Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Β. Θάνου ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διαχείριση του μεταναστευτικού
  • [02] Το 10% των ψήφων του λαού, ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης για να αλλάξουν τα πάντα
  • [03] Τουλάχιστον 750 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης
  • [04] Τρεις νέοι Έλληνες δημιουργοί στο 38ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας
  • [05] 2ος ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος σήμερα στη Στοά του βιβλίου
  • [06] Νεκρό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Μυτιλήνης

  • [01] Η Β. Θάνου ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διαχείριση του μεταναστευτικού

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου με τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συνάντηση συνεκλήθη προκειμένου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός να εκφράσει τις ευχαριστίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Γιάγκος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης, Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η υποστράτηγος και προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιργώτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης.

    [02] Το 10% των ψήφων του λαού, ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης για να αλλάξουν τα πάντα

    Τρεις προϋποθέσεις - στόχους για την συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο γυμναστήριο Φωκιανός, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο.

    Πρώτον ένα σχέδιο ανάπτυξης για να υπάρχουν δουλειές. «Ετοιμάζω ένα δώρο για τον νικητή, μια ταμπέλα για το γραφείο του που θα γράφει 100.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την σύγκρουση με τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και ως τρίτη την επανάσταση στην Παιδεία, με δημιουργία πρότυπων σχολείων στις φτωχές περιοχές και σύγχρονα πανεπιστήμια.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για το Ποτάμι είναι η ανοικτή διακυβέρνηση προτείνοντας όλες οι θέσεις ευθύνης στην κρατική μηχανή να γίνουν με ανοικτή προκήρυξη και διαγωνισμό.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε ότι διεκδικεί το 10% ή τριάντα έδρες για να αλλάξουνε τα πάντα χωρίς να γκρεμίσουμε την χώρα. Δεν είμαστε δεκανίκι κανενός συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές καλώντας τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που στήριξαν την συμφωνία να συμφωνήσουν στην συγκρότηση μιας κυβέρνησης με προσανατολισμό τριετίας.

    [03] Τουλάχιστον 750 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

    Τουλάχιστον 750 μετανάστες που επέβαιναν σε τρία μικρά πλεούμενα διασώθηκαν σήμερα το πρωί σε διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές της Λιβύης από ένα σκάφος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της MSF.

    «Περισσότεροι από 750 άνθρωποι διασώθηκαν από τις 05:00 το πρωί τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας)» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαζάν αλ Σααντί, διευθυντής επικοινωνίας της μκο με έδρα τη Βηρυτό, ενώ προσέθεσε ότι μια τέταρτη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

    Σε βίντεο που έστειλε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο διακρίνονται εκατοντάδες άνθρωποι που φοράνε ρούχα με έντονα χρώματα να επιβαίνουν στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ορισμένοι αγκαλιάζονται και φιλιούνται άλλοι χειροκροτούν.

    «Υπάρχουν πολλές εθνικότητες (?). Ευτυχώς όλοι τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση» δηλώνει στο βίντεο ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, Σάμι αλ Σουμπαϊχι, που βρίσκεται επίσης στο πλοίο.

    [04] Τρεις νέοι Έλληνες δημιουργοί στο 38ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας

    Μία «οικο- τρομοκράτισσα» διακινεί κρυφά σπόρους λαχανικών στα Εξάρχεια του μέλλοντος. 'Ενας νεαρός γιάπης στην Κοπεγχάγη, λάτρης των ακριβών ρούχων, των πολυτελών εστιατορίων αλλά και των διαδικτυακών γνωριμιών. Ένας ηλικιωμένος άντρας προσπαθεί να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της αγαπημένης του συζύγου. Είναι οι ήρωες των τριών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους («Σπόρος», «Euroman» και «Σύκο») στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 38ου φεστιβάλ μικρού μήκους Δράμας, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με την απονομή των βραβείων.

    Οι δημιουργοί τους, Ιφιγένεια Κοτσώνη, Γαβριήλ Τζάφκας και Νίκος Κολοβός ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Παρόλο που η Ελλάδα δεν σταματά ν' αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους ίδιους, οι τρεις νέοι δημιουργοί δεν έχουν στα άμεσα σχέδια τους την επιστροφή στην χώρα τους.

