Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός
  • [02] Απ. Τζιτζικώστας: Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους για να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε
  • [03] Κ. Ντερβίς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ελληνική οικονομία μπορεί να τα πάει περίφημα σε δυο-τρία χρόνια
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Aν συνεχιστεί η καλή συνεργασία, σύντομα η συμφωνία στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα μειώσουμε τις δαπάνες με μειώσεις μισθών και απολύσεις
  • [06] Ευ. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση
  • [07] Βλ.Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο
  • [08] Ερντογάν: Η Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο
  • [09] Ερντογάν: Ο Πούτιν δεν απάντησε στο τηλέφωνο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους
  • [10] Ένταση και αντεγκλήσεις στη δίκη για το πλοίο «Noor 1»
  • [11] Την έναρξη εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε ο Ν. Φίλης
  • [12] Tο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στο Exile Room
  • [13] Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
  • [14] Πρ.Παυλόπουλος: Στην Ελλάδα και την Ιταλία στηρίζεται το αέτωμα της Ευρώπης
  • [15] Συνάντηση Ολάντ-Πούτιν στη Μόσχα
  • [16] Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από 9 χώρες να κυρώσουν άμεσα τη συμφωνία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών

  • [01] Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός

    Το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι τα δύο κρίσιμα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών που ζήτησε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να είναι άμεση η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να γίνει αυτό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Ραμάλα της Δυτικής όχθης, για την κυβέρνηση, αφού πρώτα γίνουν οι συνεννοήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η ενδεδειγμένη ημέρα για την πραγματοποίηση της σύσκεψης είναι το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

    Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα.

    Χθες Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Ό. Γεροβασίλη: Υποχρέωση της κυβέρνησης να αναζητήσει κοινά σημεία για το ασφαλιστικό

    [02] Απ. Τζιτζικώστας: Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους για να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε

    Πολιτικά ύποπτη και προσχηματική χαρακτηρίζει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε δήλωσή του ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ τονίζει πως «η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους» ενώ επισημαίνει πως «πρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση».

    Ο κ. Τζιτζικώστας ζητά, επίσης, τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να παρθούν οι αποφάσεις ενώ επαναφέρει το αίτημά του για συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, για να σταλεί όπως λέει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».

    [03] Κ. Ντερβίς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ελληνική οικονομία μπορεί να τα πάει περίφημα σε δυο-τρία χρόνια

    Το τελευταίο διάστημα ο Κεμάλ Ντερβίς προωθεί και μοιράζεται το όραμά του για την Ευρώπη. Αυτό συνοψίζεται στο να αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες «στο σπίτι τους και ασφαλείς».

    Ο διάσημος οικονομολόγος, κάνει λόγο για δύο ομόκεντρες «Ευρώπες»: την Ευρωζώνη και την πιο «χαλαρή» Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για την ελληνική οικονομία, ο Κεμάλ Ντερβίς δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι: «μπορεί να τα πάει όχι απλώς καλά, αλλά περίφημα, σε δυο-τρία χρόνια».

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας έγινε παγκόσμια γνωστός, όταν έβγαλε την Τουρκία από την οικονομική κρίση στα τέλη του ?90. Αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα ως ένα χαρισματικό ηγέτη, ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη που περιμένει φρέσκιες ιδέες από την αριστερά.

    Στη συνέντευξή του στην Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου, ο Κεμάλ Ντερβίς «χαρτογραφεί» το όραμά του για την Ενωμένη Ευρώπη και τον ρόλο της Τουρκίας, μιλώντας για μία «οικογένεια».

    [04] Π. Μοσκοβισί: Aν συνεχιστεί η καλή συνεργασία, σύντομα η συμφωνία στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

    Τη βεβαιότητα ότι αν συνεχιστεί η υφιστάμενη καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, σύντομα θα επέλθει συμφωνία στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες.

    Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ καλή και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει την πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων, αποδεσμεύοντας 2 δισ. ευρώ.

    Όσον φορά τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει. «Πρέπει να δείξουμε λίγη υπομονή», προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα συμφωνήσουμε».

    Ωστόσο, πηγές της Επιτροπής δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθεί η λίστα στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) ή αύριο που συνεδριάζει η Οικονομική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή των 28 κρατών-μελών (EFC).

