Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός με στόχο την προώθηση της συνεργασίας
  • [02] «Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό»
  • [03] «Εκεί δεν ήμασταν άνθρωποι πια. Ήμασταν κτήνη...»
  • [04] Στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάστηκαν 912 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [05] «Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για τα διδάγματα του ολοκαυτώματος»
  • [06] Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά
  • [07] Ο ιός Ζίκα εντοπίσθηκε σε κάτοικο της Δανίας που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αμερική
  • [08] «Ρολά κατεβάζει» ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου
  • [09] «Το Παρίσι του Nonda» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
  • [10] Η επιμονή και το πάθος της νεότητας στο ντοκιμαντέρ «First Position»
  • [11] Χρ. Παπακαλιάτης: Στόχος μου είναι να βγει ο θεατής από την αίθουσα, έχοντας βιώσει έντονα συναισθήματα
  • [12] Αμετακίνητοι οι αγρότες: Ανασυντάσσονται και οργανώνουν «κοινό μέτωπο»
  • [13] Νέα τραγωδία με νεκρό παιδί στα νερά του Αιγαίου

  • [01] Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός με στόχο την προώθηση της συνεργασίας

    Με τις δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Μπένζαμιν Νετανιάχου και την υπογραφή 10 κειμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς, όπως η καινοτομία και η εκπαίδευση, θα κορυφωθούν οι εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς για την πραγματοποίηση της διευρυμένης διμερούς συνάντησης των δύο χωρών, όπου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα με στόχο την προώθηση της συνεργασίας. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στο Ισραήλ και την Κύπρο (όπου θα μεταβούν απόψε το βράδυ για να ακολουθήσει η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ την Πέμπτη), εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας, για ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επισήμαιναν πηγές της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόσο η Τριμερής, όσο και οι Διμερείς Συναντήσεις με Ισραήλ και Κύπρο, θα αποτελέσουν ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των τριών χωρών για ζητήματα ασφάλειας.

    Η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν κατ' ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών και διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ έχει οριστεί για τις 16:30 και στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφών των συμφωνιών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Οι εργασίες ολοκληρώνονται με δείπνο εργασίας, μετά τη λήξη του οποίου ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Κύπρο, όπου την επομένη, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου και εν συνεχεία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η υπουργός παρά τω πρωθυπουργό - κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Ακόμη, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, αναμένεται να συζητηθούν επίσης το Παλαιστινιακό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Παράλληλα, με την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ την Πέμπτη

    Σχετικά με την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή αφορά τους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα.

    Η σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

    [02] «Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό»

    «Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα... Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους» επεσήμανε o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ΓιάννηςΜουζάλας, στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα.

    Αναφερόμενος στην απόφαση της Δανίας να παίρνει τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες, σημείωσε: «Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους... η Ιστορία είναι πολύ νωπή» και πρόσθεσε: «¶λλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική».

    Σε ό,τι αφορά τη στάση της ¶γκυρας , ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000».

    «Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία» υπογράμμισε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι σήμερα θα συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων η έκθεση του Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά ανέφερε πως «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα από τα μέσα ώς τα τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά στις αρχές Μαρτίου. Για τις καθυστερήσεις φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο ¶μυνας, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ' ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

    Πάντως, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι στην Ευρώπη «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές». «"Πνίξτε τους" αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει» ανέφερε για τον Βέλγο υπουργό, Τέο Φράνκεν.

    «Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (...) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστυετικής Πολιτικής.

    [03] «Εκεί δεν ήμασταν άνθρωποι πια. Ήμασταν κτήνη...»

    «Μια νύχτα που μόνος επισκέφθηκα το απελευθερωμένο πια στρατόπεδο του ¶ουσβιτς, κυκλοφορούσα στους έρημους δρόμους του μαρτυρίου, ένα μήνυμα έφθασε ως την καρδιά μου. Καθώς σήκωσα το βλέμμα, αντίκρισα το άπειρο πλήθος των άστρων που τώρα λαμποκοπούσαν, γιατί δεν τα σκέπαζε πια ο καπνός της καύσης των πτωμάτων με τη φρικιαστική του οσμή».

    «Κάθε άστρο, έγινε τότε, στα μάτια μου, η χαμένη ψυχούλα ενός αθώου βρέφους, παιδιού, ενήλικου, ηλικιωμένου, μητέρας ή αναπήρου!»

