Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα στη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς
  • [02] Ποτάμι: Βαρύ το κόστος του λαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  • [03] Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τα «πόθεν έσχες»
  • [04] Β. Μεϊμαράκης: Πολιτική απάτη το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
  • [05] Μείωση αποδοχών στα στελέχη και διοικητική αναδιάρθρωση αποφάσισε η νέα διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ
  • [06] Λ. Κατσέλη: Η σημερινή Ευρώπη έχει υποβαθμίσει τις διαστάσεις της ανάπτυξης
  • [07] Ντ. Τουσκ: Η συζήτηση για το μέλλον της συνθήκης του Δουβλίνου αφορά άμεσα την Ελλάδα
  • [08] Τραγωδία με επτά νεκρούς μετά από ανατροπή σκάφους βόρεια του Μολύβου
  • [09] Με ερωτήσεις προς τον αστυνομικό Γ. Ρώτα συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [10] Αποφυλακίζεται η Β. Σταμάτη λόγω capital controls
  • [11] «Νυχτερινή περιπολία» στους δρόμους άφιξης προσφύγων στη Λέσβο
  • [12] Αντιπαράθεση εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα
  • [13] Ν. Κοτζιάς: Στόχος ένας διεθνής ρόλος για τη χώρα που θα την ισχυροποιεί
  • [14] Ξεκινά η επαναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το ΕΣΠΑ
  • [15] O OHE βλέπει δυνατότητα για τοπικές εκεχειρίες στη Συρία
  • [16] Ικανοποίηση στην ΑΕΚ από τη συνάντηση για το γήπεδο
  • [17] Γιάνκοβιτς: «Απόλυτα σοβαροί για τη νίκη»

  • [01] Η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα στη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς

    Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και οι ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

    [02] Ποτάμι: Βαρύ το κόστος του λαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά το κόστος του λαϊκισμού, αναφέρει το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας πως «οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της γήρανσης του πληθυσμού και της εισφοροδιαφυγής, αλλά είναι κυρίως η αναγκαστική λύση για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί και από ό,τι φαίνεται δεν θέλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

    Το Ποτάμι επισημαίνει ότι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι οι στερήσεις του ελληνικού λαού θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη το 2015 και το 2016, «η καταστροφική πολιτική όμως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησε σε νέα λουκέτα και νέα ύφεση». «Αυτά αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια μείον στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή η Ιρλανδία, που μπήκε αργότερα από μας σε μνημόνιο και βγήκε νωρίτερα, ανακοινώνει στον προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2016 αυξήσεις στις συντάξεις», αναφέρει.

    [03] Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τα «πόθεν έσχες»

    «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και τονίζει ότι δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή στη συγκάλυψη, στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

    «Διαφάνεια παντού» προσθέτει και αφού σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά άλλο», διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Υπάρχουν - ναι ή όχι - υπουργοί του που υπέβαλαν προβληματικά "πόθεν έσχες"; Πόσα εκατομμύρια έκρυβε ο καθένας από αυτούς και γιατί τα έκρυβε; Τι βρίσκεται πίσω από τις σκοτεινές αυτές υποθέσεις;»

    Απώλεια αυτοελέγχου καταλογίζει στη ΝΔ ηΌλγα Γεροβασίλη

    Απώλεια αυτοελέγχου λόγω των προβλημάτων στο εσωτερικό της ΝΔ καταλογίζει η κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή ανακοίνωση για το «πόθεν έσχες».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση της ΝΔ δεν αποτελεί επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Είναι ευθεία επίθεση στο αρμόδιο θεσμικό όργανο της Βουλής. Όργανο στο οποίο συμμετέχει στέλεχος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί», τονίζει και σημειώνει: «Στην προσπάθειά τους να στρέψουν την ατζέντα μακριά από τα εσωτερικά τους προβλήματα και τις έριδες των υποψήφιων αρχηγών, χάνουν τον αυτοέλεγχό τους».

