Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο υλοποίησης των προγραμμάτων προσαρμογής
  • [02] Ο Ντράγκι λέει η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη, πρόθυμη να δράσει
  • [03] ΔΝΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ υποψήφια για δεύτερη θητεία
  • [04] «Μήνυμα» του Τρ. Αλεξιάδη για τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων
  • [05] Κλείνουν δρόμους και τελωνεία οι αγρότες
  • [06] Έκθεση έργων της «ρωσικής πρωτοπορείας» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [07] Ο σκηνοθέτης Σιλβάνο Αγκόστι μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη, Έττορε Σκόλα
  • [08] Συνέντευξη Τύπου στις 11:30 για φορολογικό και φορολογικό αγροτών

  • [01] Δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο υλοποίησης των προγραμμάτων προσαρμογής

    Τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στoν δημοκρατικό έλεγχο της υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, ενέκρινε, τελικά, χθες η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίησή αυτής της πρότασης αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου ευρωπαϊκού θεσμού, του Κοινοβουλίου. Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς, όμως, να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

    Στην ομάδα εργασίας, η οποία θα αριθμεί 38 μέλη, η Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα εκπροσωπηθεί από τρεις ευρωβουλευτές, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Fabio De Masi και τον Thomas Handel.

    Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και είχε εγκριθεί, καταρχήν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Ο Ντράγκι λέει η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη, πρόθυμη να δράσει

    Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένη και πρόθυμη να ενεργήσει προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της.

    «Έχουμε πολλά εργαλεία?και ιδιαίτερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την προθυμία και την ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για να δράσουμε και να αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία», δήλωσε ο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

    [03] ΔΝΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ υποψήφια για δεύτερη θητεία

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία, αφού εξασφάλισε την υποστήριξη σημαντικών διεθνών παραγόντων.

    "Ναι, είμαι υποψήφια για δεύτερη θητεία", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, μία ημέρα μετά την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης της θέσης του επικεφαλής του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

    [04] «Μήνυμα» του Τρ. Αλεξιάδη για τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων

    «Εκείνοι που συγκεντρώνονται γύρω από τα "κινήματα της γραβάτας" θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί που τώρα τους χτυπούν την πλάτη, στην ουσία, ετοιμάζουν πολύ πιο βάρβαρα και άδικα μέτρα από αυτά που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να πάρει» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσαντώνη, σχετικά με την επιβολή φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων.

    Ο κ. Αλεξιάδης πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση δέχεται μία άδικη επίθεση για πολιτικές, τις οποίες επέβαλαν εκείνοι που ασκούν την κριτική και οι οποίες απεδείχθησαν «άδικες και αναποτελεσματικές».

    Ειδικότερα, για τον φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα που θα γίνουν εντός του 2016.

    [05] Κλείνουν δρόμους και τελωνεία οι αγρότες

    Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με ενίσχυση των μπλόκων, αποκλεισμούς τελωνείων και κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου.

    Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προχωρούν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, στον κόμβο της Νίκαιας η προσέλευση των τρακτέρ ξεπερνά τα 1.500, ενώ οργανώνεται σήμερα το μπλόκο της Κουλούρας στο νομό Ημαθίας επί τις Εγνατίας οδού.

    Οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων θα κλείσουν τα διόδια από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα θα αποκλειστεί η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

    Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου.

    Επ'αόριστον αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, με τους αγρότες να σχεδιάζουν και το κλείσιμο των παραδρόμων για μια ώρα.

    Στη Δράμα θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρία με τη συμμετοχή και άλλων επαγγελματικών φορέων. Το τελωνείο Εξοχής, αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη μια μετά το μεσημέρι, με τους αγρότες να μην αποκλείουν και το συμβολικό κλείσιμο του Προμαχώνα.

    [06] Έκθεση έργων της «ρωσικής πρωτοπορείας» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    «Όπως το τηλεσκόπιο φανερώνει κρυμμένους αστερισμούς, έτσι και η ζωγραφική μας θα αποκαλύψει αφανείς ιδέες». Η ρήση της Ρωσίδας πρωτοπόρου ζωγράφου Ναταλία Σεργκέγεβνα Γκοντσαρόβα (από τις πλέον περιζήτητες και ακριβοπληρωμένες σήμερα ζωγράφους, καθώς τα έργα της πωλούνται σε ποσά που ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια δολάρια...) διατρέχει τους τοίχους της πρώτης μεγάλης αίθουσας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Στους τοίχους είναι αναρτημένα έργα της Λιουμπόβ Ποπόβα, του ΑΛεξάντρ Ροτσέγκο, του Σολομόν Νικρίτιν, του Γκούσταβ Κλούτσις, του Ιβάν Κλιουν κ.α..

