Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες
  • [02] Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
  • [03] Στην 58η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη 168 κρατών για τη διαφθορά
  • [04] Συμφωνία Ιταλίας - ΕΕ για τα μη εισπράξιμα ποσά που οι τράπεζες έχουν δανείσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • [05] Σήμερα η πίστωση της κάρτας σίτισης από το υπουργείο Εργασίας
  • [06] Νέα τραγωδία με νεκρό βρέφος στα νερά του Αιγαίου
  • [07] ΗΠΑ: Ένας νεκρός και έξι συλλήψεις στην υπόθεση της κατάληψης φυσικού πάρκου στο Όρεγκον
  • [08] Ισραήλ: Ο Πρόεδρος Ριβλίν δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή αίτησης χάριτος του ναζί Άιχμαν
  • [09] Κλείνουν τα Τέμπη το μεσημέρι οι αγρότες
  • [10] Υπέρ της ενίσχυσης των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα τάσσεται ο Γιούνκερ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες

    «Για πρώτη φορά, από την εποχή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέλαβε την ιδέα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα στηριγμένο σε ενιαίους κανόνες», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε:

    «Θέλουμε ενιαίους κανόνες ισότητας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες - από τον αυταπασχολούμενο και τον επιστήμονα που κόβει το πρώτο φύλλο στο μπλοκ του, έως τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, τόσο ως προς τις εισφορές που καταβάλλουν όσο και ως προς τις παροχές».

    Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση, έκανε λόγο για «αντεστραμμένη πραγματικότητα» και πρόσθεσε.

    «Η κριτική που κάνετε δεν είναι επί των κυβερνητικών προτάσεων αλλά επί κατασκευασμένων ειδώλων. Τα επιχειρήματά σας είναι αντίθετα με την κοινή λογική και τη μέση αντίληψη του Έλληνα: Υποστηρίζετε ότι με τον προηγούμενο ασφαλιστικό νόμο, το σύστημα είχε λύση έως το 2060, και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και χάλασε τη συνταγή» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το βιβλίο του κ. Γαννίτση, σύμφωνα με το οποίο, η πολιτική που ακολουθήθηκε στο Ασφαλιστικό από το 2010 και μετά, επιβάρυνε κατά 33% τα ελλείμματα του συστήματος.

    «Έτσι το λύσατε. Κάνοντας μία μεγάλη τρύπα, με την κατασπατάληση των αποθεματικών και το PSI» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι λαμβάνεται μέριμνα, ώστε το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων που βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας, να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, και ότι ο θεσμός της εθνικής σύνταξης διαφέρει από την βασική σύνταξη που προέβλεπε ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος, γιατί θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα δίνεται σε όλους όσους έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασιακού βίου.

    [02] Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

    Η Βουλή, τιμά τησημερινή Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, σε ειδική συνεδρίαση στις 13.00 στην Ολομέλεια.

    Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε -με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004- ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με θάρρος και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο. Την επόμενη χρονιά, στις 2 Νοεμβρίου 2005, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

    Στην σημερινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής, τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

    [03] Στην 58η θέση η Ελλάδα στην κατάταξη 168 κρατών για τη διαφθορά

    Οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις ανησυχούν την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια η οποία, στην ετήσια έκθεσή της για τη διαφθορά στον κόσμο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνει ιδιαίτερα τις περιπτώσεις της Βραζιλίας ή της Μαλαισίας. «Όλες οι BRICS (ακρωνύμιο των πέντε αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλούν ανησυχία και έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50 στον δείκτη μας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στη μκο που έχει την έδρα της στο Βερολίνο.

    Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International, TI) συντάσσει μια «Έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς», μια αξιολόγηση (που αφορά φέτος 168 χώρες) σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, στο πλαίσιο της οποίας οι χώρες κατατάσσονται από την πιο διεφθαρμένη μέχρι την πιο ενάρετη.Στον φετινό κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς.

    [04] Συμφωνία Ιταλίας - ΕΕ για τα μη εισπράξιμα ποσά που οι τράπεζες έχουν δανείσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα μη εισπράξιμα ποσά που οι τράπεζες έχουν δανείσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας του.Πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα, τονίζει ο Τύπος, από την στιγμή που τα ποσά αυτά βαραίνουν σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, μπλοκάροντας σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητά τους.

    Οι πιστώσεις αυτές πρόκειται να σταματήσουν να ανήκουν στους τραπεζικούς οργανισμούς και θα μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους, όπως ανακοίνωσε ο Πάντοαν, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πρώτο, σημαντικότατο βήμα για την Ιταλία» και πως «οι διάφορες λεπτομέρειες θα καθοριστούν τις επόμενες ώρες, από την στιγμή που πρόκειται για μηχανισμό πιο πολυσύνθετο από μια απλή κρατική εγγύηση».

    Από τη μεριά της, η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια», υπογραμμίζοντας ότι «μαζί και με άλλες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η Ιταλία, η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία».Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν επίσης ότι δεν θα πρόκειται για μια και μόνο «κακή τράπεζα», αλλά για χωριστές οντότητες που θα τύχουν καθεμιά διαφορετικής διαχείρισης.