    «Ας σταματήσουν να υποκρίνονται και ας εμπιστευτούν τους θεσμούς στους οποίους και οι ίδιοι συμμετέχουν. Η διαφάνεια εξασφαλίζεται μόνο όταν αυτοί λειτουργούν», προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Ανταπάντηση ΝΔ στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη

    Με μία λιτή ανακοίνωση απάντησε η ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

    «Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Η διαφάνεια απαιτεί ονόματα. Και βέβαια αποφάσεις του πρωθυπουργού. Εδώ και τώρα!», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Β. Μεϊμαράκης: Πολιτική απάτη το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

    Πολιτική απάτη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του το καταψηφίζει επί της αρχής και επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα που έστω και δειλά όπως είπε, επιχειρούν διαθρωτικές αλλαγές

    «Εμείς λέμε κάθετα όχι στην φοροεπιδρομή και περικοπές μισθών και συντάξεων. Στα μέτρα που κάνουν όλους μας φτωχότερους, αυξάνουν την ανεργία και υποδαυλίζουν και ενισχύουν ακραίες φωνές», τόνισε ο κ, Μεϊμαράκης.

    Ακόμα, υποστήριξε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθέτησε όλα όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί για να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού.

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τα κόκκινα δάνεια προειδοποιώντας την κυβέρνηση να προσέξει και να μην τολμήσει να παραδώσει τα σπίτια σε ξένα funds.

    [05] Μείωση αποδοχών στα στελέχη και διοικητική αναδιάρθρωση αποφάσισε η νέα διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ

    Τη μείωση των αποδοχών για τα στελέχη, αποφάσισε στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ομίλου, Ελληνικά Πετρέλαια.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της μισθολογικής πολιτικής η οποία θα επανεξετασθεί με βάση έρευνα που διεξάγεται από εξωτερικό συνεργάτη.

    Αναλυτικά, οι σταθερές ετήσιες αμοιβές για τον Εκτελεστικό Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μειώνονται κατά 10% και οι μεταβλητές αμοιβές τους κατά 40%. Επίσης οι νέοι Γενικοί και Ανώτεροι Διευθυντές θα λαμβάνουν ετήσιες σταθερές αμοιβές μειωμένες κατά 15% από τους αντίστοιχους μέσους όρους που ισχύουν σήμερα.

    Ταυτόχρονα, ο όμιλος προχωράει και σε δραστική διοικητική αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής.

    Συγκεκριμένα, στη σημερινή (15/10/15) συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε η αναβάθμιση σε γενικές διευθύνσεις των διευθύνσεων: Εσωτερικού Ελέγχου, Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και οι Υπηρεσίες Εμπορίας, καθώς και η αναδιοργάνωση των διευθύνσεων: Ασφάλειας, Υγιεινής και Περιβάλλοντος των Διυλιστηρίων, Προμηθειών, Πληροφορικής και Συστημάτων.

    Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούνται 3 νέοι Γενικοί Διευθυντές, 8 Ανώτεροι Διευθυντές και 8 Διευθυντές, όλοι προερχόμενοι από το έμπειρο και δοκιμασμένο στελεχιακό δυναμικό του ομίλου.

    [06] Λ. Κατσέλη: Η σημερινή Ευρώπη έχει υποβαθμίσει τις διαστάσεις της ανάπτυξης

    Τις εργασίες του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Επιχειρήσεων Μάνατζμεντ χαιρέτισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας «Θ. Καρατζάς», με θέμα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ευρώπη.

    Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι μια βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική απαιτεί όχι μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας, δηλαδή το συνεχή οικονομικό της μετασχηματισμό, αλλά και την προάσπιση και συνεχή διεύρυνση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για τους πολίτες, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων κάθε τόπου, δηλαδή τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

    Η σημερινή Ευρώπη, σημείωσε η κα Κατσέλη, έχει υποβαθμίσει και τις τρεις αυτές διαστάσεις της ανάπτυξης-οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική-με αποτέλεσμα η άσκηση πολιτικής να μην είναι ούτε αποτελεσματική ούτε και διατηρήσιμη. Επεσήμανε, στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού, τρεις σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες:

    Πρώτον, η δημιουργία συνθηκών για τη διεύρυνση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

    Δεύτερον, ανάπτυξη και χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης, αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με τις δημόσιες πολιτικές.

