Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Τόσκας: Συνεχίζεται η έρευνα για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στον Γ. Κουμουτσάκο
  • [02] «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από Ελλάδα και Ιταλία»
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα το όραμα και τον δυναμισμό της νεολαίας
  • [04] Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων
  • [05] Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση
  • [06] Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων
  • [07] Τουρκία: Είκοσι συλλήψεις ύποπτων για συμμετοχή στο ΙΚ, παραμονές της συνόδου της G20
  • [08] Δημοσκόπηση αποκαλύπτει τις ανησυχίες των Γερμανών αναφορικά με την προσφυγική κρίση
  • [09] Δύο επιβατηγά πλοία με τουλάχιστον 3.000 μετανάστες αναμένονται σήμερα στον Πειραιά
  • [10] Καθόταν στο μπαλκόνι και βρέθηκε στο ... νοσοκομείο
  • [11] Αφιέρωμα του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο» στον κλασικό Μαραθώνιο
  • [12] «Θα αναγκαστούμε όλοι οι καλλιτέχνες να πάρουμε θέση για το προσφυγικό»
  • [13] Δυσετυμολόγητα λήμματα και πολύσημες λέξεις στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ετυμολογίας
  • [14] Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο
  • [15] Η υπερψήφιση του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα στον γερμανικό Τύπο
  • [16] Τούρκοι στρατιωτικοί αθωώθηκαν για τη δολοφονία 21 Κούρδων
  • [17] Έρευνα δείχνει την πιθανή θεραπευτική δράση της βιταμίνης C στον καρκίνο του εντέρου
  • [18] «Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος για την Ελλάδα από τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2100»

  • [01] Ν. Τόσκας: Συνεχίζεται η έρευνα για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης στον Γ. Κουμουτσάκο

    Η έρευνα για τη σύλληψη των δραστών της χθεσινής βιαιοπραγίας εναντίον του Γ. Κουμουτσάκου στο Σύνταγμα συνεχίζεται και βρίσκεται σε καλό δρόμο, δήλωσε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.«Η έρευνα συνεχίζεται, έγιναν κάποιες προσαγωγές και εξετάστηκαν κάποια άτομα, αλλά συνεχίζεται η έρευνα και σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς χώρους και ψάχνουμε για κάποια άτομα που κατά πάσα πιθανότητα θα εντοπιστούν γιατί υπάρχουν καθαρές και οι φωτογραφίες τους και ξέρουμε που κινούνται» ανέφερε.

    Έδειξε προς τη Χρυσή Αυγή σημειώνοντας πως κατά πάσα πιθανότητα «πρόκειται για ανθρώπους αυτού του πολιτικού χώρου, έχουμε σοβαρές ενδείξεις, μπορεί να γλιτώσουν το αυτόφωρο αλλά η δικαιοσύνη λειτουργεί και μετά το αυτόφωρο».

    Διαβάστε επίσης: Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο

    [02] «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από Ελλάδα και Ιταλία»

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε συνάντηση, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο.

    «Είχαμε μια σαφώς δημιουργική και φιλική συνάντηση. Καταλήξαμε στο ότι η πηγή των προβλημάτων μας είναι κοινή και ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρομαι στο ότι και οι δυο χώρες αποτελούν την αρχή του διαδρόμου της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Κάτι που τις βαραίνει με ιδιαίτερα προβλήματα και θα πρέπει να αναζητήσουν μαζί, κοινές λύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουζάλας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποια κοινά αιτήματα της Αθήνας και της Ρώμης προς τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «υπάρχει μια κοινή στάση, η οποία λέει ότι εμείς σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει και εσείς -η υπόλοιπη Ευρώπη- να ανταποκριθείτε στην ευθύνη που έχετε, με την αλληλεγγύη που απαιτείται να δείξετε» και συμπλήρωσε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει εμείς να φτιάξουμε χώρους φιλοξενίας, αλλά ότι δεν γίνεται μόνον οκτώ χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όπως δεν γίνεται, επίσης, να φτιάξει η Ελλάδα, για παράδειγμα, 50.000 θέσεις φιλοξενίας, αλλά οι θέσεις μετεγκατάστασης να είναι 1.200. Εμείς να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε τα hot spot, διότι σαν Ελλάδα πιστεύουμε σε αυτό. Αλλά οικονομικά θα πρέπει να συνδράμουν όλοι»

