Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη φύση της Αριστεράς ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια, δηλώνει στο Πρακτορείο 104,9 η Όλγα Γεροβασίλη
  • [02] Ποτάμι: Καθυστερημένη η ευαισθησία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό
  • [03] Εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα για το ΕΣΠΑ
  • [04] Σημαντικά μειωμένη αναμένεται εφέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
  • [05] Η Βιέννη θα στηρίξει την Ελλάδα τόνισε ο Β. Φάιμαν
  • [06] Η VW θα επανεξετάσει όλες τις επενδύσεις της
  • [07] Ένταση κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα
  • [08] Οριστική λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Χρ. Σπίρτζης
  • [09] Για την Πέμπτη διεκόπη η δίκη για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-one
  • [10] Την παραίτησή του απο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέβαλε ο Κ. Καραγκούνης
  • [11] Όλγα Γεροβασίλη: Κανένα κόκκινο δάνειο σε χέρια ξένου fund
  • [12] ΠΟΥ: Οι υγειονομικές αρχές δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την υγεία των εφήβων
  • [13] «Συναγερμός» στην Αλβανία για το ματς με τη Σερβία
  • [14] Σε κατάθλιψη το 1/3 των ποδοσφαιριστών που έχουν αποχωρήσει από τα γήπεδα

  • [01] Στη φύση της Αριστεράς ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια, δηλώνει στο Πρακτορείο 104,9 η Όλγα Γεροβασίλη

    «Αριστερή πολιτική είναι η ρεαλιστική πολιτική, με όσα τακτικά μέτρα χρειάζονται, σε νόμους, που θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολλών», δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή Ανοιχτά μικρόφωνα του Πρακτορείο 104,9, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας, ότι «στη φύση της Αριστεράς είναι ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια».

    Αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού για τις προγραμματικές δηλώσεις και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κυρία Γεροβασίλη καταλόγισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης «στείρα και όχι πειστική μικροπολιτική».

    «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε έχουν πρόβλημα με τα ελληνικά τους και δεν κατάλαβαν την ομιλία του πρωθυπουργού, είτε κάνουν μικροπολιτική, που είναι στείρα και όχι πειστική και αυτό ισχύει και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού», είπε και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έδωσε «την επτάμηνη μάχη της διαπραγμάτευσης, για να μπορεί σήμερα να διατυπώσει το σχέδιο μιας τετραετίας, για να βγει η χώρα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις επιβαρύνσεις στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών».

    «Έχουμε δυσκολίες και τις λέμε στον ελληνικό λαό, μαγικά κουμπιά δεν υπάρχουν και ο ελληνικός λαός δεν πιστεύει, ότι υπάρχουν», είπε, ενώ συνδύασε την έξοδο από την κρίση στο τέλος της τριετίας της συμφωνίας με τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος, από την οποία, όπως είπε, «θα εξαρτηθεί το πόσο εύκολα θα βγούμε από την κρίση».

    Η κυρία Γεροβασίλη απέδωσε σε συνήθη ευγένεια την αναφορά του πρωθυπουργού, ότι θα ήθελε να είναι ο κ.Μεϊμαράκης αρχηγός της ΝΔ.

    [02] Ποτάμι: Καθυστερημένη η ευαισθησία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό

    «Έπρεπε ο καγκελάριος της Αυστρίας Bέρνερ Φάιμαν να ζητήσει να επισκεφθεί τη γραμμή της προσφυγιάς στα ελληνικά νησιά για να αναγκασθεί ο κ.Τσίπρας να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή την κοινή επίσκεψη των δυο πρωθυπουργών στη Μυτιλήνη.

    Το Ποτάμι σημειώνει ακόμη ότι «έπρεπε να περάσουν μήνες για να προωθηθεί η θέση που επαναλάμβανε συνεχώς το Ποτάμι για μια μεγάλη συμφωνία με την Τουρκία -με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ- έτσι ώστε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να σταματάνε στα εδάφη της», εξαίροντας τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιούνκερ για τη δήλωσή του ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» καθώς και για το ότι είναι έτοιμος να διαθέσει προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων κι επιπλέον χρήματα.

    [03] Εγκρίθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα για το ΕΣΠΑ

    Με ισχυρή πλειοψηφία (586 ψήφους υπέρ, 87 κατά, 21 αποχές) εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Ελλάδα για την άμεση χρηματοδότηση 35 δισ. και τη λήψη έκτακτων μέτρων υπέρ της ταχύτατης υλοποίησης.

