Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακριτικά νησιά επισκέφθηκε ο Π. Καμμένος
  • [02] Να εκφράσει το σύνολο της κεντροδεξιάς επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [03] Τ. Κουράκης: Τέθηκε ήδη το θέμα της τεκνοθεσίας, όταν αποβιώνει ο βιολογικός γονέας σε ομόφυλες οικογένειες
  • [04] Γκ. Ιβάνοφ: Δεν φταίει μόνο η διαμάχη με την Ελλάδα για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας
  • [05] Νέος μακεδονικός τάφος βρέθηκε στην Πέλλα
  • [06] «Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος», αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ-ΜΠΕ από το βιβλίο της νομπελίστα Σβ. Αλεξίεβιτς
  • [07] Γλυκερία Καλαϊτζή: Η σκηνοθέτης του έργου «Οι Βρικόλακες» του Ίψεν μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Το όνειρο της Κάρμεν Ρουγγέρη: «Μία Επίδαυρος για παιδιά»
  • [09] Ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότση
  • [10] Απογοητευμένος από το 2015 ο Νίκος Ηλιάδης

  • [01] Ακριτικά νησιά επισκέφθηκε ο Π. Καμμένος

    Κοντά σε ακρίτες βρέθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές και δώρα με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων- με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων-, που υπηρετεί μαζί τους, μακριά από τις οικογένειές του, προκειμένου να διαφυλάξουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και να δηλώσει τη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου προς τους κατοίκους αυτών των ευαίσθητων περιοχών.

    Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε φυλάκια και σχολεία στο Καστελλόριζο, τη Στρογγύλη, τη Ρω, την Ψέριμο, τις Οινούσσες, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο, όπου αντάλλαξε ευχές και μοίρασε δώρα σε προσωπικό και μαθητές.

    Από τη Ρω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε εκ νέου: «Είμαστε δίπλα τους και κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να διασφαλίσουμε το έργο τους και την αποστολή τους».

    [02] Να εκφράσει το σύνολο της κεντροδεξιάς επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Να εκφράσει το σύνολο της κεντροδεξιάς επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε στο MEGA, τονίζοντας ότι στον μεσαίο χώρο βρίσκονται οι «πολιτικά ορφανοί πολίτες» η προσέλκυση των οποίων θα αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θέλει μια συρρικνωμένη παράταξη που να μπορεί να εκφράσει και πάλι «τουλάχιστον τον κόσμο που ψήφισε ναι στο δημοψήφισμα». Διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί είτε ο ίδιος, είτε ο κ. Μεϊμαράκης δεν τίθεται θέμα ενότητας και ο ένας θα στηρίξει τον άλλον.

    Αναφορικά με τα διλήμματα της εκλογής της 10ης Ιανουαρίου, ανέφερε ότι το πρώτο αφορά στο ζήτημα της δημιουργικής ανανέωσης ή της στασιμότητας και το δεύτερο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

    [03] Τ. Κουράκης: Τέθηκε ήδη το θέμα της τεκνοθεσίας, όταν αποβιώνει ο βιολογικός γονέας σε ομόφυλες οικογένειες

    "Ήδη και εγώ και άλλοι-από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως- έβαλαν το ζήτημα της τεκνοθεσίας" δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, διευκρινίζοντας ότι "παιδιά τα οποία προϋπήρχαν στην οικογένεια -πλέον- των ομοφύλων, γιατί αναγνωρίστηκε ο θεσμός της οικογένειας και στα ομόφυλα ζευγάρια, ή αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχέσης τους με κάποιο τρόπο, αν πεθάνει ο βιολογικός τους γονέας, τότε ο άλλος να έχει το δικαίωμα της γονικής επιμέλειας".

    Μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα, ο κ. Κουράκης σημείωσε πως "το σημείο για τη γονική επιμέλεια θέλει μία ρύθμιση, που να αφορά και τα ετερόφυλα ζευγάρια" και πρόσθεσε ότι δέχθηκε τις διευκρινίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι "πρέπει να δούμε νομοθετικές βελτιώσεις και σύντομα θα φέρει τη διάταξη".

