Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτά αύριο, τελευταία Κυριακή του 2015, τα εμπορικά καταστήματα
  • [02] Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά
  • [03] Συνελήφθη 47χρονος έμπορος ναρκωτικών, στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Ένα Χριστουγεννιάτικο δένδρο, φόρος τιμής στους πρόσφυγες
  • [05] Απορρίπτει το Πεντάγωνο ανταλλαγή πληροφοριών με τη Μόσχα, για το ΙΚ
  • [06] Αριθμός ρεκόρ 12.000 και πλέον υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν
  • [07] Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητεί ο Φ.Β. Σταϊνμάιερ
  • [08] Ρώσοι «Καραμάζοφ» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [09] Ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που έγραψαν για την ταινία Spectre, το δώρο των Radiohead στους θαυμαστές τους
  • [10] Νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, βρέθηκε στην Πέλλα

  • [01] Ανοιχτά αύριο, τελευταία Κυριακή του 2015, τα εμπορικά καταστήματα

    Ανοιχτά θα είναι αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου, τα εμπορικά καταστήματα. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ.Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, την Τρίτη 29 και την Τεάρτη 30 Δεκεμβρίου 3015, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τος 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015 τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2016 είναι αργία και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

    [02] Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στον Πειραιά

    Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δυο πλοία.

    Ειδικότερα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2474 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 1301 πρόσφυγες.

    [03] Συνελήφθη 47χρονος έμπορος ναρκωτικών, στη Θεσσαλονίκη

    Στη σύλληψη 47χρονου εμπόρου ναρκωτικών προχώρησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς αποθήκευε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στη Θεσσαλονίκη ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες διοχέτευε στην εγχώρια αγορά.

    Στην κατοχή του και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και στο ΙΧ αυτοκίνητο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 62,5 γραμμάρια κοκαΐνης, 17,7 γραμμάρια ηρωίνης, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, μεταλλικά εργαλεία χρήσης ναρκωτικών ουσιών, δύο κινητά τηλέφωνα και 3.525 ευρώ σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών.

    [04] Ένα Χριστουγεννιάτικο δένδρο, φόρος τιμής στους πρόσφυγες

    Σχεδόν 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στους χώρους του Κέντρου Καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και περισσότεροι από 1500 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

    Οι ροές συνεχίζονται ολοένα αυξανόμενες στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ σήμερα αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας. Ας σημειωθεί εδώ ότι από αύριο το πρωί ξεκινά η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε η οργάνωση IRC στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς. Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν σήμερα παρά τις δυσκολίες η μέρα στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Οι άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούν 24 ώρες το 24ωρο στο Κέντρο προσέφεραν σήμερα το πρωί κρουασάν και γλυκά στα προσφυγόπουλα. Ενώ στην ακτή της Νεάπολης νότια της πόλης της Μυτιλήνης οι διασώστες που επιχειρούν εκεί, έστησαν ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο από το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης προσφυγιάς, τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου με τις πλαστικές βάρκες.

    [05] Απορρίπτει το Πεντάγωνο ανταλλαγή πληροφοριών με τη Μόσχα, για το ΙΚ

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και δεν πρόκειται να ανταλλάξει πληροφορίες για στόχους στη Συρία με τη Μόσχα εάν το Κρεμλίνο δεν μεταβάλει τη θέση του σε ό,τι αφορά τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    Χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, είχε δηλώσει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μοιραστεί πληροφορίες με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με το ΙΚ, όπως για παράδειγμα δεδομένα για θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, και αναμένει το ίδιο σε ανταπόδοση.«Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τη Ρωσία στη Συρία ωσότου [η Μόσχα] αλλάξει τη στρατηγική της να υποστηρίζει τον Άσαντ και δεν επικεντρωθεί στο ΙΚΙΛ», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπολντάνζα στο Σπούτνικ χθες, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε.

    [06] Αριθμός ρεκόρ 12.000 και πλέον υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν

    Περισσότερες από 12.000 είναι οι υποψηφιότητες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ιράν που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο, αριθμός ρεκόρ μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.Κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων χθες βράδυ, ο αριθμός των υποψηφίων για τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου που θα αναδείξουν το νέο 290μελές κοινοβούλιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 70% σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 11% των υποψηφίων, έναντι 8% κατά τη διαδικασία εγγραφής των υποψηφίων στις εκλογές του 2012. Οι υποψήφιοι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών αυξήθηκαν επίσης από 67% σε 73%.Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ρεκόρ θα μειωθεί μετά την αυστηρή εξέταση από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος των υποψηφιοτήτων το οποίο και θα απορρίψει ένα μέρος αυτών. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων θα δημοσιευτεί στις 9 Φεβρουαρίου.

    [07] Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητεί ο Φ.Β. Σταϊνμάιερ

    Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και αναφερόμενος στην σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο για «σημαντικά στοιχεία».