    [05] Σήμερα η πίστωση της κάρτας σίτισης από το υπουργείο Εργασίας

    ΣήμεραΤετάρτη 27 Ιανουαρίου θα πιστωθεί η κάρτα σίτισης των δικαιούχων του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, αντί της Δευτέρας 25/01 που ήταν προγραμματισμένο.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αυτό οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

    [06] Νέα τραγωδία με νεκρό βρέφος στα νερά του Αιγαίου

    Η σορός ενός βρέφους εντοπίστηκε σε παραλία της Κω μετά τη βύθιση λέμβου, βόρεια του Ακρωτηρίου Αμμόγλωσσα, στην οποία επέβαιναν περίπου 10 μετανάστες και πρόσφυγες.

    'Ενας από τους επιβαίνοντες στη λέμβο που κατάφερε να διασωθεί, υπέδειξε το σημείο στο οποίο βυθίστηκε το σκάφος και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες από πλωτό του λιμενικού, σκάφος της frontex, ελικόπτερο σούπερ πούμα και σκάφος της ελληνικής ομάδας διάσωσης.

    [07] ΗΠΑ: Ένας νεκρός και έξι συλλήψεις στην υπόθεση της κατάληψης φυσικού πάρκου στο Όρεγκον

    Η αστυνομία συνέλαβε έξι από τους ενόπλους που τάσσονται κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και είχαν καταλάβει παρανόμως εδώ και τρεις εβδομάδες ένα φυσικό πάρκο του Όρεγκον, ενώ ένας από τους ενόπλους σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις δυνάμεις της τάξης.Ο αρχηγός του κινήματος, ο Άμον Μπάντι, ο οποίος είναι 40 ετών και κατάγεται από τη γειτονική Πολιτεία του Αϊντάχο, περιλαμβάνεται στους έξι συλληφθέντες.

    Όλοι οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ομοσπονδιακές κατηγορίες για συνωμοσία για χρήση βίας και για εκφοβισμό ή απειλές με στόχο την παρεμπόδιση ομοσπονδιακών αξιωματούχων στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ανακοίνωσε το FBI.Η κατάληψη του πάρκου Μαλέρ, σε μια απομακρυσμένη και αγροτική περιοχή του Όρεγκον, άρχισε στις 2 Ιανουαρίου έπειτα από μια διαδήλωση υποστήριξης προς δύο ντόπιους κτηνοτρόφους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση επειδή έβαλαν φωτιά σε ομοσπονδιακή γη.

    [08] Ισραήλ: Ο Πρόεδρος Ριβλίν δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή αίτησης χάριτος του ναζί Άιχμαν

    Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έγγραφα που δεν είχαν ποτέ δημοσιοποιηθεί ως τώρα, μεταξύ των οποίων τη χειρόγραφη αίτηση χάριτος που είχε υποβάλει ο ναζί εγκληματίας Άντολφ Άιχμαν λίγο πριν από την εκτέλεσή του.Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου, η επιστολή που περιέχει το αίτημα αυτό, το οποίο είχε απευθυνθεί στον τότε πρόεδρο Ιτζάκ Μπεν-Ζβι, θα παρουσιασθεί στη διάρκεια τελετής στην επίσημη κατοικία του Ριβλίν στην Ιερουσαλήμ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

    Ο Άιχμαν είχε συλληφθεί το 1960 στην Αργεντινή από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, και είχε μεταφερθεί μυστικά στο Ισραήλ όπου το 1961 δικάσθηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο.Στην επιστολή του, ο Άιχμαν υποστηρίζει ότι το ισραηλινό δικαστήριο που τον δίκασε υπερτίμησε τον ρόλο του στην οργάνωση της επιμελητείας της «τελικής λύσης»του Αδόλφου Χίτλερ, του σχεδίου εξόντωσης των εβραίων της Ευρώπης, έξι εκατομμύρια από τους οποίους χάθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου.

    [09] Κλείνουν τα Τέμπη το μεσημέρι οι αγρότες

    Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3μμ θα παραμείνουνκλειστά σήμερα τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν χθες Τρίτη το απόγευμα τα μέλη του μπλόκου σε συνεδρίασήτους.Μετά τις 15:00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει και σε απογευματινό κλείσιμο της Κοιλάδας, και να οριστικοποιήσει τις παραπέρα ενέργειες κλιμάκωσης του αγώνα.

    Διαβάστε επίσης:Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στη Σίνδο και τη Νίκαια

    [10] Υπέρ της ενίσχυσης των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα τάσσεται ο Γιούνκερ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στηρίζει μέσω απαντητικής επιστολής που απέστειλε χθες Δευτέρα στο Σλοβένο Πρωθυπουργό, τις προτάσεις της Σλοβενίας για την ενίσχυση των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το Βορρά, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Politico.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν εκεί, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στις χώρες διέλευσης αλλά και η πίεση που ασκείται στην Αυστρία και στη Γερμανία.

    Η Politico, όπως αναφέρει, είχε πρόσβαση σε αντίγραφο της επιστολής, όπου αναφέρεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα «παρέχουν συνδρομή στις αρχές της ΠΓΔΜ για τη στήριξη του ελέγχου των συνόρων με την Ελλάδα μέσω της απόσπασης αστυνομικών και της παροχής εξοπλισμού».

    Σημειώνεται επίσης, ότι στην επιστολή, ο Γιούνκερ αναφέρει ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 January 2016 - 7:32:27 UTC