Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά επίσκεψη
  • [02] Οι πολιτικοί αρχηγοί για τις προγραμματικές δηλώσεις
  • [03] Ν. Παππάς: Μέσα στον μήνα το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
  • [04] Έρευνα: Μπορείς να αγοράσεις ποιοτικά προϊόντα χωρίς να τα ακριβοπληρώσεις
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα
  • [06] Ευρωδιάσκεψη στο Λουξεμβούργο για τις μεταναστευτικές ροές
  • [07] «Ανησυχητική κλιμάκωση» της ρωσικής πολεμικής δραστηριότητας στη Συρία διαπιστώνει ο Στόλτενμπεργκ
  • [08] Τηλεοπτικό οδοιπορικό του ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ασπρόπυργος «δια πυρός και σιδήρου»
  • [09] Λ. Ρακιντζής: Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά απαιτείται πολιτική βούληση
  • [10] Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη για την υπόθεση του «Noor One»
  • [11] Προσβάσιμα στους μαθητές με αναπηρίες τα μαθήματα Α΄ και Β' Δημοτικού
  • [12] Με «πέτρες που κραυγάζουν» αφηγείται την προσφυγιά ένας γλύπτης από τη Συρία
  • [13] Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται η κατάθεση της αδελφής του Π. Φύσσα
  • [14] Η Ρωσία κλιμακώνει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
  • [15] Νέα επιδημία: Τα κοράλλια χάνουν τα χρώματά τους και πεθαίνουν

  • [01] Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Πρώτα λύση του Κυπριακού και μετά επίσκεψη

    Η απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν «ας λύσουμε πρώτα το Κυπριακό και ακολούθως να κάνουμε επίσκεψη στην Κύπρο» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει ότι, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Τσίπρα να επισκεφθούν την Κύπρο και να συναντηθούν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης, πρότεινε στη συνέχεια να μεταβούν και οι τρεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για κοινή συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε χθες από την ελληνική κυβέρνηση για την εισήγηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

    Η δική μας αντίδραση προς την τουρκική πρόταση, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι «κάλεσμα-προτροπή να αφήσει η Τουρκία τις δημόσιες δηλώσεις και τις επικοινωνιακές τακτικές και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που να αποδεικνύουν στην πράξη αυτά που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χθεσινοβραδινή ομιλία του έκανε σαφές ότι δεν διανοείται κράτος ευρωπαϊκό, το οποίο να υστερεί των υπολοίπων στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

    [02] Οι πολιτικοί αρχηγοί για τις προγραμματικές δηλώσεις

    Οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των πτερύγων της Βουλής τοποθετήθηκαν επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    «Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας, με έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες, καθώς ο δρόμος που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα, οδηγεί το λαό μονάχα σε συνεχείς θυσίες.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.

    Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο.

    [03] Ν. Παππάς: Μέσα στον μήνα το πολυνομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

    Εντός του μηνός θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος απάντησε στον αρχηγό της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, ασκώντας έντονη κριτική για τη στάση του κόμματός του στο θέμα.

    «Εμείς καταλογίσαμε τα τέλη χρήσης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, χαρτιά έτοιμα, τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έβαζαν την υπογραφή τους. Γιατί άραγε;» ανέφερε ο κ. Παππάς και απάντησε εκφράζοντας την απορία του για τα όσα ο πρόεδρος της ΝΔ του καταλόγισε περί του χειρισμού του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Ολοκληρώνεται η διαβούλευση. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα με το στόμα ανοιχτό για την κριτική του προέδρου της ΝΔ» είπε για να ατιολογήσει ότι τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της ΝΔ μας κατηγορούσαν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε ποτέ να έρθει. Όπως είπε ο κ. Παππάς ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε κάπου ότι «Δεν είναι νομοσχέδιο είναι κάποιες ιδέες» κι άλλο στέλεχος της ΝΔ, διατεινόταν ότι «Δεν χρειάζονται άδειες διότι είμαστε στην ψηφιακή εποχή», για να προσθέσει «Τώρα μας λένε ότι δεν το φέρνουμε για να εκβιάζουμε - λέει - τα κανάλια για να μας μεταχειρίζονται προνομιακά».

