Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί
  • [02] Συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ιρανική ΝΙΟC για την προμήθεια αργού πετρελαίου
  • [03] Ανοίγει κατά διαστήματα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [04] Παρατάθηκε για μια ακόμη εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας
  • [05] Το Podemos έτοιμο να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές
  • [06] Τον Αντόνιο Γκουτέρες προτείνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ως υποψήφιο για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ
  • [07] Το υπ. Υγείας αναλαμβάνει το κόστος για το τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης στα νοσοκομεία
  • [08] Για πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας δεσμεύτηκε ο Αν. Ξανθός
  • [09] Σύντομα θα κυρωθεί το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα
  • [10] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 12.000 γυναίκες
  • [11] Αποχαιρετισμός στον διάσημο γλύπτη Ι. Αβραμίδη
  • [12] Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το πρώτο εξάμηνο του 2016
  • [13] «Πόλεμος και Διπλωματία στη Μέση Ανατολή - Η δράση του Λώρενς της Αραβίας»
  • [14] Στην πέμπτη θέση η εθνική γυναικών, νίκησε 13-12 στα πέναλτι τη Ρωσία

  • [01] Π. Ρήγας: Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί

    «Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, γιατί το σχέδιό μας για τις μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Νίκο Λιονάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογική νίκη του κόμματος στις 25 Γενάρη 2015.

    Ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι στον έναν χρόνο κυβέρνησης της Αριστεράς, η βασικότερη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι έδωσε έναν πολύ σκληρό, άνισο, πλην όμως έντιμο διαπραγματευτικό αγώνα στο ευρωπαϊκό πεδίο. Αναφέρει ότι έξι μήνες μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε και ότι πλέον είναι υποχρέωση των δανειστών να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Τονίζει δε ότι παραμένει ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις, ιδίως στα πεδία που δεν άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τον «ανελέητο πόλεμο συκοφαντίας» και παραπληροφόρησης σε βάρος της κυβέρνησης από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας, στη σφοδρή ενόχληση συγκεκριμένων συμφερόντων εντός κι εκτός Ελλάδος. Χαρακτηρίζει «αναμενόμενα απογοητευτική» τη στάση της ΝΔ μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της, αναφέροντας ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι νέος πρόεδρος της ΝΔ, «δεν είναι όμως ούτε καινούργιος, ούτε άγνωστος στην πολιτική ζωή της χώρας, και τα πεπραγμένα του ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες δεν μας προϊδεάζουν για κάποια αλλαγή».

    Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναφέρει ότι αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών εισφορών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει δείξει την πρόθεσή του να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές επί του σχεδίου. Με αφορμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει το διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις». «Όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα μας», συνεχίζει, «επιδιώκουν να μην προχωρήσει η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

    Για το κόμμα, υπογραμμίζει πως το στοίχημα είναι ένα συνέδριο διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. Στόχος, τονίζει, είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, ανοικτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους, που δεν κλείνεται στον εαυτό του, αλλά μαζικοποιείται, επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος», σημειώνει.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Ρήγα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    - Ολοκληρώνεται ένας χρόνος κυβέρνησης της Αριστεράς. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κεντρικά μηνύματα που η έως τώρα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

    Τον προηγούμενο Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εντολή να αναλάβει τη διακυβέρνηση τη χώρας και να βάλει ένα τέλος στην κοινωνική λεηλασία των τελευταίων ετών, διεκδικώντας το δίκιο ενός ολόκληρου λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου. Νομίζω ότι το κεντρικό μήνυμα και ταυτόχρονα η βασικότερη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι έδωσε ένα πολύ σκληρό, άνισο, πλην όμως έντιμο διαπραγματευτικό αγώνα τους τελευταίους μήνες στο ευρωπαϊκό πεδίο. Προσπαθήσαμε με αυταπάρνηση και μέσα από τις αγωνίες, τις σωστές κινήσεις και τα λάθη μας φτάσαμε στο μη περαιτέρω, αντιμετωπίζοντας ισχυρές νεοφιλελεύθερες ελίτ και τους εκβιασμούς τους, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας διαπραγματευτήκαμε και καταλήξαμε σε ένα επώδυνο στρατηγικό συμβιβασμό. Σε ένα συμβιβασμό που όμως μας επιτρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα με μπούσουλα ένα σαφή οδικό χάρτη στην έξοδο από τη μέγγενη της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας και ταυτόχρονα να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο για να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έξι μήνες μετά τη συμφωνία έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων για τις οποίες δεσμευτήκαμε, βάζοντας ευτυχώς στο περιθώριο για την ώρα τις ακραίες απόψεις που επιμένουν να παίζουν το σενάριο αποσταθεροποίησης της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια για Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων. Πλέον, είναι υποχρέωση των δανειστών να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η επιτυχία του προγράμματος.

