Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος:«Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον άνθρωπο»
  • [02] Δεν θα πληγεί το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος στην εφημερίδα Handelsblatt.
  • [03] Στον «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ εναποθέτουν τις ελπίδες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ.
  • [04] Το "Insenso" ανοίγει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2016, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος:«Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τον άνθρωπο»

    Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, δηλαδή τους πολέμους, τις προσφυγικές ροές, την υποβάθμιση του ανθρώπου, την πρόκληση -εξ αυτών -ανθρωπιστικής κρίσης και το αίμα που προκαλείται από τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε, στη Μόσχα, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν. Τις εστίες πολέμου, την ανάγκη του αγώνα εναντίον των τρομοκρατών μόνον όλοι οι λαοί μαζί μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε με ιδιαίτερη χαρά έχουμε αυτή τη συνάντηση, πόσο μάλλον όταν εκπροσωπείτε την καρδιά του κοινοβουλευτικού συστήματος στο πλαίσιο του ρωσικού πολιτεύματος και γνωρίζετε, ότι η Ελλάδα, η Ευρώπη γενικότερα, είναι προσηλωμένη στην έννοια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Εμείς θεωρούμε ότι η Ρωσία κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και θέλω να σας τονίσω, ότι εγώ - και όταν λέω εγώ- εννοώ η Ελλάδα πιστεύουμε, ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Είναι προς το συμφέρον και τη της Ρωσίας και της ΕΕ να εξομαλυνθούν οι σχέσεις το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα όχι μόνο για λόγους οικονομικούς».

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και στην διεθνή τρομοκρατία: «Πρόεδρε αντιμετωπίζουμε σήμερα τεράστιες προκλήσεις πολέμου σε ολόκληρο τον πλανήτη, που γεννούν πρόσφυγες και διαμορφώνουν συνθήκες μίας πρωτόγνωρης και απερίγραπτης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία πέραν τούτου οδηγεί σε αίμα το οποίο δεν είναι δυνατόν να το ανεχθεί η πολιτισμένη ανθρωπότητα, από τους αδίστακτους τρομοκράτες. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, γιατί ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες τις οποίες θα πρέπει να αποφύγουμε το συντομότερο δυνατόν. Τις εστίες του πολέμου και την ειρήνευση μόνο από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Τον αγώνα εναντίον των τρομοκρατών μόνο μαζί μπορούμε να τον φέρουμε σε πέρας όλοι οι δημοκρατικοί λαοί. Τον άνθρωπο στη σημερινή εποχή μόνο από κοινού μπορούμε να τον υπερασπιστούμε».

    Από την πλευρά του, ο Σεργκεέ Ναρίσκιν χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Μόσχα «πολύ σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». «Οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται όχι μόνο σε κοινές ιστορικές ρίζες, καθώς πολύ συχνά έχουμε σχεδόν όμοιες προσεγγίσεις στα διεθνή ζητήματα. Οι γνωστές αποφάσεις της ΕΕ εμποδίζουν την δυναμική των σχέσεων μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Στη ομιλία σας αναφερθήκατε σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν τη συναίνεση των πολιτών. Αυτές οι κυρώσεις της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των πολιτών μας και η εξαιρετική εισήγησή σας επιβεβαίωσε για μία άλλη φορά την ορθότητα των ελληνικών απόψεων», δήλωσε ο Ναρίσκιν.

    [02] Δεν θα πληγεί το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος στην εφημερίδα Handelsblatt.

    Η αίσθηση που αποκόμισα από όλες τις συναντήσεις μου με τους συναδέλφους μου αυτή την εβδομάδα ήταν ότι άκουγα ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και η οποία θα δημοσιευθεί αύριο. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε ήταν πολύ εποικοδομητική, ενώ όσον αφορά το ΔΝΤ τόνισε πως οι συνομιλητές του ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση με ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο. Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πλήξουμε το υπάρχον επίπεδο των βασικών συντάξεων».

    «Η συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε πήγε πολύ καλά, ήταν πολύ εποικοδομητική. Του έδωσα ένα χαρτί που περιγράφει κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε εφαρμόσει από τον Ιούλιο. Είναι μια εντυπωσιακή λίστα» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε: «Βρήκα ευήκοα ώτα. Η αίσθηση που αποκόμισα από όλες τις συναντήσεις μου με τους συναδέλφους μου αυτή την εβδομάδα ήταν ότι άκουγα ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, αλλά ποτέ δεν είχα την εντύπωση ότι έχουν βαρεθεί την ελληνική κυβέρνηση. Είχα την αίσθηση ότι και οι έξι υπουργοί οικονομικών δέχονται ότι έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αξιοπιστία».

