Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Με τη σιωπή του το Μέγαρο Μαξίμου καθιστά τη μαρτυρία Βαρουφάκη τη μόνη αλήθεια
  • [02] Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στον Μ. Βαρβιτσιώτη
  • [03] Μπομπ Ντάντλι: Στηρίζουμε τις επενδύσεις προς την Ελλάδα
  • [04] ΔΝΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ υποψήφια για δεύτερη θητεία
  • [05] Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα
  • [06] Η Μέρκελ επιζητεί τη συνεργασία της Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών
  • [07] Τυνησία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις πολιτών και αστυνομίας
  • [08] Τουλάχιστον 19 νεκροί σε επίθεση ισλαμιστών στη Σομαλία
  • [09] Πάνω από είκοσι νεκροί σε δύο νέα ναυάγια στο Αιγαίο
  • [10] Ομπάμα και Μέρκελ δεσμεύονται να συνεργαστούν πάνω στο προσφυγικό ζήτημα
  • [11] Εγκωμιαστικά σχόλια στον διεθνή τύπο για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Με τη σιωπή του το Μέγαρο Μαξίμου καθιστά τη μαρτυρία Βαρουφάκη τη μόνη αλήθεια

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με δήλωσή του σημειώνει ότι συμπληρώνονται σήμερα τρία 24ωρα σιωπής από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ.

    "Η μαρτυρία-ομολογία του κ. Βαρουφάκη μένει αναπάντητη. Έτσι, με τη συνεχιζόμενη σιωπή του, το Μέγαρο Μαξίμου την καθιστά τη μόνη αλήθεια", τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

    [02] Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στον Μ. Βαρβιτσιώτη

    «Aυτή η Κυβέρνηση δεν αναλώνεται στο δημοφιλές για την παράταξή του σπορ, της νομής της εξουσίας, αλλά δίνει καθημερινή μάχη για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, από τις συσσωρεμένες καταστροφικές συνέπειες μιας 5χρονης πολιτικής» απαντά ο Θ. Δρίτσας στον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος με σημερινή του ανακοίνωση ζητεί την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας για το θέμα του ΟΛΠ.

    «Ο κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει ζητήσει και στο παρελθόν την παραίτησή μου για τους ίδιους λόγους. Τον παραπέμπω στην τότε απάντησή μου (15/5/2015), η οποία ισχύει και σήμερα» αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι «έχει ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα στοιχεία, σχετικά με την πώληση και όταν τα παραλάβει θα τοποθετηθεί».

    «Αυτό, για μένα, σημαίνει πολιτική αξιοπρέπεια χωρίς τεχνάσματα φθηνής πολιτικής» αναφέρει ο κ.Δρίτσας.

    Διαβάστε επίσης:

    Την παραίτηση του Θ. Δρίτσα ζητά ο Μ. Βαρβιτσιώτης

    [03] Μπομπ Ντάντλι: Στηρίζουμε τις επενδύσεις προς την Ελλάδα

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΒΡΜπομπ Ντάντλι, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Νταβός, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τόνισε την σημασία του αγωγού ΤΑΠ, περιγράφοντάς το ως το μεγαλύτερο έργο υποδομών αγωγού στον κόσμο που γνωρίζει ή ΒΡ.

    "Είμαι στο Νταβός, σε συνάντηση με το Υπουργό Παππά και συζητάμε τη πρόοδο του ΤΑΠ.... Η κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει να θέσουμε σε εφαρμογή την συμφωνία εγκατάστασης.

    Θα αρχίσουμε να τοποθετούμε τους σωλήνες για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο νοτίου διαδρόμου, αυτο το χρόνο, και το έργο θα είναι σε λειτουργία σε ενα-δυο χρόνια αλλά έχουμε υπογράψει συμφωνίες με Ελληνικές εταιρίες για την κατασκευή και αγορά των σωλήνων. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την βοήθεια και την αμοιβαία αναγνώριση της σημασίας του έργου αυτού στην Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη και της πάρα πολύ σημαντικής επένδυσης.

