Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη
  • [02] Απ. Τζιτζικώστας στο Πρακτορείο 104,9 FM: Δεν υπήρχε ούτε υπόγεια, ούτε εμφανής στήριξη στον κ. Μητσοτάκη
  • [03] Τσίπρας: Να βγάλουμε τους δυναμίτες από την Ευρώπη
  • [04] Τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σε κοινωνικούς δείκτες και δείκτες απασχόλησης
  • [05] ΕΕ:Φιλική και εποικοδομητική η συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Νταβός
  • [06] Ολοκληρώθηκε η πορεία των επιστημόνων
  • [07] Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ασφαλιστικό
  • [08] Μπλόκο και στις Μικροθήβες με περισσότερα από 600 τρακτέρ
  • [09] Κλιμάκωση του αγώνα, με συντονισμό με άλλα μπλόκα, αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη
  • [10] Έκκληση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Φόρουμ του Νταβός για λύση του Κυπριακού
  • [11] ΠΓΔΜ: Άνοιξε η διάβαση της Ειδομένης για τους πρόσφυγες
  • [12] Υπό τη βαριά σκιά του μεταναστευτικού η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ
  • [13] Δ. Αβραμόπουλος: Το 2016 θα είναι η χρονιά πάταξης της οικονομίας της τρομοκρατίας
  • [14] Βίντεο ΕΚ: "Μόνο η διπλωματία της Συρίας μπορεί να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος"
  • [15] Εξεταστική Επιτροπή του ΕΚ για τις παραβάσεις ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία
  • [16] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό
  • [17] Αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • [18] Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντα ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο
  • [19] Στην εξάδα η εθνική, εξασφάλισε θέση στο προολυμπιακό τουρνουά
  • [20] Η Εθνική υπέκυψε στην ανωτερότητα της Σερβίας
  • [21] Ο Σολτάνι του... έκοψε τη χαρά στο 91΄

  • [01] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

    Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι είναι σημαντικό οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να έχουν διάλογο.

    «Έχω αναγνωρίσει, στη συνολική σου προσπάθεια, την αποστροφή στο λαϊκισμό, κάτι στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    «Είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά, αλλά για να αισθάνεται ασφάλεια η κοινωνία ότι υπαρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον απογοητευμένο μας λαό, που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή» σημείωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, και θα τα λέμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

    [02] Απ. Τζιτζικώστας στο Πρακτορείο 104,9 FM: Δεν υπήρχε ούτε υπόγεια, ούτε εμφανής στήριξη στον κ. Μητσοτάκη

    «Δεν υπήρχε ούτε υπόγεια ούτε εμφανής στήριξη. Δεν τάχθηκα στο πλευρό του ενός ή του άλλου υποψήφιου» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ανθυποψήφιος για την προεδρία στη ΝΔ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επαναληπτικές εκλογές.

    Ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στην εκπομπή «Απέριττα», σημείωσε ότι η στήριξη κάποιου υποψήφιου είναι αντίθετη με τις θέσεις του και κατηγόρησε αυτούς που διαδίδουν ότι στήριξε παρασκηνιακά τον κ. Μητσοτάκη ότι «κινούνται εκ του πονηρού».

    «Κάποιοι έλεγαν ότι υπάρχουν υπόγειες συμφωνίες, ή διαδικασίες κάτω από το τραπέζι, 100% διαψεύδω αυτές τις φήμες. Δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία, δεν υπήρχε καμία συμφωνία, γιατί αλλιώς θα ερχόμουν να ακυρώσω τον ίδιο μου τον εαυτό» σημείωσε.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε όσους ταυτίζουν τη στήριξη στον κ. Μητσοτάκη με την κοινή παρουσία τους στην τελετή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας είπε η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αναπόφευκτη, καθώς -όπως αναφέρει- τα τελευταία 10 χρόνια ανελλιπώς, λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, παρίσταται στον αγιασμό των υδάτων. «Ήμουν στα Θεοφάνεια, όπως ήμουν τα τελευταία δέκα χρόνια είτε ως βουλευτής είτε ως περιφερειάρχης στο ίδιο σημείο, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ημέρα αποφάσισαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αντί να βρεθούν κάπου αλλού. Στον Πειραιά, ή κάπου αλλού. Αν και ο κ. Μεϊμαράκης είχε αποφασίσει να έρθει στη Θεσσαλονίκη θα ήμασταν και οι τέσσερις μαζί» υπογράμμισε.

