Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Αναγκαία η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
  • [02] Την Παρασκευή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • [03] Περίπου 5.000 πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά
  • [04] Στις 16 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις
  • [05] Δυστύχημα στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» με ένα νεκρό
  • [06] Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Άρτα και την Πρέβεζα
  • [07] Ρωσία: Νταντά αποκεφάλισε το παιδί που φρόντιζε
  • [08] Διαχωρισμό της προσφυγικής από την οικονομική κρίση ζητά το Βερολίνο και τονίζει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
  • [09] Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα από την Κομισιόν
  • [10] Κ. Καραγκούνης: Η σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση είναι λάθος
  • [11] Καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [12] FT:Θα ήταν εξωφρενικό να επιτρέψει η Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
  • [13] Το αήττητο σερί της Μπαρτσελόνα που γράφει ιστορία
  • [14] Ράσφορντ ο... 14ος «πρωτοεμφανιζόμενος» σκόρερ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Αναγκαία η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

    Για δραματικές εξελίξεις στη χώρα στο προσφυγικό που καθιστούν αναγκαία τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, μίλησε πριν από λίγο από το Ηράκλειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία».

    «Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες ημέρες ζήτησα τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Σήμερα οι εξελίξεις στη χωρά είναι δραματικές και επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης και συνεννόησης» ανέφερε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς καθυστερεί». Ακούω, συνέχισε, ότι ίσως γίνει την Παρασκευή, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

    [02] Την Παρασκευή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Την Παρασκευή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει χώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες νωρίτερα σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Επικοινωνία είχε επίσης ο πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    [03] Περίπου 5.000 πρόσφυγες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά

    Προς το παρόν περίπου 5.000 άνθρωποι μένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Νέχια Μιλιάν, μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

    Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

    [04] Στις 16 Μαΐου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

    Η 16η Μαΐου θα είναι η εναρκτήρια ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύει για όλους τους υποψήφιους, είτε δώσουν εξετάσεις με το παλαιό σύστημα εξετάσεων, είτε με το καινούριο. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά, κατά περίπτωση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα, μόλις η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων - αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων.

    [05] Δυστύχημα στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» με ένα νεκρό

    Υπό διερεύνηση από την Αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος είναι τα αίτια του θανατηφόρου δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» Χαλκιδικής.

    Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό.

    Νεκρός είναι 52χρονος γομωτής πυροδότης, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρία είχε 20ετή και πλέον εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός Eduardo Mοura και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος εξέφρασαν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    [06] Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Άρτα και την Πρέβεζα

    Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στις12 το μεσημέρι, στην Άρτα και το Λούρο της Πρέβεζας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν από τα μπλόκα που είχαν στήσει επί 40 ημέρες στην περιοχή.

    Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία με τα τρακτέρ, στην πόλη της Άρτας, αλλά και στην κωμόπολη Λούρος,για να επισημάνουν, όπως τόνισαν, ότι αποχωρούν με την υπόσχεση πως θα επιστρέψουν εάν δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση όλα τα αιτήματα τους.

    Ωστόσο, η Παμπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων - αλιέων- γεωτεχνικών, ξεκινά εξορμήσεις ενημέρωσης, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης το επόμενο διάστημα και εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει:

    «Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν υποχωρούμε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Το επόμενο διάστημα μέχρι τη κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, οργανώνουμε μέτωπο αγροτοκτηνοτρόφων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίας και αυτοαπασχολούμενων. Να συμμετέχουμε όλοι στη 48ωρη απεργία που έχει ήδη προκηρυχθεί. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, για την ανατροπή των προτάσεων της κυβέρνησης».

    Σημειώνεται ότι η Παμπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα έχει συμφωνήσει με το πλαίσιο αιτημάτων το οποίο έχει αποφασιστεί στη πανελλαδική συνέλευση, ως αιτήματα αναγκαία για την επιβίωση.

    [07] Ρωσία: Νταντά αποκεφάλισε το παιδί που φρόντιζε

    Μία νταντά συνελήφθη στη Μόσχα αφού αποκεφάλισε το 4χρονο παιδί που είχε υπό τη φροντίδα της και πυρπόλησε το διαμέρισμά του, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με βίντεο που δείχνει μία γυναίκα να κραδαίνει ένα κομμένο κεφάλι κοντά σε πολυσύχναστο σταθμό του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

    "Το ακέφαλο σώμα ενός παιδιού 3-4 ετών, που έφερε ίχνη βίαιου θανάτου, βρέθηκε σήμερα σε διαμέρισμα του βορειο-δυτικού τμήματος της Μόσχας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η νταντά πήρε μαζί της το κεφάλι", ανακοίνωσε η αστυνομία.

