Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει
  • [02] Οι δράσεις που υλοποιούνται στο φάσμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο επίκεντρο του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη
  • [03] ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 386 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο
  • [04] Με αντι-μπλόκο «απάντησαν» οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας στα αγροτικά μπλόκα στον 'Εβρο
  • [05] Ο γ.γ. του υπ. Παιδείας Γ. Παντής για τις αλλαγές που φέρνει η απόσυρση της έκθεσης ΟΟΣΑ του 2011
  • [06] Κυβερνητικοί κύκλοι για τις επιθέσεις σχετικά με τα ΜΜΕ
  • [07] Ερντογάν: Ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστεί με «περισσότερη αποφασιστικότητα»
  • [08] Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο Π. Σγουρίδης
  • [09] Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν το βίντεο της Χρυσής Αυγής από την κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής
  • [10] Ακυρώθηκε η σύνοδος 11 χωρών που θέλουν να υποδεχθούν εθελοντικά περισσότερους πρόσφυγες μετά την επίθεση στην Άγκυρα
  • [11] Πήρε βαθμό στη Λιβαδειά ο Ατρόμητος

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Όποτε κι αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει

    Αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κοπή της πίττας της κομματικής οργάνωσης των Βρυξελλών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση στο πρσφυγικό έχοντας εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Στο προσφυγικό , συνέχισε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση εθνικής γραμμής, και πρόσθεσε: "Δεν ξέρω αν θα αποδώσει γιατί και στην Ευρώπη αναπτύσσονται λαϊκιστικές φωνές και υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους". Κλείνοντας ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να είναι σε ετοιμότητα και εξήγησε: "Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες".

    Νωρίτερα, ο κ Μητσοτάκης , που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μετέχοντας στην Σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Δ Αβραμόπουλο. Μετά την συνάντηση δήλωσε «Το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [02] Οι δράσεις που υλοποιούνται στο φάσμα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, στο επίκεντρο του ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη

    Έλεγχος της προόδου και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που υλοποιούνται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής πολιτικής, στη βάση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, πραγματοποιήθηκε στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

    Στη συνεδρίαση τέθηκε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδας για τη διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ παρουσιάστηκαν και οι άξονες της μεταρρύθμισης στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς φορείς της οικονομίας. Επίσης, παρουσιάστηκε η πορεία εξέλιξης του Προγράμματος Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, και αναλύθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης:

    «i. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση, με τονομοσχέδιο για τη διασφάλιση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, εισάγει, για πρώτη φορά, ρυθμίσεις για το σύνολο των ανασφάλιστων, καταργώντας κατηγοριοποιήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδιαπου για χρόνια τους απέκλειαν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται εντός της εβδομάδας, κάνει πράξη τη δέσμευση της κυβέρνησης, αποτελώντας σημαντικό σταθμό στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους.

    ii. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για το 2016, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε τους άξονες της μεταρρύθμισης στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, αναλύοντας τις πολιτικές για την ουσιαστική αναμόρφωση και αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου.

    Στόχος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να διευκολύνουν την ανάπτυξη σύγχρονων συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, ώστε αυτά να καταλάβουν ικανό μερίδιο της αγοράς, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για το σύνολο των πολιτικών στο πεδίο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προχωρά, εντός του Μαρτίου 2016, σε σειρά σημαντικών βελτιώσεων του υφιστάμενου νόμου Ν. 4019/2011 ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

    Επίσης, για πρώτη φορά κωδικοποιείται και εναρμονίζεται η συνεταιριστική νομοθεσία και δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των επιμέρους ειδών των συνεταιρισμών και των κοινωνικών επιχειρήσεων συνεταιριστικής μορφής.

    Σε συνδυασμό προς τις θεσμικές αλλαγές, προωθείται:

    - Η σύσταση και λειτουργία σε κάθε περιφέρεια ενός Κέντρου Στήριξης και Προώθησης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα παρέχει υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop).

    - Η ανάπτυξη συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων, ώστε τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας να είναι επιλέξιμα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της νομικής τους μορφής και τη χαμηλή κεφαλαιακή τους βάση.

    - Η εξέταση κινήτρων για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΟ.

    - Η συγκρότηση Ινστιτούτου το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση πολιτικών και δράσεων συναφών προς την κοινωνική οικονομία.

    iii. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσίασε την πορεία εξέλιξης του Προγράμματος Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, εκθέτοντας τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016, ενώ ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016».