    Τρίτον, δημιουργία ισχυρών θεσμών αναπτυξιακής διακυβέρνησης.

    Καταλήγοντας στο χαιρετισμό της, η κα Κατσέλη τόνισε ότι η πορεία της Ευρώπης θα προσδιοριστεί από τη συλλογική ικανότητα όλων «να συμφωνήσουμε σ' ένα κοινό οδικό χάρτη βιώσιμης ανάπτυξης και προάσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων και να εμπεδώσουμε ξανά ένα κλίμα ασφάλειας και ελπίδας για το μέλλον.

    [07] Ντ. Τουσκ: Η συζήτηση για το μέλλον της συνθήκης του Δουβλίνου αφορά άμεσα την Ελλάδα

    Την πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα, θα έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Η συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου που καθιστά τις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου, αφορά άμεσα την Ελλάδα, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας.

    Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ντ. Τουσκ αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο από την Άγκυρα όσον αφορά την ετοιμότητά της να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ.

    Σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι κατανοεί γιατί το θέμα αυτό είναι σημαντικό για την τουρκική πλευρά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω των αντιρρήσεων που έχει η Ρωσία. «Θα πρέπει να βρούμε ρεαλιστικά εργαλεία και μεθόδους για να περιορίσουμε τις ροές των προσφύγων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ.

    [08] Τραγωδία με επτά νεκρούς μετά από ανατροπή σκάφους βόρεια του Μολύβου

    Επτά νεκροί, από τους οποίους δυο γυναίκες, ένας άνδρας και τέσσερα παιδιά -μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος- είναι ο τραγικός ως τα τώρα απολογισμός του ναυτικού ατυχήματος που συνέβη στις 11.30 σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μισό ναυτικό μίλι βόρεια του Μολύβου.

    Όπως έως τώρα έχει γίνει γνωστό, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης από πλοίο ανοικτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού Σώματος συγκρούσθηκε με παλιό ξύλινο σκάφος με το οποίο μεταφέρονταν μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, με αποτέλεσμα την ανατροπή του.

    Από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος διεσώθησαν 31 από τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αγνοούνταν άλλοι οκτώ. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού και της Frontex, ενώ το κουφάρι του ξύλινου σκάφους μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Μολύβου προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς.

    [09] Με ερωτήσεις προς τον αστυνομικό Γ. Ρώτα συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Με την εξέταση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργου Ρώτα από την πολιτική αγωγή συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο αστυνομικός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους της οικογένειας Φύσσα, ώστε να προσδιορίσει ακριβώς τα σημεία που βρισκόταν η ομάδα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών, έξω από την καφετέρια Κοράλλι, το σημείο που ένα μέρος της ομάδας αυτής ξέκοψε και το σημείο της δολοφονίας του μουσικού. Έτσι, στο δικαστήριο τοποθετήθηκε χάρτης της περιοχής ώστε ο μάρτυρας να μπορεί να δείχνει τα επίμαχα σημεία.

    Ο αστυνομικός προσδιόρισε όχι μόνο το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, αλλά και πώς κινήθηκαν οι δράστες και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ρώτας κατέθεσε ότι η ομάδα των 20-30 ατόμων που ξέκοψε από τους 50 που βρίσκονταν απέναντι από την καφετέρια του δημιούργησε την εντύπωση πως ήξερε πού πηγαίνει και τι θα κάνει. «Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα. Πιθανότατα, αυτοί να το είχαν προσχεδιασμένο».

    Ο αστυνομικός κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έφερε κάκωση στο σώμα του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αν και όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο «χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα». Ο κ. Ρώτας απάντησε: «Προφανώς δεν έφαγε καμία. Θα ήτανε καλός, μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη».

    [10] Αποφυλακίζεται η Β. Σταμάτη λόγω capital controls

    Αποφυλακίζεται σήμερα η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, καταδικασμένη για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού Άμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα.