    «Χαίρομαι γιατί η απορία μου θα λυθεί σύντομα. Διότι το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Επικρατείας.

    Προανήγγειλε επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου». Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς» όπως είπε ο κ. Παππάς και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων. Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του» .

    [04] Έρευνα: Μπορείς να αγοράσεις ποιοτικά προϊόντα χωρίς να τα ακριβοπληρώσεις

    Μπορεί κάποιος να αγοράζει ποιοτικά προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να ...αδειάζει το πορτοφόλι του; Μπορεί «απαντά» έρευνα που διενήργησε το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό της πόλης «Bios Coop».Χαρακτηριστικό είναι, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, Κώστας Νικολάου, πως η έρευνα έδειξε ότι η πλειονότητα όσων επιλέγουν να ψωνίσουν από τον συνεταιρισμό, το κάνουν επειδή βρίσκουν εκεί καλύτερης ποιότητας και φθηνότερα προϊόντα.

    Το 90% των πελατών του «Bios Coop» αφορά εργαζομένους με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ και το 56% κάτω από 1.000 ευρώ.

    Στο μεταξύ, ερευνητική ομάδα του Maastricht University (Ολλανδία), ξεκίνησε πρόσφατα συνεργασία με το «Βίος Coop», με κύριο σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της «απόστασης» που παρατηρείται έντονα σε συνεταιριστικά σχήματα τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με την αποσύνδεση από τα μέλη.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα

    H πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ενώ προειδοποίησε πως στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα.Μίλησε για 25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες όμως έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.

    Τόνισε πως θα έρθει διάταξη την επόμενη εβδομάδα, καθώς -σημείωσε- δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα είτε είναι εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί να φοβούνται ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. «Μου κάνει εντύπωση πως ένας ελεγκτής κάνει τη δουλειά του παρουσία αστυνομικών πως καταλήγει στο τμήμα, να πηγαίνει αυτόφωρο, αντί να τους λέει η υπηρεσία μπράβο», είπε διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

    Τόνισε επίσης ότι με ρύθμιση θα δοθεί παράταση για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, τα αδικήματα της οποίας παραγράφονται στο τέλος του έτους.

    Αναφορικά με την ρύθμιση για τις 100 δόσεις είπε πως η αρχική διατύπωση «προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις».

    [06] Ευρωδιάσκεψη στο Λουξεμβούργο για τις μεταναστευτικές ροές

    Με τρεις βασικούς άξονες, την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, την καταπολέμιση των μαφιόζων διακινητών και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου - Δυτικών Βαλκανίων.

    Στην Διάσκεψη η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της υπάτης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. 'Ασελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

    Ειδικότερα κατά τη Διάσκεψη θα αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, θα εξεταστεί η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

    [07] «Ανησυχητική κλιμάκωση» της ρωσικής πολεμικής δραστηριότητας στη Συρία διαπιστώνει ο Στόλτενμπεργκ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε "ανησυχητική κλιμάκωση" την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, τη στιγμή που η Μόσχα ενισχύει τις επιχειρήσεις υποστήριξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

    "Στη Συρία παρακολουθούμε μία ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αναλύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    "Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο συγκεκριμένο με τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναερίου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά αεροσκάφη. Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας...παραμένουμε σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές", είπε.

    Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να υπερασπισθεί τη συμμαχική του χώρα στη νότια πτέρυγά του, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

    "Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπισθεί τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη απαντήσει αυξάνοντας την ικανότητα, την ετοιμότητα ανάπτυξης δυνάμεων, και στη νότια πτέρυγα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας", είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας επαναλαμβάνοντας ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας αποτελούν "λόγους ανησυχίας".