    [03] ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 386 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

    Πλεόνασμα ύψους 287 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση τον μήνα Ιανουάριο έναντι ελλείμματος 217 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 3,153 δισ. ευρώ, από 3.133 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 3,392 δισ. ευρώ, από 3.200 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015.

    Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 386 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 149 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Σημειώνεται ότι στις δαπάνες περιλαμβάνεται ποσό ύψους περίπου 1.152 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δαπάνες ύψους 451 εκατ.

    [04] Με αντι-μπλόκο «απάντησαν» οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας στα αγροτικά μπλόκα στον 'Εβρο

    Στον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στην περιοχή του Ορμενίου, προχώρησανοι οδηγοί φορτηγών της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, Πασχάλη Συριτούδη, οι βουλγαρικές αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν για τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η διάρκειά τους ή ο λόγος των κινητοποιήσεων.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης, ανέφερε πως πρόκειται για εκδήλωση διαμαρτυρίας των οδηγών φορτηγών της Βουλγαρίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στον Έβρο.

    [05] Ο γ.γ. του υπ. Παιδείας Γ. Παντής για τις αλλαγές που φέρνει η απόσυρση της έκθεσης ΟΟΣΑ του 2011

    Από νέα βάση συνεχίζεται ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Παντής, η συμβατική υποχρέωση της χώρας για αξιολόγηση - στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης - της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ επαναπροσδιορίζεται, μετά από την απόσυρση της σχετικής έκθεσης του 2011 και τη συγγραφή μία νέας έκθεσης, η οποία ξεκινάει τώρα.

    "Οι προηγούμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ, που διατυπώθηκαν το 2011, δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την θεσμική ρύθμιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων"επισήμανε ο κ. Παντής, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο Πρακτορείο 104,9 FM.

    "Όλοι πλέον δέχονται ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τις αναγκαίες ρυθμίσεις η προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ, διότι είχε φτιαχτεί το 2011 με στοιχεία μέχρι το 2009 και σήμερα, το 2016, πλέον μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι και λειτουργεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, σε όλα τα επίπεδα. Άρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε μία καινούρια έκθεση του ΟΟΣΑ, της οποίας η διαμόρφωση θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάμε από διαφορετική βάση από αυτή που περιγράφεται στην προηγούμενη έκθεση" διευκρίνισε ο γενικός γραμματέαςτου υπ. Παιδείας.

    Απαντώντας σε εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, που καταγγέλλουν τον Διάλογο για την Παιδεία ως προσχηματικό, σημείωσε ότι "προσπαθούν προσχηματικά οι ίδιοι να επιμηκύνουν την περίοδο κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος και να την καταστήσουν διαρκές και δομικό στοιχείο της εκπαίδευσης".

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητή Οικολογίας, πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ και μέλους της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Γιάννη Παντή στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Ερώτηση:Όποτε γίνεται γνωστό ότι η Πολιτεία ανοίγει τον διάλογο για κάποιο σοβαρό ζήτημα, σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει καχυποψία ότι πρόκειται για διαδικασία, που στόχο έχει απλώς να ''νομιμοποιήσει'' στην κοινή γνώμη προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις. Τι εγγυήσεις υπάρχουν σήμερα ότι ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία δεν είναι προσχηματικός και σε τι διαφέρει από προηγούμενα εγχειρήματα διαλόγου;