    Ακόμη ο κ. Μουζάλας ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κοινή στάση Ιταλίας και Ελλάδας στηρίζεται στην εξής διαπίστωση: «το προσφυγικό και το μεταναστευτικό συμβαίνουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνον η Ιταλία ή η Ελλάδα, δεν μπορούν να ζητούνται ευθύνες μόνον από τις δύο αυτές χώρες». Κατά συνέπεια, τονίζει, «η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει πιο γρήγορα και ενεργά τον ρόλο που θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων».

    Αύριο, ο Γιάννης Μουζάλας θα μεταβεί στο νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, στα ανοικτά του οποίου έχουν λάβει χώρα αμέτρητα, πλέον, τραγικά ναυάγια με μετανάστες. Όπως τόνισε, «επιθυμεί να δει στην πράξη πώς η Ιταλία χειρίζεται τα hot spot, από τη στιγμή που πρόκειται για καινούριο θεσμό και η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να λειτουργήσει με ιδιαίτερα χρήσιμο τρόπο».

    Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει αναλάβει να δημιουργήσει, συνολικά, πέντε hot spot. «Το πρόβλημα -υπογράμμισε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης- είναι ότι οι ροές είναι τεράστιες, με αφίξεις της τάξης των δέκα με δώδεκα χιλιάδων ατόμων την ημέρα, ενώ κάποιες φορές οι αριθμοί είναι και υψηλότεροι».

    «Αυτό λέμε στην Ευρώπη: αν δεν ελεγχθούν οι ροές από εκεί που ξεκινούν, όσα μέτρα και αν πάρεις στην αρχή του διαδρόμου, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, είναι αναποτελεσματικά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουζάλας.

    [03] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα το όραμα και τον δυναμισμό της νεολαίας

    «Μία κοινωνία που δεν σέβεται τη νέα γενιά, δεν έχει μέλλον» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με νέες και νέους στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στην Ελλάδα οι νέοι πλήρωσαν πρώτοι απ' όλους την κρίσης, όχι μόνο με τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά - κυρίως - με το πλήγμα στις ελπίδες και τα όνειρα τους και τώρα πρέπει να γίνουν περισσότερα και να παραδειγματιστούμε από τις επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές.

    Παρουσιάζοντας την πολιτική του είπε ότι στηρίζεται στους εξής άξονες: Παιδεία - Εργασία - Ελευθερία.

    Για την Παιδεία μίλησε για αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος και πως με ελάχιστες εξαιρέσεις τα πρόσωπα που ανέλαβαν το υπουργείο Παιδείας, δεκαετίες τώρα, δεν είχαν τίποτα καινοτόμο να προσφέρουν.

    «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να είναι η βάση για την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Τα παιδιά πρέπει να ακονίζουν τις δεξιότητές τους και να μαθαίνουν να αγαπούν τη μάθηση. Πρέπει να προετοιμάζονται για τις προκλήσεις της ενηλικίωσης αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να χαρούν το παιγνίδι και την ξεγνοιασιά της ηλικίας τους. Για μένα, το σχολείο πρέπει να επικεντρώνεται στη γλώσσα και τη μαθηματική σκέψη, στη δημιουργικότητα και στη συντροφικότητα, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας» τόνισε.

    [04] Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων

    Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή όλων των αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων ενόψει της άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης μετά την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου Μοχάμαντ Ρεζά Νεματζαντέχ.Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει για διάστημα 10 έως 15 ετών το πυρηνικό του πρόγραμμα έναντι της προοδευτικής άρσης των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την ιρανική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια.

