Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στηρίξτε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, που υπέστη πλήγμα από το PSI»
  • [02] Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει για το θα γίνει με τον ΑΔΜΗΕ
  • [04] Ο ESM εκδίδει 40ετές ομόλογο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times
  • [05] Β. Σόιμπλε: Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προέχει του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού
  • [06] Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ το απόγευμα
  • [07] Ντ.Τουσκ: Το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία
  • [08] Η 'Υπατη Αρμοστεία κατακρίνει τους περιορισμούς σε βάρος των προσφύγων
  • [09] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας
  • [10] Το Πανεπιστήμιο Πειραιά διαψεύδει τις συκοφαντίες κατά του Ν.Κοτζιά
  • [11] Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα
  • [12] Ο «Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • [13] «Το πλοίο του Θησέα»: Ένας εκδοτικός οίκος με καπετάνιο τον Ουμπέρτο Έκο
  • [14] Νεκρός ο ένας πιλότος του ρωσικού Su-24 που κατέρριψαν οι Τούρκοι
  • [15] Δωρεάν επισκέψεις στα ιατροδικαστικά ιατρεία για τις κακοποιημένες γυναίκες
  • [16] FIFA: Η επιτροπή δεοντολογίας προτείνει ισόβιο αποκλεισμό για τον Πλατινί
  • [17] Την ακύρωση του φ.α. του ντέρμπι ζητά ο Παναθηναϊκός
  • [18] Μάρκο Σίλβα: «Θα τα δώσουμε όλα για τον έναν βαθμό της πρόκρισης»

  • [01] «Στηρίξτε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, που υπέστη πλήγμα από το PSI»

    Την ανάγκη στήριξης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, γιατί ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Tζ. Κράουτζικ (J.Krawczyk) στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, σημειώνοντας ότι όταν έγινε το PSI, δηλαδή η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους, πλήρωσε πολύ ακριβά. Χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι, στην Ελλάδα, αγωνιζόμαστε για τη στήριξή του. Πρέπει να στηριχθεί, δεν μπορεί να είναι αυτό το θύμα της αναδιάρθρωσης ενός χρέους και όλα τα υπόλοιπα να τα επωμισθεί».

    Απευθυνόμενος στον κ. Κράουτζικ τόνισε: «γι΄αυτόν τον λόγο η στήριξή σας, μας είναι παρά πολύ χρήσιμη» και χαρακτήρισε τη συνάντησή τους ιδιαίτερα σημαντική.

    [02] Στο επίκεντρο το ασφαλιστικό στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

    Το θέμα του ασφαλιστικού τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώνοντας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

    - Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.

    - Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

    - Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

    Μετά την αποχώρηση του υπουργού η συνεδρίαση της ΠΓ συνεχίστηκε και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το Συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις.

    [03] Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει για το θα γίνει με τον ΑΔΜΗΕ

    «Την απαίτηση των δανειστών για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας της χώρας, θα την πληρώσουν η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες καταναλωτές».

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκθεσης της Κομισιόν, σχετικής με την Ενεργειακή Ένωση.

    Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την Κομισιόν να επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, την κάλεσε να σταματήσει «να επιβάλλει τέτοιες καταστροφικές πολιτικές, στο όνομα οικονομικών συμφερόντων και γεωπολιτικών επιδιώξεων που είναι σε βάρος του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος και των Ελλήνων καταναλωτών».

    [04] Ο ESM εκδίδει 40ετές ομόλογο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) εκδίδει 40ετές ομόλογο, ύψους 1 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση της νέας δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας, μεταδίδουν οι Financial Times.

    Οι τράπεζες Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs είναι οι ανάδοχοι για την έκδοση του πολύ μακροπρόθεσμου ομολόγου, το επιτόκιο του οποίου αναμένεται να ορισθεί στο 1,865%, δηλαδή 40 μονάδες βάσης υψηλότερα, από το επιτόκιο των ομολόγων αναφοράς της Ευρωζώνης.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ΕΜΣ ανακοίνωσε χθες πώς ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

    [05] Β. Σόιμπλε: Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προέχει του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού

    «Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προέχει του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε ωστόσο πεπεισμένος ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποφύγει νέο δανεισμό για τρίτη συνεχή χρονιά το 2016.

    Μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση βαδίζει λίγο ως πολύ «βλέποντας και κάνοντας», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κακό».