    Η κ. Σταμάτη θα αποφυλακιστεί από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν υπό κράτηση κατόπιν συνεννόησης με τις υπηρεσίες της εισαγγελίας Εφετών με τους συνηγόρους της, οι οποίοι επικαλέστηκαν την κοινή Υπουργική Απόφαση της 21ης Ιουλίου με την οποία αναστέλλονται μέχρι τέλος του μήνα οι καταβολές εγγυήσεων κ.λπ. λόγω capital controls.

    Υπενθυμίζεται ότι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων χθες έκανε δεκτό το αίτημα της κ. Σταμάτη για αποφυλάκισή της με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ.

    Οι συνήγοροι της κ. Σταμάτη είχαν δηλώσει ότι ο εντολέας τους δεν έχει το επίμαχο χρηματικό ποσό.

    [11] «Νυχτερινή περιπολία» στους δρόμους άφιξης προσφύγων στη Λέσβο

    Το βράδυ της Τετάρτης η είδηση των ακόμη τριών νεκρών, θυσία στο Μολώχ του κέρδους των Τούρκων μεταφορέων προσφύγων και μεταναστών οδηγεί δεκάδες δημοσιογράφους να κάνουν ξανά για μία ακόμα φορά τη γνωστή πια διαδρομή Μόλυβος - Εφταλού - Σκάλα Συκαμνιάς... Μα είναι ετούτη η πρώτη βραδιά που ο καιρός είναι πια χειμωνιάτικος. Αέρας, κρύο μαζί κι η μυρωδιά του θανάτου, που είναι πια κυρίαρχη παντού...

    Στην είσοδο του Μολύβου, στον δρόμο που σε οδηγεί στο όμορφο χωριό από την Πέτρα, σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο λατομείο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ ενός καλοκαιρινού κλαμπ στεγάζεται ένας χώρος πρώτης συγκέντρωσης, ο οποίος λειτουργεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας δεν διακρίνεις παρά σκιές μορφών, ρούχα απλωμένα όπου μπορεί κανείς να φανταστεί πως μπορεί άνθρωπος να απλώσει ρούχα για να στεγνώσουν. Άνθρωποι, εκατοντάδες άνθρωποι που στάζουν αρμύρα, που προσπαθούν να στεγνώσουν κι αυτοί, να ζεσταθούν... Άνθρωποι που περιμένουν να μπουν σε κάποιο λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στο Κέντρο Καταγραφής στη Μόρια.

    Ο δρόμος σε οδηγεί στο λιμάνι. Ταβερνάκια με λιγοστούς πια Ευρωπαίους τουρίστες, ένας ντόπιος μουσικός σε μία γωνιά παίζει με το μπουζούκι του «τα παιδιά του Πειραιά», ένας τουρίστας αποθανατίζει με το iPad του τη σκηνή, η μακάβρια πομπή με τις σορούς, μία γυναίκα 30 ετών, ένα κορίτσι 15, ένα βρέφος μόλις ενός έτους, ήταν δεν ήταν... «Χάσαμε το θέμα...» ακούς από τους συναδέλφους που δεν πρόλαβαν. Τα πτώματα πια είναι «θέματα», αλλά πόσα θέματα να προλάβεις... Ο αέρας παρασέρνει μία κουβέρτα αλουμινίου, ένα ψιλό φύλλο αλουμινίου, ασημί από τη μια μεριά, χρυσαφί από την άλλη, αντιφεγγίζει το φως των αστεριών καθώς παρασέρνεται... «Πόσο μαγικά θα μπορούσε να είναι όλα εδώ κάτω από το κάστρο των Γατελούζων, στη γειτονιά της αρχαίας Μηθυμναίας γης;» ακούς.