    [03] Τσίπρας: Να βγάλουμε τους δυναμίτες από την Ευρώπη

    Η διαφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική κρίση ήταν το κυρίαρχο σημείο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις».

    Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε κατά της αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς όπως είπε «αν ζητήσω να φύγει το ΔΝΤ είναι σα να μπαίνω με κερί σε δωμάτιο με δυναμίτη».

    Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

    «Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε.

    Εκτός των κυρίων Τσίπρακαι Σόιμπλε, στο πάνελ ήταν ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ.Ρούτε.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική, από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγικήκαι την κρίση αστάθειας.Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, διότι οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δούνε ανενόχλητοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Είναι αδιανόητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, και έχουν τεράστια συστήματα πολεμικά για να μπορεί να ελέγχει ο ένας τον άλλον -για να κάνουνε παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο- να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα» είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.«Χρειαζόμαστε σταθερότητα για να βάλουμε τέλος στην αβεβαιότητα για τον λαό της Ελλάδας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας. «Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    «Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Β. Σόιμπλε:Είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας

    Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους πολύ γρήγορα τις περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτές οι εισροές μεταναστών, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι πραγματικά κρίμα για την Ευρώπη, είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο προσφυγικό.

    Ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε, επίσης, με την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού ότι απαιτείται στρατηγική για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι και οι μικρότερες χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

    [04] Τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σε κοινωνικούς δείκτες και δείκτες απασχόλησης

    Τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και άλλους βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες για την αγορά εργασίας, αναδεικνύει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις για το 2015 (ESDE 2015) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο για την Απασχόληση Μαριάν Τίσεν, η οποία παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη αισθητές και οι τάσεις δείχνουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών «αυξάνονται».

    Συγκεκριμένη αναφορά έκανε η Μ. Τίσεν στην Ελλάδα και στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης (55%) σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία (81%), καθώς και στα ποσοστά ανεργίας που παραμένουν πάνω από 20% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία είναι μόλις 5%. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε η ίδια, τα «καλά νέα» είναι ότι η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται στην ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο την «επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στη σύγκλιση, να αναπτυχθούμε μαζί».

    [05] ΕΕ:Φιλική και εποικοδομητική η συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Νταβός

    Φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό πρόγραμμα είχε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες το απόγευμα στο Νταβός της Ελβετίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Ανίκα Μπράιτχαρτ.

    «Οι δύο άνδρες είχαν μια φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

    Σύμφωνα με την ίδια, στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία ενός «φιλόδοξου σχεδίου αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού» και την ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το ελληνικό Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Και τα δύο είναι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και σύντομα η πρώτη αξιολόγηση», προσέθεσε η Α. Μπράιτχαρτ.

    Κληθείσα να σχολιάσει αν η συνάντηση των δύο ανδρών άνοιξε τον δρόμο για την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν μόλις λάβουν από τις ελληνικές αρχές όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Προς το παρόν, προσλεθεσε, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο και υπάρχει πρόοδος.

    Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει πως έχει στείλει στην Επιτροπή στοιχεία για το ασφαλιστικό, η Α. Μπράιτχαρτ απάντησε: «αφήνουμε την Αθήνα να κάνει διαρροές στα ΜΜΕ, εμείς μιλάμε μόνο με επίσημα κανάλια».

    [06] Ολοκληρώθηκε η πορεία των επιστημόνων

    Μπροστά από τη Βουλή κατέληξε η μαζική πορεία των επιστημόνων, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

    Οι επιστήμονες αντιδρούν στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και απαιτούν να αποσυρθεί, καθώς όπως σημειώνουν, τους εξοντώνει και αφανίζει τον κλάδο τους, καθώς προβλέπει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

    Οι διαδηλωτές φθάνοντας στη Βουλή κρέμασαν συμβολικά τις γραβάτες τους στους θάμνους που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και πριν αποχωρήσουν έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τελικής πτώσεως για να μην αναγκαστούν οι νέοι επιστήμονες να πάρουν τον δρόμο εκτός Ελλάδος.

    Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και σταμάτησε για αρκετή ώρα μπροστά από του υπουργείο Εργασίας, όπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι άνθρωποι που δεν βγαίνουν στο δρόμο αναγκάστηκαν να το κάνουν και θέλουν να δουν διάθεση από την κυβέρνηση για συζήτηση.

