Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Στουρνάρας Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος
  • [02] Κλάους Ρέγκλινγκ: Πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα
  • [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο
  • [04] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών έως τις 25 Μαρτίου
  • [05] Ηττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας
  • [06] Τουρκία: Φονική έκρηξη στην ¶γκυρα
  • [07] Τουρκία: Έκρηξη στην ¶γκυρα
  • [08] Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 12 νεκροί, από επίθεση ενόπλων κατά ξενοδοχείου
  • [09] Επιβλητική εκτός έδρας νίκη με 3-0 του Πλατανιά επί του Λεβαδειακού
  • [10] Νίκη «θρίλερ» για τον Ολυμπιακό, 100-93 την ΑΕΚ μετά από δύο παρατάσεις

  • [01] Γ. Στουρνάρας Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος

    H συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας.

    Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα ?Il Sole 24 ore? ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς όπως ανέφερε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ» (σσ περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

    [02] Κλάους Ρέγκλινγκ: Πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων ,τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, και επισημαίνει ότι αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες. «Αν κοιτάξει κανείς τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση για ό, τι έχει ήδη επιτευχθεί», προσθέτει.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ αναφέρει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίση της Ευρωζώνης. Αυτός , εξηγεί, είναι ο λόγος για τον οποίο, τώρα είμαστε σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ΕΜΣ, και διότι είμαστε ήδη στο έβδομο έτος της κρίσης.

    Όμως, σημειώνει, η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. «Είχε προβλήματα με τη φορολογική πλευρά. Ήταν μη ανταγωνιστική. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε γενικά μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» , είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Εκτιμά ότι «τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

    Ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι σήμερα « όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι άλλες χώρες». Επίσης , εκφράζει την πεποίθηση ότι «τώρα ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών, που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΜΣ, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη». Είμαστε, συνέχισε, μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα έχει τώρα άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Και δεδομένης, πρόσθεσε, της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα από την αρχή, απομένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.

    [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο

    Σε εξέλιξη είναι συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Σημειώνεται πως τοζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Παρασκευή.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.

    Συνάντηση Σταθάκη-θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια»

    Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα "κόκκινα" δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

    Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τησυνάντηση της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

    Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

    Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

    [04] Εφικτή η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών έως τις 25 Μαρτίου

    Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου, εκτίμησε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές. Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».

    Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό. Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ. Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.

    Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

    [05] Ηττα του CDU σε δύο από τα τρία κρατίδια στις τοπικές εκλογές της Γερμανίας

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της ¶γγελα Μέρκελ ηττήθηκε σε δύο από τα τρία κρατίδια όπου διεξήχθησαν τοπικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που μεταδίδονται από τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες.

    .Οι Πράσινοι έρχονται πρώτοι στις εκλογές στην Βάδη-Βιρτεμβέργη, νικώντας την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Αγγελα Μέρκελ σύμφωνα με τις προβλέψεις του exit poll του δικτύου ZDF.

    [06] Τουρκία: Φονική έκρηξη στην ¶γκυρα

    Έκρηξη σημειώθηκε σε πάρκο στο κέντρο της Αγκύρας.

    Είκοσι επτάάνθρωποι σκοτώθηκαν και 75 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου απόψε στο κέντρο της Αγκυρας, μετέδωσε το δίκτυο CNN -Turk επικαλούμενο ανακοίνωση του κυβερνήτη της τουρκικής πρωτεύουσας.

    Η έκρηξη φαίνεται ότι προκλήθηκε από την ανατίναξη αυτοκινήτου κοντά σε στάση λεωοφορείου μεταδίδει το ραδιο-τηλεοπτικό δίκτυο TRT.Νωρίτερα το TRT είχε μεταδώσει ότι η έκρηξη σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση αυτοκινήτου με λεωφορείο.Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

    Μετά την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Ο καπνός από την έκρηξη ήταν ορατός από απόσταση 2,5χλμ, δήλωσε ένας μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Τηλεοπτικάδίκτυαμετέδωσανότι υπάρχουν πολλά καμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Κιζιλάι.

    Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην κεντρική περιοχή Γκιουβέν Παρκ, που συνορεύει με ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο της τουρκικής πρωτεύουσας.

