Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα επιστρατεύει όλα τα μέσα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
  • [02] Π. Μοσκοβισί: Το σχέδιο της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία νομοσχεδίου ή σχεδιασμός για θέματα φορολογίας των αγροτών
  • [04] Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα στο B-
  • [05] Ανοιχτά τα Τέμπη, ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των αγροτών
  • [06] Χιονοθύελλα φέρνει «συναγερμό» στις ανατολικές ΗΠΑ
  • [07] Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ι. Αβραμίδης
  • [08] Το προσφυγικό στο επίκεντρο συνάντησης Βούτσιτς - Τσίπρα
  • [09] Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες το Αιγαίο

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα επιστρατεύει όλα τα μέσα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

    Η Ελλάδα έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για την προστασία των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά επισημαίνει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν και ότι αν ήθελε κανείς να σταματήσει τους πρόσφυγες θα έπρεπε να βυθίζει τις βάρκες και να αφήνει τους ανθρώπους να πνιγούν. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει το 2015 περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων. Κάνει, μεταξύ άλλων, λόγο για «κύκλους του εξωτερικού που ονειρεύονται την κατάρρευση της κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκφράζει τη δυσπιστία του για τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

    Οι πρόσφυγες θα έβρισκαν δρόμους προκειμένου να φθάσουν στην Γερμανία, ακόμη και αν η χώρα έκλεινε τα σύνορά της, εκτιμά ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην Tageszeitung του Βερολίνου, και τονίζει ότι «κανένα τείχος δεν μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες». Δεν αποκλείει δε οι διακινητές να ζητήσουν ακόμη και σωματικά όργανα, π.χ. νεφρούς ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά των προσφύγων, αν οι τελευταίοι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν.

    «Θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια της φυγής των προσφύγων -δηλαδή να υπάρξει ειρήνη στην Συρία. Ένα μεγάλο λάθος ήταν η ανεπαρκής χρηματοδότηση των χωρών συγκέντρωσης και φιλοξενίας των προσφύγων στον Λίβανο και στην Ιορδανία», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προσθέτει ότι για τους Σύρους θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαν να μείνουν πιο κοντά στη χώρα τους. Διευκρινίζει δε ότι μόνο το 55% όσων έχουν περάσει από την Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2015 είναι συριακής καταγωγής και αναφέρεται σε πολλούς Αλγερινούς και Μαροκινούς που φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς και κατόπιν μεταβαίνουν οδικώς στα τουρκικά παράλια.

    [02] Π. Μοσκοβισί: Το σχέδιο της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο

    Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv, αναφέρει ότι ζήτησε από την Ελλάδα να είναι πιο φιλόδοξη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

    Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και για το ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι κατά τη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσπάθησαν να εξετάσουν σφαιρικά το θέμα χωρίς να διαπραγματευτούν τις ακριβείς παραμέτρους στην παρούσα φάση. Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι στόχος τόσο των ελληνικών αρχών όσο και των Ευρωπαίων εταίρων είναι η επιτυχία της Ελλάδας, προϋπόθεση για την οποία είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό καλές προϋποθέσεις. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, αφού αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και το μέλλον του προγράμματος.

    Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε, επίσης, ότι αυτό το οποίο τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και υλοποίησης του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει καμία επεξεργασία νομοσχεδίου ή σχεδιασμός για θέματα φορολογίας των αγροτών

    «Καμία επεξεργασία νομοσχεδίου ή σχεδιασμός για τα θέματα φορολογίας των αγροτών δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών. Τα θέματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής». Αυτό τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής της.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών σε ενημερωτικό σημείωμα παρουσιάζει το καθεστώς που ίσχυε για τη φορολογία των αγροτών, μέχρι τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, τις αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία και ψηφίστηκαν στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία 221 βουλευτών, καθώς και το τι ισχύει σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των αγροτών. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη σταδιακή εξομοίωση της φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτικών εισοδημάτων με τα εισοδήματα των άλλων κατηγοριών φορολογούμενων σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει από τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2016.

    [04] Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε την Ελλάδα στο B-

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- από CCC+ που ήταν, θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους όρους του τρίτου προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ.