    - Παράλληλα με την πολιτική αλλαγή που σηματοδότησε για τη χώρα η κυβέρνηση της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015, ποιες βασικές ελλείψεις παρατηρείτε στο κυβερνητικό έργο; Παραμένει ο στόχος για ουσιαστικές αλλαγές; Ποιο είναι το στοίχημα κόμματος και κυβέρνησης από εδώ και έπειτα;

    Το 2015 ήταν μια χρονιά τομή. Μια χρονιά που θα τη θυμόμαστε όλοι μας, και για τις μεγάλες χαρές που ζήσαμε αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Για το 2015 έχουμε κάνει αποτίμηση και των αδυναμιών μας, αλλά γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσουμε με σταθερότητα το 2016 και υπερβούμε κάβους και εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας, έχουμε τη δυνατότητα στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς να βγούμε από την ύφεση και την οικονομική συρρίκνωση και να οργανώσουμε το μέλλον μας με περισσότερη δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Η κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, στα μακροοικονομικά μεγέθη φαίνεται ήδη η κατάσταση να εξισορροπείται, αλλά στο μέτωπο της καθημερινότητας έχουμε πολλά, πάρα πολλά να κάνουμε και έχουμε τη βούληση να μη μείνουμε άπραγοι. Ο στόχος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις παραμένει, ιδίως στα πεδία που δεν άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής. Η κοινωνία ξέρει ότι στην οικονομία έχουμε τα δυο πόδια μέσα σ ένα παπούτσι, αλλά η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να νομοθετεί δεν εξαντλείται εκεί. Για το κόμμα το στοίχημα είναι ένα συνέδριο διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, που δύο φορές μέσα στο 2015 μας έδωσε 35%, ενώ για την κυβέρνηση κομβικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ζήτημα του χρέους και η επιστροφή μετά από επτά χρόνια πτώσης σε ανάκαμψη.

    - Εκτιμάτε ότι συντελείται ή και εντείνεται εσχάτως μια προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

    Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς και συντονισμένου συστήματος παραπληροφόρησης, μιας ανεπανάληπτης διαστρέβλωσης και υπονόμευσης κάθε προσπάθειας της Κυβέρνησης. Διαβάσαμε πηχυαίους τίτλους και λίβελους για δήθεν ρουσφέτια υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, τα συγκροτήματα που τα δημοσίευσαν αναγκάζονται τώρα ένα ένα να παραδεχτούν ότι έγραφαν ψέματα και ανακρίβειες, χωρίς βέβαια το ανάλογο πάθος για την αποκάλυψη της αλήθειας. Ζήσαμε μία εβδομάδα απόλυτης τηλετρομοκρατίας την περίοδο του δημοψηφίσματος, μιας προσπάθειας που, παρότι είχε τελικά τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που οι εμπνευστές της προσδοκούσαν, δεν μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί. Βλέπουμε καθημερινά έναν ανελέητο πόλεμο συκοφαντίας και είναι πλέον προφανές ότι, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από την παρούσα κυβέρνηση και θα επιθυμούσαν διακαώς μια αλλαγή στη σύνθεσή της. Αποδεικνύουν το άγχος κάποιων επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεχίζει την τακτική της μηδενικής διαπραγμάτευσης, επειδή ετοιμάζεται να βάλει τάξη στον χώρο των media παρά τις κωλυσιεργίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και να αξιοποιούνται οι λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

    - Πώς κρίνετε τη στάση της ΝΔ από τα πρώτα δείγματα γραφής της μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας της;

