Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή αντιπολίτευση και ταχεία ανασυγκρότηση του κόμματος, σχεδιάζει ο Κ. Μητσοτάκης
  • [02] Βουλή: Διάσκεψη Προέδρων στις 19 Ιανουαρίου, με αντικείμενο τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ
  • [03] Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της ΝΔ
  • [04] Βερολίνο: Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [05] «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Τουρκία είχε στόχο ειδικά Γερμανούς»
  • [06] Οι προτεραιότητες της Κομισιόν για το 2016 σχετικά με το προσφυγικό
  • [07] Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί την Αμερική να μην υποκύψει στον φόβο
  • [08] Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • [09] Ακτοφυλακή , μετεγκατάσταση και Σένγκεν συζητάει αύριο ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος με τους ευρωβουλευτές
  • [10] To 2016 χρονιά φορολογικής μεταρρύθμισης και διαφάνειας για τις εταιρίες, δήλωσε ο Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές
  • [11] Ο «Νοτιάς» είναι κομμάτι της ζωής μου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Τ. Μπουλμέτης
  • [12] Μια ταφή αλόγου και άλλα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο Φαληρικό Δέλτα
  • [13] Στάσεις εργασίας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Μεγάρου Μουσικής
  • [14] Σκληρή αντιπολίτευση και ταχεία ανασυγκρότηση του κόμματος, σχεδιάζει ο Κ. Μητσοτάκης
  • [15] Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών
  • [16] Δ. Μάρδας: Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων
  • [17] Μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Σόιμπλε-Τσακαλώτου
  • [18] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου
  • [19] Με το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0) προκρίθηκε ο Ηρακλής
  • [20] Σπανός για οπαδούς: «Η ανοχή τελείωσε»

  • [01] Σκληρή αντιπολίτευση και ταχεία ανασυγκρότηση του κόμματος, σχεδιάζει ο Κ. Μητσοτάκης

    Σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με άξονα την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το ασφαλιστικό, σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με τις κινήσεις του για την εσωτερική ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις συναντήσεις του με βουλευτές και παράγοντες του κόμματος ενώ το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις για την στελέχωση της ηγετικής ομάδας. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε στα γραφεία του κόμματος την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ χθες ξεκίνησε τον κύκλο των εσωκοματικών επαφών του με τους δύο πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

    Eldorado και ασφαλιστικό

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σε μία κίνηση με συμβολική σημασία, χαρακτηριστική των πολιτικών του προτεραιοτήτων, συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της Eldorado, Πολ Ράιτ και αμέσως μετά έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για "ιδεοληψία" και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά.

    Χθες συγκάλεσε και την πρώτη σύσκεψη στελεχών για το θέμα των συντάξεων και το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένος να δόσει καμία στήριξη στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί την πρόταση της κυβέρνησης «πασαλείματα που δεν αντιμετωπίζουν τις εγγενείς δυσκολίες του ζητήματος».

    Κομματική ανασυγκρότηση

    Έχοντας προχωρήσει στις πρώτες αλλαγές στο οργανόγραμμα του κόμματος αύριο θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να παρουσιάσει τους άξονες της αντιπολιτευτικής του τακτικής και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει. Σήμερα θα ανακοινωθούν και οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια με τον οποίο ήδη συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Για την θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούγεται ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης από τους πλέον κοντινούς στο νέο πρόεδρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της ΝΔ

    [02] Βουλή: Διάσκεψη Προέδρων στις 19 Ιανουαρίου, με αντικείμενο τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ

    Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, στις 10:00, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με μοναδικό αντικείμενο τη συγκρότηση του ΕΣΡ και στόχο να ολοκληρωθεί η σύνθεσή του.

    Από την πλευρά του προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση, εκφράστηκε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Βούτση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Βουλής με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώθηκε ότι με κοινή συναίνεση θα βρεθεί λύση.

    [03] Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της ΝΔ

    Αύριο στις 14.00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της. Στην ίδια συνεδρίαση θα εκλεγεί ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΚΟ και οι αναπληρωτές του.

    [04] Βερολίνο: Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

    Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν για το Βερολίνο παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση.

    «Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. 'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν.

    [05] «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Τουρκία είχε στόχο ειδικά Γερμανούς»

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο ειδικά Γερμανούς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά.

    «Βάσει αυτών που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από την έρευνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο ειδικά Γερμανούς», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι δεν βλέπει λόγο αυτοί που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη να αλλάξουν τα σχέδιά τους μετά τη χθεσινή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 ξένοι τουρίστες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ ήταν Γερμανοί.

