Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγικό και αξιολόγηση στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό
  • [02] Αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Νίκου Τόσκα για το προσφυγικό
  • [03] Υπέρ των κέντρων κλειστού τύπου για τους μετανάστες, τάχθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης
  • [04] Η επιστροφή των Θεσμών στο "μικροσκόπιο" του Euroworking Group
  • [05] Σε θετική αναθεώρηση των στοιχείων ΑΕΠ για το Δ' τρίμηνο 2015 προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ
  • [06] «Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα» τονίζει ο Γ. Δραγασάκης
  • [07] Επαναπροωθούνται στην Τουρκία 308 παράτυποι μετανάστες
  • [08] Αύριο αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο στην Εξοχή
  • [09] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαια
  • [10] Υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν
  • [11] Συρία: Ανακατάληψη στρατηγικής σημασίας δρόμου από τις κυβερνητικές δυνάμεις
  • [12] Στον Ντι Κάπριο το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου
  • [13] "Ελλάδα, Τουρκία, Frontex υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, απαντάει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
  • [14] Καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [15] Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής προχώρησαν πρόσφυγες στην Ειδομένη
  • [16] Α. Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»

  • [01] Προσφυγικό και αξιολόγηση στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό

    Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της ΕΕ και μαζί οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου. Την ίδια ώρα ωστόσο εκδηλώνεται ένα κύμα αλληλεγγύης και στήριξης της Ελλάδα για τη διαχείριση της.

    Στο κλίμα αυτό χαρακτηριστικές είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, του πάπα Φραγκίσκου, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναφορικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων. Αντίστοιχες δημόσιες παρεμβάσεις έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία 24ωρα και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι μονομερείς ενέργειες χωρών του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και η κρίσιμη Σύνοδος της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχε από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή.

    Η θέση με την οποία η Ελλάδα αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής έχει περιγραφεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία ομιλία του ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, οπότε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες. Για τη θέση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, την προσεχή Πέμπτη.

    [02] Αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Νίκου Τόσκα για το προσφυγικό

    Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της προσωρινής φιλοξενίας τους, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με τη συμμετοχή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιου Ράπτη.

    Συνεργαζόμαστε απόλυτα με το υπουργείο Ναυτιλίας και είχα μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Θ.Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά, τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), το συντονιστικό όργανο που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εδρεύει εδώ και υπάρχει άριστη συνεργασία με το λιμενικό σώμα αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο, πρόσθεσε ο κ.Τόσκας.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προβλήματα στο κομμάτι που διαχειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ και αφορούν το θέμα των μεταναστευτικών ροών ο κ.Τόσκας απάντησε: Κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και από χθες πρέπει να είδατε ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης καθώς οι άνθρωποι αυτοί από εκεί διοχετεύθηκαν σε διάφορα οργανωμένα κέντρα πόλεων αλλά και σε καινούργιους καταυλισμούς που φτιάχτηκαν στη βόρειο Ελλάδα. Η έννοια μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση, να υπάρξουν κανονικές ροές με οργανωμένους καταυλισμούς όπου οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ανθρώπινα, θα τρέφονται και δεν θα δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της υπόλοιπης κοινωνίας.

    [03] Υπέρ των κέντρων κλειστού τύπου για τους μετανάστες, τάχθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης

    «Εμείς θέλουμε κλειστού τύπου κέντρα και όχι ανοικτού, γιατί αυτά λειτουργούν σαν μαγνήτης για μετανάστες από διάφορες χώρες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Αν δεν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, τα σύνορα θα κλείσουν είτε αυτό γίνει σήμερα είτε στις 7 Μαρτίου» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «ολόκληρη Γαλλία δεν δέχεται να πάρει πάνω από 30.000».

    Για το επεισόδιο στο συνέδριο στους Δελφούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν εξύβρισε σε προσωπικό επίπεδο τον κύριο Τσίπρα, αλλά ως πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι μπορούσε να πει ακόμα περισσότερα.Υποστήριξε ακόμη ότι «αποδεικνύεται πως ο κ. Τσίπρας για να πάρει την εξουσία έκανε σχεδόν τα πάντα». Επίσης, ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση γιατί επέλεγε ο κ. Τσίπρας να κάνει ραντεβού με τον εκδότη Στ. Ψυχάρη, αλλά και με ποιους άλλους είχε κάνει.

    [04] Η επιστροφή των Θεσμών στο "μικροσκόπιο" του Euroworking Group

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Εuroworking Group στην οποία θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της επιστροφής τους στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαίων στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφοροποιείται αποτελώντας αυτή τη στιγμή το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων που ζητά να επιβληθούν ως το 2018 όσο και στις προβλέψεις του για την πορεία των οικονομικών μεγεθών ( ρυθμός ανάπτυξης και έλλειμμα).

