Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική γραμμή στο προσφυγικό από Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
  • [02] Στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά
  • [03] Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου, ο Γ. Σταθάκης
  • [04] Σύνδεση αφορολόγητου και πληρωμών με κάρτες, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
  • [05] Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ρωσίας κατά το 2015
  • [06] Μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
  • [07] Ανυποχώρητοι στα μπλόκα, οι αγρότες των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
  • [08] Κατάληψη του υπ. Υγείας από εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ
  • [09] Εκκενώθηκε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα
  • [10] Τραγικό θάνατο βρήκε γνωστός τραγουδιστής, σε τροχαίο στη Βουλιαγμένης
  • [11] Έκρηξη σε κτίριο όπου στεγάζεται τουρκικό πολιτιστικό κέντρο, σε προάστειο της Στοκχόλμης
  • [12] Τους Κούρδους του PKK και του YPG βλέπει πίσω από την επίθεση, ο Νταβούτογλου
  • [13] «Πρακτορείο Υγείας», η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [14] Ο σκηνοθέτης Β. Παπαβασιλείου, ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών από τους Γάλλους
  • [15] Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι
  • [16] Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο τελωνείο του Προμαχώνα
  • [17] Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς των δρόμων οι αγρότες της Πελοποννήσου
  • [18] Οι δράσεις που υλοποιούνται στο φάσμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο επίκεντρο του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Ι. Δραγασάκη
  • [19] Συριακής καταγωγής ο βομβιστής της Άγκυρας, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα
  • [20] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στην ατζέντα Brexit και προσφυγική κρίση
  • [21] Ανακαλύφθηκε άστρο που εξαφανίζεται επί 3,5 χρόνια

  • [01] Εθνική γραμμή στο προσφυγικό από Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

    Την εθνική γραμμή στο προσφυγικό που είναι το μείζον θέμα αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, προέταξε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αξιωματούχους της ΕΕ.Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και φυσικά με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα σχεδόν μονοπώλησαν τις αντιστοιχες συζητήσεις.

    Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το προσφυγικό εθνικό θέμα, το οποίο όπως είπε μετά την συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «δεν θα μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

    Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες του τις επαφές ανέδειξε του άξονες τις πολιτικής του:

    -ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    -ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει

    -ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ

    -ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν

    -Ότι κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ότι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της

    Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, στα περισσότερα από τα σημεία αυτά υπήρξε συμφωνία με τους συνομιλητές του. Με τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, όπως και με τον Γίρκι Κατάινεν και με τον Βάλντις Ντομπρόφσκις η συζήτηση αφορούσε και τα οικονομικά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί -αυξάνοντας την φορολογία και επιβαρύνοντας την παραγωγική διαδικασία- με αποτέλεσμα μετά από έναν καταστροφικό χρόνο να ξεσηκώνει τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις. Πάντως οι συνεργάτες του έλεγαν ότι στις συναντήσεις δεν υπήρξαν παραινέσεις ή πιέσεις να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα ή να ψηφίσει στην Βουλή τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση. Στο πεδίο αυτό πάντως οι πιο κρίσιμες συναντήσεις είναι σήμερα με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

    Πάντως, από την πλευρά του, απέφυγε την κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ στις συναντήσεις που τέθηκαν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή και έχει πάρει τις αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, άρα μπορεί να περάσει τα όποια μέτρα, ενώ ο ίδιος δεν μπαίνει στο θέμα των εκλογών, το οποίο άνοιξε από παράγοντες της συγκυβέρνησης.

    Μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στις Βρυξέλλες κατά την κοπή της πίτας ο κ. Μητσοτάκης τους ζήτησε να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: «δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη, υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες».

    Πάντως, ακόμη και στο κομματικό κοινό που χειροκρότησε την αποστροφή του για τη νίκη στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε».

    Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στηΣύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο θα συναντηθεί με την 'Αγγελα Μέρκελ, καθώς επίσης με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

    [02] Στην Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Ιταλός υπουργός ΕξωτερικώνΠάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος τομεσημέρι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Κοτζιά. Μετά το πέρας της κατ'ιδίαν συνάντησης θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο.

    Σημειώνεται πως ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Τζεντιλόνιαπέστειλεσε ελληνικά μέσα ενημέρωσης,άρθρο του, στο οποίοεξηγεί τις θέσεις της Ιταλίας, σε βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις προκλήσεις της ΕΕ, την ανάγκη άρσης των δογματικών υπερβολών δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ανάγκη μιας κοινής, ευρωπαϊκής, διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. «Για να διασώσουμε τη Σένγκεν πρέπει να ξεπεράσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιταλός υπουργός, στο άρθρο του.