    Απ.:Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι έχοντας συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς από το 2009 έως το 2015, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σε αυτό συνέβαλαν, πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες, και οι απορρυθμίσεις που συνέβησαν με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έφεραν πολλά προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής υφής, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι συνεχώς υποβαθμίζουν και -θα έλεγα- σε έναν μεγάλο βαθμόδημιουργούν τεράστια προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επομένως σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση, σε μία στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να επανεκκινήσουμε και να αναδιοργανώσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    Δεν είμαστε σε μία περίοδο κανονικότητας, όπου θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλη μία μεταρρύθμιση, όπως πιθανόν θα έπρεπε να κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Ούτε είμαστε σε μία μορφή χαλαρότητας, για να κάνουμε έναν διάλογο γενικώς και αορίστως. Είμαστε σε μία περίοδο, που λόγω της υφιστάμενης κρίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να το επανεκκινήσουμε και να το ξαναλειτουργήσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους. Έτσι, λοιπόν, ο διάλογος, τον οποίο έχουμε ξεκινήσει, ουσιαστικά είναι ένας διάλογος, για να διαμορφώσουμε τους όρους της επανεκκίνησης και της ανασυγκρότησης. Οι όροι αυτοί θα μπορούσαν να προσδιοριστούν σε τρία διαφορετικά επίπεδα: Πρώτον, στην άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση, αλλά και πολλές από τις πολιτικές, που επιλέχθηκαν για την αντιμετώπισή της. Δεύτερον, στον αναπροσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος στο μέλλον κατά τρόπο, που θα το απεγκλωβίζει από τις δυσλειτουργίες, τις παθογένειες και τους φραγμούς του παρελθόντος. Και τρίτον,στη διαμόρφωση ενός νέου εκπαιδευτικού παραδείγματος για τη χώρα, το οποίο αφενός θα λαμβάνει τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα υπόψη του για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη και αφετέρου θα έχει πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο διάλογος, λοιπόν, τον οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τρία αυτά ζητήματα, με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις, που έχουμε σε εθνικό επίπεδο- γι' αυτό ονομάζεται και εθνικός διάλογος- και να ενεργοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες - γι' αυτό ονομάζεται και κοινωνικός διάλογος. Είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι απόλυτα αναγκαίο και θα έλεγα ότι όσοι λένε ότι είναι προσχηματικός ή δε θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν, ουσιαστικά προσπαθούν, προσχηματικά οι ίδιοι να επιμηκύνουν την περίοδο κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος και να την καταστήσουν διαρκές και δομικό στοιχείο της εκπαίδευσης.

    Άρα συνολικά, για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να υλοποιηθούν σε συνθήκες μη κανονικότητας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο κάνουμε τον διάλογο σήμερα. Δεν είναι άλλος ένας διάλογος, όπως γινόταν στο παρελθόν, δεν είναι άλλη μια μεταρρύθμιση, όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Ερ.: Μιλήσατε για οικονομικά και άλλα προβλήματα, που είχαν οι προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της Παιδείας.Μήπως, όμως, δε δόθηκε και ο αναγκαίος χρόνος να δοκιμασθούν και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματά τους; Από την εμπειρία σας και στη διοίκηση του ΑΠΘ θα λέγατε ότι πρακτικά είχαν τον χρόνο να εφαρμοστούν , να αφομοιωθούν οι αλλαγές, που επέφεραν οι προηγούμενες θεσμικές παρεμβάσεις;

    Απ.:Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Δεν ήταν ικανές οι όποιες παρεμβάσεις του παρελθόντος να αποτρέψουν αυτά που συνέβησαν στο εκπαιδευτικό σύστημα, που σήμερα τα βιώνουμε περισσότερο έντονα, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

    Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε άλλα πράγματα, πλέον, τώρα. Να βάλουμε διαφορετικές προτεραιότητες. Να δούμε την άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, ας πούμε με την πλήρη εφαρμογή της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης. Θα πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα της καλύτερης κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων. Θα πρέπει να δούμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης ως βασικό πυλώνα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος κατά την κρίση και μετά την κρίση. Θα πρέπει να δούμε την ανασυγκρότηση του ενιαίου δημόσιου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.Ζητήματα, δηλαδή, τα οποία αναδείχθηκαν και μέσα από την κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Το ολοήμερο σχολείο επίσης αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Το χρειάζονται όλοι και ακόμα περισσότερο οι οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τη μόρφωση των παιδιών τους και το χρόνο τους με κάτι άλλο.Πρέπει εμείς, στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες να βρούμε λύσεις, να ανασυγκροτήσουμε και να επανεκκινήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα προς αυτές τις κατευθύνσεις αντιμετωπίζοντας την κρίση.

    Ερ.: Είστε αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου θα μπορέσουν να συνδεθούν με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας για αξιολόγηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ;

    Απ.:Όπως ξέρετε, και αυτό είναι μία είδηση των τελευταίων ημερών, το υπουργείο Παιδείας, με τις παρεμβάσεις που έκανε αυτονόμησε το θέμα αυτό από τις δυνατότητες θεσμικών παρεμβάσεων που έχουμε για την εκπαίδευση. Έτσι, λοιπόν, οι προηγούμενες συστάσεις του ΟΟΣΑ, που διατυπώθηκαν το 2011, δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για την θεσμική ρύθμιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων.

