Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό συζήτησαν Κοτζιάς και Κασουλίδης
  • [02] «Ψυχραιμία και υπευθυνότητα» συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [03] Προκόπης Παυλόπουλος:Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης
  • [04] Έντιμος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια
  • [05] Περισσότεροι από 100 οι νεκροί από τον σεισμό στο Πακιστάν
  • [06] Γερμανία : Σημαντική η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία Hotspots
  • [07] Σ. Ζάιμπερτ: Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
  • [08] Ρ. Δούρου: Να μην πισωπατούμε μπροστά στους αναθεωρητές της Ιστορίας
  • [09] Υπόμνημα κατέθεσε στους εισαγγελείς Διαφθοράς η Κ. Σαββαΐδου
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Εμβληματικός θεσμός ενημέρωσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [11] Μουσείο Μ. Θεοδωράκη σχεδιάζεται στη «Βίλα Τουρκοβασίλη» στην Τρίπολη
  • [12] Η ατυχία χτύπησε τον Βεργώνη, έξι μήνες εκτός γηπέδων

  • [01] Για ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό συζήτησαν Κοτζιάς και Κασουλίδης

    Το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και ενεργειακά ζητήματα ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχαν στη Λευκωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση, το Κυπριακό είναι πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής και επεσήμανε ότι «τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν στον τόπο τους όλα τα αγαθά και οι Ελληνοκύπριοι να νιώθουν ασφαλείς».

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου συζητήθηκαν και σχέδια για ανάλογη συνεργασία με την Ιορδανία.

    [02] «Ψυχραιμία και υπευθυνότητα» συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ψυχραιμία και υπευθυνότητα συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το κλίμα στη ΝΔ μετά από όσα είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

    «Δεν προάγεται η ενότητα με τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεν είναι δυνατόν τις όποιες εσωτερικές διαφωνίες και τους κακούς, ενδεχομένως, χειρισμούς, να τους χρησιμοποιούμε στη δημόσια αντιπαράθεση», είπε σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

    [03] Προκόπης Παυλόπουλος:Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης

    "Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το ποια είναι τα σύνορα το καθορίζουμε εμείς, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η κυρίαρχη ελληνική πολιτεία και τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες δυνάμεις, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία και την κυριαρχία μας. Εκπτώσεις σε αυτό δεν υπάρχουν".

    Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης στη Λέσχη Αξιωματικών.

    "Και το απέδειξε και η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Σε αυτό δεν υπάρχει καμιά υποχώρηση από καμιά πολιτική δύναμη, τουλάχιστον καμιά δημοκρατική πολιτική δύναμη, και σε ό,τι αφορά την αποστολή της φύλαξης των συνόρων αυτών θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, κατά τη φύλαξη αυτή, ναι, προφυλάσσουν και υπερασπίζονται την ασφάλεια του κράτους και της Ευρώπης" είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα, είναι τα σύνορα των κρατών μελών της" συνέχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού συνέστησε κάθε φορά που μιλάμε για τους πρόσφυγές να σκεφτόμαστε ότι είναι άνθρωποι, υπογράμμισε: "Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας φυλάσσουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ήτοι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οποία είναι τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους -άρα και τα σύνορα της Ελλάδας- όπως καθορίζονται κυριάρχως από αυτά. Με την ευκαιρία θέλω να διευκρινίσω ότι, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως προς την φύλαξη των εθνικών και, επέκεινα, ευρωπαϊκών συνόρων δεν χωρούν εκπτώσεις κυριαρχίας. Μ' άλλες λέξεις η Ελλάδα καθορίζει, επίσης κυριάρχως, και το πώς διαμορφώνεται το εν γένει καθεστώς φύλαξης των συνόρων τούτων. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -αλλά και το Λιμενικό μας Σώμα- έχουν καταδείξει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αντιμετωπίζοντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή -με εστία την Συρία- σέβονται απολύτως τον Άνθρωπο. Μένοντας έτσι πιστές στα προαναφερθέντα ανθρωπιστικά ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εμπνεόμενες από τον τρόπο, με τον οποίο οι αρχαίοι Πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν τους Ικέτες, όταν κατέφευγαν στα ιερά για ν' αποφύγουν τους διώκτες τους".