    Την πρόταση, εισηγήθηκε η Ισκρα Μιχαήλοβα (Βουλγαρία) από την ομάδα των Φιλελευθέρων, και αφορά στη χρηματοδότηση από τα Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Συνοχής, Κοινωνικό και Θαλάσσης και Αλιείας, για την περίοδο 2014-2020.

    Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση ως είχε, απορρίπτοντας τις προτεινόμενες τροπολογίες.

    Βάσει των έκτακτων μέτρων που προτείνονται, η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εθνικής συγχρηματοδότησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 3,5% το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης.

    [04] Σημαντικά μειωμένη αναμένεται εφέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

    Στα 85 λεπτά το λίτρο εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων ότι θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο). Δηλαδή η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το καθεστώς που θα ισχύσει εφέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

    [05] Η Βιέννη θα στηρίξει την Ελλάδα τόνισε ο Β. Φάιμαν

    Η Αυστρία θα συμβάλλει στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων Hotspots, στην Ελλάδα και θα ενισχύσει οικονομικά με 30 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την προσφυγική κρίση.

    Ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Τσίπρα θα βρεθεί η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέσει το προσωπικό και τα οικονομικά μέσα, όπως π.χ. για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών των Hotspots, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

    Η διαδικασία πραγματοποιείται σε στενή συνεννόηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα συμβάλλει ενεργά για να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα, των οποίων η εγκατάσταση πρέπει να προωθηθεί, κάτι που δεν είναι απλό, αλλά πολιτικά είναι μία σωστή αποστολή.

    Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου, οι άνθρωποι που θα φτάνουν σε αυτά τα κέντρα θα πρέπει να ενημερώνονται εάν υπάρχει πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο, ενώ τα μέτρα για την κατανομή τους απαιτούν μία υψηλότερη πειθαρχία, ώστε να είναι δυνατό να αναπτυχθεί περαιτέρω η κατανομή των 120.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί, κάτι που ο ίδιος θεωρεί εφικτό.

    [06] Η VW θα επανεξετάσει όλες τις επενδύσεις της

    Η Volkswagen θα χρειαστεί να επανεξετάσει όλα τα σχέδια και τις επενδύσεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, την ώρα που ο γερμανικός όμιλος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από τον σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων.

    «Θα χρειαστεί να θέσουμε υπό αμφισβήτηση με μεγάλη αποφασιστικότητα οτιδήποτε δεν είναι οικονομικά συμφέρον» είπε ο Μπερντ Όστερλοχ, επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων της VW, σε περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους σε συνέλευση στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας

    [07] Ένταση κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα

    Με ένταση έκλεισε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, που επί δύο ημέρες από το βήμα του μάρτυρα κατέθετε όσα γνωρίζει για τη δολοφονία του γιου της.

    Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, με την ολοκλήρωση της κατάθεσής της και ενώ αποχωρούσε από το βήμα, εκσφενδόνισε ένα μπουκάλι με νερό προς την πλευρά των κατηγορουμένων. Απευθυνόμενη στον δολοφόνο του παιδιού της Γιώργο Ρουπακιά του φώναξε, φανερά εκνευρισμένη και κατάχλωμη «Πάρ' το να έχεις να με θυμάσαι».

    Λίγα δευτερόλεπτα μετά, φίλος του 34χρονου μουσικού από το ακροατήριο, κοιτώντας προς την πλευρά του εδωλίου άρχισε να φωνάζει: «Ρουπακιά παρακάλα να φας ισόβια...», ενώ τη στιγμή που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων γύρισαν προς το μέρος του, αυτός συνέχισε να φωνάζει: «Όλοι σας να παρακαλάτε να φάτε ισόβια».

    [08] Οριστική λύση για το μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Χρ. Σπίρτζης

    Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την επανεκκίνηση των έργων στο μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.

    Νωρίτερα, η επίτροπος, στις δηλώσεις της, επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων και ιδιαιτέρως του μετρό της Θεσσαλονίκης, τα οποία και αποτελούν το βασικό κορμό της οικονομίας.

    «Χρειάζονται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και εθνική νομοθεσία για να κινηθούν όλα γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια», είπε η κ. Κρέτσου και προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να κινηθούν όλα αυτά γρήγορα και να υπάρχει συνέχεια, μέσα από τεχνικές συναντήσεις που θα επιλύουν προβλήματα».

    Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική» για την Ελλάδα, αφού το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα που θα απελευθερώσουν άμεσα κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αξιοποιήσει το 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της περιόδου 2007-2013, εν όψει και της απελευθέρωσης επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό» ανέφερε η επίτροπος.

    Με τη δημοσίευση των μέτρων, όπως είπε, απελευθερώνονται άμεσα δύο δισεκατομμύρια και υπάρχουν και εξοικονομήσεις στον εθνικό προϋπολογισμό του ιδίου ποσού, άλλα 2 δισεκατομμύρια, δηλαδή, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε για στενή συνεργασία των δυο πλευρών, λέγοντας πως αναμένεται σε 15 ημέρες συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών, «προκειμένου να έχουμε τους βέλτιστους τρόπους ολοκλήρωσης των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και ταλαιπωρούν για χρόνια και τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό, για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

    Σε ό,τι αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως χαρακτηριστικά είπε, αναμένεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα, είτε με την καταβολή χρηματικού ποσού που θα αποφασιστεί μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας, μέσω της διαιτησίας, είτε με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη.

    [09] Για την Πέμπτη διεκόπη η δίκη για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor-one

    Διεκόπη για την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η δίκη για την υπόθεση μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το πλοίο Noor-one, από το Ντουμπάι, πριν από περίπου ένα χρόνο.

    Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προχώρησε στη διακοπή, προκειμένου να διερευνήσει αν μπορεί η υπόθεση να εκδικαστεί σε άλλη αίθουσα, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης νωρίτερα είχαν θέσει θέμα χωρητικότητας.

    «Αν δεν έχουμε χώρο δεν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε σωστά τα καθήκοντά μας», υποστήριξαν οι συνήγοροι και ζήτησαν τη μεταφορά της δίκης είτε στο Εφετείο της Αθήνας είτε στο Ρουφ.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους η συγκεκριμένη δικαστική αίθουσα δεν ενδείκνυται για την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς δεν μπορούν σε αυτή να χωρέσουν περισσότερα από 60 άτομα.

    Στη δίκη για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης είναι κατηγορούμενα 33 άτομα, εκ των οποίων 24 παραμένουν προφυλακισμένα, και 12 μάρτυρες. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι 30, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός διερμηνέων, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται πολίτες από τον Ιράν, την Τουρκία και την Ινδία.

    [10] Την παραίτησή του απο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπέβαλε ο Κ. Καραγκούνης

    Την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ υπέβαλε, για τυπικούς λόγους, στον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης.

    [11] Όλγα Γεροβασίλη: Κανένα κόκκινο δάνειο σε χέρια ξένου fund

    «Τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds. Αυτό είναι δέσμευση και έχει ανακοινωθεί και από τον υπουργό, τον κύριο Σταθάκη» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη σήμερα να εφαρμόσει γρήγορα ένα πρώτο πακέτο μέτρων, προκειμένου να φτάσει στην πρώτη αξιολόγηση. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, προκειμένου ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος της χώρας και, βεβαίως, ταυτόχρονα να γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» σημείωσε.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι αυτά θα εξευρεθούν με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης και «τη δουλειά που γίνεται σε αυτήν την κατεύθυνση».

    «Ο στόχος είναι να βρεθεί από το οικονομικό επιτελείο και από τα υπουργεία μία λίστα ισοδύναμων, η οποία θα αντικαταστήσει ή θα ελαφρύνει βάρη, τα οποία δεν θέλουμε να πέσουν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Είναι μία δύσκολη δουλειά αυτή, είναι μία σημαντική δουλειά, η οποία γίνεται αλλά και θα γίνεται συνεχώς. Αν υποθέσουμε ότι προχωρούν τα φορολογικά μας έσοδα, τα έσοδα του κράτους, αυτό αντίστοιχα θα μας βάζει και σε μία δυνατότητα να περνάμε και σε μία ελάφρυνση» συμπλήρωσε.

    [12] ΠΟΥ: Οι υγειονομικές αρχές δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την υγεία των εφήβων

    Οι υγειονομικές και ιατρικές αρχές συχνά παραμελούν και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των εφήβων, αν και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    «Οι έφηβοι δεν είναι ούτε ενήλικες ούτε παιδιά, είναι μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει συγκεκριμένες ανάγκες και η οποία παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους», δήλωσε σήμερα από τη Γενεύη ο δρ. Άντονι Κοστέλο διευθυντής του τμήματος υγείας παιδιών και εφήβων του ΠΟΥ κατά την παρουσίαση των νέων συστάσεων του οργανισμού.