    «Κάποια δροσοσταλίδα έπεσε στο πυρακτωμένο μέτωπό μου: ένα δάκρυ του Θεού για τούτες όλες τις αδικοχαμένες υπάρξεις. Κι ήταν σαν να μου μηνούσε τούτο το θεϊκό δάκρυ μια προσταγή: δεν πρέπει να ξεχαστούν!».

    Μ? αυτά τα λόγια στην εισαγωγή του βιβλίου του «Έζησα τον Θάνατο», ο Χάιντς Σαλβατώρ Κούνιο, ο ?«αριθμός 109565», που σε ηλικία 15 ετών βρέθηκε κρατούμενος στα στρατόπεδα θανάτου ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου, διατρανώνει με τον πλέον γλαφυρό και πειστικό τρόπο γιατί επτά δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, τα φρικιαστικά εγκλήματα της ναζιστικής μηχανής θανάτου δεν πρέπει να ξεχαστούν.

    Θέλοντας να κρατήσουν τη μνήμη αυτή ζωντανή, για να μην επαναληφθούν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», το 2005, τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, τα θύματα της Σοά (Shoa), της καταστροφής όπως υποδηλώνει ο όρος στην εβραϊκή γλώσσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Δ. Σαλτιέλ: Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για τα διδάγματα του ολοκαυτώματος

    [04] Στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάστηκαν 912 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 912 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Από το λιμενικό σώμα είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των μεταναστών και προσφύγων.

    [05] «Η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για τα διδάγματα του ολοκαυτώματος»

    Η Θεσσαλονίκη πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος την περίοδο της κατοχής, στον βωμό του απάνθρωπου και νοσηρού ναζιστικού σχεδιασμού της διαβόητης «τελικής λύσης». Οι περίπου 50.000 γηγενείς Έλληνες εβραίοι της ανθηρής, σε κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή, εβραϊκής παροικίας της πόλης, που μετρούσε ήδη τοπική ιστορία περίπου μισής χιλιετηρίδας, οδηγήθηκαν στα κρεματόρια, με δεκαεννιά σιδηροδρομικές αποστολές θανάτου, από τον παλιό σταθμό (Μάρτιος - Αύγουστος του 1943). Λιγότεροι από 2.000 εξ αυτών κατόρθωσαν να επιβιώσουν και μεταπολεμικά να επιστρέψουν (χίλιοι από τα στρατόπεδα και οι υπόλοιποι από την ύπαιθρο, όπου είχαν κρυφτεί) σε μια πόλη που ελάχιστα έμοιαζε με εκείνη που είχαν αφήσει πίσω τους.

    Περιουσίες καταστράφηκαν, ή λεηλατήθηκαν, σπίτια και καταστήματα είχαν αλλάξει χέρια, η πληθυσμιακή σύνθεση της Θεσσαλονίκης είχε αλλάξει δραματικά, ακόμη κι ένα σημαντικό μέρος των αναπτυξιακών και παραγωγικών δυνατοτήτων της πόλης είχε υπονομευτεί για πολλά επόμενα χρόνια. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι επιβιώσαντες εβραίοι είχαν χάσει από τη ναζιστική λαίλαπα, οικογένειες, συγγενείς και φίλους και παρότι είχαν καταφέρει να γλιτώσουν τον θάνατο, η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό της πόλης ήταν, τουλάχιστον κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο που θα έπρεπε να υπερβούν.

    Το ελληνικό κράτος της εποχής -μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα ελληνικά πράγματα, μετά τον πόλεμο και πριν τον εμφύλιο- ήταν από τα πρώτα στην Ευρώπη, που θέσπισε νόμους για την επιστροφή των περιουσιών που είχαν απομείνει, αλλά και αυτό στην πράξη αποδείχθηκε «Γολγοθάς», με πολλούς εβραίους δικαιούχους, νόμιμους ιδιοκτήτες, να πασχίζουν για χρόνια στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι τους ανήκει η περιουσία τους, καθώς είχαν χαθεί ή καταστραφεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας, ή ακόμη είχαν πεθάνει συγγενείς, γνωστοί, γείτονες, φίλοι, μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν την κυριότητα της περιουσίας.

    [06] Παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά παραιτήθηκε σήμερα έχοντας εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δράση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης διευκρινίζοντας ότι έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και ότι τη θέση της θα καταλάβει ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

    [07] Ο ιός Ζίκα εντοπίσθηκε σε κάτοικο της Δανίας που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αμερική

    Κάτοικος της Δανίας που ταξίδεψε εκτός της χώρας βρέθηκε θετικός για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από κουνούπι, μετέδωσε το δίκτυο DR της Δανίας, επικαλούμενο πληροφορίες υγειονομικών αξιωματούχων.

    Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Δανίας, του Όρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε την Νότια και την Κεντρική Αμερική, εστία του ιού.Ο ιός Ζίκα συνδέεται με εγκεφαλικές βλάβες σε χιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Βραζιλία. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού.

    [08] «Ρολά κατεβάζει» ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί επιστήμονες, με κορύφωση τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όπου ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έχει ήδη αποφασίσει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να κλείσει τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και αποχή των γιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 1 και 3 Φεβρουαρίου, και γενική συνέλευση στις 6 Φεβρουαρίου, όπου το προεδρείο του ΠΙΣ θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν, «προωθηθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό», το οποίο χαρακτηρίζει, «καταστροφικό, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό». Αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω δράσεις τους ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης.

    Επιπλέον, την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας, τα φαρμακεία θα είναι κλειστά, Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά στις 4 Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί θα διαδηλώσουν μαζί με όλους τους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες.

    [09] «Το Παρίσι του Nonda» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

    Γεμάτα δυναμισμό και ενέργεια, καλλιτεχνική και κοινωνική, τα έργα του Επαμεινώνδα Παπαδόπουλου(1922-2005) παρουσιάζονται από σήμερα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, σε μια από τις λιγοστές ελληνικές εκθέσεις του καλλιτέχνη που έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι, έγινε διεθνώς γνωστός ως Nonda, και συνέβαλε κι εκείνος με τη δική του ιστορία στην καλλιτεχνική δημιουργία του 20ου αιώνα και του μοντερνισμού.

    Με τη φροντίδα της κόρης τού καλλιτέχνη, η έκθεση προσκαλεί το ελληνικό κοινό και τις νεότερες γενιές να ανακαλύψουν «Το Παρίσι του Nonda» μέσα από τα μάτια του ίδιου.

    Κατανεμημένα σε πέντε αίθουσες του Μουσείου, τα πενήντα έργα της έκθεσης οδηγούν σ΄ ένα συναρπαστικό ταξίδι στους δρόμους, όπου ο ίδιος έζησε και κατοίκησε: Pigalle, Μονμάρτρη, οι κρεαταγορές της Halles, η place Blanche, η Place Tertre, εκεί όπου η βία και η κομψότητα, ο υπόκοσμος και το φως, ο πλούτος και τα μεγάλα μουσεία ενώνονταν. Το μεταπολεμικό Παρίσι των καμπαρέ, των φτωχοδιαβόλων, των πλανόδιων μουσικών, οι γυναίκες, ο έρωτας, βρίσκουν καταφύγιο στους καμβάδες του Nonda, ενός πρωτοπόρου εικαστικού που από το 1947 έφυγε για σπουδές στο Παρίσι με γαλλική υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών, προκειμένου να κατακτήσει την καλλιτεχνική του ελευθερία, την οποία διεκδίκησε και κέρδισε.

    [10] Η επιμονή και το πάθος της νεότητας στο ντοκιμαντέρ «First Position»

    Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέοι χορευτές παίρνουν μέρος σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς μπαλέτου στον κόσμο, το Youth America Grand Prix, όπου οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα δεν είναι αποδεκτό. Στον τελικό γύρο, εκατοντάδες χορευτές αγωνίζονται για να κάνουν το όνειρο της ζωής τους πραγματικότητα και να διεκδικήσουν τις ελάχιστες υποτροφίες που απονέμονται.

    Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μπες Κάργκμαν «First Position» που προβάλλεται απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στα πλαίσια του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc, παρακολουθεί έξι από αυτούς τους ταλαντούχους χορευτές, κατά τη διάρκεια της επίπονης προετοιμασίας τους για τον διαγωνισμό, να παλεύουν με την εξάντληση, τους τραυματισμούς και τις δυσκολείεις της εφηβείας, με όπλο τη δύναμη της θέλησης.

    [11] Χρ. Παπακαλιάτης: Στόχος μου είναι να βγει ο θεατής από την αίθουσα, έχοντας βιώσει έντονα συναισθήματα

    Ύστερα από έναν μήνα προβολών σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, η νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας 'Αλλος Κόσμος» συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της έχοντας κόψει κοντά στα 600.000 εισιτήρια, με τον σκηνοθέτη να στοχεύει στη διεθνή διανομή της.

