Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τρύφων Αλεξιάδης για την επιστολή με σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του
  • [02] Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας
  • [03] Εκατοντάδες οι νεκροί από τον σεισμό σε Πακιστάν - Αφγανιστάν
  • [04] Γερμανία : Σημαντική η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία Hotspots
  • [05] Τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν με επίκεντρο τη Συρία
  • [06] Ο Ερντογάν κλιμακώνει την κριτική κατά του κουρδικού κόμματος, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές
  • [07] Σε ισχύ τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
  • [08] Για το προσφυγικό και την οικονομική συνεργασία συζήτησαν ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Ιταλίας Σ. Γκότζι
  • [09] Α. Τσίπρας:Τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή

  • [01] Ο Τρύφων Αλεξιάδης για την επιστολή με σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του

    Η ενέργεια αυτή μόνο δύναμη και κουράγιο προσθέτει στον αναγκαίο αγώνα και στη σύγκρουση με τα συμφέροντα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και της διαπλοκής, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης για την επιστολή με σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του.

    «1.Όσο και αν προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από ταμπέλες και σύμβολα, είναι σαφής η φασιστοειδής ρίζα των ψυχασθενών, που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν, με μαφιόζικη φρασεολογία και απειλές.

    2.Η ενέργεια αυτή μόνο δύναμη και κουράγιο προσθέτει στον αναγκαίο αγώνα και στη σύγκρουση με τα συμφέροντα της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όσο και αν κρύβονται, είναι ξεκάθαρο ποιοι κινούν τα νήματα.

    3.Προειδοποιώ τους επίδοξους «τιμωρούς» μου. Δεν φοβήθηκα ποτέ στη ζωή μου, τη σύγκρουση και τον αγώνα με ό,τι σάπιο και διεφθαρμένο μας οδήγησε εδώ. Να είναι σίγουροι, ότι μόνο γέλια προκαλεί η δήθεν «επαναστατική» φρασεολογία τους. Ο φόβος που θέλουν να επιβάλουν, θα μετατραπεί σύντομα σε εφιάλτη τους, γιατί θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, με μόνο εφόδιο τις χειροπέδες τους» επισημαίνει ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

    [02] Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας

    Προς πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την αναφορά που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις «περί εισαγωγής ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

    «Ενημέρωσα τον κ. αντιπρόεδρο, ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

    [03] Εκατοντάδες οι νεκροί από τον σεισμό σε Πακιστάν - Αφγανιστάν

    Στους 215 ανέρχονται οι νεκροί από τον πολύ ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στη νότια Ασία, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

    Στο Πακιστάν, κυρίως στις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, τα θύματα έφτασαν τα 152. Στο Αφγανιστάν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 63 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 12 μαθήτριες που ποδοπατήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να βγουν από το σχολείο τους.

    Νωρίτερα, οι αφγανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 33 ανθρώπων στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες της χώρας, στην περιοχή του επίκεντρου του σεισμού. Όμως αργά το απόγευμα ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουνάρ, που συνορεύει με το Πακιστάν, ανέφερε ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στην περιοχή του ενώ ο σεισμός προκάλεσε και σημαντικές υλικές ζημιές.

    [04] Γερμανία : Σημαντική η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία Hotspots

    «Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο», χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

    Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    [05] Τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου Πούτιν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν με επίκεντρο τη Συρία

    O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, την ώρα που η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

    Η συνομιλία μεταξύ «του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας» διευκρίνισε το Κρεμλίνο σε ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Οι δύο πλευρές «συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων επί του συνόλου των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, μεταξύ αυτών της τετραμερούς συνάντησης» μεταξύ του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ομολόγων του από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή στη Βιέννη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [06] Ο Ερντογάν κλιμακώνει την κριτική κατά του κουρδικού κόμματος, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές

    O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την κουρδική μειονότητα της χώρας να μην υποστηρίξει το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, καθώς κατηγορεί αυτό το κόμμα ότι είναι συνεργός των Κούρδων ανταρτών.

    «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες ολόκληρης της περιοχής. Εάν δε δώσετε ένα μάθημα την 1η Νοεμβρίου σε εκείνους που στηρίζονται σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK), πότε θα το κάνετε;» διερωτήθηκε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Άγκυρα.

    «Είχαν το θράσος να μιλήσουν για ειρήνη (...) για εσάς η ειρήνη είναι το αιματοκύλισμα» προσέθεσε ο ίδιος κατηγορώντας, χωρίς να το κατονομάζει, το HDP.

    [07] Σε ισχύ τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

    'Αμεσα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και προβλέπει σταδιακά με το 2022 τη συνταξιοδότηση στα 62 για όσους έχουν 40 χρόνιας ασφάλισης και στα 67 για όσους έχουν λιγότερα.

