Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων» εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Ευ. Μεϊμαράκης: Οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες
  • [03] Αδ. Γεωργιάδης: Ο ελληνισμός πρέπει να μείνει ενωμένος
  • [04] Ο. Γεροβασίλη: Ισχυρή αντιπαράθεση με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια
  • [05] H μείωση της γραφειοκρατίας θα ενισχύσει το εμπόριο κατά 3,6 τρισ. δολάρια
  • [06] Έντιμος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια
  • [07] Γερμανία : Σημαντική η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία Hotspots
  • [08] Τουλάχιστον 52 νεκροί στη χώρα από τον σεισμό των 7,5 βαθμών στο Πακιστάν
  • [09] Τέσσερις νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από σεισμό 7,5 βαθμών στο Πακιστάν
  • [10] Στην Ειδομένη ο αρχιεπίσκοπος της Μανίλα και πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας
  • [11] «Κανείς δεν μπορεί να μένει ανυποψίαστος για τις προθέσεις των νοσταλγών του Φύρερ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο της Χρυσής Αυγής
  • [12] Απ. Τζιτζικώστας: Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να τολμήσουμε

  • [01] Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων» εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

    Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

    Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.

    Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

    Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνσηε ο πρωθυπουργός, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα, είπε, είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης, του επιμερισμού της ευθύνης και της συνυπευθυνότητας.

    Κυβερνητικές πηγές: "Απετράπη σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδου-γκέτο 50.000 προσφύγων στην Αττική"

    Σχετικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

    Η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο- γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ' αυτού η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες - αντίθετα ενισχύει την αγορά.

    Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα.

    Επίσης είναι σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της.

    [02] Ευ. Μεϊμαράκης: Οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του Ναού υποστήριξε πως οι Έλληνες θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες παρά "την όποια ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων".

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής: "Σήμερα, όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε Μακεδόνες. Όλοι οι Έλληνες τιμούμε την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης, τιμούμε όλους εκείνους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους, πότισαν με αίμα τούτη τη γη για να είμαστε ελεύθεροι και για να έχουμε εθνική αξιοπρέπεια. Τιμούμε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τον ελληνικό στρατό, ο οποίος έγραψε ένδοξες σελίδες στην ιστορία του έθνους. Ταυτόχρονα όμως σήμερα είναι και η γιορτή του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου και με ευλάβεια ήρθαμε στο ναό γιατί αισθανόμαστε ότι χριστιανοσύνη και Ελλάδα συμπορεύονται, πάνε μαζί. Γι' αυτό ακριβώς με πίστη στο Θεό, με πίστη στην πατρίδα, με πίστη στη δημιουργικότητα των Ελλήνων, παρά την όποια ανεπάρκεια και ανικανότητα των κυβερνώντων στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σήμερα, εμείς θεωρούμε ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Χρόνια πολλά στο Δημήτρη και τη Δήμητρα, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, που σήμερα αισθάνονται Μακεδόνες".

    [03] Αδ. Γεωργιάδης: Ο ελληνισμός πρέπει να μείνει ενωμένος

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, βρέθηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη και εξερχόμενος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ανέφερε πως ο Ελληνισμός πρέπει να μείνει ενωμένος, γιατί έρχονται δύσκολες ημέρες.

    "Ο Ελληνισμός πρέπει να μείνει ενωμένος γιατί έρχονται πολύ δύσκολες μέρες, τα πράγματα για τον ελληνικό λαό γίνονται όλο και πιο δύσκολα και για να τα καταφέρουμε πρέπει να έχουμε ψυχή και δύναμη, είμαστε Χριστιανοί ορθόδοξοι δε δίνουμε εξετάσεις σε κανένα και το λέμε με περηφάνια γιαυτό είμαστε εδώ γι αυτή τη μεγάλη γιορτή" είπε ο κ.Γεωργιάδης.

    [04] Ο. Γεροβασίλη: Ισχυρή αντιπαράθεση με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια

    Μια πολύ σκληρή μάχη την οποία η κυβέρνηση έχει να δώσει μέχρι το τέλος είναι η διαπραγμάτευση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ρ/σ Παραπολιτικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει κορυφαίο σημείο της διαπραγμάτευσης αυτής της εποχής σε όσο υψηλότερο επίπεδο γίνεται», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να συζητήσει ότι θα πάρουν το σπίτι σε έναν λαό που πλήττεται έξι χρόνια από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, σε έναν λαό που φτάνει στα όρια του και μάλιστα για πολλούς έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχών.