    "Το συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει αγάπη και όταν κάποιος άλλος, το δεύτερο από τα μέλη που συμβιούν στην οικογένεια, που έχει μεγαλώσει το παιδί και αυτό, έχει ξενυχτήσει επάνω του, το έχει διαβάσει, έχει παίξει, είναι πάρα πολύ βάρβαρο όταν πεθάνει ο βιολογικός του γονέας αυτό το παιδί να πηγαίνει σε άλλο, ξένο περιβάλλον" είπε ο κ. Κουράκης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης πιο ακραία "από ό,τι άλλες ανοησίες, που ακούστηκαν περί ανωμαλίας και περί παρεκτροπής των ομοφυλοφίλων", ήταν η τοποθέτηση "του Νικολόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τις Άγιες Γραφές και ότι αφού δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή και αφού η Εκκλησία λέει έτσι, άρα δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε έτσι".

    [04] Γκ. Ιβάνοφ: Δεν φταίει μόνο η διαμάχη με την Ελλάδα για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας

    Στην παραδοχή ότι η στασιμότητα της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ δεν οφείλεται μόνο στη διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά και στην προβληματική πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ προχώρησε χθες ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.

    Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος παράγοντας της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει δημόσια ότι η οπισθοδρόμηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν οφείλεται μόνο στις "παρεμποδίσεις" από την μεριά της Ελλάδας λόγω του θέματος της ονομασίας, όπως μονίμωςυποστηρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ομιλία του στη Βουλή αναγνώρισε ότι στη φετινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ αποτυπώνεται το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει ηευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μακρόν ανέβαλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος εμείς από μόνοι μας να αναβάλλουμε το μέλλον μας, με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας. Αντί για έκθεση προόδου, λάβαμε έκθεση στασιμότητας. Μετά από επτά χρόνια, αντί για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λάβαμε υπό όρους σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων" ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

    [05] Νέος μακεδονικός τάφος βρέθηκε στην Πέλλα

    Ένας νέος μακεδονικός τάφος, με τέσσερις θαλάμους, ήρθε στο φως εντός του σύγχρονου οικισμού της Πέλλας κατά τη διάρκεια του έργου «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Πέλλας - Ν.Πέλλας», που υλοποιείται από τον Δήμο Πέλλας με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, «το ενδιαφέρον στο νέο μακεδονικό τάφο της Πέλλας είναι η αρχιτεκτονική μορφή του, αφού εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου». Ο τάφος, που συλήθηκε στην αρχαιότητα όπως και οι περισσότεροι τέτοιοι τάφοι, ανήκει, σύμφωνα με τα κινητά ευρήματα (λυχνάρια και ειδώλια) που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, στο α' μισό του 3ου αι. π. Χ.

    [06] «Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος», αποκλειστική προδημοσίευση ΑΠΕ-ΜΠΕ από το βιβλίο της νομπελίστα Σβ. Αλεξίεβιτς

    Μία σπαρακτική κραυγή για τους ανθρώπους που έζησαν, πέθαναν ή εξακολουθούν να είναι νεκροζώντανοι στο σημείο μηδέν, αποτελεί το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Τσέρνομπιλ, ένα χρονικό του μέλλοντος», της Λευκορωσίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, η οποία πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2015.

    Η 60χρονη ερευνήτρια-λογοτέχνης περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη δέκα χρόνια μετά τη ραδιενεργό έκρηξη τον Απρίλιο του 1986 και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία της συγκέντρωσε μαρτυρίες από πυροσβέστες, γιατρούς, ασθενείς, κομματικούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, χωρικούς, στρατιώτες, μελλοθάνατους και μητέρες, οι οποίες γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά. Κατέγραψε τους προσωπικούς θρήνους των γονιών που έθαψαν τα παιδιά τους και κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους για να βρουν σύντροφο. Παράλληλα, έψαξε σε αρχεία εφημερίδων, σε ληξιαρχεία και σε βιβλία νοσοκομείων για να διασταυρώσει, να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει την ευθύνη των αρμοδίων του συστήματος, που άφησαν να εξελιχθεί ένα ατύχημα σε ραδιενεργό καταστροφή, στέλνοντας πυροσβέστες για κατάσβεση του αντιδραστήρα χωρίς προστατευτικές στολές!

    «Οι άνθρωποι είδαν την κομμουνιστική εξαγγελία της ανθρώπινης τελείωσης να καταρρέει και την επιστήμη να γίνεται όλεθρος» γράφει η Αλεξίεβιτς.

    [07] Γλυκερία Καλαϊτζή: Η σκηνοθέτης του έργου «Οι Βρικόλακες» του Ίψεν μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο διάλειμμα της παράστασης, οι δύο κυρίες αποχώρησαν αναστατωμένες... «Τώρα που δεν μας βλέπουν...» ψιθύρισε η μία. Εισπνέοντας βαθιά τον κρύο αέρα της οδού Φλέμινγκ η δεύτερη, μονολογούσε... «Τι ήταν αυτό...; Ο θεός να μας φυλάει. Μα, όλη η ζωή μου σε μια σκηνή...». Απομακρύνθηκαν γρήγορα στα σκοτεινά στενά της γειτονιάς...

