Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός
  • [02] Με προκήρυξή της η ΟΛΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ
  • [03] Νέα επιδείνωση του καιρού απόψε
  • [04] Β. Ρέντγκρεϊβ: Η Ελλάδα έχει δώσει το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς
  • [05] Τα έθιμα των Θεοφανείων
  • [06] Το ΙΚ απειλεί να καταστρέψει τις φυλακές της Σ. Αραβίας
  • [07] Αποκλείστηκε η είσοδος στο γραφείο της ¶. Μέρκελ, λόγω ύποπτου πακέτου
  • [08] Αυστηρή απάντηση θα δώσει το Τόκιο, δηλώνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ¶μπε

  • [01] Στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέστησαν στον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή Αθηνών.

    Νωρίτερα ο ΠτΔ παρέστη στη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    [02] Με προκήρυξή της η ΟΛΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ

    Προκήρυξη με την οποία η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» αναλαμβάνει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα indymedia.Πρόκειται για την προκήρυξη 32 σελίδων, που είχε στείλει πριν από λίγες μέρες, αλλά παραλήφθηκε από την αστυνομία και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της.

    Στην προκήρυξη ο συντάκτης αναφέρει οτι η βομβιστική επίθεση ήταν μια «δικαιοπραξία» και «μια πράξη εκδίκησης προς την εγχώρια πλουτοκρατία που στο όνομα της προάσπισης των δικών της συμφερόντων, προωθεί και απαιτεί την εφαρμογή των μνημονίων».Αναφέρει επίσης οτι το χτύπημα αφιερώνεται, πρώτα απ' όλα στην μνήμη των τεσσάρων εργατών που σκοτώθηκαν τον περασμένο Μάιο στην έκρηξη στα ΕΛΠΕ.

    [03] Νέα επιδείνωση του καιρού απόψε

    Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκαν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι περιφέρειες και οι δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται απόψε.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ των Θεοφανείων μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης με βροχές και καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 7 - 8 μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα πελάγη 9 μποφόρ. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

    [04] Β. Ρέντγκρεϊβ: Η Ελλάδα έχει δώσει το πιο σημαντικό μάθημα ανθρωπιάς

    Ανεκτίμητο είναι το μάθημα ανθρωπιάς που δείχνει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο με τη στάση της προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τόνισε, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός, πολιτικός, αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF Βανέσα Ρέντγκρεϊβ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη οι υπόλοιπες κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό.

    Η διάσημη ηθοποιός μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τους ανθρώπους των νησιών και τους εθελοντές από όλο τον κόσμο που βοηθούν τους συνανθρώπους τους, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ο καθένας στη χώρα του να πιέσει την κυβέρνησή του για πιο θετική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    Την κ. Ρέντγκρεϊβ συνόδεψαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η ηθοποιός Μιμή Ντενίση και ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Μάρτιν Σέρμαν, οι οποίοι συζήτησαν με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα, για τις προοπτικές που υπάρχουν, για τους ανθρώπους που δεν γίνονται δεκτοί ως πρόσφυγες και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και άλλα θέματα.

    Αύριο, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, η κ. Ρέντγκρεϊβ και ο κ. Σέρμαν θα παρακολουθήσουν την παράσταση της κ. Ντενίση «Σμύρνη μου, αγαπημένη», που αναφέρεται στους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη.

    [05] Τα έθιμα των Θεοφανείων

    Τα Θεοφάνεια (ή Θεοφάνια) γιορτάζεται η βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο αγιασμός των Υδάτων γίνεται ανήμερα τα Θεοφάνεια, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.Οι πιο τολμηροί θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά και θα συναγωνιστούν ποιος θα πιάσει το σταυρό. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη και υγεία όλο το χρόνο.

    Έθιμα που έχουν τις «ρίζες» τους βαθιά κρυμμένες στο χρόνο αναβιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τα Θεοφάνεια. Ξεχωρίζουν τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, οι Φωταράδες στη Χαλκιδική και τα Τζαμαλάρια στην Πέλλα.

