Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάλλεται για μετά τις 7 Ιανουαρίου η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»
  • [02] Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2016 της Περιφέρειας Αττικής με 863 έργα ύψους 924 εκατ. ευρώ
  • [03] Επίθεση Γ. Πλακιωτάκη στην κυβέρνηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»
  • [04] Το νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος» κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην
  • [05] Τις πολιτικές της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων ανέλυσε στις ΗΠΑ ο Δ. Μάρδας
  • [06] Εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [07] Μυτιλήνη: Ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία πέθανε από οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα
  • [08] Τελετή απονομής Βραβείου Ζαχάρωφ 2015: "Ο Ραΐφ Μπαντάουι είπε όχι στη βαρβαρότητά τους"
  • [09] Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική της Επιτροπής
  • [10] Μετανάστευση, ασφάλεια, βρετανικό δημοψήφισμα συζήτησε το ΕΚ ενόψει της Συνόδου Κορυφής
  • [11] Αναδρομή στις παραδοχές πρώην και νυν στελεχών του ΔΝΤ για τα λάθη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2013 έως σήμερα
  • [12] Μέγαρο Μαξίμου: Δεν αποσύρθηκε το «παράλληλο πρόγραμμα»

  • [01] Αναβάλλεται για μετά τις 7 Ιανουαρίου η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»

    Την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου -στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και την Ολομέλεια- για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου (παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης), αποφάσισε ομοφώνως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση, η απόφαση αυτή, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται να επανέλθει σε συζήτηση μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων ώστε να καθορίσει τον χρόνο και τον τρόπο συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.

    Το νομοσχέδιο εισήχθη χθες το απόγευμα στις αρμόδιες Επιτροπές προς επεξεργασία, σήμερα το πρωί ακολούθησε η ακρόαση των φορέων σε δεύτερη συνεδρίαση, ενώ για το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνεδρίαση και αύριο η τελευταία για την δεύτερη ανάγνωση. Επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένετο να ψηφιστεί την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέγαρο Μαξίμου: Δεν αποσύρθηκε το «παράλληλο πρόγραμμα»

    Το νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος» κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι

    [02] Αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2016 της Περιφέρειας Αττικής με 863 έργα ύψους 924 εκατ. ευρώ

    Με αναπτυξιακό - κοινωνικό προσανατολισμό, με πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε έργα υποδομής, συζητείται και αναμένεται να εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016 καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Αττικής.

    «Συγκροτούμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Αττικής, με σημαντικού εύρους πρόγραμμα εκτελεστέων έργων προϋπολογισμού 924 εκατομμυρίων ευρώ» ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και χαρακτήρισε το 2016 ως «έτος υλοποίησης» με όρους διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας.

    Από την πλευρά του ο εισηγητής του Προϋπολογισμού, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος τόνισε ότι εφόσον το 2015 ήταν το έτος της «καταγραφής και θεμελιώδους συγκρότησης και σύστασης των αυτονόητων που έλειπαν" με τον φετινό προϋπολογισμό "συγκροτούμε με έργα υποδομής την Περιφέρεια Αττικής". Υπογράμμισε ακόμη πως τα κονδύλια θα κατανεμηθούν για τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά και τα έργα απορροής των όμβριων και αποχέτευσης, καθώς και για να εφαρμόσει η Περιφέρεια ένα νέο σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλα αυτά επιχειρούνται μέσα από 863 έργα, κόστους άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο κ. Καραμάνος.

    [03] Επίθεση Γ. Πλακιωτάκη στην κυβέρνηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να «ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του για το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα».

    «Η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το "παράλληλο πρόγραμμα", αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση» αναφέρει ο κ. Πλακιωτάκης.

    «Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

    [04] Το νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος» κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι

    Κυβερνητικοί κύκλοι αναφορικά με το "νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος" επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να κρύψει τίποτα από κανέναν.

    Το νομοσχέδιο προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα.

    Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν χτες ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτό δεν είναι αλήθεια αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν: Τo ΓΛΚ χωρίζει τις διατάξεις σε διατάξεις κοστολογημένες, σε διατάξεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και σε διατάξεις που δεν μπορούν να κοστολογηθούν πριν την εφαρμογή τους (π.χ. η διασύνδεση των Ληξιαρχείων της χώρας μεταξύ τους).

    Σχετικά με το κόστος του νομοσχεδίου, επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Περίπου 100 εκ. με κονδύλια που έχουν διατεθεί ήδη για τον σκοπό αυτό και μεταφέρονται στο επόμενο έτος.

    Τονίζουν επίσης, ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των εμπλεκόμενων υπουργείων, ενώ χαρακτηρίζουν την αντίδραση των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης προσχηματική, προκειμένου να αποφύγουν να ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.

    Οι θεσμοί, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, το μόνο που ζήτησαν είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν πάνω στο νομοσχέδιο και προσθέτουν πως το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα.

    Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται υπογραμμίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας πως αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις. Έτσι η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους.

    [05] Τις πολιτικές της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων ανέλυσε στις ΗΠΑ ο Δ. Μάρδας

    Η στενότερη οικονομική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και η προώθηση των εξαγωγών βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή του στο 17ο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα.

    Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κάθριν Νοβέλι, ο κ. Μάρδας συζήτησε για τους τρόπους ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ και προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτρομηχανικής και του λογισμικού. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ και με τους συμπροέδρους του Hellenic Caucus στο Αμερικανικό Κογκρέσο, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνεϊ.

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο των επαφών του με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και με περίπου 20 επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών οίκων και επιχειρήσεων, καθώς και στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, με θέμα το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ανέπτυξε τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης για την προσέλκυση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων και για την προώθηση των εξαγωγών. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους και εταιρείες του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

    [06] Εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ιστορία των 110 χρόνων ύπαρξης του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του αρχαιότερου σε λειτουργία ειδησεογραφικού οργανισμού με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία παράλληλη με τη νεότερη ιστορία της χώρας, τιμήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης".

    "Στηρίζω ενθέρμως την αποστολή του ΑΠΕ, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την υποδειγματικώς αντικειμενική ενημέρωση με την συνεπή εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος", σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του που διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

    Έναν δημόσιο φορέα "υψηλού κύρους και επαγγελματισμού" χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνει, "ένας ολόκληρος αιώνας και επιπλέον δέκα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας είναι πραγματικά πάρα πολύς καιρός. Πολύ περισσότερο αν σκεφτεί κάποιος πόσο πολύ έχει αλλάξει η ενημέρωση μέσα σε αυτό το διάστημα. Από την εποχή του τηλέγραφου, μέχρι τη σημερινή διαδικτυακή εποχή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο δίνει τη μάχη της έγκαιρης, πλήρους και, προπαντός, αξιόπιστης ενημέρωσης. Το κατάφερε γιατί είναι ένας δημόσιος φορέας υψηλού κύρους και επαγγελματισμού. Εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς και συνέχειας στην ιστορική αυτή διαδρομή. Και στους εργαζόμενους, δύναμη και υγεία".

    «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια γιορτή ενημέρωσης για την χώρα μας, έγκυρης ενημέρωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς και για την χώρα και παγκοσμίως» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης , προσερχόμενος στην εκδήλωση.

    «Το ΑΠΕ αποτελεί διαχρονικά πυλώνα όλης της προσπάθειας που έχει γίνει για ενημέρωση της κοινωνίας, του λαού μας, για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας πληροφόρησης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτές τις αξίες θα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι.

    Με αυτήν την έννοια η υποστήριξη από την Ελληνική Βουλή, από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, πρέπει να είναι αμέριστη σε προσπάθειες αυτού του επιπέδου», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

    Προλογίζοντας την εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισήμανε ότι "είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι είδηση δεν είναι απλώς η πληροφορία. Η είδηση είναι πρώτα και κύρια το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και αυτή την αποστολή υπηρετεί διαχρονικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ". Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα οχυρό αξιοπιστίας", καθώς "η ένδειξη - όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ- αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών".

    Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας απάντησε στις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι επιθυμεί δια της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων και τον τρόπο με τον οποίο ασκείται ο έλεγχος στην κυβερνητική πολιτική. "Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο", επισήμανε, "γιατί στο παρελθόν η απειλή της διαδικασίας νόμιμης αδειοδότησης ήταν το μέσο πίεσης της πολιτικής εξουσίας προς τα ΜΜΕ. Αν κάτι λείπει αυτό τον καιρό είναι η ρύθμιση και οι καθαροί κανόνες". Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που έχει καθυστερήσει: "Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ψηφιστεί το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Δυστυχώς υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτό που πρέπει να επαναλάβω με σαφήνεια είναι ότι η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα νομικά εργαλεία για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία γιατί δεν τιμά κανένα κόμμα, καμία πτέρυγα της βουλής, κανένα θεσμό, κανέναν άνθρωπο αυτή η διαδικασία να μην ολοκληρώνεται τη στιγμή που υπάρχει ψηφισμένος ο νόμος".

    Σε μήνυμά της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τονίζει ότι η σημερινή εκδήλωση έρχεται σε μια σημαντική και κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, "μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών. Μια συγκυρία που απαιτεί έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση, εντός και εκτός συνόρων. Απαιτεί δηλαδή ακριβώς την αποστολή που επιτελεί, με αίσθηση ευθύνης, εδώ και πάνω από έναν αιώνα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων". Η περιφερειάρχης χαρακτηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ "ένα σταθερό σημείο αναφοράς- ένα εμπόδιο στην "προκάτ" ενημέρωση και ένα πραγματικό παράθυρο στη σφαιρική πληροφόρηση", ενώ όπως προσθέτει "το πολιτικό γίγνεσθαι θα ήταν πολύ διαφορετικό, προς το χειρότερο, χωρίς την ενεργή παρουσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ".

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ο κύριος πάροχος πολυμεσικού ειδησεογραφικού περιεχομένου προς τα ελληνικά ΜΜΕ και παρέχει το 90% όλων των ειδήσεων στο διαδίκτυο. Διαθέτει στους συνδρομητές του καθημερινά πάνω από 500 ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες. Επίσης, παράγει εξειδικευμένο πολυμεσικό περιεχόμενο για διαδικτυακά ΜΜΕ, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εφαρμογές έξυπνων συσκευών και δημόσιες οθόνες.

    Οι στόχοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως τους υπογράμμισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και να προβάλει με αντικειμενικό τρόπο τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψύλος, στόχος του είναι το κτίριο που στέγαζε τις ιστορικές εγκαταστάσεις του ΑΠΕ στην οδό Πατησίων 50 να γίνει Μουσείο Τύπου του Πρακτορείου για να μπορούν οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι απλοί πολίτες να αναζητούν θέματα της ελληνικής ιστορίας μέσα από την εγκυρότητα των ειδήσεών του.

    Η πρόεδρος του Focus-Bari, Ξένια Κούρτογλου, αναφέρθηκε στην ομιλία της σε σημαντικές γυναίκες με ξεχωριστή πορεία στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

    Βασίλης Βασιλικός και Θάνος Μικρούτσικος "χρωμάτισαν" την εκδήλωση.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελεί εχέγγυο για την δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας σφαίρας

    «Χρόνια Πολλά» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα 110 χρόνια λειτουργίας του, εύχεται η ΝΔ

    Μ. Χρυσοβελώνη: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελεί μια υψηλής εθνικής ευθύνης αποστολή

    [07] Μυτιλήνη: Ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία πέθανε από οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα

    Ένα τετράχρονο κοριτσάκι προσφυγάκι από τη Συρία έχασε σήμερα τα ξημερώματα στο νοσοκομείο τη μάχη με το θάνατο. Όπως έγινε γνωστό μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα υψηλού πυρετού και αιμορραγικό εξάνθημα σε όλο του το σώμα. Σε πολύ λίγη ώρα κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο θάνατος του οφείλεται σε σηψαιμία που προήλθε από μορφή οξείας μικροβιακής μηνιγγίτιδας.