    «Οι Βρικόλακες... O Θεός και η κοινωνία είναι οι δύο μεγάλες αιτίες της δυστυχίας μας. Όποια εφημερίδα κι αν ανοίξεις, ξεπετάγονται πίσω απ τις γραμμές» μονολογεί η κυρία Άλβινγκ (Ελένη Δημοπούλου) κάτω από τον προβολέα που φωτίζει το προσκήνιο...

    Η σκηνή (το σαλόνι της οικογένειας Άλβινγκ) είναι μάλλον μισοσκότεινη κι οι πλαστικές κουρτίνες που το οριοθετούν μάλλον θαμπές από την παγωμένη βροχή της νορβηγικής επαρχίας που περιβάλλει την «οικογενειακή ευτυχία»... Οι Βρικόλακες"του Ερίκου Ίψεν, του ...σοκαριστικού για τη νορβηγική κοινωνία του 1881 με τη διεισδυτικότητα των κειμένων του θεατρικού συγγραφέα των τελών του 19ου αιώνα...

    [08] Το όνειρο της Κάρμεν Ρουγγέρη: «Μία Επίδαυρος για παιδιά»

    Φέρνοντας την Ειρήνη μέσω της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου, σκηνοθετώντας το «Παραμύθι χωρίς Όνομα» της Π. Δέλτα αλλά και τις άριες από τον μαγικό κόσμο του Τζοακίνο Ροσσίνι η Κάρμεν Ρουγγέρη δίνει το στίγμα της και στην φετινή παραγωγή του παιδικού θεάτρου.

    Η κάμερα του ΑΠΕ - ΜΠΕ συνάντησε την Κάρμεν Ρουγγέρη, σε μία από τις παιδικές σκηνές που έχει δημιουργήσει και μας μίλησε για την μεγάλη αγάπη που τρέφει για τα παιδιά. Εδώ και 30 χρόνια πρωταγωνιστεί στην παιδική θεατρική σκηνή με ξεχωριστές παραγωγές και έγινε σημείο αναφοράς. Σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό με την ζωντάνια, την γλυκύτητα την αισιοδοξία και την δυναμικότητά της.

    Το μυστικό της, όπως μας λέει η ίδια, είναι «η επαφή της με τα παιδιά. Είναι υπέροχο να παίρνεις παιδικές αγκαλιές και ευτυχία κάθε μέρα».

    Κατεβάστε το video με τη συνέντευξη της Κ. Ρουγγέρη στα βίντεο του ΑΠΕ-ΜΠΕ (συνέντευξη Στ. Αλεβιζοπούλου-εικονολήπτης Αλ. Ρεμούνδος): http://www.amna.gr/webtv.php?id=92967.

    [09] Ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότση

    Τον καταλυτικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς και στην πορεία προς την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού Κράτους υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως μια περαιτέρω εγγύηση το γεγονός ότι στο τιμόνι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται ένας άνθρωπος με το κύρος και την πανεπιστημιακή παιδεία του κ. Γκότση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκότσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον του σχετικά με το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την οποία χαρακτήρισε προστάτη των επενδυτών αλλά και μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για την ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών.

    [10] Απογοητευμένος από το 2015 ο Νίκος Ηλιάδης

    Απογοητευμένος από τη συγκομιδή μεταλλίων και βαθμών μέσα στο 2015, εμφανίστηκε ο εθνικός προπονητής του τζούντο, Νίκος Ηλιάδης. «Δεν είμαι ευχαριστημένος, δεν πετύχαμε τους στόχους μας, ούτε φέραμε τις διακρίσεις που μας άξιζαν. Και αυτό συνέβη λόγω των τραυματισμών, οι οποίοι μας στέρησαν τη δυνατότητα να έχουμε ήδη τέσσερις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν το άθλημα σε αυτή την κατάσταση εξήγησε: «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικονομικά είναι πολύ δύσκολα και δεν έχουμε γιατρούς και φυσικοθεραπευτές να επέμβουν όταν υπάρχουν τραυματισμοί. Αν δεν υπάρχουν γιατροί επί τόπου όταν δημιουργούνται τα προβλήματα, καθυστερεί πολύ η επαναφορά του αθλητή».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 December 2015 - 11:32:33 UTC