    «Αν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουμε περάσει από τον Ιούλιο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αργήσει» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για την πρώτη αξιολόγηση επισημαίνοντας πως «όσοι λένε ότι οι Έλληνες καθυστερούν θα εκπλαγούν με αυτή τη λίστα».

    Για το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Και δεν εννοούν απλώς σε θέματα τεχνικής βοήθειας, αλλά και σε ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό πακέτο.

    [03] Στον «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ εναποθέτουν τις ελπίδες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ.

    Είναι όμορφο το δύσμορφο και ...δύσμορφο το όμορφο;

    Είναι καλό το κακό και κακό το καλό;

    Είναι εννοιολογικά "συνώνυμα" οι μάγισσες, η μεταφυσική, η πολιτική, η εξουσία, η δίψα για εξουσία, το αέναο κυνήγι της, η βία, το έγκλημα,η σεξουαλικότητα, το αίμα, οι τύψεις, ο έρωτας κι ο θάνατος, ο ..."Μακμπέθ";

    Ο "Μακμπέθ" -το καταραμένο έργο του Σαίξπηρ...(στον κόσμο του θεάτρου, κάποιοι πιστεύουν ότι το έργο είναι καταραμένο και δεν κατονομάζουν καν τον τίτλο του, αλλά προτιμούν να το αναφέρουν ως "το Σκωτσέζικο έργο"... Κι αν κάποιος τολμήσει να εκφέρει τον τίτλο ...ε, τότε η παραγωγή καταδικάζεται σε αποτυχία, κάποιος πεθαίνει, κάποιος ...τραυματίζεται, ...κάτι γίνεται κακό). Ή κάτι καλό; ("Είναι καλό το κακό και κακό το καλό;" -από τις "ρήσεις" του Σαιξπιρικού έργου, όπως τις μετάφρασε ο Δημήτρης Δημητριάδηςκαι επέλεξε να προβάλει ως μέρος του σκηνικού, στην παράσταση του ΚΘΒΕ, η σκηνοθέτης του Αναστασία Ρεβή.

    Από τα πλέον γνωστά έργα του Άγγλου δραματουργού τού 16ου αιώνα -γραμμένο410 και πλέον χρόνια πριν- ανεβασμένο σε σκηνές όλου του κόσμου, ο "Μακμπέθ" είναι που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσελκύσει μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς για τον ομότιτλο ρόλο κι αυτόν της Λαίδης Μακμπέθ (στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στην όπερα, σε κόμικς, στη ζωγραφική, στην εικαστική δημιουργία).

    Μ' αυτόν τον "καταραμένο Μακμπέθ" επέλεξε το ΚΘΒΕ (η επιλογή και ανάθεση της σκηνοθεσίας είχε γίνει από την προηγούμενη διεύθυνση του Γιάννη Βούρου) να ...κόψει την "κορδέλα" του 2016 (είναι η πρώτη πρεμιέρα του έτους) στο ιστορικό θέατρο της ΕΜΣ, απόψε. Μ' αυτόν να ...γιορτάσει χθες και τα 55α του γενέθλια (το ΚΘΒΕ ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1961).

    Την αποψινή πρεμιέρα δε, του "Μακμπέθ" θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, στην πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (από την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο).

    [04] Το "Insenso" ανοίγει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2016, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας

    Με το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη "Insenso", σε σκηνοθεσίαΠέτρου Σεβαστίκογλου και με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου, σηκώνει σήμερα την αυλαία της η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

    Η παράσταση, συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, ανεβαίνει στην ελληνική γλώσσα και θα συμμετάσχει και στη Θεατρική Ολυμπιάδαπου θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2016 στην πολωνική πόλη με παραστάσεις σκηνοθετών όπως οι Σουζούκι, Μπρουκ, Μπάρμπα, Τερζόπουλος, Καστελούτσι, Φαμπρ, Ουίλσον κ.ά.

    «Το Insenso είναι η ιστορία μιας γυναίκας που "παραφρονεί" από έρωτα, που ο έρωτας εξωθεί πέρα της λογικής της, πέρα του μέτρου, πέρα από κάθε αποδεκτού ορίου: Insenso, ολοσχερής ήττα της φρόνησης - εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων, ακροβασία στα όρια της λογικής» σημειώνει ηθεατρολόγος Δήμητρα Κονδυλάκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 January 2016 - 7:32:27 UTC