    Εκείνοι που βάδιζαν βλέποντας και κάνοντας, «έκαναν στην ανθρωπότητα μεγαλύτερο καλό», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και προσέθεσε ότι το μόνο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να ενεργεί αντιδρώντας στην πραγματικότητα.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, μεταξύ άλλων, αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι πόροι του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαρκούν για τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στις περιοχές της κρίσης, αλλά και με τις ίδιες τις χώρες που αντιμετωπίζουν περισσότερο την κρίση.

    «Είναι πιθανό ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός του επόμενου έτους να χρειαστεί επιπλέον πόρους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξοικονομηθούν από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ», προειδοποίησε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    [06] Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ το απόγευμα

    Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", η οποία επιθυμεί "να ενημερώσει τους συμμάχους" για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη σήμερα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

    "Κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (το βασικό όργανο πολιτικής διαβούλευσης του ΝΑΤΟ) "θα συνέλθει σε έκτακτη σύσκεψη στις 17.00 στις Βρυξέλλες", δήλωσε.

    [07] Ντ.Τουσκ: Το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία

    «Η Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη εξέλιξη των σχέσεών μας και θα συμβάλει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 ηγέτες για τη Σύνοδο της Κυριακής.

    Όπως σημειώνει, μετά τη Σύνοδο για τη Μετανάστευση στη Μάλτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με στόχο να υιοθετηθεί το κοινό Σχέδιο Δράσης.

    Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας και να ολοκληρωθεί στις 20.00.

    [08] Η 'Υπατη Αρμοστεία κατακρίνει τους περιορισμούς σε βάρος των προσφύγων

    Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο κύριο συνοριακό πέρασμα από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ καθώς απαγορεύεται η είσοδος σε ανθρώπους συγκεκριμένων εθνικοτήτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

    "Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη η οποία χρειάζεται επείγουσα προσοχή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άντριαν Έντουαρντς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    "Οι νέοι περιορισμοί αφορούν κυρίως ανθρώπους που το προφίλ τους περιγράφεται στη βάση της εθνικότητας που δηλώνουν", είπε.

    Στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

    H διέλευση απαγορεύεται σε πολίτες άλλων χωρών και αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Ιράν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, με μερικούς από αυτούς να έχουν αρχίσει απεργία πείνας.

    [09] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα διόρισε πρωθυπουργό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα και του έδωσε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η προεδρία, η εντολή αυτή θα στηρίζεται στο κοινοβούλιο από τη ριζοσπαστική αριστερά.

    [10] Το Πανεπιστήμιο Πειραιά διαψεύδει τις συκοφαντίες κατά του Ν.Κοτζιά

    «Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς είναι υπερήφανο που έχει στους κόλπους του επιστήμονες υψηλού επιπέδου, όπως ο κ. Κοτζιάς, οι οποίοι προσφέρουν υψηλού επιπέδου διδακτικό και ερευνητικό έργο, με σταθερή παρουσία στο γόνιμο δημόσιο διάλογο, που υπερασπίζονται τις ακαδημαϊκές αξίες και στοχεύουν σταθερά στην εξωστρέφεια και αριστεία», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά με αφορμή δημοσιεύματα, «αλλά και προφορικά ερωτήματα σχετικά με την πανεπιστημιακή ιδιότητα του υπουργού των Εξωτερικών της χώρας και καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητή κ. Νίκο Κοτζιά».

    Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, σημειώνεται ότι «ο κ. Κοτζιάς εξελέγη ομοφώνως καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο γνωστικό αντικείμενο "Πολιτικές Θεωρίες των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών" και η πράξη διορισμού του δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 662 τ.Γ΄/18-7-2008» και επισημαίνεται ότι το εκλεκτορικό σώμα που τον εξέλεξε αποτελείτο από διακεκριμένους και αρμόδιους πρωτοβάθμιους καθηγητές από διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια, και «η όλη διαδικασία υπήρξε απολύτως σύννομη και με βάση την ακαδημαϊκή δεοντολογία». «Ως είθισται και υποχρεούται, το εκλεκτορικό σώμα και η εισηγητική επιτροπή αξιολόγησαν διεξοδικά τις σπουδές, το συνολικό έργο του τότε υποψηφίου κ. Κοτζιά, ήτοι το διδακτικό και ερευνητικό, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, ειδικότερα το αναγνωρισμένο διδακτικό και ερευνητικό έργο του στα Πανεπιστήμια Μαρβούργου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης, το συνολικό συγγραφικό έργο του, καθώς και τη συναφή επαγγελματική του εμπειρία (εμπειρογνώμων πρεσβευτής-σύμβουλος Α΄ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών)».

