Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Ποταμιού. Ψηφοφορία για τη νέα ηγεσία
  • [02] Περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες
  • [03] Με την υπόσχεση να μείνουν σε εγρήγορση, αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο Μουδανιών
  • [04] Κλειστή από χθες το βράδυ η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [05] Ιράν-βουλευτικές εκλογές: Οι μεταρρυθμιστές κερδίζουν τις 30 έδρες της Τεχεράνης
  • [06] Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλεί τους υποστηρικτές του "Brexit" να αναγνωρίσουν τους "κινδύνους"
  • [07] Συνέδριο της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • [08] Συμβολικοί αποκλεισμοί στον Προμαχώνα από τους αγρότες που αποχώρησαν από τους Ευζώνους
  • [09] Αιχμές κατά της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, για το προσφυγικό από τον καγκελάριο της Αυστρίας

  • [01] Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Ποταμιού. Ψηφοφορία για τη νέα ηγεσία

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού. Το μεσημέρι θα γίνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης του Σταύρου Θεοδωράκη, στην οποία προτείνει τη συγκρότηση του Κοινοβουλίου του Κέντρου, όπως το ονόμασε, όπου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου και της Κεντροαριστεράς θα ξεκινήσουν διάλογο από τη βάση για να προκύψει ή μη τρίτος πολιτικός πόλος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Πρόκειται να ακολουθήσει η εκλογή του νέου επικεφαλής, όπου υποψήφιος εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι και ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Θα εκλεγούν επίσης τα νέα όργανα του Ποταμιού τα οποία προβλέπονται από το Καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, την Παρασκευή, το βράδυ.

    Κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών εργασιών ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών Σπύρου Λυκούδη και Χάρη Θεοχάρη.

    Ο Σπύρος Λυκούδης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο και τον διάλογο με την Κεντροαριστερά. «Υποστηρίζω, με πεποίθηση και αυτοπεποίθηση, ότι μόνο η δημιουργία ενός νέου και μεγάλου πολιτικού χχηματισμού στο Μεσαίο Χώρο, στο ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο, που μπορεί να συγκροτηθεί από κόμματα, δυνάμεις οι οποίες συγκλίνουν στην επιδίωξη κοινών πολιτικών στόχων, για τη ανασυγκρότηση και ανάταξη της πατρίδας μας, μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να ανοίξει δρόμους. Η σημερινή στασιμότητα μας μπορεί ταχύτατα να μεταβληθεί σε άτακτη υποχώρηση και αμελητέα εκλογική απήχηση εάν επικρατήσουν αντιλήψεις κομματικού πατριωτισμού και δυνάμεις αδράνειας. Αν αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φοβίες μας μπορεί να μετατρέψουν τα σημερινά δημοσκοπικά προβαδίσματα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ σε ανεπίστρεπτα ισχυρά ρεύματα. Θα είναι τότε αργά», τόνισε.

    Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Χάρη Θεοχάρη, καθώς άφησε αιχμές για την οργανωτική κατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας του Ποταμιού, αποδίδοντας ευθύνες και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ανέπτυξε πέντε στόχους για τη χώρα και την επανίδρυση του Ποταμιού.

    Ο Χάρης Θεοχάρης, μεταξύ άλλων, είπε: «Χρειάζεται η χώρα επανεκκίνηση. Ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να φύγει μπροστά. Αλλά υπάρχει και σχέδιο για το Ποτάμι. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που πάλι θα αιφνιδιαστεί από την προκήρυξη τον επόμενων εκλογών και θα αναγκαστεί να διαλέξει τον Κυριάκο, την Φώφη ή τον Αλέξη. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα που αναρωτιέται αν είναι στο 1,5% ή στο 2,5% και πόσο μας δίνει η αναγωγή. Γιατί εγώ δεν ονειρεύτηκα να είμαι σε ένα Κίνημα χωρίς συλλογικότητα στην ηγεσία. Το Ποτάμι έπρεπε από τον Σεπτέμβριο να επανιδρυθεί. Θα έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις. Να οργώσει τη χώρα για να επανασυνδεθεί με την κοινωνία».

    [02] Περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες

    Περισσότεροι από 5.000.000 συμπολίτες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις" που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας «αν ισχύει, ίσως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους».

    Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά. Και συμβαίνει να περνά από τις ακτογραμμές της Ελλάδας.

    Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοφανή κρίση οι Έλληνες πολίτες; Τι εικόνα έχουν για το πρόβλημα, το μέγεθός του και τις αιτίες του; Τα βασικά συμπεράσματα από τις απαντήσεις στις 21 ερωτήσεις της έρευνας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

    1. Οι Έλληνες πολίτες σε γενικές γραμμές υποεκτιμούν το μέγεθος των προσφυγικών ροών, ενώ οι γνώσεις τους για τις επιμέρους πτυχές του προβλήματος εμφανίζονται περιορισμένες. Μόνο ένας στους πέντε Έλληνες μοιάζει να έχει ακριβή εικόνα για το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος.