    Οι διεθνείς κυρώσεις, και κυρίως μέρος των αμερικανικών κυρώσεων, θα αρθούν ή θα διακοπούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, αφού το Ιράν θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. «Για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, είναι αναγκαίο να εμποδίσουμε την είσοδο αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων και να απαγορεύσουμε προϊόντα που συμβολίζουν την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

    Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με βάση την επιστολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, με την ημερομηνία της 21ης Οκτωβρίου και η οποία απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται «η ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής παραγωγής και απαγόρευσης των απεριόριστων εισαγωγών, και ειδικότερα της εισόδου κάθε καταναλωτικού προϊόντος που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ», σημειώνει ο υπουργός.

    [05] Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

    «Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

    Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

    [06] Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων

    Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ. (Απουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος.)

    Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων (117 ψήφοι). «Παρών» δήλωσε το Ποτάμι (9 ψήφοι).

    Εγκρίθηκαν επίσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

    Ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη, στα άρθρα 21, 31, 35, 39, 42, 43, 44, 51, 53.

    Ειδικότερα, τα κόμματα ψήφισαν ως εξής:

    - Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Διαφοροποιήθηκε η βουλευτής 'Αννα Βαγενά, η οποία καταψήφισε το άρθρο 53.

    - Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53, το οποίο υπερψήφισε. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη καταψήφισε όλα τα άρθρα, διαφοροποιούμενη επί του άρθρου 53 που το ψήφισε το κόμμα της.

    - Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 35 και 39.

    - Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από το 39, το 44 και το 53, τα οποία υπερψήφισε.

    - Το Ποτάμι καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 31, 39, 44 και 53.

    - Το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα, αλλά υπερψήψισε το 39, το 43 και το 53 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.

    - Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπερψήφισαν όλα τα άρθρα εκτός από το άρθρο 53. Παρά την αρνητική ψήφο του έτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, το άρθρο «πέρασε», καθώς υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

    - Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε όλα τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 35, 39 και 53, στα οποία έδωσε την έγκρισή της.

    Επίσης, ψηφίστηκαν οι τροπολογίες, οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, όπως και το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

    [07] Τουρκία: Είκοσι συλλήψεις ύποπτων για συμμετοχή στο ΙΚ, παραμονές της συνόδου της G20

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε 20 άτομα ύποπτα για συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη νοτιοδυτική επαρχία της Αττάλειας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα η σύνοδος κορυφής της G20, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.Η Αττάλεια θα φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 20 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη στις 15 και 16 Νοεμβρίου. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και την καταπολέμηση του ΙΚ.

    Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένονται επίσης στο τουρκικό θέρετρο για τη σύνοδο κορυφής.

    Οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενόψει της συνόδου της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε παραθαλάσσιο θέρετρο στη Μεσόγειο, μακριά από το κέντρο της πόλης της Αττάλειας.

    [08] Δημοσκόπηση αποκαλύπτει τις ανησυχίες των Γερμανών αναφορικά με την προσφυγική κρίση

    Η εισροή πολλών μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία ανησυχεί τους πολίτες της χώρας εξίσου με την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων, αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση.

    Η προσφυγική κρίση ξυπνά στους Γερμανούς πολλές ανησυχίες, μεταξύ αυτών φόβο για την αύξηση της επιρροής του ισλάμ στη χώρα στο 78% των ερωτηθέντων, αλλά και για την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων στο 87%. Αυτό έδειξε η νέα δημοσκόπηση της Infratest Dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και της εφημερίδας Die Welt.

    Παράλληλα τα τρία τέταρτα των Γερμανών ανησυχούν ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων θα οδηγήσει σε αύξηση των αδικημάτων, αλλά και θα ενισχύσει τον κίνδυνο να διαπραχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

    Το 69% των ερωτηθέντων εξέφρασε τον φόβο ότι θα ενισχυθεί η επιρροή ξένων πολιτισμών στη Γερμανία, ενώ στους μισούς από τους ερωτηθέντες προκαλεί ανησυχία ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα.

    Την ίδια ώρα όμως οι Γερμανοί φαίνεται να απορρίπτουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό στην περίπτωση του αντιισλαμικού κινήματος Pegida: Μόλις το 17% εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ του κινήματος αυτού, ενώ τα τέσσερα πέμπτα δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με αυτό.