    Το άτυχο κοριτσάκι με τα άλλα δυο του αδέλφια ανάλογης ηλικίας και οι γονείς τους, είχαν αποβιβασθεί σε ακτή της Λέσβου χθες το πρωί. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια, όπου και καταγράφηκαν, και μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ προκειμένου να διανυκτερεύσουν και στη συνέχεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Καρά Τεπέ γύρω στα μεσάνυχτα το παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του σε ιατρείο, όπου εξετάστηκε από πιστοποιημένο γιατρό ο οποίος και έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά του παιδιού και της οικογένειας του στο Νοσοκομείο. Πράγμα το οποίο και έγινε αμέσως. Στην οικογένεια του άτυχου παιδιού δόθηκε προληπτικά αντιβίωση, ενώ στον καταυλισμό του καρά Τεπέ από νωρίς το πρωί λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    [08] Τελετή απονομής Βραβείου Ζαχάρωφ 2015: "Ο Ραΐφ Μπαντάουι είπε όχι στη βαρβαρότητά τους"

    "Ο Ραΐφ Μπαντάουι είχε τη γενναιότητα να υψώσει τη φωνή του και να πει όχι στη βαρβαρότητά τους. Γι' αυτό τον βασάνισαν", είπε η Ενσάφ Χαϊντάρ, σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή, από τη Σαουδική Αραβία, παραλαμβάνοντας εκ μέρους του το Βραβείο Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Στρασβούργο, στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Ραΐφ Μπαντάουι, τιμήθηκε από το ΕΚ για τους αγώνες του για την ελευθερία της έκφρασης στη Σαουδική Αραβία.

    [09] Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική της Επιτροπής

    Με χθεσινή απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης της ανώτατης διοίκησης - αποφάσισε να διορίσει τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας από σήμερα, 16 Δεκεμβρίου 2015.

    Ο κ. Σχοινάς, με μεγάλη πείρα σε θέματα κοινοτικών πολιτικών, ενημέρωσης και επικοινωνίας και με μακρόχρονη εμπειρία ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Juncker.

    Η σταδιοδρομία του είναι ιδιαίτερα πολυσχιδής: Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου των πρώην Επιτρόπων Λογιόλα ντε Παλάθιο και Μάρκου Κυπριανού, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της ΓΔ Οικονομικών Υποθέσεων με αρμοδιότητα τον συντονισμό της Τεχνικής Βοήθειας από την ΕΕ στην ελληνική διοίκηση.

    Ο κ. Σχοινάς αναλαμβάνει τις νέες του αρμοδιότητες παράλληλα με τις σημερινές. Στη νέα του θέση θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική της Επιτροπής τόσο ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Τύπου, αλλά και με αρμοδιότητα για τη Στρατηγική και Εταιρική Επικοινωνία.

    [10] Μετανάστευση, ασφάλεια, βρετανικό δημοψήφισμα συζήτησε το ΕΚ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

    Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τους ηγέτες των κρατών μελών να στηρίξουν κατά τη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Δεκεμβρίου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής και να συνεργαστούν πιο στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη συζήτηση της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ και τον Νικολά Σμιτ εκ μέρους της προεδρίας του Συμβουλίου αρκετοί ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ.

    "Βασική προτεραιότητα για όλους μας είναι να εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης", δήλωσε ο Νικολά Σμιτ, υπουργός εργασίας του Λουξεμβούργου, εκπροσωπώντας την προεδρία του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αναφερόμενος στο Βρετανικό δημοψήφισμα τόνισε ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δεν θα λάβει καμία απόφαση για θέματα που σχετίζονται με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου".

    "Το Σένγκεν είναι εδώ για να μείνει", ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ένα ευρωπαϊκό σύστημα φύλαξης των συνόρων και των ακτών θα ενισχύσει τα μοναδικά ευρωπαϊκά σύνορα που θα πρέπει να έχει η ΕΕ, προστατεύοντας την ΕΕ μέσω της διενέργειας υποχρεωτικών ελέγχων σε όλες τις εξόδους και εισόδους της ΕΕ. "Θα ζητήσω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μας", δήλωσε ο ίδιος.

    Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) δήλωσε ότι θα στηρίξει όλες τις νέες προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή, όπως αυτή για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. "Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για συνόδους κορυφής που αφορούν κρίσεις", επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας τα εξής: "Έχουμε πετύχει πολλά: μια συμφωνία για το PNR, την εντολή για τη Europol, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μέρος της ευρωζώνης, υποστηρίζουμε την Ουκρανία, παρά τις πιέσεις που δεχόμαστε από τη Ρωσία και τώρα έχουμε και τις συμφωνίες για το κλίμα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων."

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), χαιρέτισε και αυτός την "καλή" πρόταση για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. "Χρειαζόμαστε όμως και δεσμευτικούς, νέους μηχανισμούς για μεγαλύτερη επανεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο", προσέθεσε ο ίδιος και υποσχέθηκε ότι η πολιτική του ομάδα του θα "κάνει ό, τι μπορεί" για να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

    "Πάρα πολλοί άνθρωποι προσφέρουν απλοϊκές απαντήσεις - μερικές φορές μόνο οι ακραίες φωνές ακούγονται ... Τώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς και σε τι συμφωνούμε", είπε ο επικεφαλής των ΕΣΜ, Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), αναφερόμενος στις τρέχουσες κρίσεις όπως η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο), κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λάβουν αποφάσεις και όχι μόνο "να εξετάσουν" την πρόταση της Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα είπε τα εξής: "Όσον αφορά το 'Brexit', σας καλώ να δούμε τα αιτήματα του Κάμερον με έναν εποικοδομητικό τρόπο και ως μία ευκαιρία για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη".

    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Ζίμερ (Γερμανία), κάλεσε τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν για τους αιτούντες άσυλο κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής και κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ για την "ανέντιμη" στάση τους έναντι της Τουρκίας, πράγμα το οποίο επανέλαβε και ο Φιλίπ Λαμπέρτς (Βέλγιο) για την ομάδα των Πρασίνων. Ο κ. Λαμπέρτς κάλεσε την Επιτροπή να "αναθεωρήσει" το σχέδιο πρότασης της για την προστασία των συνόρων, αλλά και να δημιουργήσει ένα ''νόμιμο τρόπο'' για τους αιτούντες άσυλο να αναζητούν προστασία στην ΕΕ.

    Ο Νάιτζελ Φαρατζ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) ανέφερε ότι η έξοδος της χώρας του από την ΕΕ αποτελεί τον μόνο τρόπο για να "ανακτηθεί η εθνική αυτοπεποίθηση". Ο Έντουαρτ Φέραντ (Γαλλία) μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας έκανε έκκληση για την εφαρμογή επιμέρους πολιτικών προσαρμοσμένων σε κάθε κράτος μέλος. "Μια ΕΕ αποτελούμενη από έθνη αποτελεί τη μόνη λύση", τόνισε ο ίδιος.

    [11] Αναδρομή στις παραδοχές πρώην και νυν στελεχών του ΔΝΤ για τα λάθη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από το 2013 έως σήμερα

    Από το 2013 και έπειτα -με πιο πρόσφατη την χτεσινή έκθεσή του με την οποία παραδέχεται ότι ήταν λάθος η μη συμπερίληψη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα του 2010 ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του-, πληθαίνουν οι "ομολογίες"-παραδοχές από πρώην και νυν στελέχη του Ταμείου για λάθη του ΔΝΤ αναφορικά με τα ελληνικά προγράμματα.

    Παραδοχές που -πέραν εκείνης για τους λάθος πολλαπλασιαστές που προκάλεσε παγκόσμια αρνητική αίσθηση- επικεντρώνουν ειδικότερα στην λανθασμένη αρχική επιλογή να μην απομειωθεί εξαρχής (από το 2010) το χρέος της χώρας και στην επιμονή σε συνταγές λιτότητας.

    Τελευταία τέτοια περίπτωση η χτεσινή, όπου με τη νέα έκθεση του ΔΝΤ παραδέχεται ότι έκανε λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, χωρίς να περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους ως προϋπόθεση βιωσιμότητάς του.

    [12] Μέγαρο Μαξίμου: Δεν αποσύρθηκε το «παράλληλο πρόγραμμα»

    «Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού «σχετικά με την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

    «Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» επισημαίνει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 December 2015 - 19:32:31 UTC