    [04] Έντιμος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια

    Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για την υπόθεση των κόκκινων δανείων, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτοςκαι Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ΕΕ πιστεύει πώς η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.

    «Η λύση που προκρίνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκιτς, «είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο».

    Νωρίτερα και ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης συζήτησαν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση η οποία σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός».

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. «Συνεχίζουμε τη δουλειά» κατέληξε ο ίδιος.

    Σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης, ο Βάλντις Ντομπρόβκσις μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις που δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία "η οποία θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στον κοινό στόχο που είναι η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης".

    Όπως είπε ο ίδιος, η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ικανότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σωστά και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε δε ότι, η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές αρχές για την παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Είμαι πεπεισμένος κατέληξε, ότι με συνετή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.

    [05] Περισσότεροι από 100 οι νεκροί από τον σεισμό στο Πακιστάν

    Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών που συγκλόνισε σήμερα τη νότια Ασία, κυρίως τις ορεινές περιοχές του βορειοανατολικού Αφγανιστάν και του Πακιστάν, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 100 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 76 στο Πακιστάν.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Τζουρμ, στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό άκρο του Αφγανιστάν, σε βάθος 213,5 χλμ.

    Η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον ένα λεπτό. Κτίρια και πολλά σπίτια κατέρρευσαν, άλλα σείστηκαν στο Αφγανιστάν, την Ινδία και το Πακιστάν προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.

    [06] Γερμανία : Σημαντική η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία Hotspots

    «Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο», χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

    Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    [07] Σ. Ζάιμπερτ: Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

    «Στόχος της κυβέρνησης, όπως και όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατών -αυτό μπορείτε να το διαβάσετε σε πολλά Συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων- είναι να ενισχύσουμε πάλι τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να τα κάνουμε να λειτουργούν καλύτερα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αλλά επανέλαβε ότι το «πρόβλημα δεν λύνεται με τείχη και φράχτες».

    «Χθες δεν ήταν μια συζήτηση για τείχη και φράχτες. Αποφασίστηκε, όμως, ότι θα ληφθούν κοινά μέτρα για την βελτίωση της προστασίας των συνόρων. Έτσι θα λάβει π.χ. η Σλοβενία, που βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση, διμερή βοήθεια -μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα διατεθούν 400 συνοριακοί φύλακες και εξοπλισμός. Και η FRONTEX στο σύνολό της θα βοηθήσει ενισχυμένα τις χώρες που τις αφορά», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει σχέση με τείχη και φράχτες. «Παραμένει η βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης και της καγκελάριου ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τείχη και φράχτες ή παρόμοια εθνικά μέτρα, αλλά μόνο μέσω μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης και μέσω ενός καλύτερου ελέγχου των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων», τόνισε.

    [08] Ρ. Δούρου: Να μην πισωπατούμε μπροστά στους αναθεωρητές της Ιστορίας

    «Σβήνοντας ένα κομμάτι του παρελθόντος είναι σαν να σβήνουμε και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», τη ρήση αυτή του Γ. Σεφέρη υπενθύμισε από τη Νίκαια όπου εγκαινίασε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.

    Η παρουσία σας εδώ στην προσφυγική Νίκαια, συνέχισε η περιφερειάρχης αναφερόμενη στους παρισταμένους, «μας δίνει τη δύναμη, για να ξαναγράφουμε όλα όσα κάποιοι επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να σβήσουν. Μας δίνετε δύναμη για να μην πισωπατούμε στους αναθεωρητές της Ιστορίας. Να μην τρομάζουμε μπροστά σε όλους όσοι δεν επιχειρούν απλά να σβήσουν την Ιστορία αλλά θέλουν να μας απαγορεύσουν να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Η περιφέρεια Αττικής θα είναι πάντα αρωγός όλων όσοι αντιστέκονται σε αυτές τις προσπάθειες».

