Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Σάμεχ Σούκρι
  • [02] Χρέος, πακέτο Γιουνκέρ αλλά και συνέργειες για τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα
  • [03] Την Τετάρτη η προδημοσίευση του Προγράμματος Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης
  • [04] Πολλά κράτη μέλη του NATO θα διατηρήσουν αμείωτη τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν
  • [05] Το Ζάγκρεμπ επέτρεψε την είσοδο στην Κροατία χιλιάδων μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία
  • [06] Η όπερα «Παλιάτσοι» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα
  • [07] Φθάνουν αύριο στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των θεσμών
  • [08] «Πάμε για νίκη» συμφώνησαν Σίλβα και Σιόβας
  • [09] Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

  • [01] Η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Σάμεχ Σούκρι

    Nέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας στην οποία συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, έδωσαν κατά την σημερινή συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σούκρι .

    Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και η συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. Σημειώνεται ότι η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου, που συνορεύει με την κυπριακή ΑΟΖ, αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο και αναδεικνύει την αναπτυξιακή σημασία που έχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο παρελθόν όσο και στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών χωρών για ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων , ενώ η Αθήνα και το Κάιρο, επιβεβαίωσαν τις θέσεις τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και η προοπτική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας -Κύπρου - Αιγύπτου, το ίδιο διάστημα.

    Η Αίγυπτος θεωρείται χώρα κλειδί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και υπό αυτό το πρίσμα ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου που έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθήνας -Λευκωσίας και Καϊρου, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

    [02] Χρέος, πακέτο Γιουνκέρ αλλά και συνέργειες για τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα

    H επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, οι συλλογικές συμβάσεις, η προάσπιση της διαφάνειας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ Ολάντ που θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 22 και 23 Οκτώβριου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

    Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

    [03] Την Τετάρτη η προδημοσίευση του Προγράμματος Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης

    Την Τετάρτη 21/10/2015 θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ, του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΝΑΔ, η προδημοσίευση της πρόσκλησης για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης.

    Η δημοσίευση της τελικής πρόσκλησης θα γίνει μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, και η οποία επίσης θα αναρτηθεί στις παραπάνω ιστοσελίδες.

    Το νέο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση σε όλη την Επικράτεια:

    - 9.000 νέων θέσεων εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2015 και

    - 3.700 πρώην εγγεγραμμένων ανέργων οι οποίοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31 Αυγούστου 2015.

    Η περιφερειακή κατανομή των ανωτέρω θέσεων θα προσδιορίζεται στην δημόσια πρόσκληση.

    [04] Πολλά κράτη μέλη του NATO θα διατηρήσουν αμείωτη τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν

    Η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία αναμένεται να διατηρήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν στο σημερινό τους επίπεδο, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του NATO, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρατείνει την 14ετή στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Η κατάληψη της πρωτεύουσας μιας επαρχίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προ ολίγων εβδομάδων ήγειρε ανησυχίες για το αξιόμαχο των αφγανικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO λένε πλέον ότι θα είναι τα γεγονότα, και όχι τα χρονοδιαγράμματα, εκείνα που θα υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σταδιακής απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων.

    Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα διατηρήσουν στο σημερινό τους επίπεδο τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των 10.000 Αμερικανών στρατιωτών. Αν και οι συνομιλίες για τους ακριβείς αριθμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι χώρες που έχουν αναπτύξει τους περισσότερους στρατιώτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα τους μειώσουν, πρόσθεσε.

    «Αρκετές από τις χώρες που κάνουν τις μεγαλύτερες συνεισφορές μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα τις διατηρήσουν», είπε ο πτέραρχος Μπρίντλοβ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όμως ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του NATO διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία εξεδήλωσαν την πρόθεση να διατηρήσουν στο τρέχον επίπεδο τις αποστολές τους στο αφγανικό έδαφος.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν για άλλον έναν χρόνο. Ο δεύτερος νατοϊκός αξιωματούχος είπε ότι «εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, αυτό θα συμβεί».

    Η Γερμανία διατηρεί σήμερα 850 στελέχη των ενόπλων της δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η Ιταλία 760 και η Τουρκία περίπου 500, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Συμφώνου.

    «Θα πρέπει να κάνουμε τις όποιες μεταβολές στη δομή των στρατευμάτων μας βάσει των συνθηκών επί του πεδίου, όχι βάσει χρονοδιαγραμμάτων», τόνισε ο πτέραρχος Μπρίντλοβ. «Και άλλες χώρες ήδη ενημερώνουν ότι είναι δεσμευμένες» στον στόχο αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Αντίθετα με τις ΗΠΑ, το NATO δεν είχε προσδιορίσει την ημερομηνία που θα τερμάτιζε την αποστολή του στο Αφγανιστάν, η οποία σήμερα αριθμεί 6.000 άνδρες από περίπου 40 χώρες, κυρίως κράτη μέλη του Συμφώνου.

