Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηπιότερη προβλέπει την ύφεση για το 2015 ο Γιώργος Χουλιαράκης
  • [02] Αυξάνονται τα εισητήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία από 1/1/2016

  • [01] Ηπιότερη προβλέπει την ύφεση για το 2015 ο Γιώργος Χουλιαράκης

    «Πληθώρα νέων δεδομένων δείχνει ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ηπιότερη ύφεση το 2015 από ότι προβλεπόταν κι αυτό θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την δευτερολογία του στις συναρμόδιες επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτήρισε δε, «σκόπιμη ασάφεια» τις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι το ύψος της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες στην ελληνική οικονομία το 2015. Αναφέρθηκε -είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 25 δισ. ευρώ, ενώ η δανειακή σύμβαση για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπει χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ. «Με το ποσό των 25 δισ. στηρίζεται στην υπόθεση παραγωγής πλεονασμάτων για το 2015 της τάξης του 3% και για το 2016, 2017 και 2018 της τάξης του 4,5% και στην υπόθεση ότι ένα μεγάλο μερίδιο του εθνικού πλούτου περιλαμβανομένου και της ΔΕΗ και των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο και του ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιούνταν» απάντησε για να προσθέσει, πως «καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν ισχύει σήμερα». Εξήγησε πως αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 έως 2018 δεν ήταν 3% και 4,5%, αλλά ήταν 7,4% οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα ήταν μηδενικές. «Ας τελειώσουμε λοιπόν με αυτό το παραμύθι», κατέληξε.

    Όπως μάλιστα τόνισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ακριβώς η επιδίωξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμών το διάστημα 2010 - 2015 είναι η αιτία της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής που παγιδεύτηκε η χώρα για πέντε χρόνια, «είναι η αιτία που στην ελληνική οικονομία υπήρξε μεγάλη διάρρηξη τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού ιστού».

    «Η σημερινή συμφωνία ανατρέπει αυτή τη λογική. Γι? αυτό το λόγο αυτή η συμφωνία διαφέρει από τις δύο προηγούμενες» υπογράμμισε και παρατήρησε πως: Στηρίζεται σε χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, η ανάγκη προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής να είναι μηδενική ή εξαιρετικά ήπια και ακόμη -όπως είπε- πέτυχε την αναχρηματοδότηση του υπαρκτού στοκ του δημόσιου χρέους 53 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια και πολύ μεγαλύτερες ωριμάνσεις. «Αυτό σημαίνει πρακτικά επιτυχή αναδιάρθρωση του χρέους» εξήγησε και πέραν αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως πέτυχε να βάλει ξανά στο κέντρο της διαπραγμάτευσης την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και των επιτοκίων και της διάρκειας των ωριμάνσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τους επόμενους δηλαδή μήνες ενδεχομένως τον επόμενο Δεκέμβριο.

    «Έβαλε ξανά στο τραπέζι θέματα που ήταν στο καλάθι των αχρήστων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, μετά από ένα - δύο χρόνια το θέμα του κατώτατου μισθού» συμπλήρωσε επίσης.

    Ηπιότερο το πρόγραμμα

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι ηπιότερο σε σχέση με το παρελθόν και θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας βραχυχρόνια, αλλά και για την επόμενη την τριετία. Θα επιτρέψει επίσης την σταδιακή εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) σε τρεις δεκαετίες, καθώς και την μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές συντάξεις, όπως και τον σταδιακό τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    Τέλος, ανέφερε επίσης ότι, η σταδιακή ενοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μην ξαναβρεθεί στη θέση να μην έχει πόρους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις κάτω από συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.

    [02] Αυξάνονται τα εισητήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία από 1/1/2016

    Τις αυξήσεις στις τιμές των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που έγιναν με βάση την προσέλευση των επισκεπτών, ενέκριναν σήμερα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Το θέμα του εξορθολογισμού των τιμών, όπως χαρακτήρισαν τις αυξήσεις τα μέλη του ΚΑΣ, απασχόλησε την Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής, η οποία απαρτίζεται μεταξύ άλλων, από την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Ασπασία Λούβη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη.

    Από τις αυξήσεις ξεχωρίζουν οι νέες τιμές στην Ακρόπολη Αθηνών, της οποίας το εισιτήριο είναι σήμερα 12 ευρώ το ολόκληρο και 6 ευρώ το μειωμένο (την ίδια τιμή έχει και το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει μια σειρά μνημείων, όπως η Αρχαία και η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού), ενώ με την αύξηση φτάνει τα 20 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο). Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στη βόρεια και νότια κλιτύ της, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου της, όπως και κανενός άλλου μνημείου.