    "Η νταντά, που κατάγεται από χώρα της κεντρικής Ασίας, γεννημένη το 1977, σκότωσε το παιδί πριν πυρπολήσει το διαμέρισμα και φύγει", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό portal Lifenews, το όνομα του παιδιού είναι Νάστια.

    Η νταντά, που ονομάζεται Γκουλτσέχρα Μπομποκούλοβα, 39 ετών, συνελήφθη κοντά σε σταθμό του μοσχοβίτικου μετρό με το κεφάλι σε πλαστική τσάντα.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η γυναίκα φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" την ώρα της σύλληψής της.

    To Lifenews, που διαθέτει πηγές στην αστυνομία, ανέφερε ότι αστυνομικοί προσέγγισαν τη γυναίκα για να ελέγξουν τα χαρτιά της και αυτή απάντησε βγάζοντας το κεφάλι του παιδιού από μία τσάντα και φωνάζοντας ότι το σκότωσε.

    Η γυναίκα θα περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο. Η αστυνομία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    [08] Διαχωρισμό της προσφυγικής από την οικονομική κρίση ζητά το Βερολίνο και τονίζει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα

    Στον διαχωρισμό της προσφυγικής από την οικονομική κρίση και στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων επέμεινε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων της προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και ότι το Βερολίνο θα προωθήσει λογικές λύσεις με διάρκεια, με στόχο την βιωσιμότητα και την σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής.

    Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα συμμετάσχει στο γ΄ πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ανεξάρτητος οργανισμός.

    «Η καγκελάριος είπε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    «Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την - ομολογουμένως πολύ δύσκολη - κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της 'Αγγελα Μέρκελ.

    [09] Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα από την Κομισιόν

    Σε στάδιο εκπόνησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, Μίνα Αντρέεβα.

    Όπως είπε η κ. Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

    Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής.

    Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.

    [10] Κ. Καραγκούνης: Η σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση είναι λάθος

    Η σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση και είναι λάθος αν επιδιώκεται από κάποιους, είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το χειρισμό του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος.

    Ο κ. Καραγκούνης επέκρινε τους υπουργούς, Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, υπογραμμίζοντας ότι έλεγαν πως "αν δεν κάνουν πίσω οι δανειστές θα εξαπολύσουμε τους τζιχαντιστές και τους μετανάστες παντούστην Ευρώπη", ενώ στράφηκε και κατά της πρώην αναπληρώτριας υπουργού, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που υιοθέτησε αυξήθηκαν οι ροές προς την Ελλάδα.

    "Ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά είπε χθες ότι πρέπει να αρχίσουμε να χτίζουμε Αμυγδαλέζες και αν είναι παράτυποι μετανάστες να κρατηθούν" τόνισε ο κ. Καραγκούνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΑΠΕριττα", με τους Κωστή Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση μετά από ένα χρόνο έρχεται να εφαρμόσει σε πιο έντονο βαθμό το σχέδιο "Ξένιος Δίας" της ΝΔ

    [11] Καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Ένταση επικράτησε στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Τα πνεύματα "άναψαν" και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ "απάντησαν" με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέρνοντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

    Οι πρόσφυγες που προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη.

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

    Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

    Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί.

    Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το μεσημέρι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

    Μεγάλη ανάγκη για σκηνές στον καταυλισμό που έχει «βουλιάξει» από πρόσφυγες

    Δυσεύρετες έχουν γίνει πλέον οι σκηνές στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου έχουν συρρεύσει 7.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων, περίπου 500 αναγκάζονται να κοιμούνται έξω, κάνοντας απέλπιδες προσπάθειες να ζεσταθούν με κουβέρτες και με φωτιές.

    Λίγο προτού πέσει η νύχτα και η θερμοκρασία, αρχίζει για τους πρόσφυγες η προετοιμασία για τη διανυκτέρευση. Στρώνουν με ό,τι βρουν το πάτωμα των σκηνών, παίρνουν κουβέρτες από τιςΜη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εφορμούν στα γειτονικά χωράφια για να βρουν ξύλα ή όποιο άλλο αντικείμενο, για να κάψουν.