    [03] Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου, ο Γ. Σταθάκης

    Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου -στο Πάσχα των καθολικών- δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

    Μιλώντας στο MEGA είπε πως έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται τα τέσσερα βασικά θέματα που είναι το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά έως το 2018, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

    Ανέφερε, όμως, ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει και βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο και εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου σε δυο εβδομάδες. Όπως είπε, η τελική συμφωνία θα μπορεί να έχει επιτευχθεί έως το Πάσχα των καθολικών, αφού υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά τόνισε πως η βάση συζήτησης και στα τέσσερα ζητήματα έχει γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

    Για το ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο για διάλογο και βελτιώσεις, με δεδομένο, ωστόσο, ότι παραμένει αναλλοίωτη η βασική ιδέα που λέει ότι οι όροι με τους οποίους συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα οι μισθωτοί πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς με τους οποίους συνεισφέρουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα.

    Τόνισε ότι πρέπει μεγάλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματικών να πληρώνουν πλέον αναλογικά, όπως και οι μισθωτοί και με βάση το εισόδημά τους αν και, όπως σημείωσε, σε αυτή την αρχή υπάρχουν πολλά περιθώρια «γιατί κάθε ομάδα έχει ιδιαιτερότητες».

    Για τη στάση των δανειστών ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε ότι ενδιαφέρονται να είναι βιώσιμο το σύστημα και το κόστος του να αποτυπωθεί στα δημόσια οικονομικά.

    Για τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι θέσπισε την προστασία για το 60% των στεγαστικών δανείων. Πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση επιδιώκει τα στεγαστικά, στο σύνολό τους, να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.

    Για τα capital controls σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση της επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.

    [04] Σύνδεση αφορολόγητου και πληρωμών με κάρτες, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

    Έως την ψήφιση της διάταξης για τη σύνδεση του αφορολόγητου με τις πληρωμές μέσω καρτών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις. Μετά την ψήφισή της θα ισχύσει το νέο σύστημα στο οποίο το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα χτίζεται με βάση το ύψος των πληρωμών μέσω καρτών που θα κάνουν οι φορολογούμενοι.

    Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με διαφορετικό ποσοστό δαπανών μέσω καρτών ανάλογα με το εισόδημα των φορολογούμενων. Η κλίμακωσή του εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 15% για τα χαμηλότερα εισοδήματα και θα φθάνει έως και 40% για τα υψηλά εισοδήματα.

    Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την επιστροφή των Θεσμών για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    [05] Το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ρωσίας κατά το 2015

    Τα επιβατικά πλοία κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 14,3% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα.Και τούτο ενώ μείωση χαρακτηρίζει το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας κατά το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 33,7% σε όρους αξίας και ανήλθε σε 2,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, με τις ελληνικές εξαγωγές (ρωσικές εισαγωγές) να καταγράφουν πτώση της τάξης του 54% και να διαμορφώνονται σε 229,4 εκ. δολ. ΗΠΑ, και τις ρωσικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 2,5 δισ. δολ. ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%.

    Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας διαφέρουν σημαντικά από αυτά που συγκεντρώνει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθούν οι δύο αρχές.Το εμπορικό ισοζύγιο, λοιπόν, με βάση αυτά τα στοιχεία, παρά τη βελτίωσή του κατά περίπου 870 εκατ. δολ. ΗΠΑ, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας.

    [06] Μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

    Μειώνεται περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης Ρευστότητας (ELA) καθώς εξομαλύνονται σταδιακά οι συνθήκες ρευστότητας. Έτσι, χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 71,4 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 100 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [07] Ανυποχώρητοι στα μπλόκα, οι αγρότες των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

    Δεν υποχωρούν από τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης. Για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα παραμένουν στους δρόμους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να φτάσουν «μέχρι τέλους».

    Για σήμερα αποφασίστηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και στις τρεις λωρίδες στα δύο ρεύματα, για το διάστημα από τις 15:00 έως τις 21:00. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρη Παπαδάκη, στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και δύναμη από το μπλόκο του αεροδρομίου «Μακεδονία», που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

    Εξάλλου, οι αγρότες του μπλόκου στη θέση «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου για μία ώρα, από τις 8 το βράδυ. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστικής Βασίλης Μαυροσκάς, στόχος είναι αναδειχθεί ότι οι αγρότες είναι στη θέση τους και παραμένουν δυνατοί. Ο ίδιος επισήμανε: «Παρά τις δηλώσεις που έγιναν χθες για αποχώρηση δύναμης από το μπλόκο, τις οποίες αποδίδω σε ένταση της στιγμής και χαρακτηρίζω άστοχες, από το σημείο δεν έφυγε κανείς και παραμένουμε στη θέση μας μέχρι τέλους».

    Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Οι αποκλεισμοί θα έχουν ως εξής: 11:00-15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, δήλωσε ο συντονιστής Αναστάσης Σοϊλεμέζης και πρόσθεσε: «Παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ευελπιστούμε να μη γίνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και πάει στράφι ο αγώνας που δίνουμε όλοι εμείς του πρωτογενούς τομέα».

    Δεν προγραμματίζουν κινητοποίηση για σήμερα οι συμμετέχοντες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον συντονιστή του κόμβου στα Μουδανιά, Βαγγέλη Μισαηλίδη, για τις 7 το βράδυ, έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασιστεί η αυριανή στάση των αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

    Διαβάστε επίσης:Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο τελωνείο του Προμαχώνα

    [08] Κατάληψη του υπ. Υγείας από εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ

    Σε αιφνιδιαστική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας προχώρησετο πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

    Στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (11:00-15:00) που έχουν αποφασίσει, θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

    «Η σημερινή κατάληψη είναι συμβολική» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, ο οποίος υποστήριξε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει φτάσει «σε οριακό σημείο» εξαιτίας της υλοχρηματοδοτησης και υποστελεχωσης. «Έχουμε προειδοποιήσει ότι με αυτή την κατάσταση κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωες» πρόσθεσε.

    Οι εργαζομενοι στα νοσοκομεία αντιδρούν, επίσης, για το ασφαλιστικό και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    [09] Εκκενώθηκε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα

    Εκκενώθηκε πριν από λίγη ώρα το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου που είπε ότι θα εκραγεί βόμβα στις 12:30.

    Η αστυνομία προχώρησε αμέσως στην εκκένωση του κτιρίου του υπουργείου, στην Καραγιώργη Σερβίας, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται στο σημείο άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    [10] Τραγικό θάνατο βρήκε γνωστός τραγουδιστής, σε τροχαίο στη Βουλιαγμένης

    Γνωστός τραγουδιστής, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βρήκε τραγικό θάνατο στις 08:20 σήμερα, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Ελληνικού, όταν το Ι.Χ που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στις προστατευτικές μπάρες. Παράλληλα, τραυματίστηκαν σοβαρά οι δύογυναίκες που επέβαιναν στο όχημα.

    Ο γνωστός τραγουδιστής διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Αυτή την ώρα βρίσκονται στο νοσοκομείο συγγενείς του νεκρού για την τυπική ταυτοποίηση των στοιχείων του, αφού δεν είχε πάνω του ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο.

    [11] Έκρηξη σε κτίριο όπου στεγάζεται τουρκικό πολιτιστικό κέντρο, σε προάστειο της Στοκχόλμης

    Έκρηξη κατέστρεψε τμήμα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται μια τουρκική πολιτιστική ένωση σε προάστειο της Στοκχόλμης χθες βράδι αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, είπε η αστυνομία.Η αστυνομία δήλωσε ότι έχουν σταλεί τεχνικοί για να εξετάσουν τα αίτια της έκρηξης. Το κέντρο βρισκόταν στο υπόγειο ενός κτιρίου στην Φίτγια, στην νοτιοδυτική Στοκχόλμη.

    «Δεν υπήρχε κανείς μέσα. Δεν τραυματίστηκε κανείς. Ήταν κλειδωμένο από το απόγευμα», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.Δεν έχει συλληφθεί κανείς και δεν υπάρχουν ύποπτοι, είπε.

    [12] Τους Κούρδους του PKK και του YPG βλέπει πίσω από την επίθεση, ο Νταβούτογλου

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχουν αναγνωριστεί οι δράστες της χθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας με αυτοκίνητο στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι την επίθεση έκανε μαχητής των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).Ο Νταβούτογλου γνωστοποίησε ότι έγιναν εννέα συλλήψεις μετά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του YPG με μέλη του PKK στην Τουρκία.Παράλληλα, τόνισε ότι η χθεσινή βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι οι Κούρδοι της Συρίας που στελεχώνουν το YPG, αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, δήλωσε επίσης, ότι αναμένει τη συνεργασία των συμμάχων της χώρας τους, εκτός του YPG.