    [08] Τηλεοπτικό οδοιπορικό του ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ασπρόπυργος «δια πυρός και σιδήρου»

    Με μια δίχως προηγούμενο ανεξέλεγκτη λειτουργία των παράνομων ΣΚΡΑΠατζίδικων, που αποδέχονται κάθε λογής λαθραία και κλοπιμαία σίδερα και την εναπόθεση τόνων παράνομων και επικίνδυνων αποβλήτων και μπαζών όπου υπάρχει άδειο οικόπεδο, ο Ασπρόπυργος εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο κέντρο παραβατικότητας και μια «τοξική βόμβα», μερικά μόνο χιλιόμετρα από την Αθήνα. Σε κάποια σημεία η κατάσταση θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση, ενώ η δολοφονία με τρεις σφαίρες ενός πολίτη, την Κυριακή το βράδυ, έχει πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα.

    ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στην περιοχή και κατέγραψε την κατάσταση. Το τηλεοπτικό υλικό σε καθαρή μορφή (δίχως σπικάζ και με φυσικό ήχο) καθώς και η συνέντευξη του δημάρχου περιλαμβάνονται στις νέες ειδικές υπηρεσίες για τους συνδρομητές μας.

    [09] Λ. Ρακιντζής: Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά απαιτείται πολιτική βούληση

    Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ' όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει. Το κόστος της φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας.

    Τα λόγια αυτά ανήκουν στο πλέον αρμόδιο πρόσωπο για το ζήτημα, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος σε δημόσια συζήτηση, χθες το βράδυ, με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», κατέθεσε την εμπειρία του επί του θέματος και αφηγήθηκε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και ατασθαλιών στον δημόσιο τομέα που έχει συναντήσει μέχρι τώρα στην 11χρονη θητεία του.

    Για το επίκαιρο θέμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ρακιντζής σκιαγράφησε το προφίλ των περισσοτέρων, αναφέροντας ότι συνήθως πρόκειται για άτομα με ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και κατέχουν θέσεις σε υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας, κυρίως διευθυντικές. Χάρη στον πόστο τους διαθέτουν οικονομική ευχέρεια, με αποτέλεσμα όταν κατηγορηθούν για διαφθορά και παραπεμφθούν στο δικαστήριο, να αναθέτουν την υπόθεσή τους στους καλύτερους και ακριβότερους δικηγόρους, οι οποίοι συχνά πετυχαίνουν την αθώωσή τους.

    Λόγω της οικονομικής κρίσης, είπε, έχουν λιγοστέψει τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και έχουν μειωθεί αισθητά τα σχετικά «κόστη» με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «φακελάκι»: Πριν από τα μνημόνια γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ.

    Γιατροί, ωστόσο, εμπλέκονται και σε υποθέσεις που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές, επιβαρύνουν παράνομα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ άλλοι προκειμένου να γλυτώσουν την τσιμπίδα του νόμου εφευρίσκουν φθηνές δικαιολογίες. Ειδικότερα, ο κ. Ρακιντζής υπενθύμισε την υπόθεση χειρούργου που κατάφερε να προαχθεί σε καρδιοχειρουργό προσκομίζοντας ακόμα και πλαστή συστατική επιστολή του Μαγκντί Γιακούμπ. Κίνησε τις υποψίες και τελικά απολύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς του που πέθαιναν στα χέρια του ήταν τριπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο των συναδέλφων του.

    [10] Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη για την υπόθεση του «Noor One»

    Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπόθεση της διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, με το πλοίο «Noor One».

    Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Άρειο Πάγο, υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Η δίκη της υπόθεσης, στην οποία κατηγορούνται 33 άτομα και τα 25 είναι προφυλακισμένα, θα διεξάγεται κάθε ημέρα εκτός Τετάρτης και εκτός της 23ης Οκτωβρίου.