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα μειώσουμε τις δαπάνες με μειώσεις μισθών και απολύσεις

    «Προχωρούμε σε μείωση των δημοσίων δαπανών, όχι όμως με μειώσεις μισθών και απολύσεις, ούτε με καταργήσεις υπηρεσιών», ανέφερε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΤρύφων Αλεξιάδης.

    «Θα σταματήσουμε την "άθλια" πρακτική να ενοικιάζονται κτίρια για εξυπηρετήσεις και να έχουμε άδεια καινούργια κτίρια», συνέχισε και προσέθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει μεγάλη μείωση δαπανών, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά από τα ενοίκια.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης, ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί η μεταφορά στο κτίριο «Κεράνη» στη λεωφόροΘηβών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όπως το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

    [06] Ευ. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση

    «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χαίρεται, αλλά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην αναγνωρίζει ότι σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση με έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεωντης Βουλής, για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην αναδιάρθρωση του χρέους «που θα μας δώσουν το χρόνο να παρουσιάσουμε το 2016 το αναπτυξιακό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση με τις δικές μας πολιτικές».

    Υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής που εφαρμόζεται και την οποία παρομοίασε με τοίχο.

    «Ποιος έχτισε αυτόν τον τοίχο;», αναρωτήθηκε για να τονίσει ότι «αυτός ο τοίχος πρέπει να αλλάξει».

    Άσκησε, τέλος, κριτική στην αντιπολίτευση ότι διακατέχεται από επαρχιωτισμό και δεν παρεμβαίνει στην Ευρώπη για την αλλαγή αυτής της αρχιτεκτονικής. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, υποστήριξε πως οφείλει να διαμορφώσει στρατηγική με βάση το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει και την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

    [07] Βλ.Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως, κατά την άποψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο.

    «Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο», είπε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

    [08] Ερντογάν: Η Ρωσία να ζητήσει συγγνώμη που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο

    H ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στη σύνορα με τη Συρία.

    «Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι εκείνοι που οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους όπως μετέδωσε στον ιστότοπό του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι ο Πούτιν δεν απάντησε στο τηλέφωνο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους

    [09] Ερντογάν: Ο Πούτιν δεν απάντησε στο τηλέφωνο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που του έκανε αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία.

    «Μετά το περιστατικό τηλεφώνησα στον Πούτιν, όμως έως αυτή τη στιγμή ο Πούτιν δε μου έχει απαντήσει» επισήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ενώ προσέθεσε ότι «θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναχαιτίσουμε διαφορετικά αυτή την παραβίαση του εναέριου χώρου» εάν «γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ένα ρωσικό αεροσκάφος».

    [10] Ένταση και αντεγκλήσεις στη δίκη για το πλοίο «Noor 1»

    Με ένταση, αντεγκλήσεις και δύο διακοπές για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα», συνεχίστηκε σήμερα, μετά από μία εβδομάδα, η δίκη για την υπόθεση της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, που συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γ. Κατσούλη, ο οποίος κατηύθυνε τις σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των δυο τόνων ηρωίνης τους οποίους μετέφερε το πλοίο, καθώς και την σύλληψη υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση, ο συνήγορος ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων, του Γιώργου Μπουρδούβαλη, αναφέρθηκε σε κάποιο έγγραφο που βρέθηκε, όπως ισχυρίστηκε, στον αεραγωγό του πλοίου «Σεϋχέλλες», που ανήκει σε άλλον κατηγορούμενο, τον Μάκη Γιαννουσάκη και το οποίο έγραφε για «ραντεβού ανοιχτά την Κρήτης» για την παραλαβή μεγάλης ποσότητας «σκόνης».

    Ο ίδιος ο κ. Γιαννουζάκης αντέδρασε, όπως και οι συνήγοροί του, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο πλαστό και εκφράζοντας απορία για το ότι αναφέρθηκε τώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

    [11] Την έναρξη εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε ο Ν. Φίλης

    Την άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα, από ισάριθμες επιτροπές, οι οποίες θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρώτον, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, με τη συμμετοχή και προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεύτερον, θα ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και εταίρων. Τρίτο βήμα διαλόγου θα αποτελέσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, με τη δυνατότητα υπόδειξης εμπειρογνωμόνων.

    Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, μέχρι τις γιορτές θα έχουν εντοπιστεί και διατυπωθεί τα προβλήματα και οι προτεραιότητες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση σε ομάδες εργασίας, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις, ούτως ώστε «να βρεθούν οι αναγκαίες και ρεαλιστικές λύσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στη συμμετοχή στο διάλογο όχι μόνο των φορέων, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο διάλογος θα αφορά το σύνολο της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία και το δημοτικό και προχωρώντας στο γυμνάσιο, το λύκειο -και την αναβάθμιση και αυτονομία του- και, εν τέλει, τα πανεπιστήμια, καθώς και έναν νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

    [12] Tο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στο Exile Room

    Για έκτη χρονιά, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει από σήμερα 26 έως 29 Νοεμβρίου, στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι ), δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές ντοκιμαντέρ, ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να αναδείξουν τη δουλειά τους, αναζητώντας παράλληλα τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών, αλλά και τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου.

    Η είσοδος σε όλες τις προβολές (οι οποίες θα έχουν και έχουν αγγλικούς υπότιτλους) και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (ethnofest.gr).

    [13] Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Την συμβολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στον διαθρησκευτικό διάλογο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή, εξήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄.

    Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο πατριάρχης τόνισε ότι η επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι χριστιανοί στην περιοχή, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα προσβλέπουν στην Ελλάδα για την ασφάλειά τους.

    Ο κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο του Πατριαρχείου και στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει αιώνες τώρα για την διαφύλαξη της ορθοδοξίας, ενώ σημείωσε και τον ρόλο του Πατριαρχείου στην αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών στην ιστορική πόλη.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε την αξία του διαθρησκευτικού διαλόγου για την ειρήνη και την συνύπαρξη, καταδίκασε για μια ακόμη φορά τις εκδηλώσεις θρησκευτικού μίσους και βίας και κάλεσε τον Πατριάρχη να συνεχίσει την προσπάθεια για την ενίσχυση του διαλόγου και την ειρηνική συνύπαρξη των τριών διαφορετικών, μονοθεϊστικών θρησκειών, των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων και των Ιουδαίων.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα έργα αναστήλωσης του Πατριαρχείου.

    Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων απένειμε στον πρωθυπουργό τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Παναγίου Τάφου και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στο Πατριαρχείο, ενώ επισκέφθηκε και τον Πανάγιο Τάφο.

    Με την επίσκεψη αυτή, ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και αργότερα απόψε, επιστρέφει στην Αθήνα.

    [14] Πρ.Παυλόπουλος: Στην Ελλάδα και την Ιταλία στηρίζεται το αέτωμα της Ευρώπης

    Σε ιδιαίτερο εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματταρέλλα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρώμης Κυρηνάλιο, η οποία διήρκησε μία περίπου ώρα.Σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα θέματα συζήτησης με τον κύριο Ματταρέλλα δήλωσε:

    Η συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον κ. Ματταρέλλα, έγινε σε ένα πολύ εγκάρδιο κλίμα που δείχνει και το πόσο καλές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών.

    Αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα και θέλω να μείνω σε τρία από αυτά, τα οποία θεωρώ ότι έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και για τις δύο χώρες. Το πρώτο, όπως είναι αυτονόητο, είναι το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Διευκρινίστηκε από την πλευρά μου και υπήρξε σημαντική κατανόηση από την πλευρά του Ιταλού Προέδρου ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα πράττει ό,τι επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, όπως και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εκείνη φυλάσσει τα σύνορά της, εκείνη καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής της. Απαιτεί και ζητεί τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων, ιδίως της frontex, και βεβαίως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού.