    «Εμείς ξεκινήσαμε και διαπραγματευόμαστε την πρότασή μας, δηλαδή 300.000 ευρώ και εισόδημα 35.000 ευρώ, προκειμένου μ' αυτόν τον τρόπο, έχουμε μελετήσει ότι προστατεύεται περίπου το 75% των δανειοληπτών. Αντίθετα, η πρόταση η οποία έρχεται από την πλευρά των δανειστών φαίνεται να προστατεύει το 21%. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ένα αποδεκτό νούμερο αυτό. Δεν προτιθέμεθα να το αφήσουμε αυτό να εξελιχτεί έτσι», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι η δικαιότερη με τα δεδομένα της χρονικής συγκυρίας, και επομένως υπάρχει σε εξέλιξη σε μια πολύ σκληρή μάχη την οποία η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει μέχρι το τέλος.

    Ερωτηθείσα για το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, και για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ανακοινώσει μια εβδομάδα παράταση μέχρι το θέμα να αντιμετωπιστεί οριστικά, ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει μια παράταση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση με τους εταίρους.

    [05] H μείωση της γραφειοκρατίας θα ενισχύσει το εμπόριο κατά 3,6 τρισ. δολάρια

    Τα οφέλη μια συμφωνίας που θα μειώσει την γραφειοκρατία και θα εναρμονίσει τις διαδικασίες στα τελωνεία είναι πολύ μεγαλύτερα συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις παγκόσμιες εξαγωγές κατά 3,6 τρισεκ. δολάρια ετησίως, ανέφερε σε σημερινή του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Η συμφωνία του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση του εμπορίου, που επιτεύχθηκε σε υπουργική σύνοδο στο Μπαλί τον Δεκέμβριο του 2013, θα ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο απ? ό,τι σε περίπτωση άρσης όλων των δασμών στις εισαγωγές παγκοσμίως, μειώνοντας το κόστος κατά 9,6 έως 23,1%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού.

    «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για το παγκόσμιο εμπόριο είναι το αντίστοιχο της στροφής από το ίντερνετ μέσω σύνδεσης dial-up στο ευρυζωνικό ίντερνετ», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο.

    Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, κάτι που ο Αζεβέντο ελπίζει να συμβεί έως τα τέλη του 2016, θα περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στα τελωνεία, θα μειωθούν τα περιθώρια για διαφθορά και θα επισπευσθούν οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε πιο αδύναμες οικονομίες.

    [06] Έντιμος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια

    Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για την υπόθεση των κόκκινων δανείων, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτοςκαι Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ΕΕ πιστεύει πώς η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.

    «Η λύση που προκρίνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκιτς, «είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο».

    Νωρίτερα και ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης συζήτησαν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση η οποία σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός».

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. «Συνεχίζουμε τη δουλειά» κατέληξε ο ίδιος.

    Σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης, ο Βάλντις Ντομπρόβκσις μίλησε για εποικοδομητικές συζητήσεις που δείχνουν ότι ακολουθείται η σωστή πορεία "η οποία θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει στον κοινό στόχο που είναι η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης".

    Όπως είπε ο ίδιος, η επιτυχής συμπλήρωση της πρώτης αξιολόγηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση και αίσθηση εθνικής κυριότητας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ικανότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σωστά και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε δε ότι, η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στις ελληνικές αρχές για την παροχή στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφθοράς, η βέλτιστη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    Είμαι πεπεισμένος κατέληξε, ότι με συνετή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της και θα είναι ένα επιτυχημένο μέλος του ευρώ.

    [07] Γερμανία : Σημαντική η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία Hotspots

    «Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο», χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

    Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    [08] Τουλάχιστον 52 νεκροί στη χώρα από τον σεισμό των 7,5 βαθμών στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν από τον σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα με επίκεντρο το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 12 μαθήτριες έχασαν τη ζωή τους σε ποδοπάτημα και άλλοι 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό.

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ζώνες όπου ζουν φυλές στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    Άλλοι 20 σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, όπως και 3 στην περιοχή Γκίλγκιτ-Μπαλιστάν και ένας στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, σύμφωνα με πηγές.

    Την ίδια ώρα στην βόρεια αφγανική πόλη Ταλοκάν 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο τους για να γλιτώσουν από το σεισμό, όπως και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Επίσης πάρα πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χώρα.

    Σε νεώτερη ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) αναφέρει ότι ο σεισμός, το μέγεθος του οποίου αναθεώρησε προς τα κάτω σε 7,5 βαθμούς, είχε εστιακό βάθος 213 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρισκόταν 254 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ σε απομακρυσμένη οροσειρά του Αφγανιστάν.