    Στην Καστοριά, τα Ραγκουτσάρια είναι ένα τριήμερο εκδηλώσεων καρναβαλιού, που ολοκληρώνονται στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα της Αγίας Δομινίκης. Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις μεταμφιέζονται σε ζώα ή αλλάζουν φύλλο (οι άνδρες μεταμφιέζονταν σε γυναίκες και οι γυναίκες σε άνδρες). Αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων, τα Ραγκουτσάρια θα ξεχυθούν κατά μπουλούκια στις γειτονιές της Καστοριάς, τραγουδώντας και χορεύοντας, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μεγάλη παρέλαση στην πόλη.

    Το έθιμο των Φωταράδων, που ξεκινά την παραμονή των Φώτων, διατηρείται στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής. Μία ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον «βασιλιά» της και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού. Στη συνέχεια, η ομάδα περιφέρεται τραγουδώντας τα τοπικά κάλαντα, τα οποία καταλήγουν σε ευχές ξεχωριστές για το κάθε μέλος της οικογένειας. Ανήμερα των Φώτων, ο «βασιλιάς», ντυμένος με τσομπάνικη κάπα, και οι «Φωταράδες», ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατώντας μεγάλα ξύλινα σπαθιά, χορεύουν στην πλατεία του χωριού.

    Στην Κεφαλονιά, η τρίτη μεγάλη γιορτή του δωδεκαημέρου είναι τα Θεοφάνεια ή τα Φώτα, που μαζί με την ημέρα του Αγιασμού και του ¶η-Γιάννη δημιουργούν ένα τριήμερο γιορτής των νερών.

    Η επόμενη ημέρα από την ημέρα του Αγιασμού είναι των Φώτων. Οι Κεφαλονίτες εκτιμούν ιδιαίτερα αυτήν τη γιορτή και τη θεωρούν ισάξια της Λαμπρής.

    Στη Λευκάδα, την ημέρα των Θεοφανείων, τη στιγμή που ο μητροπολίτης ρίχνει τον σταυρό στα κρύα νερά της θάλασσας, δεκάδες Λευκαδίτες, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, βουτούν στη θάλασσα πορτοκάλια, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν και κρατούν στο σπίτι τους για ολόκληρο τον χρόνο, χωρίς αυτά να σαπίζουν!

    [06] Το ΙΚ απειλεί να καταστρέψει τις φυλακές της Σ. Αραβίας

    Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταστρέψει τις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας στις οποίες κρατούνται τζιχαντιστές μετά την εκτέλεση το περασμένο Σάββατο από το Ριάντ 47 ανθρώπων, οι 43 από τους οποίους είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία ότι ήταν μαχητές της Αλ Κάιντα.

    Σε άρθρο της που αναρτήθηκε σήμερα σε περιοδικό στο Ίντερνετ, η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση αναφέρει συγκεκριμένα τις φυλακές Αλ Χάιρ και Ταρφίγια όπου κρατούνται πολλοί μαχητές της Αλ Κάιντα αλλά και της ίδιας. Τον Ιούλιο ένας υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον σημείου ελέγχου που βρίσκεται έξω από την φυλακή Χάιρ κοντά στο Ριάντ.

    [07] Αποκλείστηκε η είσοδος στο γραφείο της ¶. Μέρκελ, λόγω ύποπτου πακέτου

    Αποκλείστηκε η είσοδος στο γραφείο της καγκελαρίου της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.«Διερευνούμε ένα ύποπτο πακέτο», δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας.

    Δημοσιογράφος του Ρόιτερς δήλωσε ότι υπάρχουν τέσσερα πλαστικά κίτρινα ταχυδρομικά κιβώτια μέσα στην περίμετρο που έχει στήσει η αστυνομία.

    [08] Αυστηρή απάντηση θα δώσει το Τόκιο, δηλώνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ¶μπε

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο ¶μπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο ¶μπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

    «Καταδικάζω απερίφραστα» τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: «Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε».Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, συνέχισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 January 2016 - 9:32:27 UTC