    Αναφέρεται ακόμη ότι μετά τον διορισμό του ο καθηγητής κ. Κοτζιάς επιτέλεσε τα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά καθήκοντά του με απόλυτη συνέπεια, αφοσίωση και αποτελεσματικότητα «η δε διδακτική και ερευνητική του προσφορά αναγνωρίζεται από τους φοιτητές, όπως δείχνουν και οι εξαιρετικές αξιολογήσεις του».

    «Θεωρούμε ότι η αμφισβήτηση των παραπάνω προσβάλει όχι μόνον τον ίδιο, αλλά και το Ίδρυμά μας συνολικά, καθώς διαπιστώνουμε ότι αμφισβητείται η τήρηση των ακαδημαϊκών και δεοντολογικών αρχών από την πλευρά μας» τονίζεται, ενώ σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σε καθεστώς υποχρεωτικής αναστολής, όπως ορίζει ο νόμος, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, ωστόσο αναστολή δεν σημαίνει απώλεια της ιδιότητας καθηγητή, αλλά διακοπή από την υποχρέωση άσκησης των καθηκόντων του καθηγητή, για όσο χρόνο διατηρεί τη βουλευτική ιδιότητα.

    [11] Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

    Δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

    Τα παραπάνω επισημαίνονται από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

    Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου 2015, τα συνεργαζόμενα με την ΕΙΕ νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας θα δέχονται δωρεάν όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ:www.hsfm.gr.

    [12] Ο «Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα -όπως αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στην κρατική όπερα της Βιέννης προ 15ετίας- ο «Καρυοθραύστης», ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Το συγκεκριμένο έργο δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά μικρούς και μεγάλους θεατές. Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Στην παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης διαμέσου της αγάπης και του φόβου

    Στη Θεσσαλονίκη οι εμφανίσεις ορίστηκαν για τις 5, 6, 8, 9, 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 60, 50, 40, 30 ,20 και 15 ευρώ.

    [13] «Το πλοίο του Θησέα»: Ένας εκδοτικός οίκος με καπετάνιο τον Ουμπέρτο Έκο

    Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου όταν έπειτα από ένα έντονο φλερτ πολλών μηνών ο εκδοτικός οίκος Rizzoli παραδόθηκε στην Mondadori, τον εκδοτικό οίκο που ελέγχει η οικογένεια Μπερλουσκόνι. Από τον γάμο γεννήθηκε ο Mondazzoli, ένας εκδοτικός κολοσσός που ελέγχει σχεδόν το 40% της ιταλικής αγοράς βιβλίου.

    Από τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η υπερσυγκέντρωση της πνευματικής παραγωγής στα χέρια ενός και μόνο εκδοτικού οίκου γεννήθηκε όμως κάτι άλλο: Το «Πλοίο του Θησέα», ένας ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος με νονό τον Ουμπέρτο Έκο και ιδρυτικά μέλη συγγραφείς που θέλουν να ξεφύγουν από τη μέγγενη μιας τεράστιας εκδοτικής βιομηχανίας.Το «Πλοίο του Θησέα», ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από ένας εκδοτικός συνεταιρισμός συγγραφέων, δηλαδή ένα εγχείρημα «τρελών». Μέσα στον επόμενο χρόνο φιλοδοξεί να εκδώσει περίπου 50 τίτλους, 25 από τους οποίους θα είναι νέοι και 25 καταλόγων. Οι εκδόσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στο δοκίμιο και την ποίηση -ιταλική και ξένη. Τα πρώτα βιβλία που θα φέρουν το σύμβολο του νέου εκδοτικού οίκου αναμένεται να εμφανιστούν στις προθήκες των ιταλικών βιβλιοπωλείων στις αρχές Απριλίου έτσι ώστε στη συνέχεια να βρουν τη θέση τους στο «Σαλόνι του Τορίνο», της πιο εμβληματικής έκθεσης βιβλίου στην Ιταλία.