    Παίρνεις το δρόμο προς την Εφταλού... Ένας κακός χωματόδρομος σε μία διαδρομή από τις πιο όμορφες στον κόσμο. Μέχρι πέρυσι περπατούσε κόσμος σε τούτη τη διαδρομή, «ο δρόμος του Αρίωνα» την έλεγαν, γιατί δεν μπορούσε, στον δρόμο σου θα συναντούσες δελφίνια να σε ακολουθούν παράλληλα στο διάβα σου και να σε αποχαιρετούν σαν βρισκόσουνα πια στη Σκάλα Συκαμνιάς για να πάρουν το κατόπι άλλον αλαφροΐσκιωτο σαν εσένα... Τώρα τα δελφίνια τα έχουν διαδεχτεί βάρκες. Εκατοντάδες βάρκες κάθε λογής. Στην ακτή, στη θάλασσα... Με κόσμο, χωρίς κόσμο. Άνθρωποι στην ακτή σαν τους πρώτους που συναντάς στα εκεί Θερμά Λουτρά δίπλα από ένα υπεραιωνόβιο οθωμανικό χαμάμ. Εκεί στους δρόμους τους αιώνιους από την Ανατολή στη Δύση μετ' επιστροφής πάντα...

    Άνθρωποι στην ακτή που πανηγυρίζουν, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, πετούν στον αέρα τα σωσίβια τους... Ακριβοπληρωμένα πορτοκαλιά ψεύτικα σωσίβια, που γίνονται βαρίδια σαν πέσουν στο νερό και σε πάνε στον πάτο. Άλλο ένα κομμάτι μίας βιομηχανίας ψευδαισθήσεων στην απέναντι ακτή με θύματα, πάντα, τους ίδιους ανθρώπους. Τους φυγάδες που ζητούν απεγνωσμένα ένα πέρασμα στον παράδεισο της Δύσης.

    Χώνεσαι στη νύχτα... Άλλη μία βάρκα, κι άλλη μία, κι άλλη, κι άλλη. Τις αντιλαμβάνεσαι από τον ήχο της μηχανής που φτάνει στην ακτή και χτυπά στις πέτρες, τον παφλασμό της θάλασσας από ανθρώπους που πηδάνε σε αυτή για να βγουν στην ακτή, τις κραυγές αγωνίας των γυναικών, τα κλάματα των παιδιών, τους άνδρες που φωνάζουν ονόματα συντρόφων που δεν διακρίνουν στο σκοτάδι τα ουρλιαχτά. Ναι, τα ουρλιαχτά. Ένας άνδρας βγαίνει στον χωματόδρομο ουρλιάζοντας. Η μηχανή της πλαστικής βάρκας, έτσι όπως αυτή έφτασε στην ακτή και έστριψε προς αυτήν, συνέχισε να δουλεύει. Του πήρε το χέρι... Στο φως του αυτοκινήτου διακρίνεις πως αιμορραγεί. Του λείπουν δύο δάκτυλα, το χέρι κρέμεται από τον καρπό, φανερό άσχημο κάταγμα. Ένας από τους πολλούς εθελοντές που «περιπολούν» στην ακτή τού δένει το χέρι πρόχειρα. Σφαδάζει από τον πόνο... Φεύγεις γρήγορα, γρήγορα... Πόσο αντέχεται ο πόνος;

    Πιο κάτω, μία γυναίκα σέρνεται σε μία άκρη του δρόμου. Δείχνει το πόδι της. «Το έσπασε... το κύμα την παρέσυρε και την έριξε στα βράχια» λέει μία εθελόντρια, που περιμένει εκεί ένα αυτοκίνητο για να τη μεταφέρουν σε κάποιο σταθμό συγκέντρωσης κι από εκεί στο νοσοκομείο. Πάνω της ένα μωρό, αγκιστρωμένο θαρρείς κλαίει, ουρλιάζει... Η νύχτα έχει ήχους στον δρόμο της προσφυγιάς. Ήχους που σε σημαδεύουν σαν εφιάλτης παντοτινός. Ήχους που σε ακολουθούν... Παραπέρα, πάνω ση θάλασσα, ένας ακόμα σταθμός συγκέντρωσης. Εκατοντάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Με αλουμινένιες κουβέρτες. Ξανά ετούτες οι χρυσές κι ασημένιες επιφάνειες στο φως της ξαστεριάς με τον βοριά, βορειοανατολικός είναι ο αγέρας που σου παγώνει το πρόσωπο. «Στεγνώνουν και τα δάκρυα με τον βοριά» ακούς. Και ξανά μία άλλη φωνή: «Μη φωτογραφίζετε τους πρόσφυγες. Δεν έχετε το δικαίωμα...». Δικαίωμα: Η πιο πικρή λέξη που άκουσες σε ετούτη τη δημοσιογραφική «νυχτερινή περιπολία». Τι πάει να πει δικαίωμα για ετούτους τους ανθρώπους;

