Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης
  • [02] Αισιόδοξος o Γ. Κατρούγκαλος για αξιολόγηση μέχρι την 27η Μαρτίου και συμφωνία με τους αγρότες
  • [03] Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων
  • [04] Απ. Τζιτζικώστας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περισσότεροι από 800.000 Σέρβοι τουρίστες αναμένονται μέσα στο 2016
  • [05] Με αργούς ρυθμούς η ροή προσφύγων στην Ειδομένη
  • [06] Ανοίγουν προσωρινά λόγω κακοκαιρίας τα περισσότερα μπλόκα της Β. Ελλάδας
  • [07] Συνομιλίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον βασιλιά της Ιορδανίας
  • [08] ΗΠΑ: Έξι νεκροί από σφαίρες οπλισμένου άνδρα στο Μίτσιγκαν
  • [09] Aπεβίωσε ο τελευταίος επιζήσαντας του στρατοπέδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα
  • [10] Δημοψήφισμα στη Βολιβία για τέταρτη προεδρική θητεία
  • [11] Την Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Ουμπέρτο Έκο
  • [12] Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο

  • [01] Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης

    «Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση ψήφισης του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

    [02] Αισιόδοξος o Γ. Κατρούγκαλος για αξιολόγηση μέχρι την 27η Μαρτίου και συμφωνία με τους αγρότες

    Αισιόδοξος ότι «θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» πριν από την 27η Μαρτίου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Συμφωνία, εκτίμησε, θα υπάρξει και στο θέμα των αγροτών, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος συμμετείχε σε ημερίδα για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της απασχόλησης που διοργάνωσε στην Ερφούρτη ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελοου (Die Linke), σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τόμας Χέντελ (Die Linke), τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Γερμανία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνικής κατάρτισης.

    Στην συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας της Θουριγγίας Χάικε Βέρνερ και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, οι οποίες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων Ελλήνων από εξειδικευμένα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Θουριγγίας. Στόχος τώρα είναι να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τα κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθεια την οποία θα στηρίξει και ο κ. Χέντελ.

    «Τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους θεωρούμε ότι δεν είναι εθνικά - σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που θέλουν την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και εκείνων που υποστηρίζουν την εμμονή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, άρα η συνεργασία με τη Θουριγγία, που έχει κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν μια εν πολλοίς μια αναμενόμενη κίνηση», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η συνάντηση να μην έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Σε αυτό το πλαίσιο στην αποστολή συμμετείχε, εκτός από την κυρία Καραμεσίνη του ΟΑΕΔ, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ). «Υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση του μοντέλου της δυαδικής μαθητείας», το οποίο συνδυάζει την θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εξάσκηση και αποτελεί στην Γερμανία και στην Αυστρία τη βάση για κάθε κατάρτιση στην τεχνική εκπαίδευση, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και ανέφερε ενδεικτικά την προοπτική ανάπτυξης προγράμματος προετοιμασίας των εκπαιδευτών που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία από την Θουριγγία στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνεργασία, αλλά πολλά από αυτά τα σχέδια μπορούν να έχουν άμεση απόδοση. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη τέτοια προγράμματα σε εξέλιξη - το δυαδικό μοντέλο που ακολουθούν τα σχολεία του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Κρήτη για τον τομέα των ξενοδοχείων, αλλά και το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα στον τομέα της κατάρτισης για τους νέους τομείς ηλιακής ενέργειας σε συνεργασία με τη νότια Θουριγγία. Η μέχρι τώρα εμπειρία, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι θετική και αφορά κυρίως τόσο το πώς εκείνοι που αναζητούν θέση εργασίας και προέρχονται από ανεργία θα έχουν περισσότερα δικαιώματα, όσο και το πώς μπορούμε να έχουμε ανώτερες υπηρεσίες κατάρτισης. «Είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα πάσχει. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή στην τεχνική εκπαίδευση. Χρειάζεται μια γενικότερη ενίσχυση των μοντέλων και από αυτή την άποψη η τεχνογνωσία των Γερμανών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη», επισήμανε σχετικά ο υπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αναμένονται άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια και, πολύ σύντομα μετά την άφιξή τους, οι επικεφαλής των κλιμακίων, καθώς, όπως τόνισε, σε τεχνικό επίπεδο έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η ανταλλαγή ποσοτικών στοιχείων. «Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή», παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία - τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους - στην γενική γεωμετρία και την αρχιτεκτονική του νόμου. Και το ΔΝΤ, πρόσθεσε, δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. «Υπάρχουν αρκετά σημαντικά ζητήματα να λήξουν, θεωρώ όμως ότι η τεχνική προετοιμασία, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, έχει προετοιμάσει το έδαφος και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πολύ σύντομα», ανέφερε.