    [14] Νεκρός ο ένας πιλότος του ρωσικού Su-24 που κατέρριψαν οι Τούρκοι

    Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

    Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

    Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

    Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπήρξαν δέκα προειδοποιήσεις, πριν την κατάρριψη στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας

    Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η Άγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

    Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

    Η αντίδραση του Κρεμλίνου

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

    Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

    Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση

    Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    [15] Δωρεάν επισκέψεις στα ιατροδικαστικά ιατρεία για τις κακοποιημένες γυναίκες

    Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κακοποιημένες γυναίκες προσφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, μέσω των συνεργαζόμενων ιατροδικαστικών ιατρείων, από αύριο έως 2 Δεκεμβρίου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

    Στη χώρα μας σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στην γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12%, ενώ είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία μέσα σε ένα χρόνο 13.000.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

    Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΕΙΕ: www.hsfm.gr.

    [16] FIFA: Η επιτροπή δεοντολογίας προτείνει ισόβιο αποκλεισμό για τον Πλατινί

    Σε μεγάλους... μπελάδες έχει μπει ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ελπίζει να γίνει ο νέος πρόεδρος της FIFA. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του δικηγόρου του προέδρου της UEFA στο πρακτορείο "Reuters", ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής μέσος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διά βίου αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο, καθώς αυτή είναι η πρόταση της επιτροπής δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

    [17] Την ακύρωση του φ.α. του ντέρμπι ζητά ο Παναθηναϊκός

    Την ακύρωση του φύλλου αγώνος που συνέταξε ο διαιτητής Παππάς και τη διεξαγωγή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό εντός των επόμενων 15 ημερών, όπως ορίζει ο Νόμος, θα ζητήσει ο Παναθηναϊκός από τη διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος. Όπως έγινε γνωστό από τους «πράσινους», η ΠΑΕ θα στείλει επιστολή προς τη Super League και τα αρμόδια όργανα, με την οποία θα ζητά να ακυρωθεί το φύλο αγώνα του ντέρμπι, που δεν ξεκίνησε ποτέ.

    Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού εκτιμούν ότι η ένσταση που θα καταθέσουν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι το κενό που υπάρχει στο νόμο σχετικά με την απόφαση του Παππά να αναβάλλει το ντέρμπι, καθώς και το γεγονός ότι η αναμέτρηση δεν διεκόπη, είναι στοιχεία που μπορούν να τους δικαιώσουν. Το πιθανότερο είναι πως η ένσταση που θα κατατεθεί θα εκδικαστεί την Παρασκευή 27/11, ημερομηνία που αναμένεται να απολογηθεί η ΠΑΕ για τα όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

    Δεν θα γίνει το συλλαλητήριο

    Παράλληλα, το προγραμματισμένο για την Τετάρτη συλλαλητήριο που είχε ανακοινώσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. Στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου τα μέλη του συλλόγου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΚΑΕ, αποφάσισαν να αναβάλλουν την κινητοποίηση που είχαν προγραμματίσει, καθώς εξέφρασαν φόβους προβοκάτσιας.

    [18] Μάρκο Σίλβα: «Θα τα δώσουμε όλα για τον έναν βαθμό της πρόκρισης»

    Έναν βαθμό στα δύο παιχνίδια που απομένουν αναζητά ο Ολυμπιακός για να περάσει στην επόμενη φάση του Champions League και ο Μάρκο Σίλβα θέλει να προσπαθήσει η ομάδα του να το πετύχει αυτό μέσα στο Μόναχο. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» αναγνωρίζει τη μέγιστη δυσκολία που έχει η αναμέτρηση με την Μπάγερν, όμως αυτό δεν του στερεί το δικαίωμα να επιδιώξει την ισοπαλία και το είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Αρχικά, ρωτήθηκε αν θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι έχοντας την φιλοσοφία που είχε στα δύο προηγούμενα εκτός έδρας ματς, με την Άρσεναλ και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και απάντησε:

    «Φυσικά το παιχνίδι θα είναι διαφορετικό. Όχι όσον αφορά την θέλησή μας και τον σκοπό μας, αλλά γιατί παίζουμε με τη συγκεκριμένη ομάδα στην συγκεκριμένη έδρα. Δηλαδή θα κάνουμε όλα όσα μας αφήσει ο αντίπαλος να κάνουμε. Θα τα δώσουμε όλα για να διεκδικήσουμε έναν βαθμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2015 - 13:32:24 UTC