    Αναμενόμενα απογοητευτική. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι όμως ούτε καινούργιος, ούτε άγνωστος στην πολιτική ζωή της χώρας και τα πεπραγμένα του ήδη τις πρώτες δέκα ημέρες δεν μας προϊδεάζουν για κάποια αλλαγή. H πρώτη κίνηση της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μπλοκάρει τη συναινετική εκλογή μελών του ΕΣΡ, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντα όσων δεν θέλουν να μπει μια τάξη και να ισχύσουν οι νόμοι στο πλήρως άναρχο τα τελευταία είκοσι χρόνια μιντιακό τοπίο. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά και των στελεχών της ΝΔ κάθε άλλο παρά διάθεση αλλαγής πολιτικής αποπνέουν. Όχι μόνο αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε ευθύνη για την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η περίοδος διακυβέρνησής τους, όχι μόνο δεν κάνουν την παραμικρή αυτοκριτική, κατηγορώντας με θράσος τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον υπεύθυνο για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, αλλά ταυτόχρονα δεν καταθέτουν καμιά απολύτως πρόταση για τα επίδικα σήμερα. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε την άποψη της ΝΔ για τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης να μην μειωθούν και πάλι οι κύριες συντάξεις, για το επείγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, για τη στάση μερίδας των δανειστών που μοιάζουν απρόθυμοι να υλοποιήσουν τη συμφωνία. Φαίνεται δυστυχώς ότι η ΝΔ προτιμά να συνεχίσει τον σφικτό εναγκαλισμό της με τον νεοφιλελευθερισμό και την κοινωνική απορρύθμιση που αυτός συνεπάγεται.

    - Πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις με αφορμή το αγροτικό. Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι το ασφαλιστικό. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος και της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες και τα αιτήματά τους;

    Έχουμε μία σημαντική πρόταση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.

    Το δίλημμα είναι, μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο με τη δημοσιονομική διόρθωση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων, και όχι οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, ή τυφλή υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου (εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του μνημονίου, κατάργηση του ΕΚΑΣ χωρίς υποκατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα προστασίας της φτώχειας, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία αποκλειστικά με μείωση των συντάξεων) και κατάρρευση ταμείων χωρίς την επέμβαση στις δομικές αιτίες που δημιουργούν ελλείμματα.

    Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών εισφορών με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το Υπουργείο έχει δείξει την πρόθεσή του να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές επί του σχεδίου.

    Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, ώστε να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και επιδιώκει τον διάλογο με όλες τις κοινωνικές τάξεις. Όσοι συμμετείχαν στο έγκλημα που συνετελέσθη στη χώρα μας, επιδιώκουν να μην προχωρήσει η κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    - Σε επίπεδο κόσμου και βάσης, εισπράττετε ακόμα το ίδιο κλίμα ελπίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

    Η ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, γιατί το σχέδιό μας για τις μεγάλες ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα υλοποιηθεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

    Οι εκλογικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στο ότι μπόρεσε να εκφράσει τον ταξικό-αντιμνημονιακό αγώνα του ελληνικού λαού, αλλά και τις νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης και αντίστασης που κρατούν αποστάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η μετατροπή της εκλογικής νίκης σε ιδεολογική ηγεμονία και η δημιουργία πλατειών κοινωνικών συμμαχιών αποτελεί στόχο της επόμενης περιόδου, παρά την τυφλή σύγκρουση που επιλέγουν οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και η συμμαχία ΝΔ-ΜΜΕ και όλων όσων δεν θέλουν την αναδιανομή προς όφελος των κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

    - Τι είδους συνέδριο θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Στόχος του συνεδρίου θα είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στον μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Όχι ένα κόμμα περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα ανοιχτό κόμμα σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Ένα κόμμα που θα εμπνέει τους πολίτες να ενταχθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία του πολιτικού σχεδίου. Δεν θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών, αλλά ενεργών μελών που θα καταθέτουν προτάσεις και θα συνδιαμορφώνουν κάθε στιγμή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος.

    Με αφετηρία το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: Να ανοίξει τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε με πολλή δουλειά σε όλα τα μέτωπα, με κύριο μέλημα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές

    [02] Συμφωνία των ΕΛΠΕ με την ιρανική ΝΙΟC για την προμήθεια αργού πετρελαίου

    Σε συμφωνία μακράς πνοής κατέληξαν τα ΕΛΠΕ και η κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράν ΝΙΟCγια την προμήθεια αργού πετρελαίου.

    Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο. Η συμφωνία προβλέπει άμεση έναρξη παραδόσεων αργού πετρελαίου.

    Επίσης προβλέπεται διακανονισμός τουχρέος που είχε προκύψει λόγω του εμπάργκο του 2011.