    Παράλληλα, τουρκικές πηγές ανακοίνωσαν ότι επτά μέλη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση κατά στρατιωτικής φάλαγγας στην νοτιοανατολική Τουρκία.Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ στη διάρκεια της νύχτας, ώρες μετά, τη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Άγκυρα χθες τη νύχτα, με συνέπεια το θάνατο 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε δίπλα σε λεωφορεία που μετέφεραν στρατιωτικούς, κοντά στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια.

    Η επίθεση, είναι η τελευταία, μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν το 2015, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση αυτή, πραγματοποιήθηκε ενώ η Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο με τη γειτονική Συρία και παράλληλα προσπαθεί ν΄αντιμετωπίσει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα πολεμικής βίας, των τελευταίων δεκαετιών στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.Η Τουρκία συμμετέχει σε διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζει τους Κούρδους μαχητές στα βόρεια της Συρίας.

    Διαβάστε επίσης: Συριακής καταγωγής ο βομβιστής της Άγκυρας, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα

    [13] «Πρακτορείο Υγείας», η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έγκυρη και έγκαιρη ιατρική ενημέρωση με τα νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, 24 ώρες το 24ωρο, θα παρέχει στους Έλληνες πολίτες από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίουη νέα ιστοσελίδα «Πρακτορείο Υγείας» (www.praktoreio-ygeias.gr).

    Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Πρακτορείου Μιχάλη Ψύλο και τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας, συντάκτη Υγείας του Πρακτορείου Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Ο Μ. Ψύλος ανέφερε ότι το Πρακτορείο ανοίγεται στην κοινωνία με μια νέα υπηρεσία που στοχεύει στην πρόληψη, αλλά και όλα τα θέματα Υγείας που αφορούν τους πολίτες. Όπως τόνισε, το Αθηναϊκό Πρακτορείο διαθέτει εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό, αλλά και τις απαραίτητες τεχνολογικές δυνατότητες για να προσφέρει στους συνδρομητές του και σε όλους τους Έλληνες ενημέρωση υψηλής ποιότητας και στον ιατρικό τομέα.

    Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του, παρουσίασε τις ενότητες της νέας ιατρικής ιστοσελίδας, «νέα»,«ιατρικά», «έρευνες», «με ενδιαφέρει» και «συνεντεύξεις», και εξήγησε ότι στόχος είναι η άμεση ενημέρωση για όλα τα ιατρικά θέματα με τη σφραγίδα των έμπειρων συντακτών του Πρακτορείου.

    Η θεματολογία της νέας ιστοσελίδας θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα επικαιρότητας, πολιτικής υγείας, δημόσιας υγείας, ιατρικών μελετών, ειδήσεων από τα διεθνή πρακτορεία και θέματα διατροφής, ψυχολογίας και εναλλακτικής ιατρικής.

    Στη νέα ιστοσελίδα γράφουν οι συντάκτες: Μιχάλης Κεφαλλογιάννης, Έφη Φουσέκη, Παύλος Δρακόπουλος, Αγγέλα Φωτοπούλου, Ιωάννα Καρδάρα, και την τεχνική επιμέλεια θα έχει ο Γιώργος Τσαγκατάκης.

    Η παρουσίαση της ιστοσελίδας,η οποία θα είναιonline από τη Δευτέρα το πρωί, έγινε στον Ιανό και την παρακολούθησαν δεκάδες ενδιαφερόμενοι από όλους τους τομείς της Υγείας.

    [14] Ο σκηνοθέτης Β. Παπαβασιλείου, ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών από τους Γάλλους

    Με την υψηλότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας τιμήθηκε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, στον οποίο απονεμήθηκε το μετάλλιο του ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών, για την προσφορά του στην τέχνη του θεάτρου αλλά και στη σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας και Γαλλίας.

    Η απόδοση της τιμητικής αυτής διάκρισης στον σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης(17/2) με πολλούς Γάλλους προσκεκλημένους στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, όπου ο Βασίλης Παπαβασιλείου παρουσιάζει τον καυστικό μονόλογο του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Ειδικά για την περίσταση, η παράσταση είχε γαλλικούς υπέρτιτλους, ενώ αμέσως μετά ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Μικαέλ Οσάν, παρέδωσε στον τιμώμενο τα διάσημα του Τάγματος.

    Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο σκηνοθέτης συμμετείχε σε συνάντηση - συζήτηση με Γάλλους και Έλληνες δημιουργούς, με θέμα «Το θέατρο σήμερα: Τάσεις και προκλήσεις», που διοργανώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης.