    «Δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακόψουν ή να απαρνηθούν τα φυσιολογικά ταξίδια (δηλαδή εκτός ζωνών σύγκρουσης) στην Τουρκία», πρόσθεσε.

    Χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει στους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν "προσωρινά" τα πολυσύχναστα μέρη και τις κύριες τουριστικές τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης.

    [06] Οι προτεραιότητες της Κομισιόν για το 2016 σχετικά με το προσφυγικό

    Η πλήρης λειτουργία των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία, η ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων, η ενίσχυση των επιστροφών και η επαναφορά στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση στη ζώνη του Σένγκεν, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016 και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

    Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, κατά την οποία τέθηκαν οι στόχοι για το 2016, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων αλλά και την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής που έχουν ανακοινωθεί μέσα στο 2015.

    Αναφορικά με την συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο Φ. Τίμερμανς δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, που θα περιορίζουν τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες επιλέγουν να μεταβούν στην Ευρώπη.

    Τέλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος σημείωσε πως, μεταξύ άλλων, το 2016 αναμένεται να προχωρήσει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

    [07] Ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί την Αμερική να μην υποκύψει στον φόβο

    Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αμερική να μην υποκύψει στον φόβο, τόσο απέναντι στις οικονομικές αναταράξεις, όσο και απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, για το οποίο ζήτησε να μην υποτιμάται.

    Αποφασισμένος να κάνει την αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα τον διαδεχθούν στον Λευκό Οίκο το 2017, ο δημοκρατικός πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να συνοδεύσουν "τις εξαιρετικού χαρακτήρα αλλαγές" που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε προειδοποίηση από το βήμα του Κογκρέσου κατά των υπερβολικών δηλώσεων για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον "τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο". "Παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών", προειδοποίησε.

    "Τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Έθνους μας", είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης.

    "Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής - ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτείστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν!", είπε.

    Αυτό το παραδοσιακό ραντεβού ήταν για τον 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η τελευταία ευκαιρία για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς, πριν η Ουάσινγκτον και η υπόλοιπη χώρα παραδοθούν στον ίλιγγο των εκλογών.

    Το να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί "πολιτικό μύθευμα", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ.

    [08] Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Το 2016 ξεκίνησε και οι επιτροπές του ΕΚ ξεκινούν τις εργασίες τους για μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η δημιουργία δικαιότερου φορολογικού συστήματος αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δημιουργήσαμε μια λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα για φέτος.

    Μεταναστευτικό

    Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, έθεσε δύσκολα ερωτήματα στην ΕΕ. Το ΕΚ, πιέζει για λύση και εκφράζει τη θέση του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που θα ανακουφίσει τις χώρες που δέχονται τα μεγάλα κύματα προσφύγων. Επίσης, η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των συνόρων, ενώ οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν και για την κατάρτιση καταλόγου, όπου θα αναγράφονται οι "ασφαλείς χώρες καταγωγής" προσφύγων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.

    Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έδωσαν ώθηση στη δημιουργία καταλόγων με τα ονόματα των επιβατών των πτήσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ, σύντομα.

    Επίσης, το ΕΚ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, έχουν ήδη συμφωνήσει μέτρα για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η τελική συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη της άνοιξης.

    Το ΕΚ, εργάζεται για την προστασία των δεδομένων εδώ και πολλά χρόνια και έχοντας ήδη μια προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας που θα δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

    Φορολογία και κλίμα

    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν δίκαιους φόρους στα κράτη μέλη στα οποία δημιουργούν το κέρδος τους, λέει η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις, που συστάθηκε στο ΕΚ μετά από τις αποκαλύψεις για ειδική φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων περιπτώσεων στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της και το 2016.

    Μια άλλη επιτροπή του ΕΚ, εργάζεται για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανονισμών αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.

    Επίσης, το 2016 πρέπει να είναι το έτος που η ΕΕ θα αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακολουθώντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015.

    Ενιαίαψηφιακήαγορά -Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ)

    Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να πιέζουν για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ, με την έκθεση πρωτοβουλίας να ψηφίζεται από την ολομέλεια ήδη τον Ιανουάριο. Μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TISA) και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΕΚ.

    Τέλος, το ΕΚ θα συμμετέχει επίσης στην προώθηση της "κυκλικής οικονομίας", με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση προϊόντων αλλά και της δημιουργία ενεργειακής ένωσης με την αξιοποίηση ενεργειακού εφοδιασμού.