    «Στόχος μου είναι να βγει ο θεατής από την αίθουσα έχοντας βιώσει έντονα συναισθήματα» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μετά από μία Q&A προβολή της ταινίας του στον κινηματογράφο Ζέα Digital στον Πειραιά. Τον τελευταίο μήνα, ο Ελληνας δημιουργός ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με το «Ενας άλλος κόσμος» και μετά από κάθε προβολή απαντά στις ερωτήσεις του κοινού. Η ιδέα ξεκίνησε στην Αμερική με το «Αν», όταν ταξίδευε για τις ανάγκες της ταινίας από πολιτεία σε πολιτεία. «Εκεί βίωσα για πρώτη φορά αυτή την εμπειρία και μάλιστα η ερώτηση ενός θεατή υπήρξε η σπίθα προκειμένου να ξεκινήσει να γράφεται το "Ένας 'Αλλος κόσμος". Επειδή τότε λειτούργησε πάρα πολύ καλά η συζήτηση με το κοινό, αποφασίσαμε με την παραγωγή να το κάνουμε και στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε από το Ηράκλειο της Κρήτης, μετά πήγαμε Θεσσαλονίκη, Κύπρο, Γιάννενα, Βόλο, Λάρισα, Ρόδο, Χανιά, Ρέθυμνο και στο ενδιάμεσο σε διάφορες αίθουσες στην Αττική και στον Πειραιά» εξηγεί ο Χρ. Παπακαλιάτης τονίζοντας τη σημασία της επαφής του δημιουργού με το κοινό.

    [12] Αμετακίνητοι οι αγρότες: Ανασυντάσσονται και οργανώνουν «κοινό μέτωπο»

    Μπορεί οι σχέσεις ορισμένων, μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, ωστόσο στον κλάδο επικρατεί ενότητα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις, έστω και αν μερικοί εμφανίζονται λίγο πιο διαλλακτικοί αναφορικά με τη χρονική διάρκεια κλεισίματος των δρόμων, όπου έχουν στηθεί μπλόκα.Κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η αίτησή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συμμετοχή και με μια χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

    Στις κινητοποιήσεις τους, η πλευρά της Νίκαιας εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση της σημαντικά, με πολύωρους -άνω των έξι ωρών- πλέον αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών. «Οσοι σκέφτονταν να ταξιδέψουν, καλύτερα να το αναβάλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα.

    Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε: «το μπλόκο του Προμαχώνα συμμετείχε στη γενική συνέλευση του μπλόκου στα Τέμπη, που διήρκησε μέχρι τις 2 το πρωί και αποφασίσαμε ότι μαζί με την Νίκαια ενώνουμε τη φωνή μας». Την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης δήλωσης την έκανε τώρα νωρίς το πρωί ο αγρότης, Παναγιώτης Καλογιάννης, προσθέτοντας: «τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, θα ξεκινήσουμε ενημερώσεις σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας, με σκοπό να βγάλουμε από τον αγώνα αυτούς που θέλουν να τον διασπάσουν».

    Η πλευρά αυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση της Σίνδου, ανέδειξε τα σημεία τριβής, που υπάρχουν μεταξύ των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα, με τους συντασσόμενους ωστόσο σε αυτήν να εμφανίζονται ελαφρά πιο «ήπιοι» σε ό,τι αφορά τα κλεισίματα επί των σημείων που έχουν στήσει μπλόκα. Η απόφασή τους αφορά σε κλεισίματα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ, ενώ συμφώνησαν για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έχει οριστεί για αύριο (28/1) τις 15:00 το μεσημέρι, ημέρα οπότε και εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Agrotica, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου. Την ίδια ημέρα, στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, θα δέσουν τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του σχετικού συλλόγου Νέας Κρήνης Μάνθος Παγώνης.

    [13] Νέα τραγωδία με νεκρό παιδί στα νερά του Αιγαίου

    ΄Εξι σοροί (ένα παιδί περίπου πέντε ετών, δύο γυναίκες και τρεις άνδρες) ανασύρθηκαν από πλωτό του λιμενικού, από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα της Κω, όπου το πρωί στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή βυθίστηκε λέμβος που μετέφερε περίπου 10 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, από πλωτό του λιμενικού, σκάφος της frontex, ελικόπτερο σούπερ πούμα και σκάφος της ελληνικής ομάδας διάσωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 January 2016 - 9:32:38 UTC