    [15] Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

    Ο πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι πέθανε σε ηλικία 75 ετών από καρκίνο, έγινε σήμερα γνωστό από την Εταιρία Πολωνών Σκηνοθετών.

    «Επιβεβαιώνω τον θάνατό του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια συνεργάτιδα της Εταιρίας.

    Ο γιος του, ο Ξαουέρι Ζουλάφσκι, επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είχε αναφερθεί στον επικείμενο θάνατό του στη σελίδα του στο Facebook, λέγοντας ότι είναι «στην τελευταία φάση, έχει μπει στο νοσοκομείο για εντατική θεραπεία, (όμως) η πρόοδος της ασθένειάς του δεν επιτρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις».

    «Είναι για μένα πολύ δύσκολο να το γράψω, αλλά είναι σημαντικό τώρα, όταν η τελευταία του ταινία (Cosmos, 2015) ξεκινά τη ζωή της. Να τον σκέφτεστε», πρόσθεσε.

    Ο Αντρέι Ζουλάφσκι είχε φύγει με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόνη.

    [16] Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο τελωνείο του Προμαχώνα

    Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τον υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας στο τελωνειακό φυλάκιο του Προμαχώνα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με το μπλόκο των Ελλήνων αγροτών και το αντι-μπλόκο από την πλευρά των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών, που έχουν κλείσει τη διέλευση προς τη βουλγαρική πλευρά.

    Στη μόλις 15 λεπτών συνάντηση των δύο διαπιστώθηκε η αδυναμία κοινής συμφωνίας. Μάλιστα, κατά τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βούλγαρος αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, επειδή -όπως είπε- από ελληνικής πλευράς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, που προέβλεπαν άνοιγμα του δρόμου στην ελληνική πλευρά για τη διέλευση των αυτοκίνητων.

    Ο κ. Μωυσιάδης υπογράμμισε ότι οι Έλληνες αγρότες υποσχέθηκαν πως θα ανοίγουν τον δρόμο για τέσσερις ώρες κάθε μέρα, ενώ οι Βούλγαροι οδηγοί ζητούσαν επιτακτικά να διαλυθούν τα μπλόκα για να υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία των αυτοκίνητων, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και από τα δυο μέρη, καθώς η οικονομική ζημία που προκαλείται είναι τεράστια.Ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η στάση των αγροτών παραμένει αδιάλλακτη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συζήτησης για εκτόνωση της κατάστασης στο τελωνείο του Προμαχώνα.

    [17] Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς των δρόμων οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Συνεχίζουν και σήμερα οι αγρότες της Πελοποννήσου τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών το απόγευμα, ενώ το πρωί δίνουν αίμα για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.Ειδικότερα, συνεχίζεται ο επ' αόριστον αποκλεισμός της εθνικής οδού Κορίνθου - Αθηνών στο ύψος των διοδίων του Ισθμού σε παλαιά και νέα εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από τον παραλιακό δρόμο μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

    Το απόγευμα και πάλι οι αγρότες από τις 6.00 ως τις 11.00 το βράδυ θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης, επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Κορίνθου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου.Επιπλέον οι αγρότες της Λακωνία ςθα κλείσουν 7.00 με 8.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα, επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Τρίπολης.

    Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία των αγροτών της Αρκαδίας και με την συμμετοχή όλων των επαγγελματικών τάξεων του νομού που αντιτίθενται στο ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, δίνουν από το πρωί σήμερα κι ως τις 6.00 το απόγευμα αίμα. Για το σκοπό αυτό κινητή μονάδα αιμοδοσίας από το γενικό νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»βρίσκεται σήμερα στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού της Μεταμόρφωσης στην Τρίπολη και από τις 10 το πρωί έχει ξεκινήσει η αιμοδοσία που οργάνωσε ο σύλλογος «Άξιον Εστί»για στήριξη παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες.