    Επιπλέον, στον τομέα αυτό διευκρίνισα στον Ιταλό Πρόεδρο το πια είναι η θέση μας έναντι της Τουρκίας: Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα, εμείς απευθυνόμαστε στην Τουρκία, τείνουμε χείρα βοηθείας, χείρα ειρήνης, και λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε υπό όρους διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού δικαίου. Βεβαίως, τονίζοντας πάντα αυτό το οποίο λέμε: ότι η Τουρκία βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δίχως αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, και -το τονίζω αυτό- δεν είναι αντιπαλότητα προς την Τουρκία, είναι σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις σχέσεις μας με την Ιταλία αναφορικά στον οικονομικό τομέα. Ευχαρίστησα τον Ιταλό Πρόεδρο για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση ως προς την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Ξέρετε όλοι ότι η συμπαράσταση της Ιταλίας ήταν αμέριστη. Πέρα, όμως, από τις ευχαριστίες, τόνισα ότι η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο αυτά που της αναλογούν. Αναμένει από τους εταίρους της διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν κυρίως στη συζήτηση που αφορά το χρέος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άρα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των εταίρων μας, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, επειδή εμείς έχουμε εκπληρώσει τις δικές μας υποχρεώσεις.

    Τονίσαμε, επίσης, με τον κ. Ματταρέλλα ότι αυτή η πολιτική λιτότητας δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την ευρωζώνη. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στον τομέα αυτό, ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική, με κύριους άξονες από την μία πλευρά τις επενδύσεις και από την άλλη πλευρά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι το κοινωνικό κράτος, χωρίς κοινωνική συνοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η ίδια τεράστια προβλήματα.

    Μιλήσαμε τέλος για τις πολιτιστικές μας σχέσεις. Εδώ υπάρχει μία ταύτιση απόψεων για ένα άλλο θέμα το οποίο σχετίζεται με το τι εκπροσωπούμε, η Ιταλία και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ιταλία. Εκπροσωπούμε τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η Ρώμη, ο χριστιανισμός, είναι τα τρία βασικά στοιχεία, οι τρεις πυλώνες όπως συνηθίζω να λέω όπου στηρίζεται το αέτωμα της Ευρώπης. Ο κ. Ματταρέλα συμφώνησε απολύτων ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το ότι εμείς οι δύο λαοί είμαστε υπερασπιστές των αρχών και των αξιών που απορρέουν από όλο αυτόν τον πολιτισμό. Από το κράτος δικαίου και τους κανόνες δικαίου, δηλαδή, που είχε ως έμβλημα η Ρώμη, από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που σημαίνει την ελευθερία και τη δημοκρατία, που είναι ελληνική κληρονομιά, και βεβαίως από τη χριστιανική διδασκαλία που είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη, μια βασική παράμετρος του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Κάλεσα τον κ. Ματταρέλλα στην Αθήνα ελπίζω ότι θα έρθει σύντομα για να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο.

    Ένα τελευταίο ζήτημα επιθυμώ να θέσω, πόσο καλές είναι οι σχέσεις οι οποίες αφορούν και τα ζητήματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των καθορισμό της ΑΟΖ. Έχει γίνει πολλή και σοβαρή δουλειά και από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα, στον τομέα αυτό. Τα θέματα θα τα αναπτύξει το υπουργείο Εξωτερικών και θα αναδείξει το τι πρόκειται να γίνει, πάντως είμαστε σε καλό δρόμο για το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ σε ό,τι αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Ιταλία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται, επίσης, να συναντηθεί με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

    [15] Συνάντηση Ολάντ-Πούτιν στη Μόσχα

    O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφθασε σήμερα στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί προσέγγιση μεταξύ των θέσεων της Ρωσίας και των ΗΠΑ αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας και τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Το αεροσκάφος του προέδρου της Γαλλίας, τον οποίο συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Λοράν Φαμπιούς αντίστοιχα, προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Μόσχα, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

    [16] Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από 9 χώρες να κυρώσουν άμεσα τη συμφωνία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από 9 χώρες να κυρώσουν άμεσα τη συμφωνία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

    Ο Γιούνκερ κάλεσε με επιστολή του την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να κινηθούν γρήγορα για να κυρώσουν τη συμφωνία της Ευρωζώνης σχετικά με την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, ώστε αυτή να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως είναι προγραμματισμένο, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

    Οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism), μαζί με το Ταμείο Εξυγίανσης, έως το τέλος του μήνα, για να αποφευχθεί μία «τρύπα» στην τραπεζική ένωση, σημειώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην επιστολή που φέρεται να έστειλε προχθές στις χώρες αυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2015 - 17:32:26 UTC