Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, χάνει την ψυχή της
  • [03] Αυξήθηκε η εισφορά της Ελλάδας στο κεφάλαιο του ΔΝΤ
  • [04] Οι Θεολόγοι της Λέσβου καταδικάζουν τους εορτασμούς για τον Άγιο Βαλεντίνο
  • [05] Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη
  • [06] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από σύγκρουση τρένων στη Γερμανία
  • [07] Το Κρεμλίνο ζητά από τη Μέρκελ να προσέχει τα λόγια της
  • [08] H γερμανική BILD επαινεί τον αγώνα της ελληνικής ακτοφυλακής για την διάσωση προσφύγων
  • [09] "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου", με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους ξένους
  • [10] Γράφημα- Αρχικό πράσινο φως από το ΕΚ στην ΕΕ για την εμπορική συμφωνία TISA
  • [11] Επιτροπές του ΕΚ επισκέπτονται την Τουρκία για το προσφυγικό
  • [12] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις αιμοδοσίες, λόγω του ιού Ζίκα
  • [13] Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο
  • [14] «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»
  • [15] Π. Λαφαζάνης: Απαράδεκτη αποσιώπηση των δράσεων της Λαϊκής Ενότητας από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης
  • [16] Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων προχωρούν οι αγρότες του Έβρου
  • [17] Επ' αόριστον κλειστά τα Τέμπη
  • [18] Στα «πράσινα» ο Έλιοτ Ουίλιαμς

  • [01] Βουλή: Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες

    Σύντομα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά και την τρίτη άκαρπη προσπάθεια της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτηθεί από τα 4/5 των μελών της, όπως προβλέπει το σύνταγμα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

    «Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων. Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση για αυτό το θέμα. Έχουν περάσει τρεις μήνες, έπρεπε να σύμφωνα με το νόμο να έχουμε καταλήξει. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης κλείνοντας την συνεδρίαση.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για ακραίες απόψεις που εκκινούσαν και εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές για να μην υπάρξει τελικά διαγωνιστική διαδικασία αλλά άλλου είδους εξελίξεις στη χώρα, όπως είπε, ώστε να μην γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, χάνει την ψυχή της

    «Αν η Ευρώπη χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο, χάνει την ψυχή της», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή και το προσφυγικό κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γεώργιο Ντάση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βασικός πυλώνας του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και παρατήρησε ότι, δυστυχώς στις μέρες μας, και όχι μόνο στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο, όμως στην Ελλάδα, αυτός ο πυλώνας του κοινωνικού κράτους έχει υποστεί μεγάλα ρήγματα.

    Στη Χώρα μας, όπως σημείωσε, το κοινωνικό κράτος από το 2010 μέχρι σήμερα έχει πληγεί βαρύτατα. Και στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους stricto sensu, αλλά και βεβαίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο, ανέφερε, αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι η αρνητική συνέπεια μιας πολιτικής λιτότητας, η οποία δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα και η οποία πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να αναθεωρηθεί. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα το ζήτημα αυτό. Αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω το ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον εσείς και η Επιτροπή.

    Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Ντάση, με βάση την δυνατότητα παρέμβασης που έχει σε βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αναλάβει μέσω της Επιτροπής όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει δραστική υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση όχι μόνο τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων σε κάθε κράτος μέλος. Αλλά και με βάση αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο εμπλουτίζεται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

    «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό: Οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας είναι τμήμα αναπόσπαστό του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και δεν είναι δυνατό εν ονόματι όποιας οικονομικής πολιτικής να θίγονται τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν και από αυτές τις διατάξεις», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι είμαστε υπερήφανοι που για μιαν ακόμη φορά ένας Έλληνας ηγείται αυτού του Οργανισμού.

    [03] Αυξήθηκε η εισφορά της Ελλάδας στο κεφάλαιο του ΔΝΤ

    Η εισφορά της Ελλάδας στο κεφάλαιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπερδιπλασιάσθηκε σε 2.428,9 εκατ. SDR, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 3,01 δισ. ευρώ από 1.101,8 εκατ. SDR ή περίπου 1,37 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία για τον διπλασιασμό του κεφαλαίου του Ταμείου που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου.