    [09] Δύο επιβατηγά πλοία με τουλάχιστον 3.000 μετανάστες αναμένονται σήμερα στον Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά, με τουλάχιστον 3.000 μετανάστες, αναμένεται να καταπλεύσουν εντός της ημέρας, από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μετά τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα.Συγκεκριμένα, το καταμαράν «tera jet» αναχώρησε στις 8 το πρωί από τη Μυτιλήνη με προορισμό τον Πειραιά με 1740 πρόσφυγες, ενώ στις 6 το πρωί αναχώρησε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star patmos» με 1400.

    Στις 8 το βράδυ, αναμένεται να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 1» με 1.430 μετανάστες.Επίσης, το δρομολογημένο πλοίο champion jet σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση στο νησί της Μυτιλήνης αναμένεται και αυτό να παραλάβει εντός της ημέρας μετανάστες με προρισμό την Καβάλα.

    Το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη- Καβάλα.

    [10] Καθόταν στο μπαλκόνι και βρέθηκε στο ... νοσοκομείο

    Αλλοδαπή τραυματίστηκε σοβαρά, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, όταν έπεσε το μπαλκόνι διώροφης κατοικίας, στην οδό Λυκούργου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Η άτυχη γυναίκα είπε στους πυροσβέστες, που έφτασαν άμεσα στο σημείο και την απεγκλώβισαν, ότι ενώ καθόταν στο μπαλκόνι αυτό αποκολλήθηκε ξαφνικά. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται.

    [11] Αφιέρωμα του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο» στον κλασικό Μαραθώνιο

    Αφιέρωμα στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου φιλοξενεί στο 4ο τεύχος του το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», δύο ημέρες πριν από τον 33ο Μαραθώνιο Αγώνα της Αθήνας, στον οποίο θα συμμετάσχουν 43.000 δρομείς (σε Μαραθώνιο, 10 χλμ και 5 χλμ), αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση.

    Κι επειδή Μαραθώνιος χωρίς Λούη δεν γίνεται, στο «Πρακτορείο» μιλάει ο εγγονός του πρώτου Ολυμπιονίκη για τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές που έζησε ο παππούς του, καθώς και για την περιπέτεια του ασημένιου Κυπέλλου που είχε απονεμηθεί στον νερουλά από το Μαρούσι το 1896.

    Ο φετινός Μαραθώνιος που διεξάγεται την Κυριακή 8 Νοεμβρίου κάνει μια στροφή στον αθλητή και στον ίδιο τον αγώνα, αφού στόχος είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά και για τον λόγο αυτό δεν κλήθηκαν να μετάσχουν χρυσοπληρωμένοι αθλητές.

    Στόχος είναι το κονδύλι που εξοικονομήθηκε να διατεθεί για την ασφάλεια και τις υπηρεσίες αλλά και για την ενίσχυση του κοινωνικού προγράμματος που το 2014 προσέγγισε τις 500.000 ευρώ.

    «Το ρεκόρ που στοχεύουμε φέτος έχει ήδη επιτευχθεί αφού συνολικά 43.000 δρομείς (σε Μαραθώνιο, 10 χλμ, 5 χλμ πρωί και απόγευμα, αγώνες παιδιών) θα δώσουν το παρών. Φέτος επικεντρωνόμαστε στον απλό δρομέα, τον καθένα και την καθεμία που έχει δηλώσει συμμετοχή» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και στέλνει το μήνυμα της διοργάνωσης: «Ο αγώνας φιλοδοξούμε να είναι μια γιορτή Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης».

    [12] «Θα αναγκαστούμε όλοι οι καλλιτέχνες να πάρουμε θέση για το προσφυγικό»

    Το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία και ο αγώνας να επιτευχθεί, είναι ζήτημα διαχρονικό, τονίζει η Ηλιάνα Μαυρομάτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» που ανεβαίνει από τις 14 Νοεμβρίου, στο θέατρο Επί Κολωνώ.

