Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναχωρεί το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός
  • [02] Ν. Βούτσης: Το Πολυτεχνείο μήνυμα κατά της βαρβαρότητας
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες να πάρουν τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια τους
  • [04] Σε χαμηλό 12μήνου υποχώρησαν οι απόδοσεις των ελληνικών ομολόγων
  • [05] Την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εξασφάλισε η Eurobank
  • [06] Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM
  • [07] Κ. Παπαζάχος στο «Πρακτορείο 104.9 FM»: Πάνω από εκατό μετασεισμοί 4 ρίχτερ στην Λευκάδα τον επόμενο μήνα
  • [08] Κλειστοί από τις 14:30 οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής
  • [09] Στεφάνι κατέθεσαν στο Πολυτεχνείο, οι Π. Λαφαζάνης και Μ. Γλέζος
  • [10] Δύο γυναίκες νεκρές από το σεισμό στη Λευκάδα
  • [11] Μια παράσταση για το Πολυτεχνείο απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [12] Σειρά δράσεων για τους πρόσφυγες στο Ίδρυμα Κακογιάννη
  • [13] Αλ. Τσίπρας: Ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη

  • [01] Αναχωρεί το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός

    Η προσφυγική κρίση και η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και οι διμερείς σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει σήμερα στις 16:00 για την Κωνσταντινούπολη και στις 20:30 θα παρακολουθήσει τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας -Τουρκίας μαζί με τον Τούρκο ομολογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Αύριο στις 8 το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ακολούθως, στις 10:30, θα αναχωρήσει για την 'Αγκυρα. Αμέσως μετά την αφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα, στις 12:00, θα γίνει κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με διευρυμένη σύνθεση στο γεύμα εργασίας και στις 14:30 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού προβλέπει στη συνέχεια συναντήσεις με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά εκκρεμεί η ώρα πραγματοποίησής τους.

    [02] Ν. Βούτσης: Το Πολυτεχνείο μήνυμα κατά της βαρβαρότητας

    "Εκτός απο το διαχρονικό μήνυμα της κραυγής του Πολυτεχνείου "ψωμί-παιδεία-ελευθερία", σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, επεσήμανε: " Το Πολυτεχνείο ζει σήμερα στους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Το μήνυμα "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" σήμερα μεταφράζεται: "δουλειά για όλους, μόρφωση για όλους, δημοκρατία παντού".

    [03] Κ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες να πάρουν τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια τους

    Να πάρουν τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια τους και να αφήσουν στην άκρη τους μηχανισμούς και τις παρασκηνιακές συναλλαγές, ζήτησε από τους πολίτες της Καλαμάτας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Σας καλώ να επιλέξετε αυτόν που κρίνετε ως τον καλύτερο για Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αυτόν που θα μπορεί να αρθρώνει έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο, να συνθέτει και όχι να διχάζει, να κερδίζει τις μάχες στη Βουλή και να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα επάξια στο εξωτερικό» επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε ότι η εκλογή του νέου προέδρου δεν αφορά μόνο τους φίλους του κόμματος, αλλά όλη την κοινωνία.

    Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη, η Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία, να παράγει ουσιαστικό πολιτικό λόγο και να προτάξει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα «την ώρα που νομοτελειακά ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο».

    [04] Σε χαμηλό 12μήνου υποχώρησαν οι απόδοσεις των ελληνικών ομολόγων

    Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 12μήνου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης (0,13 της ποσοστιαίας μονάδας) σήμερα το πρωί, στο 6,79%. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων μειώθηκε περαιτέρω κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,70%. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τίτλοι αυτοί είναι οι πιο ευαίσθητοι στον φόβο μίας αθέτησης πληρωμών και τον Ιούλιο η απόδοσή τους είχε εκτοξευθεί στο 29%.

    [05] Την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εξασφάλισε η Eurobank

    Την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου εξασφάλισε η Eurobank, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.

    Υπενθυμίζεται ότι το τελικό ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται σε 2,039 δισ. ευρώ, μετά την αναγνώριση 83 εκατ. ευρώ από τον SSM στο πλαίσιο της δημιουργίας οργανικών εσόδων από το «capital plan» της τράπεζας.

    [06] Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM

    Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας που συμμετέχει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών.

    Τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στο περιθώριο του προγραμματισμένου για την ίδια ημέρα Eurogroup (σ.σ. έχει ως αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

    Το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη») και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, έως τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοθέτημα για τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τώρα σχεδιάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης των συγκεκριμένων δανείων.

    [07] Κ. Παπαζάχος στο «Πρακτορείο 104.9 FM»: Πάνω από εκατό μετασεισμοί 4 ρίχτερ στην Λευκάδα τον επόμενο μήνα

    Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, είπε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας το «Πρακτορείο 104.9 FM» και στην εκπομπή «Καθημερινά» των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.

    Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας ? Κεφαλλονιάς», στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος. «Ήταν επιφανειακός σεισμός, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και με μέγεθος που φαίνεται να είναι της τάξης του 6,1/ 6 ήταν η πρώτη εκτίμηση ή λίγο μεγαλύτερος, ίσως είναι και λίγο μεγαλύτερος προς το τέλος, όταν γίνουν οριστικές εκτιμήσεις»τόνισε.

    [08] Κλειστοί από τις 14:30 οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής

    Κλειστοί θα παραμείνουν, από τις 14:30, οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Οι σταθμοί θα είναι κλειστοί, οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας ενόψει της πραγματοποίησης της πορείας για την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    [09] Στεφάνι κατέθεσαν στο Πολυτεχνείο, οι Π. Λαφαζάνης και Μ. Γλέζος

    Εκατοντάδες πολίτες έφτασαν στο Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα γαρύφαλλο στη μνήμη των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου. Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι ενόπλων δυνάμεων, κομμάτων, πανεπιστημίων, συλλόγων, καθώς επίσης και κοινωνικοί φορείς.

    Επίσης, στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «υποκρισία» όσων «τιμούν δήθεν το Πολυτεχνείο», καθώς «κατάντησαν τη χώρα προτεκτοράτο των δανειστών».

    Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος δήλωσε: «Ήρθαμε να αποτίσουμε όχι μόνο φόρο τιμής στους εκτελεσμένους, αλλά και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δίκαιο, τη λευτεριά, την Ειρήνη και την ανθρωπιά».

    [10] Δύο γυναίκες νεκρές από το σεισμό στη Λευκάδα

    Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα, μετά την 60χρονη στο χωριό Πόντη Βασιλικής, από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι.

    Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

    «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

    Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαψεύδει την είδηση για τρίτο νεκρό από τον σεισμό.«Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη εγκλωβιστεί» είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία.

    Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.Ο κ. Ανδρεάτος, θα βρίσκεται σε λίγη ώρα στη Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι πολλά κτίρια έχουν «πληγωθεί» από τον σεισμό.«Οι ζημιές είναι μόνο υλικές στην Κεφαλονιά, αλλά πολλά κτίρια έχουν καταπονηθεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί. Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο ΟΑΣΠ

    Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών μετά τον πρωινό σεισμό, μεγέθους 6,1 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί και έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα και βρήκαν τον θάνατο 2 γυναίκες.

    «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω από 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    Στη Λευκάδα μεταβαίνει και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

    Ζημιές και στην Ιθάκη από το σεισμό

    Το μικρό νησί του Ιονίου μετρά τις πληγές του από τον σεισμό που έζησε νωρίς το πρωί, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετασεισμός στη Λευκάδα

    «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο σεισμός ήταν ο κύριος»

    [11] Μια παράσταση για το Πολυτεχνείο απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    «Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, σε ποια ιστορική συγκυρία θα θέλατε να βρεθείτε και ποιον ρόλο θα παίζατε; Θα ήσασταν διαδηλωτής, παρατηρητής, αστυνομικός;» Με αυτό το ερώτημα έρχονται αντιμέτωποι οι θεατές στην ιδιότυπη περφόρμανς της Λόλα Αρίας, με τίτλο «Ακρόαση για μια διαδήλωση» που επιχειρεί την αναβίωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973.

    Η εξάωρης διάρκειας παράσταση θα παρουσιαστεί σήμερα ανήμερα της επετείου της 17 Νοέμβρη στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ «Transitions 3: Central Europe» που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (11-29/11).