    [03] Ανοίγει κατά διαστήματα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ανοίγουν κατά διαστήματα οι Αρχές της ΠΓΔΜ την ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, προκειμένου να διέλθουν από το σημείο πρόσφυγες, ύστερα από το κλείσιμο που αποφασίστηκε νωρίτερα, το πρωί, λόγω της συμφόρησης του καταυλισμού προσωρινής διαμονής στη Γευγελή.

    Τις τελευταίες ώρες οι γειτονικές Αρχές επέτρεψαν να περάσουν, κατά ομάδες, περίπου 300 πρόσφυγες, όπως ανέφερε πηγή της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Έτσι, αυτή την ώρα βρίσκονται στον αντίστοιχο καταυλισμό στην Ειδομένη 200 πρόσφυγες, ενώ, σε πρατήριο υγρών καυσίμων, σε μικρή απόσταση από το ελληνικό χωριό, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν 11 λεωφορεία με 500 επιβάτες.

    [04] Παρατάθηκε για μια ακόμη εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας

    Παρατείνεται για μία ακόμα εβδομάδα, ως την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016, η αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Την απόφαση παράτασης έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ αναμένεται και η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων.

    [05] Το Podemos έτοιμο να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές

    Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

    Ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, ο οποίος πρόκειται τώρα να συζητήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού.

    Ο επικεφαλής του Podemos δήλωσε επίσης ότι φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.

    [06] Τον Αντόνιο Γκουτέρες προτείνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ως υποψήφιο για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

    Η πορτογαλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες, του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    "Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες", είπε στην εφημερίδα Publico ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξήγησε εξάλλου ότι η Λισαβόνα θεωρεί πως ο Γκουτέρες είναι ο καλύτερος υποψήφιος "για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα".

    "Η μακρά πολιτική εμπειρία του και ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο άσκησε τα διεθνή καθήκοντά του καταδεικνύουν τα προσόντα του", πρoστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο 66χρονος Γκουτέρες ήταν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 και χειρίστηκε την προσφυγική κρίση που προκάλεσε η σύρραξη στη Συρία. Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός (1995-2002) θεωρείται φιλοευρωπαίος, πιστός Καθολικός και ανοιχτός στον διάλογο.

    [07] Το υπ. Υγείας αναλαμβάνει το κόστος για το τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης στα νοσοκομεία

    Από τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνεται πλέον το κόστος για την διάγνωση του ιού της γρίπης μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας.

    Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, το κόστος της ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση του ιού Η1Ν1 το πλήρωναν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Χθες, ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το κόστος αυτό για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να το αναλάβει ο Οργανισμός.

    Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε με το ποσό των 35.000 ευρώ τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη (ΠΑΣΤΕΡ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος), έτσι ώστε από σήμερα να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος που είχαν ως συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών που απευθύνονταν στο ΕΣΥ αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

    [08] Για πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας δεσμεύτηκε ο Αν. Ξανθός

    Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να δεσμεύεται για την πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας ώστε «επιτέλους να σταθεί όρθιο», να αποδέχεται την κριτική περί αδυναμιών αλλά όχι και κείνη για έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα της Υγείας, και το Ποτάμι να παρουσιάζει τις «δέκα πληγές της δημόσιας Υγείας», ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση σχετικής επερώτησης του Ποταμιού.

    Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι μεν ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται για δικαιολογημένη κριτική προς την κυβέρνηση, απέκρουσε όμως την σφοδρή κριτική εκ μέρους των βουλευτών του Ποταμιού περί άβουλης ηγεσίας που παρακολουθεί απλώς επί ένα έτος τα τεκταινόμενα και λειτουργεί εμβαλωματικά, αντιπαραβάλλοντας την έκθεση ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για την δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό και στην επιθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει καθολικά ένα σχέδιο για την βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.

    Ο κ. Ξανθός, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για διοικητική αναδιοργάνωση του συστήματος, εκφράζοντας τη βούληση να καταθέσει ένα σχέδιο που θα απολαμβάνει της συναίνεσης ώστε να εφαρμοστούν αξιόπιστοι θεσμοί. «Όμως και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο όπως ο συμβολισμός που φέρουν», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι είναι διοικητικό το θέμα, παρά η ουσία βρίσκεται στο ότι δεν αντιμετωπίστηκε διαχρονικά ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων.