    [09] Ακτοφυλακή , μετεγκατάσταση και Σένγκεν συζητάει αύριο ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος με τους ευρωβουλευτές

    Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος θα συζητήσει με την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ το πακέτο μέτρωνγια τη δημιουργία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που προτάθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς και την πρόοδο των μέτρων για τη διευθέτηση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, περιλαμβανομένης της μετεγκατάστασης (ως τώρα από τους αιτούντες άσυλο, μόνον 272 έχουν μετεγκατασταθεί) και της δουλειάς στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης(hotspots)

    Οι ευρωβουλευτές ενδέχεται να θέσουν επίσης το θέμα της επανεισαγωγής συνοριακών ελέγχων από πλευράς Σουηδίας και Δανίας καθώς και το μέλλον της Σένγκεν και τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολονία...

    ...The EU Commission's proposal to turn border agency Frontex into a common European border and coast guard body that could be deployed, in urgent cases, even without the approval of the country concerned was welcomed by many members in a plenary debate with Commission First Vice-President Frans Timmermans and Commissioner Avramopoulos on 15 December.

    The Commission also proposed establishing a European return office within the new agency. In urgent situations, rapid return intervention teams could be deployed either at the request of a member state or by decision of the EU. ?Nothing can happen without their cooperation, and our proposal is a European answer to European problem?, said Mr Avramopoulos during the plenary debate with members on 15 December.

    [10] To 2016 χρονιά φορολογικής μεταρρύθμισης και διαφάνειας για τις εταιρίες, δήλωσε ο Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές

    Το 2016 πρέπει να είναι η χρονιά της φορολογικής μεταρρύθμισης και διαφάνειας για τις εταιρίες, δήλωσε ο Επίτροπος για τη φορολογία Πιέρ Μοσκοβισί στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Φορολογικών Κανονισμών και της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου,στην ακρόαση της Δευτέρας.

    «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα με την φοροαποφυγή και την έλλειψη διαφάνειας. Πολλοί έχουν κάνει τα στραβά μάτια», είπε ο κ. Μοσκοβισί.

    Ευρωβουλευτές από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες ενθάρρυναν τον Επίτροπο να επιδιώξει να πάει πιό πέρα από τις πρόσφατες συμφωνίες στον ΟΟΣΑ και την G20, για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και την φοροαποφυγή (BEPS)

    Ο κ. Μοσκοβισί υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο πακέτο κατά της φοροαποφυγής ως το τέλος του Ιανουαρίου. Αυτό το πακέτο, το οποίο όπως είπε θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς του τους προσεχείς μήνες, θα περιλαμβάνει νομικές και μη νομικές προτάσεις με εσωτερικές (ΕΕ) και εξωτερικές (τρίτες χώρες) διαστάσεις...

    ...Mr Moscovici also mentioned the tax transparency package and the action plan for corporate taxation initiatives, which are already under way. He nonetheless noted that the Council of Ministers may find it difficult to agree on ambitious measures, as unanimity is the rule for taxation and some member states are showing resistance.

    Consolidated Common Corporate Tax Base in two phases

    The Commission is in favour of a consolidated common corporate tax base (CCCTB), but is taking a two-phase approach starting with the common corporate tax base. Consolidation should follow in phase two, said Mr Moscovici, adding that ?We will start with the anti-BEPS directive at the end of January, as for that we have already agreement at the level of the G20 and OECD?.

    Country-by-country reporting

    Turning to Parliament?s recommendation that country-by-country reporting of profits made, taxes paid and subsidies received by multinationals should be made both mandatory and public, Mr Moscovici said the impact assessment for such a measure was under way and that he would come up with proposals, probably in the spring of 2016, together with his colleagues Jonathan Hill and V?ra Jourov?. He nonetheless warned that such a measure should not lead to negative competition effects for EU-based companies.

    State aid in BENELUX-countries

    Referring to decisions taken by competition Commissioner Margrethe Vestager on state aid in Luxembourg (Fiat), the Netherlands (Starbucks) and Belgium (?Excess profit? scheme), many MEPs urged that the tax that these countries must recover from companies should not go to the ?guilty? countries themselves, but elsewhere, as is in other competition cases.

    Minimum effective tax rate

    Many MEPs asked Mr Moscovici for his take on the feasibility of a minimum effective tax rate, but like Luxembourg Finance Minister Pierre Gramegna, he stressed that discussion on this in the Council was difficult.

    Substandard information exchange on tax rulings

    Earlier on Monday Economic and Monetary Affairs Committee MEPs told Mr Gramegna, in a meeting on the achievements of Luxembourg?s outgoing EU presidency, that EU member states? exchange of information on tax rulings was ?substandard?. They noted that the information provided is ?minimal? and of little help to Commissioner Vestager in investigating whether state aid rules have been breached.