    Όπως φαίνεται σε πίνακα που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ (IMF Financial Activities), η Ελλάδα κατέβαλε την αύξηση της εισφοράς της, ύψους 1.327,1 εκατ. SDR ή περίπου 1,64 δισ. ευρώ, στις 3 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι οι συμμετοχές των χωρών (quotas) στο κεφάλαιο του ΔΝΤ υπολογίζονται σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR). Η ισοτιμία του SDR έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν χθες στα 1,39 δολάρια.

    Ο διπλασιασμός του κεφαλαίου του ΔΝΤ είχε συμφωνηθεί από τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά η εφαρμογή του καθυστέρησε, επειδή το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία μέχρι τον περασμένο μήνα. Με την αύξηση των quotas των 188 χωρών - μελών του Ταμείου, τα διαθέσιμά του θα ανέρχονται σε 477 δισ. SDR (περίπου 659 δισ. δολάρια) από 238,5 δισ. SDR (περίπου 329 δισ. δολάρια).

    [04] Οι Θεολόγοι της Λέσβου καταδικάζουν τους εορτασμούς για τον Άγιο Βαλεντίνο

    «Μη φιλικές προς την Ορθοδοξία ενέργειες» χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η Ένωση Θεολόγων Νομού Λέσβου τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η Β¨Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου προς τιμή του Αγίου Βαλεντίνου, λείψανα του οποίου φυλάσσονται στην Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης. Μάλιστα η Ένωση Θεολόγων Λέσβου προειδοποιεί ότι «δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις που είναι κατάλοιπα της Ειδωλολατρίας, όπως αυτές που διοργανώνει ο δήμος Λέσβου για τη γιορτή του «Αγίου» Βαλεντίνου και, πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να συμπροσευχόμαστε με εκκλησιαστικά «ακοινώνητους» αδελφούς»! Κι αυτό, λίγες ώρες μετά τον Εσπερινό στη Μητρόπολη της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σμύρνη στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνπροσευχούμενου του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών στη Σμύρνη.

    [05] Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες σε Ξάνθη και Ροδόπη.

    Το μπλόκο των αγροτικών συλλόγων της Ξάνθης παραμένει στη γέφυρα του Νέστου επί της Εγνατίας Οδού, με καθημερινούς αποκλεισμούς από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα. Στη Ροδόπη οι αγρότες έχουν μετακινηθεί στον κόμβο του Ιάσμου επί της Εγνατίας Οδού, λίγο πριν τα διόδια των Αμαξάδων, στο 20ο χιλιόμετρο Κομοτηνής-Ξάνθης και κλείνουν τον δρόμο από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα έως και τις 9.00 το βράδυ.

    Στο μεταξύ κλειστό παραμένει επί 24ωρου βάσεως και το τελωνείο της Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ροδόπης, αφού οι αγρότες βρίσκονται παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του οικισμού του Τυχερού, δίνοντας όμως τη δυνατότητα στα αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν από τις δύο πλευρές των συνόρων, να απεγκλωβίζονται ανά δίωρο για 15 λεπτά.

    [06] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από σύγκρουση τρένων στη Γερμανία

    Μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τοπικών αμαξοστοιχιών που σημειώθηκε το πρωί στη νότια Γερμανία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους ενώ υπάρχουν περίπου εκατό τραυματίες, σ' ένα από τα σοβαρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

    Εννέα άνθρωποι είναι νεκροί ενώ αγνοείται η τύχη δύο άλλων, ανακοίνωσε το μεσημέρι η αστυνομία της Βαυαρίας. Αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των τραυματιών και κάνει πλέον λόγο για 18 σοβαρά τραυματίες και 90 ελαφρά, έναντι συνολικά 150 προηγουμένως.

    Έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί τι μπορεί να προκάλεσε τη σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο τοπικών τραίνων της εταιρείας Meridian κοντά στη λουτρόπολη Μπαντ Άιμπλινγκ.

    Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον Ράινερ Σαρφ, το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ τα τρένα κινούνταν «με χαμηλή ταχύτητα» σε μονή σιδηροτροχιά, παρόλο που η σύγκρουση ήταν μετωπική. Η κατάσταση της υγείας των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών δεν έγινε αμέσως γνωστή.

    Γερμανικό υπουργείο Μεταφορών: Οι σιδηρογραμμές διέθεταν σύστημα ασφαλείας

    Από το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοινώθηκε πως η σιδηρογραμμή επί της οποίας συγκρούσθηκαν τα δύο τρένα είναι εξοπλισμένη μ' ένα σύστημα πρόληψης αυτού του είδους των ατυχημάτων, ενώ προστίθεται πως τα μαύρα κουτιά θα επιτρέψουν να εξιχνιασθούν τα αίτια της σύγκρουσης.