    [07] Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ασφαλιστικό

    Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας, για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Οι συνδικαλιστές κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο βρήκαν κλειστό λόγω της συγκέντρωσης των συνδικάτων και των επιστημονικών φορέων.

    Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στους δήμους της Αττικής, από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

    [08] Μπλόκο και στις Μικροθήβες με περισσότερα από 600 τρακτέρ

    Εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει ήδη θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο. Το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί και περεταίρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

    Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην περιοχή λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει η Αστυνομία. Η ΠΑΘΕ και στο συγκεκριμένο σημείο, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία όταν θα ολοκληρωθεί η προσέλευση και τακτοποίηση των τρακτέρ στις Μικροθήβες.

    [09] Κλιμάκωση του αγώνα, με συντονισμό με άλλα μπλόκα, αποφάσισαν οι αγρότες στα Τέμπη

    Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών, που είχε ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί, με αντικείμενο την κλιμάκωση του αγώνα τους αλλά τον συντονισμό των μπλόκων προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα, και μετά από πρόταση της 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, αύριο Παρασκευή από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες χωρίς τρακτέρ και οχήματα, θα αποκλείσουν, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Η αυριανή κίνηση θεωρείται ως «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

    Στο επίκεντρο των αιτημάτων των αγροτών είναι συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διάλογος από μηδενική βάση, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή.

    Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες, στις προθέσεις τους δεν είναι οι κινητοποιήσεις τους να δυσκολέψουν λοιπές κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως παρατηρούν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό αφορούν όλους, ενώ ήδη δέχονται μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

    Διαβάστε επίσης:

    Τρακτέρ στους δρόμους σε όλη τηνΕλλάδα

    Μπλόκο και στις Μικροθήβες με περισσότερα από 600 τρακτέρ

    [10] Έκκληση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Φόρουμ του Νταβός για λύση του Κυπριακού

    Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για οικονομική και τεχνική στήριξη της λύσης του Κυπριακού, εφόσον υπάρξει συμφωνία, απηύθυναν από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

    Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της ομιλίας του στο Φόρουμ και έκανε αναφορά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ενέκριναν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Επίσης, πρόβαλε τη θέση της Άγκυρας για να περάσει αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο εκτελεστικός πρόεδρος του WEF Κλάους Σβάμπ ανέφερε: «Έχετε δείξει μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Περιμένουμε να ακούσουμε το όραμά σας για την επανενωμένη Κύπρο και τα οφέλη που θα έχει ο κόσμος από αυτό». Σημείωσε ακόμη πως «καθώς ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει, η Κύπρος είναι ένα από τις λίγες συγκρούσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ενώ υπενθύμισε ότι στον Νταβός το 1998 ξεκίνησε η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [11] ΠΓΔΜ: Άνοιξε η διάβαση της Ειδομένης για τους πρόσφυγες

    Άνοιξε η διάβαση στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης- Γευγελής για τη διέλευση προσφύγων η οποία παρέμενε κλειστή από το απόγευμα της Τρίτης. Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες στα υπηρεσιακά σημειώματα των οποίων αναγράφονται ως χώρες τελικού προορισμού η Αυστρία ή η Γερμανία.

    [12] Υπό τη βαριά σκιά του μεταναστευτικού η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ

    Πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, τους ηγέτες της ΕΕ για την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το επερχόμενο βρετανικό δημοψήφισμα αποτέλεσε και αυτό σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε: "Δοκιμαζόμαστε σε όλα τα πιθανά μέτωπα". Όσον αφορά τη μετανάστευση, τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από την προστασία των συνόρων. Η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου θα αποτελέσει τη χρονική προθεσμία για να φανεί εάν η τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ για τη μετανάστευση έχει αποτελέσματα. Εάν αποδειχθεί ότι δεν έχει, τότε "θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές συνέπειες, όπως την κατάρρευση του Σένγκεν", υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

    "Εάν τα κράτη μέλη είχαν εφαρμόσει τις πολιτικές που προτείναμε, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και δέσμευση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. "Το κόστος της μη ύπαρξης του χώρου Σένγκεν θα είναι πολύ υψηλό και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις επιτυχημένες ιστορίες της ΕΕ, όπως η πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία). Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Βέμπερ είπε ότι πολλές από τις ιδέες που προτείνει ο πρωθυπουργός Κάμερον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στους τομείς της καινοτομίας και της βελτίωσης της νομοθεσίας. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επέμεινε, ωστόσο, ότι δεν θα αποδεχτεί καμία διάκριση εις βάρος των πολιτών της ΕΕ, ακόμη και αν ο σκοπός είναι η καταπολέμηση της κατάχρησης των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