    [18] Οι δράσεις που υλοποιούνται στο φάσμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο επίκεντρο του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Ι. Δραγασάκη

    Έλεγχος της προόδου και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που υλοποιούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής πολιτικής, στη βάση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, πραγματοποιήθηκε στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε την Τετάρτη σε πλήρη σύνθεση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

    Στη συνεδρίαση τέθηκε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας για τη διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ παρουσιάστηκαν και οι άξονες της μεταρρύθμισης στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς φορείς της οικονομίας. Επίσης, παρουσιάστηκε η πορεία εξέλιξης του Προγράμματος Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, και αναλύθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης:

    «i. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση, με τονομοσχέδιο για τη διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, εισάγει, για πρώτη φορά, ρυθμίσεις για το σύνολο των ανασφάλιστων, καταργώντας κατηγοριοποιήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδιαπου για χρόνια τους απέκλειαν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, κάνει πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης, αποτελώντας σημαντικό σταθμό στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους.

    ii. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για το 2016, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε τους άξονες της μεταρρύθμισης στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, αναλύοντας τις πολιτικές για την ουσιαστική αναμόρφωση και αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου.

    Στόχος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να διευκολύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε αυτά να καταλάβουν ικανό μερίδιο της αγοράς, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για το σύνολο των πολιτικών στο πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προχωρά, εντός του Μαρτίου 2016, σε σειρά σημαντικών βελτιώσεων του υφιστάμενου νόμου Ν. 4019/2011 ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

    Επίσης, για πρώτη φορά κωδικοποιείται και εναρμονίζεται η συνεταιριστική νομοθεσία και δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των επιμέρους ειδών των συνεταιρισμών και των κοινωνικών επιχειρήσεων συνεταιριστικής μορφής.

    Σε συνδυασμό προς τις θεσμικές αλλαγές, προωθείται:

    - Η σύσταση και λειτουργία σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop).

    - Η ανάπτυξη συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων, ώστε τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας να είναι επιλέξιμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νομικής τους μορφής και τη χαμηλή κεφαλαιακή τους βάση.

    - Η εξέταση κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΟ.

    - Η συγκρότηση Ινστιτούτου το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση πολιτικών και δράσεων συναφών προς την κοινωνική οικονομία.

    iii. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσίασε την πορεία εξέλιξης του Προγράμματος Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, εκθέτοντας τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016, ενώ ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016».

    [19] Συριακής καταγωγής ο βομβιστής της Άγκυρας, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα

    Ένας Σύρος, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα αποτυπώματά του, πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο, κοντά σε σημαντικές στρατιωτικές εγκατάστασεις και κυβερνητικά κτίρια χθες στην Άγκυρα, με συνέπεια τον θάνατο 28 ανθρώπων, δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak».Η εφημερίδα δεν αναφέρει την πηγή της είδησης, η οποία δε στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Ως βομβιστής φέρεται ο Σάλιχ Νέκαρ, που εκτιμάται ότι εισήλθε στην Τουρκία μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία.

    Η συλλογή των αποτυπωμάτων του, έγινε κατά την είσοδό του στην Τουρκία κι έτσι έγινε δυνατός ο εντοπισμός της ταυτότητάς του από την αστυνομία, υποστηρίζει η Yeni Safak στη διαδικτυακή της σελίδα.Αναφέρεται επίσης, ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κοντά στο αρχηγείο του στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

    Υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφάλειας αφήνει να εννοηθεί ότι μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) είναι υπεύθυνα για την επίθεση.

    Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 28 οι νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου στο κέντρο της Άγκυρας

    [20] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στην ατζέντα Brexit και προσφυγική κρίση

    Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριοστις Βρυξέλλες.

    «Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

    «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή. Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

    Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκετα από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, όπου έχει σειρά επαφών μεΕυρωπαίους αξιωματούχους.Το απόγευμα ο κ. Τσίπραςθασυμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αύριοΠαρασκευή,θα λάβει μέρος καιστη δεύτερη συνεδρίαση.

    Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνετε καλή δουλειά για το προσφυγικό

    Ακυρώθηκε η σύνοδος των «11» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

    [21] Ανακαλύφθηκε άστρο που εξαφανίζεται επί 3,5 χρόνια

    Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ηλιακό σύστημα όπου το μητρικό άστρο (ήλιος) του, κάθε 69 χρόνια σημειώνει σχεδόν ολική έκλειψη, η οποία διαρκεί επί 3,5 χρόνια. Πρόκειται για νέο ρεκόρ διάρκειας έκλειψης, αλλά και χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές εκλείψεις.

    Η ανακάλυψη, που αφορά το ερυθρό γιγάντιο άστρο TYC 2505-672-1, έγινε από αστρονόμους των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Τενεσί και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό αστρονομίας «Astronomical Journal».Η έκλειψη οφείλεται σε ένα δεύτερο άστρο-συνοδό, καθώς πρόκειται για ένα διπλό αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 100.000 ετών φωτός από τη Γη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2016 - 9:32:43 UTC