    [09] Σύντομα θα κυρωθεί το πρωτόκολλο του ΠΟΥ για το κάπνισμα

    Πολύ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή το Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για το κάπνισμα.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, διευκρινίζοντας ότι το πρωτόκολλο θα είναι ενσωματωμένο με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καπνού και πετρελαιοειδών.

    [10] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 12.000 γυναίκες

    Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, θα υποβληθούν 12.000 γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης«Greco self».

    Η μελέτη προβλέπεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του HPV test, στις γυναίκες-φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαγνωστική και, εάν χρειασθεί, θεραπευτική διαδικασία.

    «Εάν από την μελέτη αποτυπωθεί βελτίωση των μεγεθών, που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον εξεταζόμενο γυναικείο πληθυσμό, τότε η μέθοδος της αυτολήψης του HPV test θα αποτελεί μια ενδεδειγμένη στρατηγική» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκειασυνέντευξης τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που θα πραγματοποιηθεί 24-30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    [11] Αποχαιρετισμός στον διάσημο γλύπτη Ι. Αβραμίδη

    Ο Ιωάννης Αβραμίδης, γεννήθηκε το 1922 στο Βατούμ της Μαύρης Θάλασσας όπου είχαν καταφύγει οι Έλληνες γονείς του, εγκαταλείποντας τα Σούρμενα κοντά στην Τραπεζούντα για να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων. Στο Βατούμ ο ίδιος, ήδη σε ηλικία 14 ετών, φοιτούσε στην Κρατική Σχολή Τέχνης της γεωργιανής πόλης.

    Με την επικράτηση του νέου σοβιετικού καθεστώτος ωστόσο, ο έμπορος πατέρας του Αβραμίδη έμεινε χωρίς δουλειά και στα 1937, στο πλαίσιο των σταλινικών διώξεων, οδηγήθηκε στη Σιβηρία από όπου δεν ξαναγύρισε. Έτσι, η μητέρα του αποφάσισε το 1939 την εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα, όπου υπήρχαν κάποιοι συγγενείς. Στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, η οικογένεια του γλύπτη βρήκε φιλοξενία στην Πτολεμαΐδα.

    Το 1943, ο νεαρός Ιωάννης Αβραμίδης θα μεταφερθεί με τρένο στη Βιέννη, όπου αρχικά θα κλειστεί σε ναζιστικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, για να αρχίσει μετά την απελευθέρωση το 1945, να σπουδάζει ζωγραφική δίπλα στον Δανό, Ρόμπιν Κρίστιαν Αντερσεν, ενώ το 1953 στρέφεται στη γλυπτική, πάντα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, μαθητεύοντας δίπλα στο διάσημο Φριτς Βότρουμπα.

    Από τα πρώτα χρήματά του που κερδίζει ως γλύπτης, ο Έλληνας καλλιτέχνης εμβάζει ένα μεγάλο ποσό - σε σημερινές τιμές πάνω από 50.000 ευρώ στην Αθήνα, για τη σωτηρία της Ακρόπολης.

    Όπως τονίζουν οι τεχνοκριτικοί, η μετέπειτα δημιουργική πορεία του σημαδεύεται από τη εστίασή του στην αρχαία ελληνική τέχνη και την ανθρωποκεντρική ελληνική παράδοση. Ο ίδιος, ζωγράφος και γλύπτης, εμμένει στην αυστηρή ποιότητα του σχεδίου του, έχοντας ως αφετηρία την οπτική πραγματικότητα, ενώ αργότερα, στρέφεται σε ελεύθερες αναζητήσεις πλαστικών εκφράσεων, οικειοποιούμενος, σε αρκετές περιπτώσεις, γεωμετρικό λεξιλόγιο.

    Το 1956 του απονεμήθηκε το κρατικό βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, για να ακολουθήσει το Αυστριακό Βραβείο Γλυπτικής και κατόπιν το Μεγάλο Αυστριακό Κρατικό Βραβείο το 1973, αλλά και οι επίσημες εκπροσωπήσεις της Αυστρίας, από τον ίδιο, στη Μπιεννάλε της Βενετίας, όπου απέσπασε το βραβείο (1962), και στην "Ντοκουμέντα" στο Κάσελ της Γερμανίας (1974 και 1977).

    Από το 1968 έως το 1992, ο Ιωάννης Αβραμίδης διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, διευθύνοντας τη Σχολή Γλυπτικής, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου.