    Κληθείς να απαντήσει αν οι εταίροι συμφωνούν με τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που εισηγείται η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι εκεί εντοπίζεται μια από τις βασικές διαφορές, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αφορούν «το αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς το θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές». Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξηγήσει στους Θεσμούς πως αυτά τα θέματα αφορούν κυριαρχική απόφαση του ελληνικού κράτους. «Από το σημείο που εμείς θα εφαρμόσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας για την μείωση της δαπάνης, το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικών που θα ακολουθήσουμε είναι προφανώς εκτός μνημονίου και επομένως εκτός της ατζέντας διαπραγμάτευσης. Επιμένουμε σε αυτό. Αν θέλουμε να φροντίσουμε περισσότερο τους αδύναμους και τους φτωχούς, αυτό αποτελεί μια πολιτική προτεραιότητα που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, όχι στην συζήτηση με τους εταίρους», τόνισε.

    Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μέχρι την 27η Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση και άρα, να έχει ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος. «Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν οι εταίροι, πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο», πρόσθεσε. «Είμαι αισιόδοξος, χωρίς να αναιρώ το γεγονός ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει σύντομα θετικά, γιατί όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και ανέδειξε την σημασία που αποδίδει στην στήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί μόνιμη Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την διαπραγμάτευση. «Θέλουμε να υπάρχει ο μεγεθυντικός φακός του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε μας και στους εταίρους μας. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνολικά και του προέδρου της Τόμας Χέντελ», με τον οποίο στην Θουριγγία συζητήθηκε και η συνέχιση της αποτελεσματικής αυτής συνεργασίας.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος και σε ό,τι αφορά την έκβαση της συνάντησης μεθαύριο του πρωθυπουργού με τους αγρότες. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

    [03] Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

    Ισχυροί βόρειοι άνεμοι, των οποίων η ένταση θα φθάνει τα 8 με 9 μποφόρ, πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.Από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη,τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Επίσης από το Λαύριο δεν γίνονται τα δρομολόγια για Κέα και Κύθνο.

    Η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων, Κρητικό, Καρπάθιο, νοτιοδυτικό Αιγαίο, Ικάριο, Θάλασσα Ρόδου και Σάμου, Ευβοϊκό, Στενό Καφηρέα και Κεντρικό Αιγαίο.

    [04] Απ. Τζιτζικώστας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περισσότεροι από 800.000 Σέρβοι τουρίστες αναμένονται μέσα στο 2016

    O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφθηκε τη διεθνή τουριστική έκθεση Βελιγραδίου και το ελληνικό περίπτερο, όπου συναντήθηκε με παράγοντες του τουρισμού στη Σερβία. Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε, επίσης, την Κεντρική Μακεδονία ως τουριστικό προορισμό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο - ελληνικών συμφερόντων ? ξενοδοχείο «Metropol Palace».

    Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχουν οι τουριστικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει προορισμό των Σέρβων όλο το χρόνο και όχι μόνο τους θερινούς μήνες. Η Κεντρική Μακεδονία εκτός από την καθαρή θάλασσα και τις φυσικές ομορφιές διαθέτει και άλλα στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες προσφέροντας δυνατότητες για θρησκευτικό, ιστορικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.

    Ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι για το 2016 η επισκεψιμότητα από τη Σερβία αναμένεται να ξεπεράσει τους 800.000 τουρίστες. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε, επίσης, ότι η Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς προορισμούς τουριστών από τη Ρωσία που ακύρωσαν τις κρατήσεις στην Τουρκία εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

    [05] Με αργούς ρυθμούς η ροή προσφύγων στην Ειδομένη

    Με αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η ροή προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας?ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, απ' όπου τις τελευταίες ώρες πέρασαν 100 με 150 άτομα.

    Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, είναι σχεδόν γεμάτος ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής, ενώ άλλα είκοσι λεωφορεία βρίσκονται γεμάτα με πρόσφυγες στο Πολύκαστρο.

    [06] Ανοίγουν προσωρινά λόγω κακοκαιρίας τα περισσότερα μπλόκα της Β. Ελλάδας

    Ανοικτούς δρόμους προσωρινά, λόγω επιδείνωσης του καιρού, αποφάσισαν στα περισσότερα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξαίρεση αποτελούν τα 8 μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία και τον κόμβο Νησελίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, που είναι σ' επ' αόριστον αποκλεισμό περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

    Ίδια παραμένει η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, με τους Έλληνες αγρότες να έχουν ανοικτά τα σύνορα, αλλά τους Βούλγαρους αυτοκινητιστές να τα κρατούν κλειστά στη γειτονική χώρα. Αυξημένη είναι η κίνηση στα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης.

    Ανοιχτά τα διόδια των Μαλγάρων μέχρι το πρωί της Κυριακής

    Την απόφαση να ανοίξουν τα διόδια στα Μάλγαρα λόγω της έντονης βροχόπτωσης αλλά και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά της περιοχής, έλαβε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της, Αχιλλέας Καμπούρης.

    Τα διόδια στα Μάλγαρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και το πρωί της Κυριακής, αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου.

    [07] Συνομιλίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον βασιλιά της Ιορδανίας

    Την επαύριο από τηρωσική επαναδιαβεβαίωση της δέσμευσης της Μόσχαςνα βοηθήσει τη Δαμασκό να πολεμήσει τις «τρομοκρατικές» ομάδες στη Συρία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'.Ο Ιορδανός μονάρχης θα δεχθεί τον Κέρι, που αφίχθη χθες βράδυ στο Αμμάν, στην κατοικία του στην Άκαμπα, στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, όμως είναι αναπόφευκτο ότι το Συριακό θα καταλαμβάνει πρωτεύουσα θέση σε αυτές.

    Από τις αρχές του τρέχοντος μηνός ο Αμπντάλα, του οποίου η χώρα έχει υποδεχθεί πολλές χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, έχει προειδοποιήσει πως το βασίλειό του έχει φθάσει στα όρια της αντοχής.Από την πλευρά του, ο Κέρι χθες απηύθυνε έκκληση προς τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ώστε να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σ' εφαρμογή μία εκεχειρία στη Συρία και κατεδίκασε για άλλη μία φορά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, που σύμφωνα με τη Δύση και την Τουρκία πλήττουν κατά βάση τη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση του Μπάσαρ αλ Άσαντ.

    [08] ΗΠΑ: Έξι νεκροί από σφαίρες οπλισμένου άνδρα στο Μίτσιγκαν

    Ένας οπλισμένος άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε σήμερα τουλάχιστον έξι ανθρώπους στην Κομητεία του Καλαμαζού, στη βόρεια Πολιτεία του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την αστυνομία.Ο σερίφης του Καλαμαζού Πόλ Μάτις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο 17 News, τοπικό παράρτημα του Fox News, πως έξι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από σφαίρες σε εστιατόριο της αλυσσίδας Cracker Barrel και σε μία έκθεση αυτοκινήτων.

    Ο ύποπτος, που ακόμη διαφεύγει, είναι ένας λευκός άνδρας, περίπου 60 ετών και κυκλοφορεί με αυτοκίνητο χρώματος μπλε. Από τις μαρτυρίες προκύπτει πως πυροβολεί κατά ανθρώπινων στόχων στην τύχη, πρόσθεσε ο σερίφης.Όλοι οι πυροβολισμοί προέρχονται, όπως όλα δείχνουν, από τον ίδιο άνθρωπο, πρόσθεσε ο Μάτιας.«Εν ολίγοις, μοιάζει πως είναι κάποιος ο οποίος κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του, βρίσκει ανθρώπους, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει», πρόσθεσε.«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένας μανιακός δολοφόνος», κατέληξε ο σερίφης.