    Οι "νεοφερμένοι" που έρχονται κατάκοποι με τα πόδια, αν δεν κουβαλούν τις δικές τους σκηνές, μένουν συνήθως έξω και περιμένουν να ξημερώσει ή να φύγουν κάποιοι, για να μετακινηθούν σε ένα υποτιθέμενο, ασφαλέστερο κατάλυμα.

    [12] FT:Θα ήταν εξωφρενικό να επιτρέψει η Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

    Στον κίνδυνο που υπάρχει να προκληθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα εξαιτίας της ενέργειας της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια να σφραγίσουν τα νότια σύνορά τους αναφέρεται άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους Financial Times με τίτλο: «Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες».

    Το άρθρο ξεκινάει με την προειδοποίηση στην αρχή της χρονιάς του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαρτίου πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια λύση για την προσφυγική κρίση που θα αφορά όλη την ΕΕ, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» με την έναρξη του καλοκαιριού και την αύξηση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, σημειώνει, «η προειδοποίησή του αγνοήθηκε σκοπίμως από κυβερνήσεις της ΕΕ» που προτίμησαν να αναλάβουν μονομερώς δράση παρά να κάνουν τη συλλογική προσπάθεια που επείγει.

    Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα κράτη μέλη παραμέρισαν τη ζώνη Σένγκεν και ενήργησαν μονομερώς, υπογραμμίζεται στο άρθρο της FT.

    [13] Το αήττητο σερί της Μπαρτσελόνα που γράφει ιστορία

    Ένα ιστορικό ρεκόρ ισοφάρισε (και ετοιμάζεται να σπάσει) η Μπαρτσελόνα, η οποία νικώντας 2-1 τη Σεβίλη, συμπλήρωσε 34 ματς αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις. Η μοναδική ισπανική ομάδα που έχει να επιδείξει ανάλογο κατόρθωμα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε παραμείνει αήττητη για 34 παιχνίδια την περίοδο 1988-89, επίδοση που οι «μπλαουγκράνα» μπορούν να ξεπεράσουν την Πέμπτη, εφόσον φύγουν αλώβητοι από το Βαγέκας. Μάλιστα, ο απολογισμός των Καταλανών σε αυτό το διάστημα (28 νίκες, 6 ισοπαλίες) είναι καλύτερος αυτού της Ρεάλ του Λέο Μπεενάκερ, που είχε καταγράψει 25 νίκες και 9 ισοπαλίες στο αντίστοιχο σερί της.

    Η τελευταία ήττα της Μπαρτσελόνα χρονολογείται στις 3 Οκτωβρίου, όταν έχασε 2-1 από τη Σεβίλη στο «Σάντσεθ Πιχουάν», στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Primera Division. Έκτοτε, οι πρωταθλητές Ευρώπης παραμένουν αήττητοι σε έναν ολόκληρο γύρο του πρωταθλήματος (19 αγωνιστικές), σε οκτώ ματς Κυπέλλου, πέντε Champions League και δύο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Έχουν πετύχει σε αυτό το διάστημα 102 τέρματα και έχουν δεχθεί μόλις 19, με τον Λουίς Σουάρες να είναι ο πρώτος σκόρερ, με 35 γκολ. Ακολουθούν ο Λιονέλ Μέσι με 24 και ο Νεϊμάρ με 19 (αμφότεροι έχασαν κάποια παιχνίδια λόγω τραυματισμών).

    [14] Ράσφορντ ο... 14ος «πρωτοεμφανιζόμενος» σκόρερ

    Ο Μάρκους Ράσφορντ «χτύπησε» και πάλι δύο φορές με την Άρσεναλ, στο ντεμπούτο του στην Premier League, κάτι που σημαίνει ότι ο «λογαριασμός που άνοιξε» εναντίον της Μίντιλαντ δεν ήταν «φωτοβολίδα». Με τα γκολ που πέτυχε στο νικηφόρο 3-2 επί της Άρσεναλ ο 18χρονος Άγγλος στράικερ έγινε ο 14ος παίκτης στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σκόραρε ως «πρωτοεμφανιζόμενος» στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

    Από τους άλλους 13 που πέτυχαν κάτι ανάλογο, οι τρεις έκαναν σπουδαία καριέρα στους «μπέμπηδες», άλλοι δεν τα κατάφεραν, ενώ κάποιοι έχουν ακόμη μπροστά τους αρκετό δρόμο για να αποδείξουν ότι αξίζουν να φορούν την βαριά φανέλα των «κόκκινων διάβολων», ανάμεσά τους, φυσικά και ο πολλά υποσχόμενος, Μάρκους Ράσφορντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 February 2016 - 13:32:33 UTC