    Οι πίνακες που αναφέρονται στην απόφαση αφορούν τα όρια συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 18η Αυγούστου.

    [08] Για το προσφυγικό και την οικονομική συνεργασία συζήτησαν ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της Ιταλίας Σ. Γκότζι

    Οι διμερείς ελληνο-ιταλικές σχέσεις, με έμφαση την οικονομική συνεργασία, θεσμικά ζητήματα της ΕΕ, καθώς και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο υπουργείο Εξωτερικών, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό της Ιταλίας, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σάντρο Γκότζι.

    Σε δηλώσεις τους μετά την ωριαία συνάντησή τους, την οποία χαρακτήρισαν «εποικοδομητική», οι δύο άνδρες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα της ΕΕ για τη Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου, που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις δυνατότητες της θαλάσσιας οικονομίας-«γαλάζια ανάπτυξη», τις μεταφορές ξηράς-θάλασσας, την ενεργειακή συνδεσιμότητα και την προστασία του βιώσιμου τουρισμού.

    Ειδικότερα, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι η στρατηγική αυτή «αποτελεί ένα μεγάλο περιφερειακό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ιταλία», πως «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να δημιουργηθεί κατάλογος ελληνο-ιταλικών έργων υποδομής και να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκερ), όπως και από δανεισμό και εντάξεις σε άλλα προγράμματα». Η Ιταλία και η Ελλάδα, προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ηγετικές δυνάμεις σε αυτό το εγχείρημα στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι γειτονικές χώρες. Το σχέδιο περιλαμβάνει τον τουρισμό, την ενέργεια, την «μπλε οικονομία», πολλά έργα υποδομής, τον αγωγό TAP, και είναι ένα σχέδιο που από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να γεννά έργα μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην περιοχή, δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

    Ο κ. Γκότζι, από τη μεριά του, συμφώνησε πως μέσα από τη Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου «υπάρχει μεγάλη δυναμική για διμερή συνεργασία σε όρους ανάπτυξης υποδομών, ενέργειας, τουρισμού, αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή». Παράλληλα η στρατηγική αυτή, σημείωσε, θα ενισχύσει και τους δεσμούς των δύο χωρών με τα Βαλκάνια και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ.

    Εξίσου οι κκ Ξυδάκης και Γκότζι τόνισαν την ανάγκη θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ, εστιάζοντας στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και στην ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Με τον Ιταλό ομόλογό μου μοιραζόμαστε σκέψεις για μια αναβάθμιση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η οποία θα δώσει και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας είχαν ακουστεί πολλές και σοβαρές σκέψεις που αφορούσαν τον μηχανισμό διαμοιρασμού κινδύνου, την προοπτική δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου καταπολέμησης της ανεργίας, ακόμα και τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, μια ιταλική πρόταση την οποία συμμερίζονται κι άλλοι εταίροι. Και σε αυτό το σχήμα, υπογράμμισε, «σκεφτόμαστε από κοινού να αρχίσουμε επεξεργασία προτάσεων ώστε να αναβαθμιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να προχωρήσουμε σε κοινούς τόπους δημιουργίας πολιτικής».

    Σημαντική αφορμή «να δώσουμε μια νέα ώθηση στην πολιτική και θεσμική διαδικασία είναι η επέτειος των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, το 2017, γιατί θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και καλύτερη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών» σημείωσε ο κ. Γκότζι. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός υφυπουργός εστίασε στην ανάγκη μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής της, και εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία της πολιτικής ενοποίησης.

    Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές αποφάσεις της μίνι-συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό της Ιταλίας τις χαρακτήρισε θετικές και επισήμανε πως συνδυάζει διάφορους πυλώνες που είναι όλοι σημαντικοί. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα hotspots, που είπε πως είναι κάτι που αφορούν κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία, στον μηχανισμό επανεγκατάστασης εντός της ΕΕ και στην πολιτική επιστροφής στις χώρες προέλευσης. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα και πιστεύουμε ότι η διαδικασία είναι πολύ αργή» ανέφερε και προσέθεσε πως χρειάζονται ισχυρότερες δεσμεύσεις από τις άλλες χώρες για τους μηχανισμούς επανεγκατάστασης και τη συνεισφορά τους στη frontex και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

    [09] Α. Τσίπρας:Τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή

    Το θετικό και φιλικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας, ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

    Σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Ντομπρόφσκις από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για την δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

    ---Ο κ. Ντομπρόφσκις

    Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές - δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

    Επίσης, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι συζήτησε και το Προσφυγικό με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2015 - 20:32:23 UTC