    «Έχουμε να κάνουμε με μια σιδηρογραμμή που διαθέτει το σύστημα PZB αυτό το σύστημα εξασφαλίζει αυτόματα ότι τα τρένα δεν συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς τα υποχρεώνει να φρενάρουν», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ.Εξετάζονται τα σενάρια του «τεχνικού προβλήματος ή ενός ανθρώπινου λάθους», δήλωσε ο κ.Ντόμπριντ, ο οποίος μίλησε στον τόπο του δυστυχήματος για μια «φρικτή καταστροφή».

    Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε "συγκλονισμένη" από τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τοπικών τρένων στη νότια Γερμανία.

    [07] Το Κρεμλίνο ζητά από τη Μέρκελ να προσέχει τα λόγια της

    H Ρωσία κάλεσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να προσέχει τι λέει, καθώς εκείνη υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η ρωσική πολεμική αεροπορία στη Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο αμάχων.

    «Προτρέπουμε για μία ακόμη φορά όλο τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή των λέξεών του, δεδομένης της πολύ ευαίσθητης κατάστασης σήμερα στη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Κανένας δεν προέβη σε τέτοιου είδους δηλώσεις» όταν «οι βάρβαρες ενέργειες των τρομοκρατών» στοχοθετούσαν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προσέθεσε ο Πεσκόφ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ουδείς μπορεί να παρουσιάσει την παραμικρή αξιόπιστη απόδειξη ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς παρά τις κατηγορίες των χωρών της Δύσης και της συριακής αντιπολίτευσης.

    [08] H γερμανική BILD επαινεί τον αγώνα της ελληνικής ακτοφυλακής για την διάσωση προσφύγων

    Τον αγώνα που δίνει η ελληνική ακτοφυλακή για να διασώσει πρόσφυγες στις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, περιγράφει με εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα BILD, η οποία αναγνωρίζει ότι η προσπάθεια αυτή ξεπερνά τις διακηρύξεις των Ευρωπαίων πολιτικών. Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας:

    «Τα παιδιά φώναζαν κατά το ταξίδι επί ώρες»

    Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ καθόταν στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Τουρκία, ξεκινούσαν ταυτόχρονα και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες με φουσκωτές λέμβους για την Ευρώπη.

    Είχε προηγηθεί ολοήμερη θύελλα, άγρια θάλασσα, οι δουλέμποροι είχαν αφήσει τους πρόσφυγες να περιμένουν στις ακτές της Σμύρνης. Ακριβώς κατά την επίσκεψη της Μέρκελ ο καιρός όμως έγινε ξανά καλύτερος.

    «Καθόλου αέρας και ήλιος. Και παρ΄ όλ΄αυτά άκρως επικίνδυνο»

    Διότι: Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν ξέρουν να κολυμπούν, άλλοι έχουν ψευτοσωσίβια. Και σε παγωμένες θερμοκρασίες ο χρόνος επιβίωσης στο νερό είναι μόνο μερικά λεπτά.

    Όταν ο 35χρονος καπετάνιος της ελληνικής ακτοφυλακής Αργύρης Φραγκούλης μπαίνει το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το σκάφος «080», αυτός και το πλήρωμά του έχουν ήδη περισυλλέξει εκατοντάδες (πρόσφυγες) . Ταξίδευε ολόκληρη τη νύχτα, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ύπνο. «Θέλω να σώσω τους ανθρώπους, τίποτε άλλο», λέει ο Αργύρης. Η Ευρώπη, οι συζητήσεις για τους πρόσφυγες, όλα αυτά του είναι αδιάφορα. Πρόκειται για τις ζωές ανθρώπων.

    [09] "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου", με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους ξένους

    Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών χρηστών για το 2015 αφορούσε εγκλήματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις οικονομικές απάτες στο Διαδίκτυο και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

    Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine πέρυσι, έφθασε περίπου τις 4.000. Οι καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα τριπλασιάστηκαν από το 2014 (152 από 46). Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου και τον κυβερνοεκφοβισμό (cyberbullying).

    Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το προσωπικό της γραμμής είτε καλώντας στον αριθμό 210-6007686 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 - 17:00, είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@help-line.gr, είτε επιλέγοντας chat συνομιλία μέσω της ιστοσελίδας www.help-line.gr.