    Είναι σημαντικό «να αποκτήσουμε και πάλι περισσότερο έλεγχο στο ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και ποιος βγαίνει από αυτήν», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και συνεργασία με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Γερμανία, ο κ. Σταϊνμάιερ καταλογίζει μερίδιο της ευθύνης στον «πνευματικό εμπρησμό» από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη μια «κατηγορηματική αντίσταση» στα μηνύματα μίσους.

    Ερωτώμενος πάντως σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκράτες να φθάνουν στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό κύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί να μην μπαίνουν στο «ίδιο σακί» οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση των επιθέσεων στο Παρίσι οι βομβιστές προέρχονταν από την Ευρώπη.

    Αναφερόμενη ωστόσο στο ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούλια Κλέκνερ ζητεί η καταγραφή όλων των προσφύγων να γίνεται στα γερμανικά σύνορα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όταν κάποιος έρχεται με πλαστό διαβατήριο, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι έρχεται σαν άγγελος».

    Την ίδια ώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos στην οποία αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel», καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των Γερμανών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που θα μείνουν στην Γερμανία΄, με μόλις το 16% να συμμερίζεται την άποψη ότι οι νεοαφιχθέντες θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι προβλήματα. Επιπλέον, μόνο το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης βελτίωσε την εξωτερική εικόνα της χώρας.

    [08] Ρώσοι «Καραμάζοφ» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Οργισμένοι, μεταμοντέρνοι , πολιτικά ρηξικέλευθοι -και ακατάλληλοι για ανηλίκους- έρχονται οι «Καραμάζοφ» με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς (3 έως 6 Ιανουαρίου).Η πεντάωρη παράσταση του ιστορικού Θεάτρου του Τσέχοφ και του Στανισλάφσκι βγαίνει πρώτη φορά εκτός ρωσικών συνόρων, μεταφέροντας το αριστούργημα του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι «Αδερφοί Καραμάζοφ» από τη Ρωσία του ύστερου 19ου αιώνα και την κατάργηση της δουλοπαροικίας στη σύγχρονη πραγματικότητα του ρωσικού καπιταλισμού.

    Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης Κονσταντίν Μπογκομόλοφ τοποθετεί τους ήρωες σ' ένα hi-tech περιβάλλον εταιρικών γραφείων με μαρμάρινη επένδυση, τύπου μαυσωλείου, με αίθουσες VIP, σολάριουμ όπου παρελαύνουν αλλόκοτες φιγούρες, ενώ το ηχητικό περιβάλλον της παράστασης ντύνεται με μουσική από ρώσικη ποπ μέχρι μπαλάντες του Φρέντι Μέρκιουρι και του Νικ Κέιβ.

    [09] Ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που έγραψαν για την ταινία Spectre, το δώρο των Radiohead στους θαυμαστές τους

    Το βρετανικό συγκρότημα Radiohead προσέφερε ένα χριστουγεννιάτικο δώρο της τελευταίας στιγμής στους θαυμαστές του: ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που είχε γραφτεί αρχικά για την ταινία του Τζέιμς Μποντ Spectre.«Μας ζήτησαν πέρσι να γράψουμε ένα τραγούδι για το σάουντρακ της ταινίας Spectre. Ναι, αλήθεια», εξήγησε το συγκρότημα που δεν έχει κυκλοφορήσει δίσκο από το 2011. Οι Radiohead τελικά δεν συνεργάστηκαν στην ταινία αυτή αλλά, όπως σημειώνουν, αγάπησαν πολύ το συγκεκριμένο κομμάτι. «Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, σκεφτήκαμε ότι θα σας άρεσε να το ακούσετε», συνεχίζουν.

    «Καλά Χριστούγεννα. Η Δύναμη να είναι μαζί σας», καταλήγει το μήνυμα του συγκροτήματος, κλείνοντας το μάτι στην τελευταία ταινία του Πολέμου των Άστρων.

    Το τραγούδι παραμένει πιστό στα μελαγχολικά, πειραματικά ακούσματα του συγκροτήματος, όμως ταυτόχρονα παραπέμπει στον κόσμο του διάσημου Βρετανού πράκτορα. «Είμαι χαμένος. Είμαι ένα φάντασμα», τραγουδά ο Τομ Γιορκ στην αρχή του.Οι Radiohead δεν διευκρίνισαν γιατί δεν ακούστηκε τελικά το τραγούδι στην ταινία αλλά προτιμήθηκε ο νεαρός Βρετανός τραγουδιστής Σαμ Σμιθ.

    [10] Νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, βρέθηκε στην Πέλλα

    Ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας - Ν.Πέλλας», που υλοποιείται από τον Δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, «το ενδιαφέρον στο νέο μακεδονικό τάφο της Πέλλας είναι η αρχιτεκτονική μορφή του, αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου». Ο τάφος, που συλήθηκε στην αρχαιότητα όπως και οι περισσότεροι τέτοιοι τάφοι, ανήκει, σύμφωνα με τα κινητά ευρήματα (λυχνάρια και ειδώλια) που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, στο α' μισό του 3ου αι. π. Χ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 December 2015 - 11:32:26 UTC