    «Ο «Σπόρος» είναι ένας εφιάλτης, μέσα στον οποίο κάπου πολύ βαθιά και ντροπαλά ζει η σκέψη ότι ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα για την ανθρωπότητα και τη ζωή γενικότερα» λέει η Ιφιγένεια Κοτσώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εγκατεστημένη τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, πιστεύει ότι το να κάνεις σήμερα σινεμά στην Ελλάδα αφορά «μόνο τους πολύ παθιασμένους». «Απαιτεί πολλές ώρες σκληρής δουλειάς κυρίως επειδή τα χρήματα για την παραγωγή είναι περιορισμένα και μια μεγάλη δόση εφευρετικότητας για να βρεθούν λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Από την εμπειρία κρατάω τη χαρά της ομαδικής προσπάθειας και την ικανοποίηση, όταν τα καταφέρνεις παρά τις δυσκολίες» παραδέχεται.

    Για τον Γαβριήλ Τζάφκα, μετά τον εξαιρετικό του «Ναυτικό» που είχαμε δει πέρσι στην Δράμα, σειρά παίρνει τώρα το καλογυρισμένο «Euroman», που καταγράφει με αλληγορικό τρόπο την «κατάρρευση» της Ευρώπης σήμερα. Δανείζεται τον τίτλο της ταινίας του από το όνομα ενός ανδρικού λάιφ- στάιλ περιοδικού, που κυκλοφορεί στη Δανία και προτείνει tips για το πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος άνδρας του δυτικού κόσμου -από το τι αυτοκίνητο πρέπει να οδηγεί, μέχρι τι ρολόι πρέπει να φοράει.

    Η τρίτη ελληνική ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ της Δράμας είναι το«Σύκο», μια σουηδική και ελληνική συμπαραγωγή «για τον άνθρωπο, για την δύναμη της αγάπης, για τον σεβασμό, την γενναιοδωρία. Για αξίες που έχουμε ξεχάσει» αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Νικόλας Κολοβός που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης.

    [05] 2ος ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος σήμερα στη Στοά του βιβλίου

    Αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα διαβάζουν σήμερα από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., ξένοι συγγραφείς, αλλά και ηθοποιοί και δημοσιογράφοι σε διάφορα σημεία στηΣτοά του βιβλίου(Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο).

    Πρόκειται για τον « ευρωπαϊκό λογοτεχνικό περίπατο» που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και διοργανώνειτο δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)με προσκεκλημένους συγγραφείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης,

    Κάθε ανάγνωση θα επαναλαμβάνεται παρουσίατου συγγραφέα και θα ακολουθεί συζήτηση ?ε το κοινό. Έτσι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί όλους τους χώρους της εκδήλωσης. Συμμετέχουν οι συγγραφείςHerv?Le Tellier(Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος) |Angelika Reitzer(Πρεσβεία της Αυστρίας) |Adam Baron(Βρετανικό Συμβούλιο) |Matei Visniec(Πρεσβεία της Ρουμανίας) |Care Santos(InstitutoCervantes) |Ελένη Κεφάλα, Ανδρέας Καραγιάν, Λεύκιος Ζαφειρίου(Σπίτι της Κύπρου) |Mark?ta Mali?ov?(Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας) |David Safier(Goethe-Institut Athen) |KariHesthamar(Πρεσβεία Νορβηγίας).

    Είσοδος ελεύθερη, διαδοχική μετάφραση.

    [06] Νεκρό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Μυτιλήνης

    'Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, μετά τη βύθιση σκάφους που μετέφερε μετανάστες και είχε ως αποτέλεσμα ένα 5χρονο κορίτσι να χάσει τη ζωή του και ένα ακόμα άτομο να μεταφερθεί με υποθερμία στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

    Το λιμενικό σώμα κατάφερε να διασώσει συνολικά 12 άτομα μεταξύ των οποίων και τον ενήλικα μετανάστη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 26 άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ και έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάποιος από τους 13 αγνοούμενους. Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει που θα μεταφερθούν οι 200 περίπου μετανάστες που διεσώθησαν σήμερα σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου από σκάφος της frontex. Δεν αποκλείεται να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Σημειώνεται ότι ένας από τους μετανάστες που έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Καλαμάτας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 September 2015 - 10:32:12 UTC