    [11] Ο «Νοτιάς» είναι κομμάτι της ζωής μου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Τ. Μπουλμέτης

    Μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, με ήρωα έναν ονειροπόλο νέο που μεγαλώνει με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του '60 μέχρι και τις αρχές του '80, με εφόδια την ιστορία και τους μύθους μιας ολόκληρης χώρας είναι ο «Νοτιάς», η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, που επιστρέφει 12 χρόνια μετά την τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας».

    Ο σκηνοθέτης έπρεπε για χρόνια να διαχειριστεί όλη αυτή την υπέρμετρη προσδοκία της «επόμενης ταινίας». «Η αποδοχή της Πολίτικης Κουζίνας συνέβαλε στο να καθυστερήσω να καταπιαστώ με κάτι νέο. Μόλις τελείωσε η ταινία, στράφηκα λίγο στον εαυτό μου για να κατανοήσω τι μου είχε συμβεί. Ηταν καλοδεχούμενη όλη αυτή η επιτυχία αλλά ήταν και επικίνδυνη και δύσκολη να τη διαχειριστώ. Περίμενα λοιπόν να καταλαγιάσει όλο αυτό, για να ξεκινήσω να γράφω την καινούρια μου ιστορία. Στο ενδιάμεσο «έμπλεξα» (με την καλή έννοια) με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και εκεί αφιέρωσα όλη μου την ενέργεια για να στηθεί θεσμός» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Μπουλμέτης .

    Τον «Νοτιά», που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, τον δούλευε 5 χρόνια. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός επινοητικού μυαλού καθώς αναζητά την ταυτότητα του μέσα από τη φαντασία, τους μύθους και την τέχνη. Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του '60,'70 και '80 πυροδοτούν την φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

    [12] Μια ταφή αλόγου και άλλα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο Φαληρικό Δέλτα

    Μια ταφή αλόγου -όχι η πρώτη- αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στο πλαίσιο του έργου για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

    Μεταξύ των ευρημάτων που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει ως προς τη διατήρηση ή όχι των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή δεντροφύτευσης του Κέντρου, κοντά στο υπό διαμόρφωση τεχνητό κανάλι, η ταφή του αλόγου κέντρισε το ενδιαφέρον των μελών. Πόσο σπάνια όμως είναι μια τέτοια ταφή, ειδικά σε μια περιοχή που μας έχει συνηθίσει σε «περίεργα» ευρήματα, όπως οι ταφές δεσμωτών ή ανθρώπων που είχαν βίαιο θάνατο ή το εξαιρετικής διατήρησης φέρετρο από ξύλο, υλικό που καταστρέφεται εύκολα γι' αυτό και η αρχαιολογική σκαπάνη δεν το ανακαλύπτει συχνά;

    «Στη νεκρόπολη του Φαλήρου έχουμε βρει τέσσερις ολόκληρες ταφές αλόγου, καθώς και σπόλια από άλλους σκελετούς, συνεπώς για την περιοχή δεν είναι κάτι σπάνιο. Αυτό που είναι σπάνιο και μας εξέπληξε ήταν ο βαθμός διατήρησης του συγκεκριμένου σκελετού που έφερε ακόμα και τις οπλές του. Για τους ζωοαρχαιολόγους ή για ένα πανεπιστήμιο το εύρημα αυτό θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μελέτη. Έχοντας, δε, ένα πλήθος από τέτοιους σκελετούς -τέσσερις δεν είναι και λίγοι!- θα μπορούσε μια τέτοια μελέτη να βγάλει πολλά συμπεράσματα για ράτσες και εξελίξεις ειδών. Το εύρημα από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, που διενεργεί τις ανασκαφές.

    [13] Στάσεις εργασίας την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Μεγάρου Μουσικής

    «Η μεγάλη δυσκολία στην τακτική καταβολή της μισθοδοσίας, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον του Μεγάρου και των εργαζομένων» οδήγησαν το Σωματείο Εργαζομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΣΕΟΜΜΑ), μετά τη συνέλευση της 12ης Ιανουαρίου, να προχωρήσει εκ νέου σε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, (10:00-13:00 και 18:00-21:00), οι οποίες αποτελούν την «αρχή μίας καινούργιας σειράς κινητοποιήσεων».