    Ο θεατρικός μονόλογος της συγγραφέως Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Αθηνάς Χατζηεσμέρ, προσφυγοπούλας με καταγωγή από την Ιωνία, γέννημα θρέμα των προσφυγικών του Ταύρου. Η δράση του έργου, εκτυλίσσεται στην Αθήνα της Κατοχής τότε που η Αθηνά Χατζηεσμέρ, έφηβη Επονίτισσα, συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί, στις 2 Οκτωβρίου του 1944, σε μια από τις εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

    Το κλίμα των ημερών αναπόφευκτα φέρνει τη συζήτηση στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό ζήτημα. Τα κοινωνικά δίκτυα αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το λόγο που βγάζει κάθε βράδυ μετά την παράσταση του Αμλετ, - από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της θεατρικής σεζόν, στη Βρετανία,- ο Μπένεντικτ Κάλμπερμπατς, ο οποίος, χωρίς να συγκρατεί το θυμό του για τους πολιτικούς ζητά από τους θεατές να ενισχύσουν τις οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες, με ιδιαίτερες αναφορές στην Μυτιλήνη.

    «Θα αναγκαστούμε να πάρουμε θέση, όλοι τώρα» εκτιμά η Ηλιάνα Μαυρομάτη, όταν την ρωτάμε πως θα έβλεπε ανάλογες κινήσεις στην Ελλάδα. «Το πώς θα το κάνει ο καθένας, βέβαια εξαρτάται, από την παιδεία του, την φιλοσοφία του, τη στάση του απέναντι στη ζωή...Αλλά όσο περνάει ο καιρός, ειδικά οι καλλιτέχνες που έχουν δημόσιο βήμα, θα αναγκαστούν να πάρουν θέση».

    [13] Δυσετυμολόγητα λήμματα και πολύσημες λέξεις στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ετυμολογίας

    Στα ερωτήματα - προβληματισμούς των γλωσσολόγων ανά τον κόσμο καλείται να δώσει τις δικές του «απαντήσεις - υποθέσεις» το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας), που διοργανώνει από χθες (ολοκληρώνεται απόψε) στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη) του ΑΠΘ.

    Στόχος του συνεδρίου, που εξελίσσεται στις εγκαταστάσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, είναι να εξετάσει θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της- διαλεκτικών και μη. Στο συνέδριο εξετάζονται επίσης παρόμοια ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, με έμφαση στην ετυμολογική διερεύνηση των ελληνικών στοιχείων στις άλλες βαλκανικές γλώσσες.

    Δυσετυμολόγητα λήμματα (με δύσκολη και συνεχώς αμφισβητούμενη και αναθεωρούμενη ετυμολογία, αναχρονολογήσεις για την πρώτη εμφάνιση λέξεων η της δημιουργίας -εισαγωγής νεολογισμών, πολύσημες λέξεις με παράλληλες ετυμολογικές αναγωγές , διεθνισμοί, «βαλκανισμοί», «λατινισμοί» των λέξεων, λέξεις - «δάνεια» και λέξεις «αναβιωμένες» απ την αρχαία ελληνική και σειρά άλλων ζητημάτων απασχολούν τους παγκοσμίως γνωστούς για την προσφορά τους στον χώρο της ελληνικής ετυμολογίας εισηγητές του συνεδρίου, όπως η καθηγήτρια F. Bader (Sorbonne IV, Παρίσι), ο καθηγητής Ch. de Lamberterie, ο ακαδημαϊκός A. Loma κ.ά

    [14] Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

    Εντολή του εισαγγελέα είναι να σχηματιστεί δικογραφία, προκειμένου να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι υπαίτιοι για το χθεσινό συμβάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ποντιακών συλλόγων.

    [15] Η υπερψήφιση του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα στον γερμανικό Τύπο

    Στην ψήφιση του δεύτερου πακέτου με τα προαπαιτούμενα από το κοινοβούλιο της Ελλάδας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

    «Αν οι Έλληνες επιθυμούν να λάβουν περισσότερα χρήματα από το πακέτο βοήθειας, θα πρέπει να εφαρμόσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις», εξηγεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    «Τώρα το κοινοβούλιο στην Αθήνα υπερψήφισε ένα πακέτο λιτότητας, το οποίο πλήττει κυρίως τους αγρότες. Θα αρκέσει;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

    Και συνεχίζει σχολιάζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, όμως τονίζει ότι δεν είναι αρκετό.

    Σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει σημαντικές απαιτήσεις των πιστωτών προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των απαιτούμενων χρημάτων, υπογραμμίζει η FAZ.

    «Περικοπές για την επόμενη δόση της βοήθειας: οι Έλληνες αγρότες χάνουν ένα από τα σημαντικότερα προνόμιά τους», αναφέρει η οικονομική Handelsblatt, η οποία σχολιάζει ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέρασε επιτυχώς ακόμη μια δοκιμασία.

    [16] Τούρκοι στρατιωτικοί αθωώθηκαν για τη δολοφονία 21 Κούρδων

    Ένας Τούρκος πρώην συνταγματάρχης και άλλα επτά μέλη των σωμάτων ασφαλείας αθωώθηκαν χθες για συμμετοχή στο θάνατο 21 Κούρδων πριν από δύο δεκαετίες, σε μια δίκη που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές έχουν πει αποτελεί δοκιμασία για τις μεταρρυθμίσεις της χώρας στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Οι δικαστές συμπέραναν ότι υπήρχαν ανεπαρκείς αποδείξεις για να καταδικάσουν τον Κεμάλ Τεμιζόζ, 57, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της αστυνομίας στην κωμόπολη Τσίζρε στα νοτιοανατολικά σύνορα με τη Συρία, μεταξύ του 1993 και του 1995, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ΜΜΕ και ακτιβιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων.Ο Τεμιζόζ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    Συγγενείς θυμάτων ταξίδεψαν 1.000 χιλιόμετρα από την Τσίζρε στο δικαστήριο στο Εσκισεχίρ, νοτιοδυτικά, για να παραστούν στην τελευταία εκδίκαση.

    [17] Έρευνα δείχνει την πιθανή θεραπευτική δράση της βιταμίνης C στον καρκίνο του εντέρου

    Η βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κύτταρα καρκίνου του εντέρου που έχουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, δείχνει μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με συμμετοχή δύο ελληνικής καταγωγής επιστημόνων. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους.

    Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της βιταμίνης C αποτελούν πηγή επιστημονικής διαμάχης, καθώς διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα, από το 1971 που ο νομπελίστας χημικός Λάϊνους Πόλινγκ μίλησε πρώτος για τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτής της βιταμίνης. Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές δοκιμές κατά πόσο η ενδοφλέβια ή από το στόμα λήψη της βιταμίνης έχει μεγαλύτερη θεραπευτική δράση, ενώ ασαφής παραμένει ακόμη ο μηχανισμός μέσω του οποίου η εν λόγω βιταμίνη καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.

    Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science", δοκίμασε την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από καρκίνους του εντέρου (οι οποίες έφεραν τις συχνές μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και BRAF), όσο και σε ποντίκια που είχαν στο έντερό τους όγκους με τις ίδιες μεταλλάξεις. Περίπου το 40% των ανθρώπων με καρκίνο του εντέρου φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS.

    Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις η βιταμίνη, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία (ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών), ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων, που έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι πλέον μπορούν να αρχίσουν να μελετούν την ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών για ανθρώπους με βάση τη βιταμίνη C.

    [18] «Στα 700 δισ. ευρώ το κόστος για την Ελλάδα από τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2100»

    Στα 700 δισ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει το κόστος για την Ελλάδα από τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέχρι το 2100 σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το COP21».

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, ενόψει των εργασιών της Συνόδου COP21 τον προσεχή Δεκέμβριο στο Παρίσι, όπου η διεθνής κοινότητα αναμένεται να καταλήξει σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

    Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι «εάν όλος ο πλανήτης δράσει συγκροτημένα, έχουμε μπροστά μας μία τεράστια ευκαιρία για μία νέα βιώσιμη ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας». Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «χάρη στις γενναίες προσπάθειες που έκανε η Γαλλική κυβέρνηση, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Παρίσι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 November 2015 - 9:32:27 UTC