    Ο Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) σημείωσε ότι όταν επιστρέφουν στις χώρες τους οι ηγέτες της ΕΕ, αγνοούν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Είναι σαν το μύθο του Σίσυφου, γυρνάμε συνεχώς στο σημείο αφετηρίας μας στους τομείς της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της οικονομίας", δήλωσε ο ίδιος, προειδοποιώντας ότι εάν η ΕΕ συνεχίσει να το κάνει αυτό, "θα επέλθει ο πολιτικός της θάνατος".

    Ο Βρετανός Γκόφρεϊ Φαν Όρντεν (ΕΣΜ) επέκρινε την ΕΕ για την προσπάθειά της να κάνει πάρα πολλά και να καταλήγει να κάνει τα πράγματα χειρότερα. "Οι πολίτες δεν θέλουν μια διαρκώς στενότερη Ένωση, αλλά μία ΕΕ που κοστίζει λιγότερο και περιορίζει τη γραφειοκρατία", προσέθεσε και χαιρέτισε τη συμφωνία PNR λέγοντας ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσο "λογική είναι η πολιτική του Κάμερον για τη μετανάστευση".

    "Μόνο 290 άνθρωποι από τους 160.000 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα" και αυτό οφείλεται στην αδυναμία των κρατών μελών, και όχι της ΕΕ, να λάβουν αποφάσεις, τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο). Ζήτησε από τον κ. Τουσκ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση προκειμένου να θεσπιστούν νέοι κανόνες σχετικά με τη μετεγκατάσταση, τη μετανάστευση και τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και λιμενικών.

    Η Ινές Κριστίνα Ζούμπερ (Ευρ. Ενωτ.Αριστερά, Πορτογαλία) δήλωσε ότι η μόνη απάντηση της Ευρώπης στην μεταναστευτική και την προσφυγική κρίση φαίνεται να είναι η εφαρμογή ισχυρότερων μηχανισμών απελάσεων.

    Παρά την αυτοκριτική της συνόδου κορυφής για την ελλειμματική διαχείριση των κρίσεων, η κατάσταση στο μεταναστευτικό εξακολουθεί και σήμερα να είναι "καταστροφική", δήλωσε η Ούλρικε Λούνατσεκ (Πράσινοι, Αυστρία), προσθέτοντας ότι το μόνο που θα έχει αποτελέσματα είναι η εξεύρεση κοινής λύσης.

    Ο Νάιτζελ Φαρατζ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία δηλώνοντας ότι αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να ψηφίσει το Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ. "Οι Βρετανοί γνωρίζουν ότι αυτοί οι νέοι άνδρες στην Κολωνία, σε λίγα χρόνια θα διαθέτουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και θα είναι ελεύθεροι να έρθουν στη Βρετανία", πρόσθεσε.

    Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και η Βίκυ Μάγιερ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία), η οποία υποστήριξε ότι "περισσότεροι πρόσφυγες σημαίνει περισσότεροι τρομοκράτες".

    [13] Δ. Αβραμόπουλος: Το 2016 θα είναι η χρονιά πάταξης της οικονομίας της τρομοκρατίας

    Τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κτυπήσει την τρομοκρατία στην καρδιά της οικονομίας της, υπογράμμισε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ευκαιρία συζήτησης για την «αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων».

    Κάλεσε παράλληλα τα κράτη-μέλη για μεγαλύτερη μεταξύ τους συνεργασία, στην ανταλλαγή πληροφοριών.

    «Το 2016 θα είναι η χρονιά διώξεων κατά των κερδών από τρομοκρατικές ενέργειες. Πρέπει να στερήσουμε από τους τρομοκράτες, τους οικονομικούς τους πόρους», υπογράμμισε.

    «Με ανθεκτικότητα και ανεκτικότητα, με τις δυο αυτές αρχές της δημοκρατίας, παράλληλα με το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση των ημερών, προσέθεσε.

    Ο επίτροπος ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η Επιτροπή θα υποβάλλει τις προτάσεις της, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκαινιασθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Europol.

    Αναγνώρισε ότι απαιτείται βελτίωση στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, από την οποία εξαρτάται η διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν και υπογράμμισε το «καίριο» ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών, κεντρικό πυλώνα της Ατζέντας για την Ασφάλεια.