    Στη σημερινή συνεδρίαση κρίσιμη αναμένεται να είναι η στάση της Γερμανίας ενώ για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων χωρών του κόσμου (G20) o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε το μεγάλο οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ταυτόχρονα η Ελλάδα από την αξιολόγηση και το προσφυγικό.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή των Θεσμών το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει ένα θετικό σήμα στις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    [05] Σε θετική αναθεώρηση των στοιχείων ΑΕΠ για το Δ' τρίμηνο 2015 προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ

    Σε θετική αναθεώρηση των στοιχείων ΑΕΠ για το Δ' τρίμηνο 2015 προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016.

    Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της μείωσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12-02-2016.

    Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε μείωση κατά 0,7 % σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2014 έναντι της μείωσης 2,0% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 12- 02-2016.

    [06] «Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα» τονίζει ο Γ. Δραγασάκης

    «Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα. Όριό μας είναι η συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει και την οποία τηρούμε», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».

    «Επομένως, κάθε εμπλοκή, κάθε απαίτηση εκτός των συμφωνηθέντων δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης και των θεσμικών της οργάνων», προσθέτει.

    Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται άμεσα με την πρώτη αξιολόγηση, συμπληρώνει ωστόσο ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και διαμορφωθούν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

    Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «δέσμιος ομάδων και ξεπερασμένων νοοτροπιών στο κόμμα του» και σχολιάζοντας το αίτημά του για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αδιαφορεί για τις συνέπειες ή συνειδητά επιλέγει την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την επαναφορά της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία».

    Τέλος για την πρόταση της ΝΔ περί εξεταστικής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντά ότι «η εξεταστική δεν πρέπει να προβάλλεται ως φόβητρο ή ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία, αν κριθεί σκόπιμο, για να διερευνηθούν όσα έχουν συμβεί στον τραπεζικό τομέα».

    [07] Επαναπροωθούνται στην Τουρκία 308 παράτυποι μετανάστες

    Επαναπροώθηση 308 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αύριο από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόκειται για αλλοδαπούς μαροκινής υπηκοότητας κατά 90% και λιγότερους Αλγερινούς και Τυνήσιους οι οποίοι κρατούνταν οι περισσότεροι στο Κέντρο Αλλοδαπών στην Κόρινθο και οι υπόλοιποι στα υπόλοιπα κλειστά Κέντρα Κράτησης Παράτυπων Μεταναστών.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται στην Τουρκία απ΄όπου εισήλθαν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Οι αλλοδαποί θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές Αρχές.

    [08] Αύριο αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο στην Εξοχή

    «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ρίξουμε αυλαία στις πολυήμερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Όλα τα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αναχωρήσουμε αύριο συντεταγμένα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο της Εξοχής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από χθες το βράδυ τρακτέρ είναι παρατεταγμένα μπροστά στο κτίριο της αντιπεριφέρειας, στη Δράμα, και έως 14:30 σήμερα «η υπηρεσία θα τελεί υπό κατάληψη».

    Εξάλλου, με πορείες επάνω στα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και των πόλεων, αποχωρούν από τα μπλόκα τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία αποχώρησης από το σημείο των τρακτέρ και έως αργά το απόγευμα εκτιμάται ότι «δεν θα μείνει ούτε ένα».

    [09] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαια

    Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη, από χθες, σταδιακά λόγω του μεγάλου αριθμού γεωργικών μηχανημάτων που βρίσκοντα στον συγκεκριμένο μπλόκο.

    Η εθνική οδός έπειτα από 39 ημέρες είναι «καθαρή» στο συγκεκριμένο σημείο και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη μέρα που είχε στηθεί το συγκεκριμένο μπλόκο,η κυκλοφορία επί του ΠΑΘΕ στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας είχε διακοπεί λόγω του μεγάλου όγκου των τρακτέρ που είχαν συρρεύσει εκεί.

    Οι αγρότες έλαβαν χθες την απόφαση να αποχωρήσουν, με τον Βαγγέλη Μπούτα να δηλώνει: «Ο αγώνας ούτε σταματάει ούτε αναστέλλεται. Απλά, όπως αποφασίσαμε όλα τα μπλόκα από αύριο αλλάζει η μορφή πάλης. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και με το όπλο παραπόδα».

    Οι αγρότες αναμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και βρίσκονται σε επαγρύπνηση, όταν κατατεθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό, να κατέβουν μαζικά στην Αθήνα.

    [10] Υπέρ της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν

    Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, τάχθηκε χθες δημόσια υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί το τρέχον διάστημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

    «Εάν ήμουν Αμερικανός, θα ψήφιζα τον Ντόναλντ Τραμπ... ο Θεός να τον φυλάει!», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ευρωβουλευτής και συνιδρυτής του FN, 87 ετών.

    Ο Αμερικανός μεγιστάνας, φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, έχει κάνει πολλές αμφιλεγόμενες δηλώσεις, για τη μετανάστευση όπως και για το Ισλάμ. Μια από τις προτάσεις του που είχαν προκαλέσει τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν αυτή που προέβλεπε την επιβολή μιας «προσωρινής» απαγόρευσης στους μουσουλμάνους να εισέρχονται στις ΗΠΑ.

    Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις και εκπαραθυρώθηκε από το FN πέρυσι με πρωτοβουλία της ίδιας του της κόρης, της Μαρίν Λεπέν, αφού επανέλαβε την άποψή του πως το Ολοκαύτωμα ήταν «λεπτομέρεια της ιστορίας».

    [11] Συρία: Ανακατάληψη στρατηγικής σημασίας δρόμου από τις κυβερνητικές δυνάμεις

    Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας δρόμου στη βόρεια πόλη του Χαλεπίου, έπειτα από νίκες που κατήγαγαν σήμερα σε μάχες κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη συριακή τηλεόραση.

    Η ανακατάληψη του δρόμου έγινε καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνταν κατά θέσεων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Ο δρόμος αυτός που οδηγεί στο Χαλέπι αποκτά στρατηγική αξία για τις κυβερνητικές δυνάμεις, γιατί οι τζιχαντιστές ελέγχουν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη, με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

    Οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζονται στα νοτιοανατολικά της επαρχίας του Χαλεπίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη Συρία και έχει την έδρα του στη Βρετανία.

    [12] Στον Ντι Κάπριο το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου

    Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ. Ο 41 ετών ηθοποιόςτιμήθηκε με το ΌσκαρΑ'ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα Η επιστροφή (The Revenant).

    Ο Ντι Κάπριοήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές για Όσκαρ στην καριέρα του, που διαρκεί 25 χρόνια, χωρίς ωστόσονα το κερδίσει. Φέτος όμως θεωρείτο το φαβορί και επιβεβαίωσε τον τίτλο του.

    Για την ίδια ταινία, οΜεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

    Ο Ινιάριτου έγινε έτσι ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συναπτές χρονιές, καθώς η ταινία του Birdman είχε κερδίσει και πέρσι.

    Αυτό είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.

    Η ταινία Spotlight: Όλα στο φως (Spotlight) του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά και το Όσκαρκαλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

    Η ταινία, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους.

    Στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.

    Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δωμάτιο».

    Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίας Οι μισητοί οκτώ.

    Η ταινία Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία) σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

    Ο Μαρκ Ράιλανς κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ Η γέφυρα των κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα.

    Είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ που λαμβάνει ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας.

    Στην κωμική περιπέτεια Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out), του στούντιο Pixar της Γουόλτ Ντίσνεϊ, απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation.

    Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl).

    Είναι το πρώτο Όσκαρ που απονέμεται στην 27χρονη Σουηδή ηθοποιό, η οποία καθιερώθηκε το 2015.

    Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου έλαβε η ταινία Το μεγάλο σορτάρισμα (The Big Short) ενώ το βραβείο Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα.

    Το βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το «Writing's On The Wall», από την ταινία Spectre.

    [13] "Ελλάδα, Τουρκία, Frontex υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, απαντάει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

    Ελλάδα, Τουρκία και Frontex είναι υπεύθυνες για την επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δηλώνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερωτήσεις της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, Προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Νίκου Ανδρουλάκη, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων.

    Ο ΓΓ απαντώντας σε ερώτηση της κ. Καϊλή ως προςτονρόλο του ΝΑΤΟ στις καθημερινές προκλήσεις από τα τουρκικά μαχητικά, είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν σε τέτοια ζητήματα και θα ακολουθήσουν μόνον τον σκοπό της επιχείρησης, που είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης που έλαβαν οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό, ερωτών αν η συμφωνία προβλέπει όντως την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που θα εντοπίζονται από τα πλοία της Νατοϊκής Δύναμης, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Άγκυρα εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο που γίνονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ενώ φέρεται να αρνείται εκ των προτέρων την επιστροφή των προσφύγων στα παράλιά της.

    Ο ΓΓ απευθυνόμενος στους δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ θα έχει βοηθητικό ρόλο προς τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και δυνάμεων της Frontex. Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι αυτό που θα επιστρέψει πρόσφυγες. Ο ρόλος του είναι να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Frontex να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο. Όμως, όπως υπογράμμισε, αν τα πλοία της Συμμαχίας χρειαστεί να προβούν σε επιχειρήσεις διάσωσης, τότε οι διασωθέντες θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία.

    Επισήμανε επίσης,ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο η πολιτική απόφαση των 28 Υπουργών Άμυνας. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο Αιγαίο έχουν απλά την εντολή να επιτηρούν και να ανταλλάσουν πληροφορίες με τα εμπλεκόμενα Κράτη.

    [14] Καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Ένταση επικράτησε στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Τα πνεύματα "άναψαν" και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ "απάντησαν" με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέρνοντας μ' αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

    Οι πρόσφυγες που προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη.

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

    Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

    Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί.

    Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το μεσημέρι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

    [15] Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής προχώρησαν πρόσφυγες στην Ειδομένη

    Σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα, πρόσφυγες, που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή.

    Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί.

    Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το μεσημέρι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

    [16] Α. Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»

    «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ' επανάληψη η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει. Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    «Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα - και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό - αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (...) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

    Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 February 2016 - 11:32:51 UTC