    [09] Τέσσερις νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από σεισμό 7,5 βαθμών στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου εκατό τραυματίστηκαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με πακιστανούς αξιωματούχους, από σεισμό 7,5 βαθμών που είχε επίκεντρο το βορειοανατολικό Αφγανιστάν και έγινε αισθητός και στην Ινδία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

    Σε νεώτερη ανακοίνωσή του το USGS αναθεώρησε προς τα κάτω το μέγεθος του σεισμού από 7,7 που είχε εκτιμήσει στην αρχή σε 7,6 και λίγο αργότερα σε 7,5, ενώ διευκρίνισε ότι το επίκεντρό του βρισκόταν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα και πάλι με το USGS, o σεισμός είχε εστιακό βάθος 196 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρισκόταν 82 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Φεϊζαμπάντ, σε απομακρυσμένη περιοχή του Αφγανιστάν.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός για σχεδόν ένα λεπτό στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Επίσης ήταν αισθητός στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, όπως επίσης και την Καμπούλ, αλλά όχι στο Νεπάλ, στο οποίο είχε σημειωθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός τον Απρίλιο.

    Η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 8,1 βαθμούς.

    Στην πρωτεύουσα της Ινδίας εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους, όπως άλλωστε και στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ.

    [10] Στην Ειδομένη ο αρχιεπίσκοπος της Μανίλα και πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας

    «Όλοι έχουμε δει τέτοιες εικόνες στις οθόνες της τηλεόρασης, αλλά για όποιον γίνεται ο ίδιος μάρτυρας της προσφυγικής κρίσης είναι ένα πραγματικό σοκ. Ο καθένας έχει δει τις εικόνες στην τηλεόραση, αλλά είναι ακόμα ένα σοκ όταν είστε μάρτυρας από πρώτο χέρι την κρίση των προσφύγων» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα και πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας Καρδινάλιος, Αντόνιο Λουίς Τάγκλε μετά την επίσκεψή του πριν λίγες ημέρες, στο χώρο υποδοχής προσφύγων στην Ειδομένη κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    «Μπορείτε να δείτε τη σύγχυση, την κούραση και το φόβο στα πρόσωπά τους» πρόσθεσε.

    «Οι περισσότεροι έγιναν πρόσφυγες για να ξεφύγουν από τους πολέμους. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο γι' αυτούς. Σίγουρα τα κράτη μπορούν να συνεργασθούν για να ανακουφίσουν αυτή την ταλαιπωρία».

    Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Κάριτας Ευρώπης, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015, με προορισμό την Ευρώπη. Τα δύο τρίτα από αυτούς καταλήγουν στα ελληνικά νησιά προερχόμενοι από την Τουρκία. Από εκεί μεταφέρονται με πλοία στην Αθήνα και στη συνέχεια με λεωφορεία στην Ειδομένη, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση εκτιμά ότι περί τους 5.000 πρόσφυγες καταλήγουν κάθε μέρα στην Ειδομένη, ένα χωριό μόλις 120 κατοίκων. Το 90% των προσφύγων προέρχονται από τη Συρία και οι υπόλοιποι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [11] «Κανείς δεν μπορεί να μένει ανυποψίαστος για τις προθέσεις των νοσταλγών του Φύρερ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για το βίντεο της Χρυσής Αυγής

    Κανείς δεν μπορεί να μένει ανυποψίαστος σχετικά με τις προθέσεις των νοσταλγών του Φύρερ, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Χρυσή Αυγή, με μία σκληρή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε μετά το νέο βίντεο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, που έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, από προεκλογική ομιλία του το 2012.

    Το βίντεο δεν αφήνει κανένα ερωτηματικό για τον χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ως μία νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι σε αυτό το βίντεο ο Ν. Μιχαλολιάκος δεν διστάζει να προτρέψει τους οπαδούς της οργάνωσης να βιαιοπραγούν εναντίον αριστερών, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει την άνοδο της Χρυσής Αυγής μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη και της τότε υποψήφιας βουλευτή και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, στο στούντιο του ΑΝΤ1.

    [12] Απ. Τζιτζικώστας: Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να τολμήσουμε

    Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη δήλωση του στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τόνισε πως "σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι Ελληνες ενωμένοι να τολμήσουμε".

    Αναλυτικά η δήλωση του κ.Τζιτζικώστα: "Η σημερινή διπλή εορτή της Θεσσαλονίκης, τόσο για τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, όσο και για την Απελευθέρωσή της την 26η Οκτωβρίου 1912, θυμίζει σε όλους μας και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι κάποτε κάποιοι άνθρωποι τόλμησαν, έδωσαν μάχες, ξεπέρασαν εμπόδια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων, να ακολουθήσουμε το δρόμο τους, να τολμήσουμε. Να τολμήσουμε, όσο ανυπέρβλητα κι αν φαντάζουν τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας και θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά σε όλους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2015 - 12:32:33 UTC