    2. Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόβλημα. Αντίθετα, επιδοκιμάζουν έντονα τη στάση των κατοίκων των νησιών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, τη δράση των ΜΚΟ, αλλά και τη δράση φορέων του κράτους -κυρίως του λιμενικού.

    3. Οι πολίτες εκφράζουν σε σημαντικά ποσοστά αισθήματα και απόψεις συμπάθειας και αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, που επιβεβαιώνονται σε μια σειρά από διαφορετικές ερωτήσεις της έρευνας. Δεν επιθυμούν, για παράδειγμα, να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη της συνθήκης Σένγκεν.

    4. Η ιδεολογική αυτοτοποθέτηση αποτελεί το σημαντικότερο διαχωριστικό παράγοντα στις απαντήσεις των πολιτών. Ωστόσο, η γενική συνισταμένη των απαντήσεων είναι σαφής, με μόνο μειοψηφικά ποσοστά πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Δεξιάς να απαντούν με διαφορετικό τρόπο σε κάποιεςαπό τις ερωτήσεις.

    [03] Με την υπόσχεση να μείνουν σε εγρήγορση, αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο Μουδανιών

    Σήμερα αποχωρούν «με το κεφάλι ψηλά και συντεταγμένα» οι αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών, «ακριβώς όπως ήρθαμε στο μπλόκο, που το στήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, με αγρότες από την ευρύτερη περιοχή (συνολικά 13 χωριά)», όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

    Την απόφαση αυτή πήραν στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους. «Μετά από 43 ημέρες αγώνα ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τους συναδέλφους μας, που ενώ εμείς αγωνιζόμασταν για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, αυτοί παρέμεναν αμετακίνητοι στο καναπέ τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, και στην οποία παραθέτουν την πλούσια δράση τους στη διάρκεια των 43 ημερών του μπλόκου Μουδανίων: γύρισαν με τα αγροτικά τους οχήματα πολλά χωριά του νομού Χαλκιδικής, προχωρούσαν καθημερινά σε πολύωρους αποκλεισμούς, πραγματοποίησαν καταλήψεις σε τράπεζες και την εφορία και έδιναν το «παρών» σε όλες τις συλλογικές δράσεις που πραγματοποιούνταν από όλες τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στον κλάδο.

    [04] Κλειστή από χθες το βράδυ η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Τριακόσιους πρόσφυγες πήρε χθες η ΠΓΔΜ, μέσω της ουδέτερης ζώνης και στη συνέχεια έκλεισε το σημείο διέλευσης.

    Από τις 4, χθες το μεσημέρι, έως τις 8 το βράδυ, πέρασαν 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία αλλά έκτοτε, το σημείο έχει κλείσει.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

    [05] Ιράν-βουλευτικές εκλογές: Οι μεταρρυθμιστές κερδίζουν τις 30 έδρες της Τεχεράνης

    Το ψηφοδέλτιο "Ελπίδα" των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών υποστηρικτών του προέδρου Χασάν Ροχανί φαίνεται πως κερδίζει το σύνολο των 30 εδρών της Τεχεράνης επί του συνόλου των τελικών αποτελεσμάτων μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 90% των ψήφων, μετέδωσε σήμερα η ιρανική τηλεόραση.

    Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών, ο Γόλαμ-'Αλι Χαντάντ-Αντέλ, καταλαμβάνει την 31η θέση και κατά συνέπεια θα είναι ο ηττημένος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ισλαμική Δημοκρατία.

    Πρώτοι στο ψηφοδέλτιο υποψηφίων σίγουρων για την εκλογή τους, είναι ο μεταρρυθμιστής Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ και ο μετριοπαθής Αλί Μοταχαρί, οι οποίοι έλαβαν σχεδόν 1,3 εκατομμύριο και πάνω από 1,1 εκατομμύριο ψήφους αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν την καταμέτρηση περισσότερων από 2,6 εκατομμύρια ψηφοδελτίων επί συνόλου 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Τεχεράνη.

    Οι μεταρρυθμιστές είχαν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό τους τρεις μετριοπαθείς συντηρητικούς, μεταξύ τους ο Μοταχαρί, όλοι τους εξελέγησαν.

    Του ψηφοδελτίου των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στην Τεχεράνη ηγείτο ο Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ, πρώην υποψήφιος των μεταρρυθμιστών στις προεδρικές εκλογές του 2013, ο οποίος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του μετριοπαθούς υποψηφίου Χασάν Ροχανί, επιτρέποντάς του να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

    Στην υπόλοιπη χώρα, οι μεταρρυθμιστές/μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί μοιράζονται τις ψήφους με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε κανένα από τα δύο μεγάλα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα.