    Το 1997 στη Θεσσαλονίκη, με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Ιωάννης Αβραμίδης έκανε την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και ακολούθησε μια δεύτερη στην Αθήνα.

    «Από τους εξέχοντες πρωταγωνιστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, αλλά και ως καθηγητής στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Βιέννης και του Αμβούργου, ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ιωάννης Αβραμίδης, τον οποίο είχε τιμήσει η ελληνική πολιτεία με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, διαμόρφωσε δύο γενιές σημαντικών καλλιτεχνών» τονίζει σε δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, για τηνείδηση του θανάτου του Ιωάννη Αβραμίδη.

    «Συλλυπούμαστε τους οικείους του και τους μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο», προσθέτει στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Πολιτισμού, Γιόζεφ Όστερμαγιερ, σε δήλωσή του για τον Ιωάννη Αβραμίδη - ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (16 Ιανουαρίου) στη Βιέννη, σε ηλικία 93 χρόνων - επισημαίνει πως με το θάνατο του, «η Αυστρία χάνει έναν από τους σημαντικότερους πρωτοποριακούς γλύπτες της εποχής μας, ο οποίος με τη διεθνή του δράση ενίσχυσε έντονα τη φήμη της Αυστρίας ως πατρίδας μεγάλων δημιουργημάτων».

    [12] Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το πρώτο εξάμηνο του 2016

    Με χορηγίες, συνεργασίες και αποκλειστικά σχεδόν φιλοξενούμενες εκδηλώσεις, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει την παρουσία του στα μουσικο-θεατρικά «πράγματα» της πόλης και με νέα πρόσωπα στο νεοτοποθετηθέν διοικητικό του συμβούλιο.

    Πρόγραμμα «πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό» και «αλυσίδα δραστηριοτήτων κάθε είδους», που «αποτελεί συνέχεια στη λογική που έχει διαμορφώσει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια» χαρακτήρισε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ΟΜΜΘ για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

    Μόνος του στο βήμα όπου συνήθως πλαισιωνόταν «ασφυκτικά» από τα μέλη του Δ.Σ. τα προηγούμενα χρόνια (ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του νέου Δ.Σ καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος απουσίαζε για λόγους υγείας ), ο Γιώργος Εμμανουήλ-Λαζαρίδης παρουσίασε το πρόγραμμα του εξαμήνου (με τις δεκάδες φιλοξενούμενες εκδηλώσεις του) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του ΟΜΜΘ με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που στόχο έχει τη στήριξη της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η συμμετοχή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Creative Europe 2014-2020», με το έργο «Οδεύουμε προς το 2020 - Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό», μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων να λειτουργούν διακρατικά, δίνοντας έμφαση σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, νέοι, άνεργοι, καθώς επίσης να υποστηρίξει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον τομέα του πολιτισμού.

    [13] «Πόλεμος και Διπλωματία στη Μέση Ανατολή - Η δράση του Λώρενς της Αραβίας»

    Τελικά τίποτα δεν είναι πρωτοφανές στο Μεσανατολικό Ζήτημα: Το βιβλίο «Πόλεμος και Διπλωματία στη Μέση Ανατολή - Η δράση του Λώρενς της Αραβίας», του διεθνολόγου Τόνις Χατζηδημητρίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μπατσιούλας, είναι η προϊστορία των σημερινών συγκρούσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και των Αράβων ισλαμιστών.

    Σε 776 σελίδες, με πάνω από 300 φωτογραφίες, ο συγγραφέας εξιστορεί τις αγγλοαραβικές πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, φωτίζοντας την δράση του Τόμας Έντουαρντ Λώρενς, ο οποίος, εκπροσωπώντας τα βρετανικά συμφέροντα, αγάπησε παράλληλα τους Άραβες, τους οποίους και ξεσήκωσε κατά της Υψηλής Πύλης.

    Ο αναγνώστης, καθώς παρακολουθεί επί 24ωρου βάσεως από τα μίντια του κόσμου την εγκληματική στάση των τζιχαντιστών αλλά και την επεμβατική στάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον γεωπολιτικό χώρο, που είναι ο παράδεισος των πετρελαίων, διαπιστώνει ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα, δεν είναι τίποτα μπροστά στις δεκαετίες εμπόλεμων διενέξεων. Συνειδητοποιεί ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918), που είχε σαν αποτέλεσμα την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, άνοιξε ένα αιματηρό αλλά και ελπιδοφόρο δρόμο για να αποκτήσουν τα αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά και η Τουρκία και το Ισραήλ, την σύγχρονη κρατική υπόστασή τους.