    [09] Aπεβίωσε ο τελευταίος επιζήσαντας του στρατοπέδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα

    Ο τελευταίος κρατούμενος στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα των Ναζί που απέμενε στη ζωή, ο Σαμουήλ Βίλενμπεργκ, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, έγραψε χθες η εφημερίδα Times of Israel.Ο Βίλενμπεργκ γεννήθηκε στη νότια Πολωνία το 1923, ήταν δηλαδή ακόμη 16 ετών όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πατρίδα του, το 1939. Μετά την καταστροφή του εβραϊκού γκέτο του Οπάτουφ το 1941, ο Βίλενμπεργκ στάλθηκε στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα, όπου εκτιμάται πως εξοντώθηκαν έως και 900.000 άνθρωποι.

    Ο Βίλενμπεργκ ήταν ανάμεσα στους εκατοντάδες Εβραίους που εξεγέρθηκαν και απέδρασαν από την Τρεμπλίνκα το 1943. Επέστρεψε στη Βαρσοβία, βρήκε τον πατέρα του κι εντάχθηκε στην αντίσταση.Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βίλενμπεργκ μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1950. Εργάστηκε ως δημόσιος λειτουργός. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Βίλενμπεργκ απέκτησε μεγάλη φήμη για τα γλυπτά του, που ήταν αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα. Παντρεύτηκε, απέκτησε μια κόρη και είχε τρία εγγόνια.

    Θα κηδευτεί στη Νετάνια αύριο Δευτέρα.

    [10] Δημοψήφισμα στη Βολιβία για τέταρτη προεδρική θητεία

    Οι πολίτες της Βολιβίας καλούνται στις κάλπες σήμερα για ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν θα υλοποιηθεί το σχέδιο του Προέδρου Έβο Μοράλες να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της λατινοαμερικάνικης χώρας και να καταργηθεί ο ισχύων περιορισμός των προεδρικών θητειών, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2019.

    Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές της χώρας.Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την κατάργηση του ισχύοντος ορίου είναι σχεδόν ίσο με το ποσοστό εκείνων που εναντιώνονται σε αυτή και κυμαίνεται περί το 40%.

    Ο 56χρονος Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, κυβερνά τη Βολιβία από τον Ιανουάριο του 2006. Το 2008 είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για να κριθεί εάν θα παρέμενε στην προεδρία, αλλά παρά τις προσπάθειες της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ο Μοράλες συγκέντρωσε το 67% των ψήφων και παρέμεινε αρχηγός του κράτους.Το Σύνταγμα της Βολιβίας προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί μόνο δύο συναπτές θητείες, αλλά το 2013 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει πως ο Μοράλες είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα και για μια τρίτη.

    [11] Την Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Ουμπέρτο Έκο

    Μια μη θρησκευτική, λαϊκή τελετή πρόκειται να οργανωθεί την ερχόμενη Τρίτη στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνο, για το στερνό «αντίο» συναδέλφων, πολιτών και χιλιάδων αναγνωστών στον διεθνούς φήμης συγγραφέα και σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο.

    Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του εκλιπόντος ο οποίος, όπως είπε ο Μάριο Αντεόζε, που είχε επιμεληθεί τα βιβλία του, «ήταν βαθιά λαϊκός, μη θρησκευτικός σ' όλη του τη ζωή».

    Στο μεταξύ, η Eλισαμπέτα Σγκάρμπι, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La nave di Teseo (Το πλοίο του Θησέα), στην ίδρυση του οποίου, πέρυσι, είχε πάρει μέρος και ο Έκο, έκανε γνωστό με συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ότι το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου Ιταλού διανοούμενου πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάιο.

    Πρόκειται για άρθρα και σχόλια τα οποία έγραψε από το 2000 μέχρι και το 2015, για το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό L'Espresso, με το οποίο και συνεργαζόταν σε μόνιμη βάση.

    [12] Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο

    Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος Το όνομα του Ρόδου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε τηνΠαρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.

    Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».Ενώ πλησίαζε τα πενήντα του χρόνια, ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε το 1980: Το όνομα του Ρόδου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.

    Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

    «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

    Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori -της οικογένειας Μπερλουσκόνι -και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

    Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.

    Ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

    Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

    Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

    Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην Αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

    Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero.

    Διαβάστε επίσης:

    «Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο, ο Μ. Ρέντσι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 February 2016 - 7:32:44 UTC