    [10] Γράφημα- Αρχικό πράσινο φως από το ΕΚ στην ΕΕ για την εμπορική συμφωνία TISA

    Εγκρίθηκαν ? 3 Φεβρουαρίου- οι θέσεις του ΕΚ για τη συμφωνία που αφορά το εμπόριο υπηρεσιών (TISA), η οποία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ και 22 χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Τα 23 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, επιθυμούν την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών μεταξύ τους.

    Οι ευρωβουλευτές λένε ότιη TiSA, θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις της ΕΕ να παρέχουν υπηρεσίες, για παράδειγμα τον τομέα των μεταφορών ή των τηλεπικοινωνιών, σε τρίτες χώρεςαλλά ταυτόχρονα, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία δεν θα εμποδίζει τις αρχές την ΕΕ και των κρατών μελών να θεσπίζουν νόμους για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ειδικά των εργατικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων. "Σίγουρα δεν θέλουμε η συμφωνία να υπονομεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες μας , τον πολιτισμό, την εργατική νομοθεσία, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την προστασία του καταναλωτή, την προστασία των δεδομένων - με άλλα λόγια τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη",δήλωσε η εισηγήτρια Βίβιαν Ρέντινγ (ΕΛΚ, Λιθουανία). "Τα πρότυπά μας δεν μπορούν να αλλάξουν από καμία εμπορική συμφωνία. Διαφορετικά το ΕΚ θα πει όχι στο τέλος".

    Η ΕΕ, εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις, με τις οδηγίες των κρατών μελών, ενώ η τελική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το ΕΚ και τα κράτη μέλη. Χωρίς την έγκρισή τους, η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Για αυτό οι ευρωβουλευτές παρακολουθούν πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις. Το ΕΚ παρέχει στη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ τις προτάσεις του προκειμένου να επηρεάσει τις συζητήσεις πριν ψηφιστεί το τελικό κείμενο. Όταν το κείμενο λάβει την τελική του μορφή, το ΕΚ μπορεί είτε να το απορρίψει είτε να το εγκρίνει, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ευρωβουλευτές μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις.

    Στο γράφημα θα βρείτε περισσότερες πληροφορίεςγια τη συμφωνία και για τη θέση του ΕΚ.

    [11] Επιτροπές του ΕΚ επισκέπτονται την Τουρκία για το προσφυγικό

    Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιούν από σήμερα, Δευτέρα, δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και η επιτροπή Προϋπολογισμού, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση των προσφύγων επιτόπου και να διερευνήσουν την χρήση των ευρωπαϊκών πόρων και την λήψη μέτρων για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

    Οι Ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών θα επισκεφτούν ένα κέντρο προσφύγων, Τούρκους αξιωματούχους, διεθνείς ΜΚΟ, και άλλα προγράμματα υποστήριξης των προσφύγων , ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση επιτόπου.

    Επικεφαλής της Επιτροπής είναι η Γαλλίδα Sylvie GUILLAUME της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και μετέχουν ο Peter NIEDERM?LLER, επίσης σοσιαλιστής από την Ουγγαρία, η Γαλλίδα Nathalie GRIESBECK από την Ομάδα των Φιλελευθέρων , ο J?zsef NAGY του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Tanja FAJON των Σοσιαλιστών από τη Σλοβενία, ο Frank ENGEL του Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο και η Anna Maria CORAZZA BILDT του Λαϊκού Κόμματος. Η επίσκεψη θα διαρκέσει από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.

    Οι Ευρωβουλευτές της επιτροπής Προϋπολογισμού θα συζητήσουν τη χρήση πόρων με τις τουρκικές αρχές και θα ερευνήσουν την χρήση των υποστηρικτικών μέτρων της ΕΕ για πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, την Τρίτη στις 15.00.

    Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού επικεφαλής είναι: ο Γάλλος Jean ARTHUIS των Φιλελευθέρων και μετέχουν, ο Πορτογάλος Jos? Manuel FERNANDES του ΛΒ¨αϊκού Κόμματος, ο Αυστριακός Paul R?BIG του Λαϊκού Κόμματος, η Λετονή Inese VAIDERE του Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Σοσιαλιστής Jens GEIER, ο Γάλλος σοσιαλιστής Jean-Paul DENANOT, ο Δανός Anders VISTISEN (ECR, ο Φινλανδός Anneli J??TTEENM?KI των Φιλελευθέρων , ο Γάλλος Younous OMARJEE της Αριστεράς, ο Εσθονός Ernest MARAGALL των Πρασίνων και ο Ιταλός Μάρκο Ζάνι, του ευρωσκεπτικιστικού EFDD.