    Διαβάστε επίσης:

    Στη Μυτιλήνη αύριο Δ. Αβραμόπουλος και Μ. Σουλτς

    [12] Αντιπαράθεση εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα

    Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για δύσκολα μεν μέτρα, αλλά παράλληλα με ριζοσπαστικές προτάσεις με κοινωνικό πρόσημο, και τον εισηγητή της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο για προσπάθεια του «Σίσυφου», ξεκίνησε στην Ολομέλεια, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της 20ης Ιουλίου.

    «Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε μια ιστορική χώρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε ιδεολογικά με τα σκληρά και υφεσιακά μέτρα που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας. Αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την υπογραφή μας, με δύσκολα μεν μέτρα, που θα συνοδεύονται όμως παράλληλα και με προτάσεις με ριζοσπαστικό κοινωνικό πρόσημο», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε, επίσης, για ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, σημειώνοντας ότι «πολλοί υπουργοί έκαναν δεκτές βελτιωτικές προτάσεις, αναμένουμε παρεμβάσεις και άλλων υπουργών της κυβέρνησης».

    «Τώρα είναι ώρα του λογαριασμού. Ψηφίσαμε ως σύνολο τη συμφωνία και στηρίξαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί η εναλλακτική που είχαμε εκεί που οδηγήσατε την κατάσταση, ήταν η αποβολή της χώρας από την Ευρωζώνη, και μάλιστα με ξαφνικό θάνατο που θα ισοδυναμούσε με ολική καταστροφή», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για άνευ όρων παράδοση της χώρας.

    «Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει για τη λαθεμένη τακτική σας. Τώρα πάλι από την αρχή. Τρίτο μνημόνιο. Είναι η μοίρα του Σίσυφου, να του ξεφεύγει ο βράχος λίγο πριν ανέβει στη κορυφή. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί είναι υφεσιακό, άδικο και ατελέσφερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    [13] Ν. Κοτζιάς: Στόχος ένας διεθνής ρόλος για τη χώρα που θα την ισχυροποιεί

    Στόχος του ένας διεθνής ρόλος για τη χώρα «που να την ισχυροποιεί και να την κάνει ένα σημαντικότερο παράγοντα απ' ό,τι σήμερα»: Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, βάζοντας την Αθήνα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και κυρίως της ανθρώπινης ζωής. Το μήνυμα δίνεται με τη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που θα καταστήσει την ελληνική πρωτεύουσα, για ένα διήμερο, κέντρο προβληματισμού και αναζήτησης λύσεων για τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

    Σθεναρή άποψη του κ. Κοτζιά είναι ότι «όσο η χώρα μπορεί να αναπτύσσει στην εξωτερική της πολιτική μια διεθνή διάσταση που υπερβαίνει την καθημερινότητα των διεθνών μας ζητημάτων, τόσο πιο πολύ θα μας ακούν και θα γίνονται κατανοητές οι διεκδικήσεις και οι σκέψεις μας γύρω από τα άμεσα εθνικά μας ζητήματα».

    Η Διεθνής Διάσκεψη είναι το πιο πρόσφατο «παιδί» του, αλλά όχι βεβαίως και η τελευταία του πρωτοβουλία, καθώς, όπως έχει ήδη αναφέρει, έχει ήδη στο μυαλό του την επόμενη. Μια πρωτοβουλία που «θα είναι ένας κεντρικός πυρήνας αυτού που λέμε ως ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

    [14] Ξεκινά η επαναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το ΕΣΠΑ

    Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η επαναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το ΕΣΠΑ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστας Αγοραστός, μέχρι τις 22 του μηνός θα δοθούν στη χώρα μας 800 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχε εκείνη καταβάλλει ως εθνική συμμετοχή στην υλοποίηση έργων.