    "Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο στις συζητήσεις για την επίσημη ελάφρυνση του χρέους", αναφέρει ο S&P στη συνοδευτική έκθεσή του.

    Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι σταθερή.

    [05] Ανοιχτά τα Τέμπη, ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των αγροτών

    Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο των Τεμπών, με εκατοντάδες αγρότες να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

    Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αυριανό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προς τους εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων να προσέλθουν στην Κοιλάδα, στις 12:00, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

    Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στα Τέμπη, εκπρόσωποι του μπλόκου αναχώρησαν για την Κουλούρα, την Αλεξάνδρεια και τα Μάλγαρα, προκειμένου να δώσουν εκεί συμβολικά το «παρών» εκπροσωπώντας το μπλόκο τους.

    [06] Χιονοθύελλα φέρνει «συναγερμό» στις ανατολικές ΗΠΑ

    Οι ζωές τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από μία πρωτοφανή στα χρονικά χιονοθύελλα που θα σαρώσει το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, ενώ το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει σε ορισμένες περιοχές τα 60 εκατοστά σήμερα και αύριο Σάββατο.

    «Μία σφοδρή χειμερινή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει ένα τμήμα των ανατολικών ΗΠΑ το διάστημα ανάμεσα στη Παρασκευή και το βράδυ του Σαββάτου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, τον παγετό, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές» προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η καταιγίδα «ενδέχεται να παραλύσει» τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ το χιόνι θα ξεπεράσει τα 61 εκατοστά στις περιοχές της Βαλτιμόρης και της Ουάσιγκτον.

    [07] Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ι. Αβραμίδης

    Ο Ιωάννης Αβραμίδης, γεννήθηκε το 1922 στο Βατούμ της Μαύρης Θάλασσας όπου είχαν καταφύγει οι Έλληνες γονείς του, εγκαταλείποντας τα Σούρμενα κοντά στην Τραπεζούντα για να αποφύγουν τους διωγμούς των Τούρκων. Στο Βατούμ ο ίδιος, ήδη σε ηλικία 14 ετών, φοιτούσε στην Κρατική Σχολή Τέχνης της γεωργιανής πόλης.

    Με την επικράτηση του νέου σοβιετικού καθεστώτος ωστόσο, ο έμπορος πατέρας του Αβραμίδη έμεινε χωρίς δουλειά και στα 1937, στο πλαίσιο των σταλινικών διώξεων, οδηγήθηκε στη Σιβηρία από όπου δεν ξαναγύρισε. Έτσι, η μητέρα του αποφάσισε το 1939 την εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα, όπου υπήρχαν κάποιοι συγγενείς. Στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, η οικογένεια του γλύπτη βρήκε φιλοξενία στην Πτολεμαΐδα.

    Το 1943, ο νεαρός Ιωάννης Αβραμίδης θα μεταφερθεί με τρένο στη Βιέννη, όπου αρχικά θα κλειστεί σε ναζιστικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, για να αρχίσει μετά την απελευθέρωση το 1945, να σπουδάζει ζωγραφική δίπλα στον Δανό, Ρόμπιν Κρίστιαν Αντερσεν, ενώ το 1953 στρέφεται στη γλυπτική, πάντα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, μαθητεύοντας δίπλα στο διάσημο Φριτς Βότρουμπα.

    Από τα πρώτα χρήματά του που κερδίζει ως γλύπτης, ο Έλληνας καλλιτέχνης εμβάζει ένα μεγάλο ποσό - σε σημερινές τιμές πάνω από 50.000 ευρώ στην Αθήνα, για τη σωτηρία της Ακρόπολης.

    Όπως τονίζουν οι τεχνοκριτικοί, η μετέπειτα δημιουργική πορεία του σημαδεύεται από τη εστίασή του στην αρχαία ελληνική τέχνη και την ανθρωποκεντρική ελληνική παράδοση. Ο ίδιος, ζωγράφος και γλύπτης, εμμένει στην αυστηρή ποιότητα του σχεδίου του, έχοντας ως αφετηρία την οπτική πραγματικότητα, ενώ αργότερα, στρέφεται σε ελεύθερες αναζητήσεις πλαστικών εκφράσεων, οικειοποιούμενος, σε αρκετές περιπτώσεις, γεωμετρικό λεξιλόγιο.