    [14] Βίντεο ΕΚ: "Μόνο η διπλωματία της Συρίας μπορεί να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος"

    [15] Εξεταστική Επιτροπή του ΕΚ για τις παραβάσεις ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία

    Το Κοινοβούλιο διόρισε με ψηφοφορία του την Πέμπτη τα 45 μέλη της εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις παραβάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, καθώς και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων. Η επιτροπή θα υποβάλει ενδιάμεση έκθεση εντός 6 μηνών, και μια τελική έκθεση εντός 12 μηνών, από την έναρξη των εργασιών της.

    Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Φεβρουάριο οπότε και θα εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της.

    [16] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό

    Συγκέντρωση έξω από την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, από τους δάσκαλουςκαι καθηγητές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

    Στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ), η οποία έγινε παράλληλα με τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των ελεύθερων επαγγελματιών, συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ.

    «Κοινός παρονομαστής μας σήμερα είναι η αντίθεση στην προσπάθεια διάλυσης του ασφαλιστικού» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής.

    Εξάλλου, οι εκπαιδευτικοί που είναι συγκεντρωμένοι έξω απο το υπουργείο έχουν ζητήσει να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να του θέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα.

    [17] Αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στη συγκέντρωση των επιστημονικών φορέων και ελεύθερων επαγγελματιών

    Δέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στο συλλαλητήριο των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων στα Προπύλαια.

    Ειδικότερα, ομάδα διαδηλωτών αντέδρασε στην παρουσία του και πέταξε εναντίον του ένα ποτήρι καφέ και χαρτιά, την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ.Παναγόπουλος αποχώρησε.

    [18] Η Ρεάλ Μαδρίτης πάντα ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο

    Η Ρεάλ Μαδρίτης παρέμεινε ο πλουσιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον πλανήτη, για 11η συνεχή χρονιά, και ακολουθούν, όπως και πέρυσι, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η συμβουλευτική οικονομική εταιρία «Deloitte».

    Η συγκεκριμένη βρετανική εταιρία μελετά κάθε χρόνο τα συνολικά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις χορηγίες και ανακοινώνει τα οικονομικά στοιχεία των ομάδων. Για μια ακόμη χρονιά η πρώτη 20άδα απαρτίζεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς συλλόγους.

    [19] Στην εξάδα η εθνική, εξασφάλισε θέση στο προολυμπιακό τουρνουά

    Θέση στην εξάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και παράλληλα το «εισιτήριο» για το προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει τον Μάρτιο στην Ολλανδία, εξασφάλισε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Σε αγώνα κατάταξης που έγινε στο Βελιγράδι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 12-6 της Γαλλίας και πλέον θα παίξει για τις θέσεις 5-6 απέναντι σε Ρωσία ή Γερμανία.

    Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Γαλλία): 1-2, 1-5, 3-2, 1-3

    [20] Η Εθνική υπέκυψε στην ανωτερότητα της Σερβίας

    Υπέκυψε στην ανωτερότητα της Σερβίας η Εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών και ηττήθηκε φυσιολογικά 13-7 στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Βελιγράδι. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν κατάφερε να κοντράρει για περισσότερο από ενάμισι οκτάλεπτο τους πανίσχυρους «πλάβι» και πλέον θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στον «μικρό» τελικό του Σαββάτου (17:15), απέναντι στον ηττημένο του άλλου ημιτελικού αγώνα, μεταξύ της Ουγγαρίας και του Μαυροβουνίου.

    Τα οκτάλεπτα: 3-4, 0-2, 1-4, 3-3

    [21] Ο Σολτάνι του... έκοψε τη χαρά στο 91΄

    Η μεγάλη εμφάνιση του Ρόμπιν Όλσεν κάτω από τα δοκάρια δεν ήταν αρκετή για να φύγει ο ΠΑΟΚ νικητής από τη Ξάνθη. Ο Σολτάνι τον νίκησε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και το εξ αναβολής ματς της 16ης αγωνιστικής της Super League τελείωσε ισόπαλο 1-1, καθώς οι Θεσσαλονικείς είχαν το προβάδισμα από το 31΄ με το τέρμα που είχε πετύχει ο Μυστακίδης.

    Έστω και στο τέλος όμως «αποδόθηκε δικαιοσύνη», αφού οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και έχασαν αρκετές ευκαιρίες, κυρίως λόγω της απόδοσης του Σουηδού τερματοφύλακα του «Δικεφάλου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2016 - 13:32:38 UTC