    Σημειώνεται, ότι το 18μηνο για την πρώτη ομάδα των συλληφθέντων της υπόθεσης που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού λήγει στις 13 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τη Διεύθυνση Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, με το οποίο ζητεί να διερευνηθεί η πιθανότητα τέλεσης αξιόποινων πράξεων και συγκεκριμένα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της λαθρεμπορίας καυσίμων. Την προανακριτική διαδικασία έχει αναλάβει η ασφάλεια του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

    [11] Προσβάσιμα στους μαθητές με αναπηρίες τα μαθήματα Α΄ και Β' Δημοτικού

    Τον δρόμο για τις σχολικές αίθουσες των ειδικών αλλά και γενικών σχολείων, όπου υπάρχει μαθητής με αναπηρία, παίρνει το εκπαιδευτικό υλικό όλων των μαθημάτων της Α' και της Β' Δημοτικού.Η Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Μαθηματικά, το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων και η Γλώσσα, χάρη στις νέες τεχνολογίες γίνονται προσβάσιμα, επεξεργάσιμα και εύκολα στη χρήση για τους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού με οποιαδήποτε αναπηρία, αλλά και για τους δασκάλους τους.

    Πρόκειται για έργο Ελλήνων επιστημόνων και είναι καλαίσθητο, σύγχρονο, ελκυστικό για τους χρήστες. «Η τελική παράδοση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού στα σχολεία αναμένεται έως τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά ήδη το περιεχόμενο ανεβαίνει στο διαδίκτυο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Κουρμπέτης, επιστημονικός υπεύθυνος της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες», την οποία υλοποιεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για έργο με τεράστιο όγκο που περιλαμβάνει όχι μόνο τα βιβλία για τους μαθητές αλλά και βιβλία-οδηγούς για τους εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά, για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, έχουν ετοιμαστεί βιβλία με απλοποίηση του κειμένου μέσω μεθόδου που ονομάζεται «κείμενο για όλους» ή «easy to read». Επίσης, για παιδιά με αυτισμό τα βιβλία περιλαμβάνουν κείμενα τα οποία συνδυάζουν απλές λέξεις, σκίτσα, φωτογραφίες και πικτογράμματα/εικονογράμματα.

    [12] Με «πέτρες που κραυγάζουν» αφηγείται την προσφυγιά ένας γλύπτης από τη Συρία

    Αφηγείται, μέσα από έργα του, τη ζωή στην πατρίδα του, το δράμα της Συρίας, τον πόλεμο, τη θλίψη, τον θάνατο και την προσφυγιά, ενώ παράλληλα στέλνει μηνύματα ανθρωπισμού και ελπίδας.Ο Σύρος γλύπτης Νιζάρ Αλί Μπαντέρ, ζει σε κάποια γειτονιά της Λαττάκειας και δίνει στις άψυχες πέτρες και τα βότσαλα, φωνή, κίνηση, περιεχόμενο. Στα 5 χρόνια του εμφυλίου, δημιούργησε περισσότερα από 10.000 έργα, τα οποία «είναι η κραυγή απέναντι στην αδικία, την καταπίεση, τον θάνατο, την προσφυγιά».

    «Στην αρχή του πολέμου άρχισα να ανακαλύπτω περισσότερο τον εαυτό μου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί πως ξεκίνησε τις νέες δημιουργίες του, στις οποίες αποτυπώνει μοναδικές ιστορίες από την καθημερινότητα στον τόπο του, αλλά και τα συναισθήματα του.

    «Με συγκινούν τα παιδιά, οι άστεγοι, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, οι πεινασμένοι, όλοι εκείνοι που ουρλιάζουν από τον πόνο» λέει ο Σύρος γλύπτης και προσθέτει πως, δημιουργεί με πάθος, ειλικρίνεια και πίστη πάνω στις πέτρες, «που φωνάζουν δυνατά και απαιτούν να σταματήσει η γενεοκτονία, που κραυγάζουν, ζητώντας το δικαίωμα της εκπαίδευσης για τα παιδιά της Συρίας».