    Ουσιαστικά, δηλαδή όλοι πλέον δέχονται ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τις αναγκαίες ρυθμίσεις η προηγούμενη έκθεση του ΟΟΣΑ, διότι είχε φτιαχτεί το 2011 με στοιχεία μέχρι το 2009 και σήμερα, το 2016, πλέον μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που είναικαι λειτουργεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, σε όλα τα επίπεδα. Άρα, λοιπόν, χρειαζόμαστε μία καινούρια έκθεση του ΟΟΣΑ, της οποίας η διαμόρφωση θα ξεκινήσει άμεσα ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάμε από διαφορετική βάση από αυτή που περιγράφεται στην προηγούμενη έκθεση.

    Ερ.: Θα είμαστε εδώ να δούμε τη συνέχεια, ελπίζουμε ότι θα σας έχουμε ξανά να δούμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία της συγκρότησης ατζέντας προτάσεων για την Παιδεία;

    Απ.:Είναι εθνική και κοινωνική ανάγκη να επανεκκινήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα μετά την πίεση που έχει δεχθεί τα τελευταία έξι χρόνια, και να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος της κοινωνίας.

    [06] Κυβερνητικοί κύκλοι για τις επιθέσεις σχετικά με τα ΜΜΕ

    "Οι επιθέσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση του τομέα των Μέσων Ενημέρωσης δεν έχουν τέλος. Πρώτα ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών και η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, κατόπιν το μητρώο on-line media και σήμερα η τροπολογία για την παράλληλη απασχόληση σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ ΑΕ και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας" αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, καταλήγοντας "το «σφάλμα» της κυβέρνησης είναι ότι προσπαθεί να βάλει τάξη σ' ένα τοπίο που μέχρι σήμερα ήταν θολό.

    Ως φαίνεται την «καινοτομία» αυτή υπάρχουν και κάποιοι που δεν την αντέχουν".

    Διαβάστε επίσης:

    Με υπουργική απόφαση τα κριτήρια παράλληλης απασχόλησης στην ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

    [07] Ερντογάν: Ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών θα συνεχιστεί με «περισσότερη αποφασιστικότητα»

    «Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας» η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Άγκυρα και τονίζει ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

    «Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω». Αυτό αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν και προσθέτει:

    «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

    [08] Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο Π. Σγουρίδης

    Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης, για λόγους ευθιξίας, έθεσε την παραίτησή του στηδιάθεση του πρωθυπουργού, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Όπως επισημαίνεται, ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    [09] Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν το βίντεο της Χρυσής Αυγής από την κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής

    Οξεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την προβολή από την πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, του βίντεο της Χρυσής Αυγής από την κλειστή συνεδρίαση τηςΕπιτροπήςΕθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επέλεξε σήμερα να δώσει βήμα στον ρατσισμό, τις ύβρεις, την τραμπούκικη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής».

    «Προέβαλαν», συνεχίζει, «το βίντεο που τραβήχθηκε παράνομα, από κινητό τηλέφωνο χρυσαυγιτών βουλευτών, κατά τη διάρκεια μάλιστα, μιας κεκλεισμένων των θυρών, για εθνικούς λόγους, συνεδρίασης τηςΕπιτροπήςΕθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής», για να υποστηρίξει πως «η δικαιολογία ότι, δήθεν, η προβολή τέτοιων συμβάντων γίνεται με σκοπό την καταδίκη τους, μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί».

    [10] Ακυρώθηκε η σύνοδος 11 χωρών που θέλουν να υποδεχθούν εθελοντικά περισσότερους πρόσφυγες μετά την επίθεση στην Άγκυρα

    Μια συνάντηση που προβλεπόταν να λάβει χώρα τηνΠέμπτη στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία ακυρώθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση στην Άγκυρα απόψε, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

    Μετά την επίθεση εναντίον οχημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι η συνάντηση αυτή στις Βρυξέλλες, που είχε οργανώσει η Αυστρία, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των διπλωματών που επικαλείται το πρακτορείο.

    [11] Πήρε βαθμό στη Λιβαδειά ο Ατρόμητος

    Ο Λεβαδειακός των 10 παικτών από το 72΄ (αποβολή Τριποτσέρη) αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Ατρόμητο στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 16ης αγωνιστικής της Super League. Οι Περιστεριώτες προηγήθηκαν στο 51΄ με τον Φυτανίδη, ενώ στο 56΄ ο Μάντζιος με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Για 7ο σερί ματς από την έναρξη του Β΄ γύρου η ομάδα του Άκη Μάντζιου δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη, ενώ από την άλλη το συγκρότημα του Τραϊανού Δέλλα διατήρησε το αήττητο εκτός έδρας για 4ο σερί σερί ματς με ισάριθμες ισοπαλίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 February 2016 - 21:32:39 UTC