    [14] Στην πέμπτη θέση η εθνική γυναικών, νίκησε 13-12 στα πέναλτι τη Ρωσία

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ

    Με ανατροπή και τσαμπουκά η εθνική μας ομάδα των γυναικών νίκησε τη Ρωσία 13?12 στα πέναλτι και κατάκτησε την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

    Η ελληνική ομάδα μπήκε μουδιασμένα στο παιχνίδι, κάτι που επέτρεψε στη Ρωσία με 3 γκολ της Λισούνοβα να πάρει το προβάδισμα με 3?0. Με τις Ελευθερία Πλευρίτου, Μανωλιουδάκη και Ασημάκη η εθνική μας έκανε την πρώτη επιστροφή ισοφαρίζοντας σε 3?3. Οι Ρωσίδες ξέφυγαν και πάλι με τρία γκολ διαφορά, 9-6, 2? 26?? πριν το τέλος του τρίτου οκτάλεπτου. Τότε όμως οι διεθνείς μας με εκπληκτική άμυνα, την Χρυσή Διαμαντοπούλου να κάνει εξαιρετικές και σωτήριες επεμβάσεις, όχι μόνο δεν δέχτηκε άλλο γκολ, αλλά και ισοφάρισε σε 9?9 και έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι. Εκεί η Διαμαντοπούλου απόκρουσε το πέναλτι της Ιβάνοβα, η Μανωλιουδάκη έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, για να έρθει στο τελευταίο πέναλτι η Τιμοφέεβα να αστοχήσει (δοκάρι) και η εθνική μας ομάδα να πάρει μια νίκη που δίνει αυτοπεποίθηση ενόψει του προολυμπιακού που θα γίνει τον Μάρτιο στην Ολλανδία.

    Για την εθνική μας τρία γκολ πέτυχε η Ελευθερία Πλευρίτου και από δύο οι Ρουμπέση, Ασημάκη και Μανωλιουδάκη.

    Τα οκτάλεπτα: 3?2, 4-3, 2?2, 0?2, 3?4 (πεν.)

    Ελλάδα: Ελένη Κούβδου (τερματοφύλακας), Χριστίνα Τσουκαλά 1, Ιωάννα Χυδηριώτη, Βασιλική Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Άλκηστη Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη 2, Αντιγόνη Ρουμπέση 2, Χριστίνα Κώτσια, Φιλιώ Μανωλιουδάκη 2, Ελευθερία Πλευρίτου 3, Ελένη Ξενάκη, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου (τερματοφύλακας)

    ΣΑΚΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ (Ομοσπονδιακός Προπονητής)

    «Νομίζω ότι σήμερα για εμάς ήταν ένα καλό παιχνίδι, αν και μπήκαμε λίγο "παγωμένοι" στην αρχή και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 3?0. Είδαμε το παιχνίδι στιγμή-στιγμή, αντιδράσαμε κάποια στιγμή, ήμασταν αρκετά καλοί και αμυντικά και επιθετικά, στον παίκτη παραπάνω και στον παίκτη λιγότερο. Για εμάς δεν είναι ταχύτητα, είναι μαραθώνιος, έχουμε μπροστά μας ακόμα προετοιμασία και το σημαντικότερο είναι το τουρνουά που θα γίνει για να καταφέρει η ομάδα να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια παίζουμε για το 5?6, σήμερα πήραμε την 5η θέση, αυτό μπορεί να λέει κάτι, μπορεί να μη λέει και τίποτα. Από αυτό που είμαι ικανοποιημένος είναι από την καθημερινή προσπάθεια των παιδιών, στην προπόνηση δίνουν πάντα το 100%, έχουμε καλές και κακές στιγμές και γι? αυτό που προχωράμε είναι το προολυμπιακό τουρνουά».

    ΧΡΥΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    «Νομίζω ότι με τη σημερινή νίκη διαψεύσαμε το πρώτο αποτέλεσμα, το οποίο δεν ήταν πραγματικό για την ομάδα μας. Σίγουρα από την αρχή του τρίτου οκτάλεπτου και μετά πήγαμε πολύ καλύτερα, τις "κολλήσαμε" λίγο και επιστρέψαμε». Σε ερώτηση για τα πέναλτι, η τερματοφύλακας της εθνικής μας ομάδας κράτησε χαμηλούς τόνους, βάζοντας σ? αυτά και τον παράγοντα τύχη. «Τα πέναλτι είναι όλα για όλα και οι δύο ομάδες όταν φτάνουν στα πέναλτι είναι και θέμα τύχης, είναι και λίγο συγκυριών, είναι λίγο απ? όλα. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά». Για αν τις τρόμαξε με την απόδοσή της στο τρίτο και το τέταρτο οκτάλεπτο απάντησε: «Δεν ξέρω αν τις τρόμαξα, αλλά ευτυχώς κερδίσαμε, δεν ξέρω αν ήταν επειδή τις τρόμαξα ή όχι».

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΟΥ

    «Σίγουρα δείξαμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε, διαψεύσαμε όλους όσοι πίστευαν ότι το πρώτο σκορ ήταν αντάξιό μας. Πιστεύω ότι σ? αυτό μας άξιζε η νίκη και συνεχίζουμε τώρα στο προολυμπιακό που είναι ο μεγάλος στόχος για την πρόκριση. Θα τα δώσουμε όλα, μέχρι τώρα τα έχουμε δώσει, αλλά θα δώσουμε ακόμα περισσότερα. Σίγουρα στα παιχνίδια του ομίλου δεν είχαμε παίξει τόσο καλά και μ? αυτό το παιχνίδι δείξαμε την εικόνα που αξίζει η ομάδα».

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΣΗΜΑΚΗ

    «Ναι, σίγουρα χαιρόμαστε που τουλάχιστον αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλείνει ευχάριστα για εμάς. Από εκεί και πέρα σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά, κάτι μας έλειπε, κάποια πράγματα δεν κόλλησαν, σίγουρα υπήρχαν κάποια προβλήματα, γιατί η απόδοσή μας σε κάποια παιχνίδια ήταν πολύ κάτω και του μετρίου, ήταν πολύ κακή. Σήμερα όμως δείξαμε ένα καλό πρόσωπο και το κρατάμε αυτό. Ξεκινήσαμε πάλι μια από τα ίδια όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά μετά αποκτήσαμε ρυθμό στο παιχνίδι μας, θεωρώ ότι μας αδίκησαν και σε μερικά σφυρίγματα, δηλαδή το ριμπάουντ, οφσάιντ ή το επιθετικό στο τέλος. Κρατάμε τη νίκη, βγήκαμε πέμπτες. Είναι μια νίκη για την ομάδα, δεν είχαμε κάνει μια νίκη μέχρι τώρα σημαντική, κρατάμε αυτό, αλλά σίγουρα πρέπει αυτό το κάτι που έλειπε ή το κάτι που δεν πήγαινε καλά ή μπορεί να είναι πολλά πράγματα ή και ένα, πρέπει να το βρούμε, να το αλλάξουμε και να προχωρήσουμε, γιατί ο στόχος είναι πάρα πολύ μεγάλος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν εκπροσωπήσαμε στους προηγούμενους Ολυμπιακούς τη χώρα μας και θέλουμε πάρα πολύ να το κάνουμε, είναι ένα όνειρο για όλους μας και θα το παλέψουμε, όπως το παλέψαμε και πάρα πολύ όλα αυτό το διάστημα, γιατί πραγματικά έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, πάρα πολλές ώρες και θέλουμε να πάμε Ολυμπιάδα, αυτός είναι ο στόχος». Σε ερώτηση αν έδωσαν και κάποια απάντηση, τόνισε: «Δεν είναι το θέμα να δώσουμε κάποια απάντηση σε κανέναν, γιατί νομίζω ότι καθεμιά μέσα της, ξέρει τι αθλήτρια είναι, σαν μονάδα εννοώ, οπότε εμείς οι αθλήτριες δεν χρωστάμε να δώσουμε απάντηση σε κανέναν. Από εκεί και πέρα, έστω στο τέλος η ομάδα πήρε μια νίκη, δεν πήραμε το Ευρωπαϊκό, μην θριαμβολογούμε. Πρέπει να δουλέψουμε κι άλλο, γιατί σίγουρα πρέπει ν? αλλάξουμε πράγματα, γιατί έχουμε δρόμο ακόμα για προκριθούμε στους Ολυμπιακούς. Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο το Προολυμπιακό Τουρνουά, πρέπει ν? αποκλείσουμε κάποιες καλές ομάδες κα κοιτάμε τώρα εκεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2016 - 19:32:36 UTC