    Η επίσκεψη θα διαρκέσει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

    Η πλειονότητα του ενός εκατομμυρίου προσφύγων , που εισήλθαν το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασαν μέσω Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, μόνο στην Τουρκία. Στο τέλος του Νοεμβρίου το 2015, Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε μια συμφωνία ώστε να προσπαθήσουν να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη. Η Τουρκία σε αντάλλαγμα θα λάβει επιπλέον 3 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και των κρατών- μελών, ώστε να υποστηρίξει τους πρόσφυγες εντός της χώρας.

    [12] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις αιμοδοσίες, λόγω του ιού Ζίκα

    Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο ιός Ζίκα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν δώσουν αίμα ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης, δήλωσε την Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

    Ο Ζίκα, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στη βόρεια και τη νότια Αμερική, μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα κουνουπιών.Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες.

    [13] Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο

    Σε κλίμα συγκίνησης, ο πνευματικός κόσμος της χώρας, συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτησαν σήμερα τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

    Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Ιωάννης Γρίβας, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής 'Αννα Ψαρούδα Μπενάκη και Δημήτρης Σιούφας, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, οι ακαδημαϊκοί Μιχάλης Σταθόπουλος και Γρηγόρης Σκαλκέας, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Θεόδωρος Φορτσάκης.

    [14] «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»

    Πρόσφυγες, προσφυγιά, ανθρωπιστική κρίση, πόλεμος, εκπατρισμός.

    Πρόσφυγες από την Αφρική, από τη Γιουγκοσλαβία, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία...

    Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Δανία, στην Αυστρία, στον Λίβανο, στη Λαμπεντούζα και την Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ευρώπη...

    Η λέξη "πρόσφυγας", γονιδιακά χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει σήμερα νέες διαστάσεις. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

    Και μπορεί τα "highlights" του επικείμενου 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 20 του ερχόμενου Μαρτίου να "ζουμάρουν" σε ντοκιμαντέρ - υποψήφια για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες του Ολοκαυτώματος, που επανέρχονται τραυματικά, σε ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τζόπλιν του Γούνστοκ ως το "μάτι της Κωνσταντινούπολης", τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών αλλά και των ιδεών, το προσφυγικό όμως ζήτημα που "τεκμηριώνεται" καθημερινά στην Ελλάδα (από την Κω και τη Μυτιλήνη ως τον Πειραιά και την Ειδομένη) και το 18ο Φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης επέλεξε να το "εντάξει" -εκτός απ την καθημερινότητα και στις οθόνες του.

    Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που επέλεξε για τη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνεται σειρά ταινιών που συνθέτουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών με εικόνες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται επίσης συζήτηση με θέμα "Καταγράφοντας την προσφυγική κρίση: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία". Οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη.

    [15] Π. Λαφαζάνης: Απαράδεκτη αποσιώπηση των δράσεων της Λαϊκής Ενότητας από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης

    Τα μεγάλα τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα των Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών, «αποσιωπούν πλήρως τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Λαϊκής Ενότητας, καθώς και τις δραστηριότητες και δηλώσεις του επικεφαλής της».

    Την καταγγελία αυτή έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία του, χθες το βράδυ, σε εκδήλωση της ΛΑΕ στη Βέροια, για την οποία πολιτικοί κύκλοι της πρωτεύουσας της Ημαθίας, τόνιζαν ότι η συγκέντρωση ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει η Αριστερά στην πόλη, όπως επισημαίνει η ΛΑΕ σε ανακοίνωσή της.Ο επικεφαλής της ΛΑΕ μίλησε, επίσης, για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση τονίζοντας «η κυβέρνηση βρίσκεται στον αέρα, ενώ το μνημονιακό πολιτικό τόξο, παρά την υπερπλειοψηφία του στη Βουλή, βρίσκεται μετέωρο μέσα στην κοινωνία». «Αναμένονται ραγδαίες ανατρεπτικές εξελίξεις, που θα αποτελούν έκπληξη», επισήμανε, οι οποίες «μπορεί να είναι αστραπιαίες και να πάρουν τη μορφή ανατρεπτικής κινηματικής χιονοστιβάδας το επόμενο διάστημα»