    [05] Το Ζάγκρεμπ επέτρεψε την είσοδο στην Κροατία χιλιάδων μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία

    H Κροατία επέτρεψε σήμερα αργά το απόγευμα την είσοδο σε χιλιάδες μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    «Η αστυνομία της Κροατίας άνοιξε τα σύνορα και όλοι οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα εισήλθαν» στην Κροατία, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν Πινός, ένας Τσέχος εθελοντής που βρίσκεται στην περιοχή.

    Μετά το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, οι πρόσφυγες πρέπει να διέρχονται από τη Σλοβενία, μετά τη Σερβία και κατόπιν την Κροατία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    Η Λιουμπλιάνα γνωστοποίησε σήμερα ότι θα περιορίσει την είσοδο στην επικράτειά της επιτρέποντας σε μόλις 2.500 ανθρώπους να εισέρχονται ανά ημέρα, λιγότεροι από τους μισούς από όσους ζητά το Ζάγκρεμπ.

    Ως αποτέλεσμα επικράτησε συμφόρηση στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη Σερβία για πολλές ώρες σήμερα, προτού τελικά η Κροατία επιτρέψει σε χιλιάδες εξ αυτών να περάσουν στο έδαφός της.

    [06] Η όπερα «Παλιάτσοι» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

    Η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Παλιάτσοι», το σημαντικότερο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, θα ταξιδέψει σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, από τις 4 έως τις 29 Νοεμβρίου.

    Η όπερα «Παλιάτσοι» πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Ο παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. Ο εξαγριωμένος και απατημένος παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia ? finita!» - «Η παράσταση τελείωσε!». Η δράση τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 σε ένα χωριό της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για μια ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο.

    [07] Φθάνουν αύριο στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των θεσμών

    Στην Αθήνα αναμένεται να επανέλθουν από αύριο (θα παραμείνουν για διάστημα 2 ή 3 ημερών ), οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και να καθορίσουν την ατζέντα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τα ορόσημα που θα θεσμοθετηθούν στη συνέχεια.

    Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.

    Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης- του Euro Working Group μεθαύριο Τετάρτη, το οποίο αφ' ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ' ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

    [08] «Πάμε για νίκη» συμφώνησαν Σίλβα και Σιόβας

    Η νίκη επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι ο αποκλειστικός στόχος του Ολυμπιακού στο εκτός έδρας ματς της 3ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου του Champions League, όπως παραδέχθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επί κροατικού εδάφους οι Μάρκο Σίλβα και Δημήτρης Σιόβας.

    Ο τεχνικός των Πειραιωτών ήταν ξεκάθαρος από το ξεκίνημα των δηλώσεών του: «Ποτέ δεν προετοιμαζόμαστε πριν από κάθε ματς για την ισοπαλία. Συνήθως όποιος το κάνει αυτό δεν παίρνει καλό αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί για να νικήσουμε. Στο ποδόσφαιρο αυτό πρέπει να κάνεις. Να προετοιμάζεσαι καθημερινά για τη νίκη».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Δημήτρη Σιόβα. Ο κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού υποστήριξε: «Πάμε για τη νίκη και μετά άλλη μία στην έδρα μας, που θα μας φέρει αγκαλιά με την πρόκριση. Πρέπει να περιμένετε περισσότερα πράγματα από την ομάδα, καθώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την συνέχεια. Έχουμε δουλέψει πολύ από την αρχή της σεζόν, είμαστε σε καλό δρόμο και συνεχίζουμε για τους στόχους μας, που είναι το νταμπλ και η πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League. Ποτέ δεν πάμε για την ισοπαλία. Σε κάθε ματς ψάχνουμε τη νίκη».

    [09] Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

    Το απόλυτο στην έδρα του διατήρησε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 3-1 του ΠΑΣ Γιάννινα, στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η «αυλαία» της 7ης ημέρας στην Super League, επέστρεψαν στο -3 από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ έφτασαν και τις τέσσερις εντός έδρας νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο εφετινό πρωτάθλημα. Ο Καρέλης στο 17ο λεπτό άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, η οποία βρήκε δίχτυα και στο 60΄ με το εύστοχο πέναλτι του Πέτριτς, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Αμπεΐντ στις καθυστερήσεις (90+3΄). Οι Ηπειρώτες μείωσαν στο 71`, επίσης με πέναλτι του Τσάβες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 18:32:15 UTC