    Είναι η πρώτη (εντός πόλης) «μαζική εξοδος» 67 συνολικά -εν πολλοίς αγνώστων στο ευρύ κοινό- έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (από την περίφημη συλλογή Κωστάκη) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    Η έκθεση με τον τίτλο «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» που εγκαινιάζεται απόψε στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί την κορύφωση της «στην πράξη» συνεργασίας και συν-δράσης των δύο μουσείων, του Κρατικού και του Μακεδονικού. Γιατί, μπορεί η επιχειρούμενη (θεσμικά, νομικά, οικονομικά) την τελευταία τριετία, «συνένωση, συνύπαρξη και όχι συγχώνευση που θα σήμαινε και τη συρρίκνωση» -όπως επισημαίνουν συχνά οι εκπρόσωποι των δυο μουσείων σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη- να μην ολοκληρώθηκε, οι προϋποθέσεις (νομικές - ιδιοκτησιακών καθεστώτων της καλλιτεχνικής περιουσίας των δύο υπό συνένωση μουσείων) να μην έχουν διασφαλισθεί (σχετική ενημέρωση είχε ο νέος υπουργός Αρ. Μπαλτάς κατά την προ εβδομάδας επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη), η συν-δράση όμως είναι γεγονός εντυπωσιακό.

    Έργα της ρωσικής πρωτοπορίας (πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει κατά καιρούς στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου για σχετικές θεματικές εκθέσεις) «βγήκαν» από τις αποθήκες, αλλά και τις προθήκες της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης (όπου στεγάζεται από την ίδρυσή του το 2000 το Κρατικό Μουσείο Σύχγρονης Τέχνης) και εκτίθενται πλέον στο κέντρο της πόλης.

    [07] Ο σκηνοθέτης Σιλβάνο Αγκόστι μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη, Έττορε Σκόλα

    Μια ξεχωριστή μαρτυρία για τον χαμό του Ιταλού σκηνοθέτη Έττορε Σκόλα. Ο συνάδελφός του Σιλβάνο Αγκόστι, με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, πουέχει υπογράψει το ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Αλέκο Παναγούλη «Altri seguiranno» (Άλλοι θα ακολουθήσουν), φιλμ για την αντιψυχιατρική στην Ιταλία, ντοκιμαντέρ για το φαινόμενο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας-, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για την κληρονομιά που αφήνει ο Σκόλα, για την αντίστασή του στην λογική του βιομηχανικού κινηματογράφου και για την απόλυτη υπεροχή, και στον κινηματογράφο, της δύναμης της επιθυμίας.

    «Θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να πεισθούμε ότι ο Έττορε Σκόλα πέθανε. Η ζωτικότητά του ήταν τόσο δυνατή, που δεν μπορεί να τη νικήσει ούτε και ο θάνατος. Πρέπει, βέβαια, να είμαστε ειλικρινείς: θα πρέπει σίγουρα να υπέφερε, όπως και ο Φεντερίκο Φελλίνι, διότι το ιταλικό σινεμά ήταν όλο και περισσότερο μια παρωδία του αμερικανικού βιομηχανικού κινηματογράφου, με κανόνες που δεν έχουν καμία σχέση με τόσο μεγάλους δημιουργούς. Και μπορώ να σας πω ότι ο Σκόλα ήταν ακόμη πιο εκλεπτυσμένος, με γούστα ακόμη πιο ξεχωριστά από εκείνα του Φεντερίκο. Είναι σε έργα όπως «Μια ξεχωριστή μέρα» και «Ballando ballando» (Χορεύοντας χορεύοντας), τα οποία δεν δέχονται να μπουν στην βιομηχανική αυτή λογική, που πρέπει να ψάξουμε να βρούμε την ουσία και το περιεχόμενο του ιταλικού κινηματογράφου.

    [08] Συνέντευξη Τύπου στις 11:30 για φορολογικό και φορολογικό αγροτών

    Για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, δίνουν σήμερα στις 11:30 ώρα συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευαγγ. Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2016 - 9:32:29 UTC