    Σε «ακριβή» κατηγορία ανήκει και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ένας κατεξοχήν χώρος με αυξημένη προσέλευση, όπου το εισιτήριο θα ανέλθει στα 15 ευρώ (8 το μειωμένο) από 6 ευρώ (3 το μειωμένο) που ισχύει σήμερα.

    Στην επόμενη κατηγορία «τιμολόγησης» ανήκουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουν και μουσεία, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη προσέλευση, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου (6 ευρώ σήμερα) ή στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Μυκηνών (8 ευρώ σήμερα), όπου η τιμή τους διαμορφώνεται στα 12 ευρώ (6 το μειωμένο).

    Η επόμενη κατηγορία αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάση προσέλευσης (κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και μουσείο), όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αγοράς Αθηνών και το μουσείο της Στοάς Αττάλου, ή ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αρχαίας Κορίνθου, όπου το εισιτήριο γίνεται 8 ευρώ το ολόκληρο και 4 ευρώ το μειωμένο. Στις επόμενες κατηγορίες ανήκουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημειακά σύνολα μέσης (π.χ. Νεμέα και Μαραθώνας) ή περιορισμένης προσέλευσης (όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου), στους οποίους οι αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες για να τονωθεί η επισκεψιμότητα.

    Για τα μουσεία, η πρώτη κατηγορία αφορά τα εμβληματικά μουσεία, που εκτός από μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν και όλες τις υποδομές, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα οποία η τιμή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ (5 το μειωμένο), από 7 που είναι στο πρώτο και 6 στο δεύτερο σήμερα (3 το μειωμένο). Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, σήμερα 4 ευρώ η είσοδός του, ανεβαίνει στα 8 ευρώ, ενώ στα 6 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή σε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών (όταν ανοίξει), το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Από τις τιμές που προτάθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή, τα μέλη του ΚΑΣ ζήτησαν τη μετατροπή σε επτά περιπτώσεις: αύξηση στις τιμές του εισιτηρίου στο Ευπαλίνειο Όρυγμα (από 6 σε 8 ευρώ), το ίδιο και στη Σπιναλόγκα, ενώ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου θα κοστίζει 8 ευρώ (και όχι 6, όπως προτάθηκε), στη Ζάκρο, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Αμφίπολης και στη Ρωμαϊκή Οικία στην Κω 6 ευρώ (και όχι 4).

    Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα των ενιαίων εισιτηρίων, που θα έλθει σε επόμενο ΚΑΣ εντός 15 ημερών, οι δε καινούργιες τιμές θα έχουν ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016. Μια παράμετρος που επίσης συζητήθηκε (και πήρε το πράσινο φως), ήταν ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο τη θερινή περίοδο (δηλαδή από Απρίλιο ως Οκτώβριο), ενώ τους χειμερινούς μήνες θα υπάρχει μείωση κατά 50%, «ώστε να μπορούν όλοι, κυρίως οι Έλληνες, να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε χαμηλή τιμή», όπως ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη.

    «Το ΤΑΠ έπρεπε ως εισπρακτικός μηχανισμός να σκεφτεί ποιοι είναι οι χώροι που «αντέχουν» μια αύξηση. Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν βασισμένο στη λογική ότι όλα αλλάζουν, όχι μόνον οι τιμές», ανέφερε στη συνεδρίαση η Ασπασία Λούβη, που έκανε λόγο για την εγκατάσταση ως τις αρχές του έτους, αρχικά στη Ακρόπολη και στη συνέχεια σε άλλους 38 αρχαιολογικούς χώρους, του μηχανισμού e-ticketing (ηλεκτρονικό εισιτήριο), καθώς κι ενός ακόμα μηχανισμού στο ΤΑΠ, που θα μπορεί να ελέγχει όλα τα σημεία πωλήσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Για άμεση ανταποδοτικότητα ως προς την εύρυθμη λειτουργία των μουσείων μέσα από τις αυξήσεις στα εισιτήρια, έκανε λόγο ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, που μαζί με άλλα μέλη επισήμαναν την παράμετρο του «συμμαζέματος» των χώρων αυτών, κάτι που ακόμα και οι επισκέπτες τους επισημαίνουν στα "βιβλία των επισκεπτών", ζητώντας οι ίδιοι αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

    Τέλος, όπως επισημάνθηκε, διατηρείται η δωρεάν είσοδος κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα για τους χειμερινούς μήνες, όπως ισχύει και σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 2015 - 22:32:11 UTC