Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΔΝΤ παραδέχεται, σε έκθεσή του, ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [02] Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης

  • [01] Το ΔΝΤ παραδέχεται, σε έκθεσή του, ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, σε έκθεση, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ταμείου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ότι έγιναν λάθη στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010 χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του.

    Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, η έκθεση αναφέρει ότι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας. Ήταν συστημική εξαίρεση, τονίζεται.

    «Για την Ελλάδα, το Ταμείο δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι το χρέος ήταν, κατά μεγάλη πιθανότητα, βιώσιμο, μια εκτίμηση που συνήθως απαιτείται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση του Ταμείου σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως, το ρίσκο των επιπτώσεων στο σύστημα διεθνώς, δοθείσης της έλλειψης - την εποχή εκείνη - προστατευτικών τειχών που θα απομόνωναν [δηλ. προστατευτικά] άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποτέλεσε [ικανή] αιτιολόγηση για να μην απαιτηθεί μια επιχείρηση μείωσης του χρέους εξ αρχής ως προϋπόθεσης για συμφωνία [χρηματοδότησης] με το Ταμείο για εξαιρετική πρόσβαση», αναφέρεται στην έκθεση.

    Όταν η ΕΚΤ ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ, και αφού πέρασαν δύο χρόνια αβεβαιότητας, άρχισε να αποκτάται ξανά η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα τονίζεται:

    «Συνολικά η εμπειρία αποκαλύπτει τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα που υποστηρίζει το Ταμείο όταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη εκ των προτέρων. Όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν πολύ αργά και αυτή απεδείχθη πολύ λίγη. Όταν τελικά αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα (PSI) το «κούρεμα» ήταν μεγάλο για τους πιστωτές σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, αλλά την ίδια στιγμή είχαν αυξηθεί και οι πιθανότητες να αποδειχθεί ανεπαρκές για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους».

    [02] Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης

    Τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για τον τομέα της Ανάπτυξης από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και το γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη.

    Ξεκινώντας ο υπουργός ανέφερε ως κεντρική ιδέα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών «να κινητοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, ώστε να υπάρξει, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη, κυρίως εξωστρεφής, επενδυτική δραστηριότητα». Στην κατεύθυνση αυτή, τα σημαντικότερα εργαλεία που υπάρχουν είναι το ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, που είτε προϋπήρχαν είτε προέκυψαν τώρα, (όπως το Σχέδιο Γιούνκερ). Για τα τελευταία επεσήμανε τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει ένας αναπτυξιακός φορέας, που θα βοηθά να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τους δύο σημαντικούς σταθμούς της προσεχούς περιόδου: Την ίδρυση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που θα δρα συντονιστικά και συμβουλευτικά σε συνεργασία με άλλους φορείς και την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου στις αρχές της άνοιξης. Θα πρέπει, παράλληλα, να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές, σε συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, με κεντρικό στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την κατάργηση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την υγιή επιχειρηματικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο θα αποτελέσει μια ουσιαστική τομή, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 December 2015 - 1:32:24 UTC