    Στις περισσότερες ερωτήσεις για την κατάσταση στον τόπο του, δίνει απαντήσεις με έργα του. Ο Νιζάρ είναι φειδωλός στα λόγια. «Πέντε χρόνια πόλεμος στην πατρίδα μου, κατέστρεψε ανθρώπους και πέτρες. Ζούμε περιμένοντας τον θάνατο» λέει.

    Ο καλλιτέχνης μαζεύει τα βότσαλα και τις πέτρες, από τις ακτές της Συρίας. Μάλιστα επέλεξε να τους δώσει ως χαρακτηρισμό, το αραβικό όνομα «safoun» από τα φυσικά τους χρώματα.

    [13] Δίκη ΧΑ: Συνεχίζεται η κατάθεση της αδελφής του Π. Φύσσα

    ΣήμεραΠέμπτη θα συνεχιστεί η κατάθεση της αδελφής του Παύλου Φύσσα, Ειρήνης Φύσσα, η οποία λόγω συγκινησιακής φόρτισης δεν μπόρεσε να καταθέσει την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου.

    Η Ειρήνη Φύσσα περιέγραψε όταν ξεκίνησε την κατάθεσή της στο δικαστήριο, τη στιγμή που πήγε στο Νοσοκομείο να δει τον αδελφό της. «Τον είδα παγωμένο... νεκρό. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι είχε γίνει. Παρακαλούσα να σηκωθεί για να φύγουμε. Δύο χρόνια τώρα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας». Αυτά ήταν όσα μπόρεσε να πει στο δικαστήριο η Ειρήνη Φύσσα. Λίγα λεπτά αργότερα, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και η πρόεδρος διέκοψε την διαδικασία για σήμερα, 8 Οκτωβρίου.

    [14] Η Ρωσία κλιμακώνει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

    Πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα έπληξαν τη νύκτα στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

    Οι πύραυλοι έπληξαν μονάδες κατασκευής πυρομαχικών και βομβών, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα εκπαίδευσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.

    Από τη Βηρυτό, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι συριακές χερσαίες δυνάμεις και συριακές εθνοφυλακές, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, εξαπέλυσαν επίθεση κατά των σύρων ανταρτών στην στρατηγικής σημασίας κοιλάδα αλ-Γαμπ, στη βορειο-δυτική Συρία.

    Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας επίθεσης τον Ιούλιο και Αύγουστο 2015 απειλώντας την κυριαρχία των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού σε σημεία κλειδιά της παράκτιας δυτικής ζώνης της χώρας.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν, οι συριακές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών περιοχές με πυραύλους εδάφους-εδάφους, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.

    [15] Νέα επιδημία: Τα κοράλλια χάνουν τα χρώματά τους και πεθαίνουν

    Μια νέα επιδημία αποχρωματισμού των κοραλλιών βρίσκεται σε εξέλιξη και επεκτείνεται στις θάλασσες της Γης, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με το εξελισσόμενο έντονο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που επίσης θερμαίνει τα νερά, αρρωσταίνει τα κοράλλια, τα οποία όχι μόνο χάνουν τα ωραία χρώματά τους, αλλά τελικά πεθαίνουν.

    Τα αποχρωματισμένα κοράλλια είναι πιο ευάλωτα στις πιέσεις του περιβάλλοντος και στις ασθένειες, με συνέπεια να πεθαίνουν πολύ πιο εύκολα. Το 1996 είχε παρατηρηθεί μια ανάλογη επιδημία αποχρωματισμού, που είχε οδηγήσει σε εξαφάνιση περίπου το 16% των κοραλλιών της Γης. Η τωρινή επιδημία, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ με έναρξη στις 8 Οκτωβρίου, είναι η τρίτη στην κατεγραμμένη ιστορία.

    To πρόβλημα άρχισε το 2014 σε μερικά σημεία του Ειρηνικού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 October 2015 - 8:32:17 UTC