    Πρόκειται είπε για θετική εξέλιξη, στην οποία συμβολή είχε και η ΕΝΠΕ , με τις συναντήσεις και ενημερώσεις του προέδρου της ΕΕ κ. Γιουγκέρ και της αρμόδιας επιτρόπου κυρίας Κρέτσου. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, τους επόμενους μήνες θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ άλλα 900 εκατομμύρια ευρώ. Απ΄αυτά τα 500 εκατομμύρια είναι προκαταβολή του νέου ΕΣΠΑ και τα 400 εκατομμύρια η εξοικονόμηση από την κάλυψη από την ΕΕ της εθνικής μας συμμετοχής (5%) στα έργα και τις δράσεις του ΕΣΠΑ που απομένει να υλοποιηθούν.

    Αυτά, τόνισε ο κ. Αγοραστός, μπορούν να δώσουν ανάσα στα έργα και κάλεσε συναρμόδιους υπουργούς και εμπλεκόμενες υπηρεσίες να τα «τρέξουν γρήγορα».

    [15] O OHE βλέπει δυνατότητα για τοπικές εκεχειρίες στη Συρία

    O OHE εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις περιοχές στη Συρία όπου θα μπορούσε να υπάρξει τοπική κατάπαυση του πυρός και ελπίζει ότι η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για πολιτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον.

    "Δεν πιστεύω ότι η απόσταση μεταξύ των πλευρών είναι ανυπέρβλητη. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση τώρα, πιστεύω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σοβαρό μέρος των κινδύνων που δημιουργεί η σημερινή κλιμάκωση ως λόγο για να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη διαδικασία στο πολιτικό επίπεδο", δήλωσε ο Ελίασον σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

    Την ίδια ώρα η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις "εποικοδομητικές δυνάμεις", ανάμεσά τους οι Κούρδοι, για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ.

    [16] Ικανοποίηση στην ΑΕΚ από τη συνάντηση για το γήπεδο

    Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην ΑΕΚ από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα της ανέγερσης του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος έθεσε τις δικές του παραμέτρους.

    Ο κ. Σκουρλέτης, άκουσε τα επιχειρήματα και του Δήμου και της ΑΕΚ, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ευάγγελο Ασλανίδη, τον τεχνικό διευθυντή Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής Αλέξη Αλεξίου και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας. Αμέσως μετά, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση αλλά το γεγονός ότι βρέθηκαν και οι δύο πλευρές μαζί με το Υπουργείο στο ίδιο τραπέζι νομίζω ότι βάζουν τα πράγματα σε ένα δρόμο. Συμφωνήσαμε να φτιαχτεί μια κοινή ομάδα εργασίας από την ΑΕΚ, τον Δήμο και το Υπουργείο, να καλέσουμε και την Περιφέρεια για να δουν σε αυτό το διάστημα της διαβούλευσης ζητήματα, που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές είναι πιο ώριμες και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Νομίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

    Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Ασλανίδης πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα εργασίας και από τις δύο πλευρές, με την εποπτεία του Υπουργείου, προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι θέλουμε. Δηλαδή, να φτιαχτεί ένα γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια».

    [17] Γιάνκοβιτς: «Απόλυτα σοβαροί για τη νίκη»

    Η αποστολή του Παναθηναϊκού αναχώρησε για το Κράσνονταρ της Ρωσίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα, στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου της Euroleague.

    «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη χρονιά με σεβασμό στην ιστορία του, τους αντιπάλους του και τη διοργάνωση. Η Euroleague είναι ένας μπασκετικός μαραθώνιος που ενθουσιάζει τους φιλάθλους, καθώς μπορούν να δουν υψηλού επιπέδου αναμετρήσεις και παίκτες. Οι αντίπαλοί μας είναι μία πολύ καλή ομάδα και πρέπει να είμαστε απόλυτα σοβαροί για να πάρουμε τη νίκη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο άσος των «πρασίνων» Βλάντο Γιάνκοβιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2015 - 14:32:37 UTC