    Ωστόσο η νίκη του ψηφοδελτίου "Ελπίδα" στην ιρανική πρωτεύουσα είναι μια καθοριστική ώθηση για τους υποστηρικτές του προέδρου Ροχανί που θα εκπροσωπούνται σε μεγαλύτερο βαθμό στο 290μελές Κοινοβούλιο, στο οποίο επικρατούσαν μέχρι τώρα οι συντηρητικοί.

    Ο Χασάν Ροχανί ελπίζει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών για να συνεχίσει την πολιτική του ανοίγματος που ακολουθεί. Ο πρόεδρος του Ιράν επενδύει στη μείζονος σημασίας συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία και επέτρεψε να βγει το Ιράν από την απομόνωση.

    Τα τελικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας, τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν από το ισχυρό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, δεν αναμένονται πριν από τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

    [06] Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλεί τους υποστηρικτές του "Brexit" να αναγνωρίσουν τους "κινδύνους"

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα όσους υποστηρίζουν το "Brexit" να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οποία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης δημόσιας συζήτησης.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Daily Telegraph ο Κάμερον αποκαλεί "στοίχημα του αιώνα" μια ενδεχόμενη έξοδο από την ΕΕ. "Όταν ζητείται από αυτούς που διεξάγουν εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας να παρουσιάσουν ένα σχέδιο της χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται ασαφείς", γράφει ο πρωθυπουργός. Και προσθέτει: "Αυτό που προτείνουν σήμερα είναι ένα άλμα στο σκοτάδι".

    "Δεν αρκεί απλά να διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι καλά όταν θέσεις εργασίας και το μέλλον της χώρας μας διακυβεύονται", επιμένει.

    Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ανατρέπει επίσης το επιχείρημα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο από την Ένωση των 28. "Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για μένα ότι η μόνη βεβαιότητα μιας εξόδου (από την ΕΕ), είναι η αβεβαιότητα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι αν εγκαταλείψουμε την Ευρώπη".

    Η εκστρατεία υπέρ ή κατά ενός "Brexit" είναι σε πλήρη εξέλιξη από τότε που ο βρετανός πρωθυπουργός απέσπασε την περασμένη εβδομάδα παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους του Λονδίνου.

    Ο Κάμερον έλαβε χθες την ομόφωνη στήριξη των κεντρικών τραπεζιτών κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 στη Σανγκάη, οι οποίοι τόνισαν "το σοκ μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση" ανάμεσα στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

    Ωστόσο ο Κάμερον πρέπει να πείσει και τους δικούς του ανθρώπους: έξι υπουργοί του και πολλοί βουλευτές του συντηρητικού κόμματός του δηλώνουν υπέρ του "Brexit".

    Ο Μπόρις Τζόνσον, ο χαρισματικός συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι "υπερβάλλουν τους κινδύνους". "Η Βρετανία θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον με μια πιο δυναμική οικονομία και έναν πιο ευτυχισμένο λαό", δήλωσε στην εφημερίδα The Times.

    [07] Συνέδριο της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

    Συνέδριοτης Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προετοιμάσει σχετική ημερίδα που κάνουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα.

    H πρόεδρος της GUE/NGL, Γ. Ζίμερ αναφέρθηκε στην υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρώπη, κυρίως μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την αποτροπή του Brexit. «Η Βρετανία περικόπτει επιδόματα. Πολλά κράτη - μέλη περιμένουν την ευκαιρία να κάνουν το ίδιο, είπε προσθέτοντας ότι «στην Έκθεση της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό εξάμηνο θα υπάρξουν συστάσεις για παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το έγγραφο των πέντε προέδρων αποτελεί σχέδιο για την Ε.Ε. ως μια ζώνη ενιαίου νομίσματος, με θεσμοποίηση του δικαιώματος να επεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων Τ. Χάντελ έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή κοινωνικών δικαιωμάτων που συντελέστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, από το Β? Παγκόσμιο πόλεμο.Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα «συστημικό φαινόμενο στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. για ενίσχυση της δικής της ανταγωνιστικότητας.»

    Σαφής τάση είναι η «αποκέντρωση» των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή, η τάση προς επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις τόνισε η Αριστέα Κουκιαδάκη, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Μάντσεστερ. Ως «στρατηγικές ανάσχεσης ενάντια στην λιτότητα» συνέστησε τις προσφυγές στα δικαστήρια της Ε.Ε. στην βάση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Στην παρέμβασή της ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και στην Ισπανία οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις έγιναν χωρίς τα συνδικάτα.

    Η Ε. Λιντς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που εκπροσωπεί 45.000.000 εργαζόμενους, τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματικές οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα της απεργίας.