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ του ΣΕΟΜΜΑ επισημαίνει ότι «κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι του Μεγάρου, παρά την ανασφάλεια και το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2015 συνεχίζουν να ζουν με πληρωμές "έναντι" της μισθοδοσίας τους, έφεραν σε πέρας με επαγγελματισμό τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλες τις αίθουσες αλλά και στο Παγοδρόμιο, ενώ σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων συνέρρευσαν στους χώρους του περισσότεροι από 50.000 θεατές και επισκέπτες». Όμως, «δύο εβδομάδες μετά τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης για άμεση λύση, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

    [14] Σκληρή αντιπολίτευση και ταχεία ανασυγκρότηση του κόμματος, σχεδιάζει ο Κ. Μητσοτάκης

    Σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με άξονα την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το ασφαλιστικό, σχεδιάζει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με τις κινήσεις του για την εσωτερική ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις συναντήσεις του με βουλευτές και παράγοντες του κόμματος ενώ το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις για την στελέχωση της ηγετικής ομάδας. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε στα γραφεία του κόμματος την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ χθες ξεκίνησε τον κύκλο των εσωκοματικών επαφών του με τους δύο πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

    Eldorado και ασφαλιστικό

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σε μία κίνηση με συμβολική σημασία, χαρακτηριστική των πολιτικών του προτεραιοτήτων, συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής της Eldorado, Πολ Ράιτ και αμέσως μετά έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για "ιδεοληψία" και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά.

    Χθες συγκάλεσε και την πρώτη σύσκεψη στελεχών για το θέμα των συντάξεων και το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι διατεθειμένος να δόσει καμία στήριξη στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί την πρόταση της κυβέρνησης «πασαλείματα που δεν αντιμετωπίζουν τις εγγενείς δυσκολίες του ζητήματος».

    Κομματική ανασυγκρότηση

    Έχοντας προχωρήσει στις πρώτες αλλαγές στο οργανόγραμμα του κόμματος αύριο θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να παρουσιάσει τους άξονες της αντιπολιτευτικής του τακτικής και τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει. Σήμερα θα ανακοινωθούν και οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια με τον οποίο ήδη συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Για την θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούγεται ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης από τους πλέον κοντινούς στο νέο πρόεδρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεδριάζει αύριο η ΚΟ της ΝΔ

    [15] Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών

    «Προϋπόθεση για οποιονδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφαση (για αναστολή των επενδύσεων) η εταιρεία. Δεν μπορούμε να συζητούμε κάτω από καθεστώς εκβιασμών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ και τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός.

    Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι με ευθύνη της εταιρείας έχει δημιουργηθεί ένα πάρα πολύ βαρύ κλίμα και προσέθεσε ότι όταν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μιας επενδυτικής εταιρείας με το Δημόσιο, αυτά λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων.

    Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συνάντηση ο κ. Ράιτ. «Μας δόθηκε», προσέθεσε, «η ευκαιρία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας. Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική».

    [16] Δ. Μάρδας: Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων

    Οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων για το 2016 είναι ιδιαίτερα θετικές, «παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και τα οποία εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων», υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο κοινό ελληνορωσικό website του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik http://www.greece-russia2016.gr/ ) ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.

    Οι δύο πλευρές (Ελλάδα - Ρωσία) έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τουριστικό, όσο και στο ναυτιλιακό τομέα στη βάση των μεταξύ τους υφιστάμενων συμφωνιών, καθώς και στο πλαίσιο των αρμοδίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, προσθέτει.

    [17] Μεταρρυθμίσεις και αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Σόιμπλε-Τσακαλώτου

    Η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά, προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

    Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα

    Για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο.

    Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βερολίνο: Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

    Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου

    [18] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου

    Δεν συμμετείχε στην συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, δήλωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Τόμσεν έφθασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο υπουργών και σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε αυτήν απάντησε αρνητικά.

    [19] Με το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0) προκρίθηκε ο Ηρακλής

    Ο Ηρακλής εξασφάλισε την πρόκρισή του στην φάση των 8 του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς επιβλήθηκε και στο δεύτερο παιχνίδι με 1-0 της Βέροιας, που διεξήχθη στο Καυτατζόγλειο. Ο «Γηραιός» ήταν πιο επικίνδυνος καθ? όλη τη διάρκεια του αγώνα και νίκησε δίκαια. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Βέλλιος στο 72? με σουτ.

    [20] Σπανός για οπαδούς: «Η ανοχή τελείωσε»

    Αποφασισμένος να έρθει σε «μετωπική σύγκρουση» με τους οπαδούς που δημιουργούν προβλήματα στον Ατρόμητο, είναι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του συλλόγου Γιώργος Σπανός.

    Ο «ισχυρός άνδρας» της ΠΑΕ, σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την πρόκριση της ομάδας του στους προημιτελικούς του Κυπέλλου σε βάρος του Πλατανιά, απευθυνόμενος προς τους φιλάθλους που δημιουργούν προβλήματα επισήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους αυτοί οι πέντε-δέκα ανεγκέφαλοι, ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 January 2016 - 15:32:46 UTC