    Αυτός ο αγωγός είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής αγωγού στον κόσμο, απ' όσο γνωρίζουμε. Η παραγωγή αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, μέσω Γεωργίας στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα και ύστερα διασχίζοντας την Αλβανία στην Ιταλία. Θα ήθελα, νομίζω, να προσθέσω ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα της επιχειρηματικά-προσανατολισμένης στήριξης των επενδύσεων που κατευθύνονται προς τη χώρα και η ΒΡ είναι πολύ ευτυχής που αποτελεί μέρος αυτού του έργου και νοιώθω πολύ άνετα με την δρομολόγηση αυτού του πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού έργου.

    [04] ΔΝΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ υποψήφια για δεύτερη θητεία

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία.

    Το ανακοίνωσε η ίδια σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

    [05] Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα από είκοσι μπλόκα με τρακτέρ βρίσκονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

    Τον αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, έχουν προγραμματίσει από τις 12:00 έως και τις 14:00, οιαγρότεςτου Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

    Στον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία, πάνω από 1500 τρακτέρβρίσκονται παραταγμένασε διπλή σειρά δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος την ώρα που οι αγρότες οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Συνεχίζουντις κινητοποιήσεις τους οιαγρότεςτης Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς.

    Χθες, στοχορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από το μεσημέρι καιαγρότεςτης Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας.

    Εν τω μεταξύ, χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων-Αλιέων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις της επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους αγρότεςκαι είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου.

    «Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.

    [06] Η Μέρκελ επιζητεί τη συνεργασία της Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών

    Η Αγγελα Μέρκελ θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης της Τουρκίας στον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία, όπου αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης πλήττοντας τον συντηρητικό της κόμμα.

    Η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του για έναν γύρο γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων, για τις οποίες η ίδια θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν «ρόλο-κλειδί» στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Θα ακολουθήσει μία διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στις 4 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο και ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση στα μέσα του Φεβρουαρίου.

    Η Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε χθες το βράδυ στη διάσκεψη αυτή των δωρητών κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανίδας καγκελαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του "θα λάβει μέρος κατά ουσιαστικό τρόπο" στη διάσκεψη αυτή.

    Η Τουρκία, μέσω της οποίας περνά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της καγκελαρίου, που έχει ως στόχο τον «σημαντικό» περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία , έπειτα από την εισδοχή του αριθμού ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015.

    Η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται με κάθε τρόπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες ή την επιβολή αριθμητικού ορίου, υποσχόμενη στην γερμανική κοινή γνώμη μία διεθνή λύση μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου της ροής εκ μέρους της Τουρκίας και της κατανομής των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

    [07] Τυνησία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις πολιτών και αστυνομίας

    Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες σε συγκρούσεις με εκατοντάδες διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισβάλλουν σε κτίρια της αυτοδιοίκησης σε διάφορες πόλεις της χώρας, στις μεγαλύτερες εξεγέρσεις που έχουν γίνει από την Αραβική Άνοιξη το 2011.

    Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις τρείς μέρες των διαδηλώσεων που έγιναν για διαμαρτυρία έλλειψης εργασίας και άλλων οικονομικών καταστάσεων που δοκιμάζουν την σταθερότητα της Τυνησίας από τότε που η επανάσταση έβγαε τον αυταρχικό πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι από την εξουσία.

    Αρκετές χιλιάδες νέων διαδήλωσαν χθες έξω από το κτίριο της τοπικής αυτοδίοικησης στην Κασερίν, μια εξαθλιωμένη κεντρική κωμόπολη όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις την εβδομάδα αυτή μετά την αυτοκτονία ενός νέου ο οποίος φερόταν να είχε απορριφθεί για μια θέση στο δημόσιο.

    [08] Τουλάχιστον 19 νεκροί σε επίθεση ισλαμιστών στη Σομαλία

    Ενοπλοι ισλαμιστές σεμπάμπ πραγματοποίησαν επίθεση κατά εστιατορίου σε παραλία του Μογκαντίσου σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους, ανακοίνωσε η σομαλική αστυνομία.