    Ο εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) Οριτ Ντοζ, ανέφερε ότι ο εμπνευστής της Ζακ Ντελόρ αντιστάθμισε την ενοποίηση της αγοράς με κοινωνικό διάλογο. Από το 2000 παρατηρείται εκφυλισμός της νομοθεσίας και από το 2010 έως το 2015 ο τριμερής κοινωνικός διάλογος είναι ένας διάλογος κωφών στην βάση του δεδομένου συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

    Ο Κ. Κουμπούνης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου Βελγίου (FGTB Metal), ανέφερε ότι η αφαίρεση της δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης από τα συνδικάτα και η ατομική διαπραγμάτευση είναι το σύστημα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα Μνημόνια, με απεριόριστη δυνατότητα εκβιασμού των εργαζομένων. Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους τώρα.

    Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης ανέφερε ότι ενώ μειώνονται οι μισθοί, τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μετόχων αυξάνονται και η ατομική σύμβαση εξελίσσεται σε πρότυπο εργασιακής σχέσης. Ακόμη τόνισε ότι «το κράτος αναδεικνύεται ως εγγυητής της μετάβασης από το φορντικό στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο, αποδιαρθρώνοντας το κράτος-πρόνοιας και συρρικνώνοντας τα δικαιώματα της εργασίας, προκειμένου να διασώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».

    Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με πρόταση της οποίας πήρε τη σχετική πρωτοβουλία η GUE/NGL. τόνισε ότι χωρίς συλλογικές συμβάσεις κάθε εργαζόμενος μένει μόνος του με τον ισχυρό εργοδότη απέναντί του και υποχρεώνεται να υπογράψει ατομική σύμβαση χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

    Το συνέδριο της GUE/NGL στις Βρυξέλλες αποτελεί προπομπό για την ημερίδα που οργανώνουν το Σάββατο, 5 Μαρτίου, στην Αθήνα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Συλλογικές Συμβάσεις και Απλήρωτη Δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη».

    [08] Συμβολικοί αποκλεισμοί στον Προμαχώνα από τους αγρότες που αποχώρησαν από τους Ευζώνους

    Την απόφαση να παραμείνουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις αποχωρήσεις των συναδέλφων τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έλαβαν στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τηρώντας «αυστηρά» το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου.

    «Κανονίζουμε και άλλες, εναλλακτικές τύπου δράσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το μόνο σίγουρο είναι ότι και να φύγουμε από τα μπλόκα, οι κινητοποιήσεις μας δεν σταματούν, αφού παραμένουμε έντονα δυσαρεστημένοι με τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

    Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ι.χ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως μας διευκρίνισε ο κ. Καστίδης, «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

    Περιοδικούς και συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι αγρότες αναμένεται να ολοκληρώσουν τους αποκλεισμούς στο συγκεκριμένο μπλόκο, τη Δευτέρα.

    Στο μεταξύ, την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν με μια ομαδική φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αγρότες στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τις κινητοποιήσεις στο προσεχές μέλλον.

    Διαβάστε επίσης :

    Φεύγουν με τα τρακτέρ από τα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου

    [09] Αιχμές κατά της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, για το προσφυγικό από τον καγκελάριο της Αυστρίας

    "Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί".

    Αυτά τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό (κυριακάτικο) φύλλο της αυστριακής εφημερίδας Έστεραϊχ ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο (ή "τιμή αναφοράς") για εφέτος.

    "Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο καγκελάριος επαναλαμβάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.

    "Η μεμονωμένη δράση μας είναι καθαρή άμυνα, και επίσης μία κραυγή για βοήθεια. Θέλουμε μία ευρωπαϊκή λύση, όμως υπάρχουν τόσο πολλές ανεφάρμοστες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχω πειστεί ότι πρέπει να δράσουμε οι ίδιοι", συμπληρώνει ο Αυστριακός καγκελάριος.

    Σε άλλη συνέντευξή του, στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Κρόνεν Τσάιτουνγκ, ο Βέρνερ Φάιμαν σημειώνει επίσης πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και "αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά", ενώ προσθέτει πως η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό το ό,τι αυτό δεν αναγνωρίζεται.

    Ο ίδιος, σε αυτή τη συνέντευξή του χαρακτηρίζει "σκανδαλώδη" τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σημειώνει, "έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη που βρέθηκε κάποιος ο οποίος σήκωσε τα μανίκια και βοήθησε".

    Κριτική ασκεί ο καγκελάριος και στη Γερμανία, επισημαίνοντας πως η χώρα αυτή δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα να διαγραφούν κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών.

    Ήδη, σε προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Κουρίρ, ο Βέρνερ Φάιμαν είχε αναφέρει πως στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, αλλά επίσης του είχε πει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από την Αθήνα για τη στάση της Βιέννης, ο καγκελάριος είχε δηλώσει στην Κουρίρ, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 February 2016 - 9:32:33 UTC