    [09] Υπόμνημα κατέθεσε στους εισαγγελείς Διαφθοράς η Κ. Σαββαΐδου

    Υπόμνημα με τις θέσεις της κατέθεσε, μέσω του συνηγόρου της, στους εισαγγελείς Διαφθοράς η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, που είχε κληθεί σήμερα σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικής απιστίας στην υπηρεσία.

    Η κλήση της κ. Σαββαΐδου από τους εισαγγελείς Γ. Δραγάτση και Αγγ. Τριανταφύλλου αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η ελεγχόμενη από τους εισαγγελείς απόφαση φέρεται να «πάγωσε» επ? αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Εμβληματικός θεσμός ενημέρωσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Άλματα στην εγκυρότητα και στη χρονική στιγμή που βγαίνει η είδηση κάνει σήμερα, μέσα στην κρίση που διανύουμε, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Έπος του '40, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμβληματικό θεσμό στο χώρο της ενημέρωσης για την Ελλάδα και σημείωσε: «Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εκείνο που τροφοδοτεί στην ουσία πάνω από το 90% των ειδήσεων που αφορούν τον τόπο και βγαίνουν έξω από τον τόπο. Και κυρίως πέρα από το αισθητικό μέρος που είναι εντυπωσιακό, βρίσκεται σε ευγενή άμιλλα με τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που δημοσιογραφούν σε άλλα πρακτορεία και στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αισθάνονται τιμή να γράφουν ένα άρθρο ή να εκθέτουν την άποψή τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αυτή ακριβώς η πορεία του είναι αποτέλεσμα μιας ενότητας εσωτερικής, της ενότητας των δημοσιογράφων που εργάζονται μέσα εκεί, πέρα και έξω από οποιαδήποτε κομματική διαφορά και αντιπαράθεση, δίνοντας το παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε και σε άλλα πράγματα».

    Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 160 ψηφιακές φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα και άλλα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής του Έπους του '40 που φιλοξενούν εκατοντάδες τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (έτσι ονομαζόταν τότε το σημερινό ΑΠΕ-ΜΠΕ). Οι φωτογραφίες αυτές περιέχονται και σε ειδικό λεύκωμα που εκδόθηκε. Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και το προσωπικό αρχείο του βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΔΕΘ-Helexpo.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής σε ορισμένα από τα οποία υπήρξαν ακόμη και 10 τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με την ένδειξη Α.Π.- Αθηναϊκό Πρακτορείο στο ίδιο πρωτοσέλιδο. Αυτά τα πρωτοσέλιδα ενημέρωναν τότε την κοινή γνώμη για την επική ελληνική αντεπίθεση, την παρέλαση του ελληνικού στρατού στο μέτωπο, το θρίαμβο της ελευθερίας στη Χειμάρρα, την Κορυτσά, το Τεπελένι.

    «Αξίζει τον κόπο να δείτε μέσα από αυτό το λεύκωμα τι συνέβη την εποχή εκείνη και πώς το ΑΠΕ ήταν εκείνο που στην κυριολεξία τροφοδότησε με είδηση και τις ελληνικές εφημερίδες και τον ξένο τύπο μέχρις ότου μετά την ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα, όπως και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που έλεγαν την αλήθεια, έτσι και το ΑΠΕ σίγησε μέχρι το 1944» τόνισε.

    «Να συνεχίσετε και να ξέρετε ότι είστε ένα κομμάτι του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή για να βγούμε από αυτή τη δεινή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά σας και να ξέρετε ότι από πλευρά πολιτείας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας» υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην φωτογραφική έκθεση αλλά και το σχετικό λεύκωμα που εκδόθηκε υπογράμμισε ότι η αξία τους είναι πολύ μεγάλη καθώς «η πραγματική ιστορία είναι ένας φάρος του παρόντος αλλά και μια πυξίδα του μέλλοντος».