    Το 1956 του απονεμήθηκε το κρατικό βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, για να ακολουθήσει το Αυστριακό Βραβείο Γλυπτικής και κατόπιν το Μεγάλο Αυστριακό Κρατικό Βραβείο το 1973, αλλά και οι επίσημες εκπροσωπήσεις της Αυστρίας, από τον ίδιο, στη Μπιεννάλε της Βενετίας, όπου απέσπασε το βραβείο (1962), και στην "Ντοκουμέντα" στο Κάσελ της Γερμανίας (1974 και 1977).

    Από το 1968 έως το 1992, ο Ιωάννης Αβραμίδης διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, διευθύνοντας τη Σχολή Γλυπτικής, ενώ ενδιάμεσα υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου.

    Το 1997 στη Θεσσαλονίκη, με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Ιωάννης Αβραμίδης έκανε την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα και ακολούθησε μια δεύτερη στην Αθήνα.

    «Από τους εξέχοντες πρωταγωνιστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής γλυπτικής τέχνης, αλλά και ως καθηγητής στις Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Βιέννης και του Αμβούργου, ο διεθνούς φήμης γλύπτης Ιωάννης Αβραμίδης, τον οποίο είχε τιμήσει η ελληνική πολιτεία με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, διαμόρφωσε δύο γενιές σημαντικών καλλιτεχνών» τονίζει σε δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, για τηνείδηση του θανάτου του Ιωάννη Αβραμίδη.

    «Συλλυπούμαστε τους οικείους του και τους μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο», προσθέτει στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Πολιτισμού, Γιόζεφ Όστερμαγιερ, σε δήλωσή του για τον Ιωάννη Αβραμίδη - ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (16 Ιανουαρίου) στη Βιέννη, σε ηλικία 93 χρόνων - επισημαίνει πως με το θάνατο του, «η Αυστρία χάνει έναν από τους σημαντικότερους πρωτοποριακούς γλύπτες της εποχής μας, ο οποίος με τη διεθνή του δράση ενίσχυσε έντονα τη φήμη της Αυστρίας ως πατρίδας μεγάλων δημιουργημάτων».

    [08] Το προσφυγικό στο επίκεντρο συνάντησης Βούτσιτς - Τσίπρα

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αναφέρεται σε ανακοινωθέν της σερβικής κυβέρνησης. Η προσφυγική κρίση ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενώ έγινε λόγος και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Βελιγράδι, αναφέρει η σερβική κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, σε δήλωση του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», επισήμανε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τού εξέθεσε απόψεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προσφυγικού. «Συζήτησα το θέμα με τον κ. Τσίπρα- αυτός έχει κάποιες δικές του ιδέες για την επίλυση της κρίσης και μόνο έτσι πιστεύει ότι θα αντιμετωπιστεί η κρίση. Αν θα τις αποδεχθεί η Τουρκία και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμες, μένει να φανεί εγώ, πάντως, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος». δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας. Ανέφερε δε ότι ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί το Βελιγράδι και θα εξεταστεί από κοινού το θέμα, επανέλαβε ωστόσο την ανησυχία του για την εξέλιξη του προσφυγικού.

    [09] Υγρός τάφος για δεκάδες πρόσφυγες το Αιγαίο

    Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν, από τα ξημερώματα, στελέχη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλόλιμνου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, μετά τη βύθιση ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα (16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά).

    Από το σημείο πλωτό του λιμενικού περισυνέλεξε 26 διασωθέντες (22 άνδρες και 4 γυναίκες), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο και είναι καλά στην υγεία τους.

    Τα ξημερώματα, επίσης, μια ξύλινη λέμβος με 49 μετανάστες πρόσφυγες, προσάραξε σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών του Φαρμακονησίου και βυθίστηκε. Από το ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και δύο γυναίκες.

    Σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε σώο ένα κορίτσι, ενώ 40 μετανάστες/πρόσφυγες είχαν καταφέρει μόνα τους να βγουν στη στεριά.

    Όλοι οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων μεταναστών μεταφέρθηκαν στη Λέρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε 4.500 υπολογίζονται οι ταυτοποιημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2016 - 17:32:28 UTC