    [12] Σειρά δράσεων για τους πρόσφυγες στο Ίδρυμα Κακογιάννη

    Η φωτογράφος Δήμητρα Στασινοπούλου αποτύπωσε με το φακό της το οδοιπορικό των προσφύγων σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Αθήνα και Ειδομένη εστιάζοντας σε μια άλλη πλευρά των ξεριζωμένων: την αξιοπρέπεια, την καρτερικότητα, τη χαρά και την αποφασιστικότητα που δείχνουν -είτε είναι μητέρες με παιδιά είτε ηλικιωμένοι ή νέοι, άνθρωποι σαν εμάς, που ελπίζουν ότι θα ξαναονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον με ασφάλεια, δουλειά, παιδεία, ειρήνη και δίνουν «μαθήματα ζωής σε όλους μας». Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζονται σε έκθεση που ξεκινάει στις 19/11 με τίτλο «Στο Δρόμο της Ελπίδας-Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα» και που διοργανώνει το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες. Η έκθεση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα με θέμα τους πρόσφυγες.

    «Οι εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση δείχνουν την εξαθλίωση και τη δυστυχία. Είναι εικόνες τραγικές, αλλά και εικόνες που τελικά έχουμε όλοι συνηθίσει και δυστυχώς δεν προκαλούν πια την αρχική φρίκη. Θέλησα να δω με τα μάτια μου αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας - είδα λοιπόν την αξιοπρέπεια, την καρτερικότητα, τη χαρά, αλλά και την αποφασιστικότητα στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Νεαρές μητέρες με νεογέννητα, ακόμη και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ξεκινούν και κάνουν αυτό το ταξίδι θέλοντας να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον - η χαρά της ζωής και η πίστη τους στο καλύτερο είναι έκδηλη», επισημαίνει η φωτογράφος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», υλοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, 6.00 μ.μ.-10.00 μ.μ. Τα εγκαίνια θα γίνουν αυτή την Πέμπτη, στις 8 μ.μ.

    [13] Αλ. Τσίπρας: Ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη. Κι είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης» διεμήνυσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Μεταπολίτευση, το σίγουρο είναι ότι το τέλος της, με την κατάρρευση ενός ολόκληρου οικονομικού, παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, επαναφέρει -και με τραγική κατάληξη την υπαγωγή της χώρα μας στο μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας εδώ και πέντε χρόνια- στο προσκήνιο τα αιτήματα εκείνου του τριημέρου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

    «Όχι ως επετειακή ρητορεία, αλλά ως όρο επιβίωσης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα είπε πως ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στην κοινωνική αδικία, την εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή ακραίων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μοντέλων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εγχώρια διαπλοκή, που έχει βασική ευθύνη για την πορεία της χώρας στην χρεοκοπία, ο αγώνας μας για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και για την αλλαγή των συσχετισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και για να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία που δεινοπάθησε, πιάνει το νήμα της νεολαίας της αντιδικτατορικής και μεταδικτατορικής περιόδου.

    Οκ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε ένας σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και από θέσεις υπονομευμένες «όμως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός, έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον». «Κι αυτή ήταν και η προσδοκία που τον κινητοποίησε, που τον έβγαλε στο δρόμο με έναν πρωτόγνωροo δυναμισμό και μια πρωτοφανή διάθεση κινητοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία απαιτεί ευρύτατο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους», ανέφερε επίσης κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Αλέξης Τσίπρας.Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ερώτημα είναι εάν θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να εξυπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και θα στοχεύει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών ιδανικών της ελεύθερης και ερευνητικής σκέψης, ή μια αγοραία εκδοχή και μια ατομικιστική συγκρότηση των σπουδών.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα μεταναστευτικά ρεύματα "ανθρωπιστική τραγωδία" και τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί είναι «η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών».

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα είναι τα κλειστά σύνορα, οι υψωμένοι φράκτες, οι μισαλλόδοξες φωνές και η προσχώρηση στη λογική της άκρας και ρατσιστικής Δεξιάς». «Έχουμε μνήμες από την προσφυγιά και οφείλουμε να απομονώσουμε τον ρατσισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

    Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Στεφάνι κατέθεσε πριν απο λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, συνοδευόμενος απο τον υπουργό Επικράτειας, Ν. Παππά στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Βούτσης και ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ν. Φίλης.

    Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουραρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

    Ωστόσο, επεισόδιο προκλήθηκε όταν ομάδα φοιτητών διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το μνημείο άλλοι φοιτητές και πολίτες, που ήταν στον χώρο του Πολυτεχνείου.

    Οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ολοκληρωθούν αργά το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 November 2015 - 11:32:24 UTC