    Παρατήρησε επίσης ότι πρόκειται για μια «παρακαταθήκη για ένα Έπος που θα μας διδάσκει στο μέλλον και μας διδάσκει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλη Ψύλο και τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και αμέσως μετά έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: «Αισθάνομαι υπερήφανος για το εθνικό έργο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η συμβολή του στην ιστορία της ενημέρωσης έρχεται να κορυφώσει τη σημερινή διεθνή καταξίωσή του στο πεδίο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης».

    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, και επισήμανε ότι αυτή περιλαμβάνει τηλεγραφήματα εκείνης της εποχής από τον τορπιλισμό της Έλλης, τον Δεκαπεντάγουστο του '40, το ιστορικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, τον ηρωικό αγώνα στην Πίνδο και τα βουνά της Αλβανίας κατά του ιταλικού φασισμού, ως την εισβολή των Ναζί του Τρίτου Ράιχ, τον Απρίλιο του 41.

    «Όπως προκύπτει, τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου - όπως ονομαζόταν τότε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης του ελληνικού λαού για όσα εξελίσσονταν στα πολεμικά μέτωπα, και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, με τη βοήθεια των ανταποκριτών του ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη» σχολίασε ο κ. Ψύλος.

    Μιλώντας δε για την παράδοση του Πρακτορείου επισήμανε ότι «από το 1940, οπότε μετρούσε ήδη 45 χρόνια ζωής και από ένα γραφειάκι στην οδό Πατησίων 50, με ελάχιστους ανθρώπους, σήμερα πια οι εργαζόμενοί του συνεχίζουν για να το καταστήσουν το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού».

    Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, με το προσωπικό αρχείο του οποίου κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης, στην ομιλία του είπε ότι ?μέσα από αυτή την έκθεση μιλούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι του 1940-41 που μετέδιδαν από το μέτωπο τα γεγονότα. Επικαλέστηκε, άλλωστε, αφήγηση της Σοφίας Βέμπο από τις επισκέψεις καλλιτεχνών σε θαλάμους τραυματιών και από την εμπειρία που η ίδια είχε μιλώντας με έναν ανθυπολοχαγό που είχε χάσει τα δύο του μάτια. «Εκείνος της είπε ότι έκλαιγε γιατί δεν είχε άλλα δύο μάτια να δώσει για την πατρίδα του» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτοί ήταν οι Έλληνες το '40, αυτή ήταν η Ελλάδα το '40, που η φωνή της ράτσας τους ξαναένωσε, τους μάζεψε και όταν πήγαν στο προσκλητήριο της πατρίδας τότε όλοι μαζί κάναν αυτό το νεότερο ελληνικό θαύμα».

    Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και πλήθος κόσμου.

    [11] Μουσείο Μ. Θεοδωράκη σχεδιάζεται στη «Βίλα Τουρκοβασίλη» στην Τρίπολη

    «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη» σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Τρίπολης στο διατηρητέο κτίριο της «Βίλας Τουρκοβασίλη», το οποίο βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Τρύφωνα.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο δήμος Τρίπολης χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων, με το ποσό των 348.087,76 ευρώ, προκειμένου να προβεί στην απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτίσματος στο ΟΤ 143, γνωστό ως «Βίλα Τουρκοβασίλη».

    [12] Η ατυχία χτύπησε τον Βεργώνη, έξι μήνες εκτός γηπέδων

    Άτυχος στάθηκε ο Αλέξανδρος Βεργώνης, καθώς οι εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθη, έδειξαν ότι έχει υποστεί ολική ρήξη Αχιλλείου τένοντα στο αριστερό πόδι, κατά τη διάρκεια του νικηφόρου (1-0) αγώνα της Βέροιας με τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη για την 8η ημέρα της Super League. Ο αρχηγός της «βασίλισσας του βορρά» υπεβλήθη σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην Θεσσαλονίκη και ο χρόνος αποθεραπείας του υπολογίζεται περίπου στους έξι μήνες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2015 - 14:32:27 UTC