    Συχνά οι έφηβοι δεν διαθέτουν χρήματα, διστάζουν να πάνε στο νοσοκομείο ή στον γιατρό, δεν θέλουν να τους συμπεριφέρονται σαν παιδιά, παρατήρησε ο Κοστέλο.

    Εξάλλου περίπου το 35% των αιτιών διάφορων ασθενειών παγκοσμίως ξεκινούν από την εφηβεία. Αν οι ψυχικές ασθένειες αντιμετωπίζονταν από την εφηβεία, αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη θεραπεία τους στους ενήλικες, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

    Οι ψυχικές ασθένειες, η ανορεξία, η βουλιμία, το άγχος, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή είναι πολύ συχνά φαινόμενα κατά την εφηβεία. Οι έφηβοι επίσης είναι εκτεθειμένοι στον αλκοολισμό, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

    [13] «Συναγερμός» στην Αλβανία για το ματς με τη Σερβία

    Συναγερμό έχει σημάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας για το ματς κόντρα στη Σερβία (8/10), στο πλαίσιο του 11ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2016. Το ματς θα γίνει στο Ελμπασάν και καθημερινά γίνονται συσκέψεις σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι Αλβανοί διεκδικούν την πρόκριση τους στα τελικά της διοργάνωσης, το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γαλλίας, και θέλουν τη νίκη χωρίς επεισόδια, ώστε ν΄ αποφύγουν την τιμωρία από την UEFA.

    Το ματς αυτό είναι ουσιαστικά η ρεβάνς του αγώνα των δύο ομάδων στο Βελιγράδι, το οποίο είχε σημαδευτεί με σοβαρά επεισόδια και είχε οδηγήσει στην τιμωρία της εθνικής Σερβίας με την αφαίρεση βαθμών. Τότε είχαν ξεσπάσει επεισόδια, τόσο στις κερκίδες, όσο και στον αγωνιστικό χώρο, όταν εμφανίστηκε τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με την σημαία της «μεγάλης Αλβανίας», υποδαυλίζοντας τα εθνικιστικά πάθη.

    Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς κατάφερε να το πιάσει και ο συμπαίκτης του Νεμάνια Γκούντελι άρπαξε τη σημαία και την κατέβασε. Αυτό εξόργισε τους Αλβανούς παίκτες, που «όρμησαν» στον Μίτροβιτς και ακολούθησε γενική σύρραξη με εισβολή φιλάθλων στο γήπεδο, γεγονός που ανάγκασε τον διαιτητή Μάρτιν Ατκινσον να διακόψει την αναμέτρηση, δείχνοντας στις δύο ομάδες το δρόμο προς τα αποδυτήρια.

    [14] Σε κατάθλιψη το 1/3 των ποδοσφαιριστών που έχουν αποχωρήσει από τα γήπεδα

    Μια άλλη διάσταση έρχεται να δώσει η FIFPro σχετικά με τους ποδοσφαιριστές που αποχωρούν από την ενεργό δράση. Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών με έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των παικτών, πέφτει σε μελαγχολία και σε αρκετές περιπτώσεις σε βαριά κατάθλιψη, όταν αναγκάζεται εκ των πραγμάτων και λόγω ηλικίας ή σοβαρού τραυματισμού, να αποχωρήσει από τα γήπεδα. Το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 33%, δηλαδή η έρευνα έδειξε ότι πρόκειται για το 1/3 των παλαίμαχων -πλέον- ποδοσφαιριστών.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την διετία 2013-2015 σε 11 χώρες και σε παίκτες που ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 35 έτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας τα ανακοίνωσε ο γιατρός της FIFPro Βίνσεντ Γκούντεμπαρζ και όπως είπε, για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να υπάρξει ειδική φροντίδα από τις ομάδες τους.

    «Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι οφείλουν να ασχοληθούν περισσότερο με τους παίκτες όταν σταματάει η καριέρα τους και να μεριμνούν για την ψυχολογική τους υποστήριξη, ώστε να είναι σε θέση οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα και τις νέες καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση της έρευνας.

    Ανάμεσα στα συμπτώματα που παρατηρούνται στους πρώην ποδοσφαιριστές που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, είναι η απώλεια ύπνου, ο εθισμός στο αλκοόλ και η δημιουργία εντάσεων στο περιβάλλον τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 October 2015 - 12:32:19 UTC