικτικό για τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους ή στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δέκα νοσοκομεία της Άγκυρας και πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

    Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης.

    Την Παρασκευή, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα απηύθυνε μήνυμα προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, προειδοποιώντας για "πιθανή τρομοκρατική επίθεση" στην Άγκυρα με στόχο "κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια" στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.

    [08] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι

    Με δύο γκολ στο τελευταίο τρίλεπτο, ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-1 του Παναθηναϊκού, στο ντέρμπι «αιωνίων» της 26ης αγωνιστικής της Super League, και διατήρησε το απόλυτο νικών στο «Γ. Καραϊσκάκης» στο φετινό πρωτάθλημα. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με τον Μπεργκ μόλις στο 3ο λεπτό, αλλά ο Καμπιάσο απάντησε στο 38΄ για τους «ερυθρόλευκους» και στο φινάλε τα τέρματα του Ντα Κόστα (87΄) και Ιντέγε (89΄) χάρισαν τη νίκη στην ομάδα του Μάρκο Σίλβα. Να σημειωθεί ότι στο γκολ της ισοφάρισης, ο βοηθός υπέδειξε αρχικά οφσάιντ τον Ντομίνγκες, όμως ο διαιτητής Κύζας πήρε πάνω του τη φάση και κατακύρωσε το γκολ, εκτιμώντας ότι ο μεσοεπιθετικός των Πειραιωτών δεν επηρέαζε τη φάση.

    [09] Νίκη «θρίλερ» για τον Ολυμπιακό, 100-93 την ΑΕΚ μετά από δύο παρατάσεις

    Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη παιχνίδι, που κρίθηκε στις δύο παρατάσεις, ο Ολυμπιακός κατάφερε να περάσει νικηφόρα από το ΟΑΚΑ, απέναντι στην ΑΕΚ, και να παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 100-93 (77-77 κ.α., 87-87 1η παρ.), στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών, με την Ένωση να εγκαταλείπει τη «συγκατοίκηση» με τον Άρη στην τρίτη θέση και να υποχωρεί στην τέταρτη.

    Η ΑΕΚ έπαιξε καταπληκτική άμυνα σε όλο τον αγώνα, κερδίζοντας την μάχη των ριμπάουντ (47 έναντι 37), αλλά «προδόθηκε» από την επίθεση της και την απειρία των παικτών της. Η Ένωση είχε την ευκαιρία να πάρει μια μεγάλη νίκη απέναντι στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, αλλά η αστοχία του Παπαντωνίου στις βολές σε συνδυασμό με τις κακές επιθέσεις από Μαυροκεφαλίδη και Μπράουν στο τέλος της πρώτης παράτασης έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να «χτυπήσει» στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο και να «δραπετεύσει» με το διπλό από το ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός για ακόμη μια φορά έδειξε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά χάρις στον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη, που είχε 26 πόντους και 9 ασίστ κατάφερε να πάρει την νίκη και να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Άξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Οθέλο Χάντερ, που είχε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ. Ο «συνήθης ύποπτος» για την ΑΕΚ, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε ακόμη ένα νταμπλ νταμπλ με 22 πόντους και 16 ριμπάουντ, ενώ «μοίρασε» και έξι ασίστ. Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν ο Τζέι Κοβαν Μπράουν με 24 πόντους και αν δεν τραυματιζόταν στο πρώτο λεπτό του δεύτερου έξτρα πενταλέπτου ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

    Τα δεκάλεπτα: 22-21, 42-39, 61-62, 77-77 κ.α., 87-87 1η παρ., 93-100 2η παρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2016 - 20:32:29 UTC