    [07] Τουρκία: Έκρηξη στην ¶γκυρα

    Έκρηξη σημειώθηκε σε πάρκο στο κέντρο της Αγκύρας, δήλωσε αξιωματικός των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η αιτία της έκρηξης δεν είναι γνωστή.

    Πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί» από την έκρηξη στην Αγκυρα.

    [08] Ακτή Ελεφαντοστού: Τουλάχιστον 12 νεκροί, από επίθεση ενόπλων κατά ξενοδοχείου

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ενόπλων κατά ξενοδοχείου του θερέτρου Γκραν Μπασάμ, κοντά στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού.

    Η επίθεση σημειώνεται σχεδόν δύο μήνες μετά από την επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο της Ουαγκαντούγκου στην γειτονική Μπουρκίνα Φάσο με δεκάδες νεκρούς, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την εξάπλωση της ισλαμιστικής βίας στις χώρες της δυτικής Αφρικής.

    [09] Επιβλητική εκτός έδρας νίκη με 3-0 του Πλατανιά επί του Λεβαδειακού

    Εντυπωσιακός ήταν ο Πλατανιάς, ο οποίος πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης επιβλήθηκε εκτός έδρας με 3-0 του Λεβαδειακού για την 26η αγωνιστική της Super League. Οι ποδοσφαιριστές του Παράσχου έκαναν ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο και με τα γκολ των Κουλιμπαλί (4΄), Αποστολόπουλου (32΄) και Ανγκούλο (37΄), πήραν τους τρεις βαθμούς.

    Ηρακλής-Βέροια 1-1

    Το βαθμό της ισοπαλίας μοιράστηκαν ο Ηρακλής και η Βέροια στο Καυτανζογλειο, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Super League. Η ομάδα της Ημαθίας ήταν πολύ καλύτερη, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο και στο 9? άνοιξε το σκορ με τον Ανάκογλου, αλλά στο 28? ο Βελλίδης διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

    [10] Νίκη «θρίλερ» για τον Ολυμπιακό, 100-93 την ΑΕΚ μετά από δύο παρατάσεις

    Μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη παιχνίδι, που κρίθηκε στις δύο παρατάσεις, ο Ολυμπιακός κατάφερε να περάσει νικηφόρα από το ΟΑΚΑ, απέναντι στην ΑΕΚ, και να παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 100-93 (77-77 κ.α., 87-87 1η παρ.), στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών, με την Ένωση να εγκαταλείπει τη «συγκατοίκηση» με τον ¶ρη στην τρίτη θέση και να υποχωρεί στην τέταρτη.

    Η ΑΕΚ έπαιξε καταπληκτική άμυνα σε όλο τον αγώνα, κερδίζοντας την μάχη των ριμπάουντ (47 έναντι 37), αλλά «προδόθηκε» από την επίθεση της και την απειρία των παικτών της. Η Ένωση είχε την ευκαιρία να πάρει μια μεγάλη νίκη απέναντι στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, αλλά η αστοχία του Παπαντωνίου στις βολές σε συνδυασμό με τις κακές επιθέσεις από Μαυροκεφαλίδη και Μπράουν στο τέλος της πρώτης παράτασης έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να «χτυπήσει» στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο και να «δραπετεύσει» με το διπλό από το ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός για ακόμη μια φορά έδειξε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά χάρις στον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη, που είχε 26 πόντους και 9 ασίστ κατάφερε να πάρει την νίκη και να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

    ¶ξιος συμπαραστάτης του ήταν ο Οθέλο Χάντερ, που είχε 15 πόντους και 7 ριμπάουντ. Ο «συνήθης ύποπτος» για την ΑΕΚ, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε ακόμη ένα νταμπλ νταμπλ με 22 πόντους και 16 ριμπάουντ, ενώ «μοίρασε» και έξι ασίστ. Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν ο Τζέι Κοβαν Μπράουν με 24 πόντους και αν δεν τραυματιζόταν στο πρώτο λεπτό του δεύτερου έξτρα πενταλέπτου ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

    Τα δεκάλεπτα: 22-21, 42-39, 61-62, 77-77 κ.α., 87-87 1η παρ., 93-100 2η παρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2016 - 18:32:30 UTC