    [16] Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων προχωρούν οι αγρότες του Έβρου

    Συνεπείς στις εξαγγελίες τους περί κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες του Έβρου προχωρούν από σήμερα στον επ? αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου, ενώ από αύριο θα κλείσουν και τον συνοριακό σταθμό Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ αποκόπτοντας ολοκληρωτικά την οδική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η σε 24ωρη βάση διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων. Ωστόσο χθες από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως σήμερα το πρωί το μπλόκο των αγροτών επέτρεψε την είσοδο και έξοδο από τη χώρα των εγκλωβισμένων σε ουρές πολλών χιλιομέτρων φορτηγών.

    Τέλος κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ θα παραμένει ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

    [17] Επ' αόριστον κλειστά τα Τέμπη

    Επ' αόριστον είναι κλειστά απο τις12 το μεσημέρι τα Τέμπη,ενώ αντιπροσωπεία των αγροτών της περιοχής συμμετέχει στη πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων στον Προμαχώνα. Εκεί, σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και για το κόστος παραγωγής, που από κοινού επεξεργάστηκαν με το μπλόκο των Μικροθηβών.

    Στόχος είναι οι προτάσεις αυτές να τύχουν της έγκρισης και λοιπών μπλόκων που θα τις υπογράψουν. Αύριο το κείμενο θα σταλεί προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο βασικός αποδέκτης αλλά και προς τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα και οι αγρότες αναμένουν από τους αποδέκτες να μελετήσουν τις προτάσεις τους και να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

    Οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών διαφωνούν με την κινητοποίηση στο Σύνταγμα και όπως δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο εκπρόσωπός τους Τριαντάφυλλος Τσινούλης, θα μεταβούν στην Αθήνα όχι για να διαδηλώσουν αλλά για να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Την "απόβασή τους" στην Αθήνα αποφάσισαν και οι Κερκυραίοι αγρότες που «συμπλέουν» με τα 68 μπλόκα αγροτών και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγέλλει, στην πλατεία Συντάγματος.

    Κλειστός εξακολουθεί να παραμένει ο Προμαχώνας με τα φορτηγά αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων και από τις δύο πλευρές, ενώ πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα όπου έχουν αναπτυχθεί μπλόκα.

    Εν τω μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,αναφερόμενη στο αγροτικό, υπογράμμισε ότι ισχύει η πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο με τους αγρότες.

    Όμως, όπως είπε, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση. «Στόχος μας είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «αυτοί που σήμερα αγκαλιάζουν τους αγρότες είναι οι ίδιοι που πριν από λίγα χρόνια τους λοιδωρούσαν».

    Επίσης, δήλωσε βέβαιη ότι οι αγρότες γρήγορα θα κατανοήσουν ποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τούς καλεί σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις

    Διαβάστε επίσης:

    Σε επ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων προχωρούν οι αγρότες του Έβρου

    [18] Στα «πράσινα» ο Έλιοτ Ουίλιαμς

    Και επίσημα παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ο Έλιοτ Ουίλιαμς, καθώς η «πράσινη» ΚΑΕ γνωστοποίησε τη συμφωνία της με τον 27χρονο Αμερικανό. Είναι αυτό που έψαχνε ο Τζόρτζεβιτς για ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής με έναν «καθαρόαιμο» σκόρερ, ενόψει της δύσκολης συνέχειας στον β' γύρο της φάσης των «16» της Euroleague, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Με δηλώσεις του στην το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πρασίνων» τόνισε: «Με το που δέχθηκα την πρόταση από τον Παναθηναϊκό, αμέσως συνειδητοποίησα ότι είναι για μένα μια τεράστια ευκαιρία, ώστε να παίξω στην Ευρώπη και σε ομάδα υψηλού επιπέδου. Πρόλαβα κι έμαθα πολλά για την ομάδα και ο μεγάλος μου στόχος είναι να δώσω τα πάντα, ώστε να συνεχίσουμε την τεράστια παράδοση που έχει ο Παναθηναϊκός. Θα είμαι ο καλύτερος συμπαίκτης γιατί θέλω να νικάμε. Ανυπομονώ να συναντήσω τους πάντες στην Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 February 2016 - 15:32:30 UTC