    "Σκότωσαν περί τους 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά", διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας χαρακτηρίζοντας "βάρβαρη" την επίθεση.

    Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι μέλη της ανατίναξαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητα στο Beach View Cafe, στη δημοφιλή και πολυσύχναστη παραλία Λίντο του Μογκαντίσου.

    Στη συνέχεια ένοπλοι εισέβαλαν στο κατάμεστο εστιατόριο και ακολούθησαν συγκρούσεις με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις που τους πολιόρκησαν επί ώρες.

    Ακολούθησε η ανατίναξη δεύτερου παγιδευμένου αυτοκινήτου.

    [09] Πάνω από είκοσι νεκροί σε δύο νέα ναυάγια στο Αιγαίο

    Δύο νέες τραγωδίες διαδραματίστηκαν στα νερά του Αιγαίου.

    Αρχικά,έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.

    Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσε άμεσα πλωτό σκάφος του λιμενικού όπου κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στεριά.

    Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, 14 σοροί ανασύρθηκαναπό τη θαλάσσια περιοχή της Καλόλιμνου μετά τη βύθιση ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

    Στο σημείο πλωτά του λιμενικού συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένωνενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα.

    Διασωθέντες ανέφεραν στα στελέχη του λιμενικού συγκεχυμένες πληροφορίες, ότι στο ιστιοφόρο επέβαιναν περίπου 70 με 100 άτομα.

    [10] Ομπάμα και Μέρκελ δεσμεύονται να συνεργαστούν πάνω στο προσφυγικό ζήτημα

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δια τηλεφώνου χθες και συμφώνησαν ότι μια προγραμματισμένη σύσκεψη δωρητών στο Λονδίνο θα αποτελέσει ευκαιρία να εμπνεύσουν παγκόσμιες προσπάθειες για το θέμα, είπε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα είπε στη Μέρκελ ότι προγραμματίζει σύνοδο κορυφής ηγετών στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο για να εξασφαλίσει νέες δεσμεύσεις που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουν ώστε να προστατεύσουν και να εφοδιάσουν (με τα αναγκαία) τα εκατομμύρια των ανθρωπων των οποίων οι ζωές έχουν ανατραπεί από τον πόλεμο", είπε.

    [11] Εγκωμιαστικά σχόλια στον διεθνή τύπο για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός

    Με εγκωμιαστικά σχόλια υποδέχεται ο διεθνής τύπος τις επαφές και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός με εξαίρεση τις γερμανικές εφημερίδες Bild και Die Welt που ανήκουν στο συγκρότημα Axel Springer.

    Μεγάλη δημοσιότητα δίνεται στην συνάντηση του κ. Τσίπρα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στις παρεμβάσεις του στην συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης» στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Τσίπρα οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για "σημαντική" ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει το Reuters και υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει "σημαντική" ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία", αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters

    Ήταν μια «καλή συνάντηση», σύμφωνα με κάποια πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση, γράφει η Guardian για την συνάντηση Τσίπρα ?Λαγκάρντ. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς», γράφει η εφημερίδα και παραθέτει τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

    «ΟΤσίπρας και οΣόιμπλε κάνουν λόγο για "ντροπή"στα σύνορα της Ευρώπης», γράφει το Spiegel και υπογραμμίζει πως ενώ ο Β. Σόιμπλε και η ελληνική κυβέρνηση σπανίως συμφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια συζήτησης για το«Μέλλον της Ευρώπης»στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Τσίπρας, υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι στα σύνορα της Ευρώπης μέχρι σήμερα πνίγονται πρόσφυγες, αποτελεί«ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα ή χώρες υποδοχής, όπως η Γερμανία, γράφει το περιοδικό και επισημαίνει πως σε άλλα θέματα η αρμονία ήταν λιγότερο εμφανής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 January 2016 - 7:32:27 UTC