Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρήση εντομοκτόνων με μέτρο και χωρίς πανικό, λέει στο «Πρακτορείο FM» ο δρ. Στ. Ζαχαρούλης
  • [02] Τ. Νέσμπο: Η αστυνομική λογοτεχνία είναι υποχρεωμένη να μιλήσει για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα
  • [03] 2ος ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος σήμερα στη Στοά του βιβλίου
  • [04] Ξύλινο σκάφος με περίπου 200 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου
  • [05] Νεκρό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου με πρόσφυγες ανοιχτά της Μυτιλήνης

  • [01] Χρήση εντομοκτόνων με μέτρο και χωρίς πανικό, λέει στο «Πρακτορείο FM» ο δρ. Στ. Ζαχαρούλης

    Καθησυχαστικός εμφανίζεται σε συνέντευξη του στο «Πρακτορείο FM» και την εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο διακεκριμένος Έλληνας παιδοογκολόγος του Λονδίνου δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, σχετικά με έρευνα του Harvard, που ενοχοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα εντομοκτόνα, για λέμφωμα και λευχαιμία στα παιδιά. Παράλληλα, ο Λαρισαίος επιστήμονας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, μιλάει για την αφιλοκερδή συνεισφορά του στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο «Υγεία» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ένας Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό, αλλά το παιδικό χαμόγελο είναι αυτό που τον κάνει να επιστρέφει ξανά και ξανά στις ρίζες του και να στέκεται στο πλάι των ανασφάλιστων και άπορων καρκινοπαθών παιδιών.

    [02] Τ. Νέσμπο: Η αστυνομική λογοτεχνία είναι υποχρεωμένη να μιλήσει για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα

    «Στα περισσότερα βιβλία μου γράφω για το Όσλο, που πριν από τριάντα χρόνια ήταν υπεράνω πάσης υποψίας. Σήμερα το Όσλο είναι μια από τις χειρότερες πόλεις της Ευρώπης κι εγώ προτιμώ τα σκοτεινά του κομμάτια τα οποία κάνω ακόμα πιο σκοτεινά καιμπερδεμένα. Υπάρχουν γειτονιές του Όσλο εντελώς άγνωστες για τον περισσότερο κόσμο. Αυτές οι γειτονιές πρωταγωνιστούν στα μυθιστορήματά μου». Έτσι ξεκίνησε το απόγευμα της 19ης Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής ο Τζο (Γιου στα νορβηγικά) Νέσμπο τη συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στα ελληνικά του βιβλίου του «Περισσότερο αίμα» (μετάφραση Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδόσεις Μεταίχμιο).

    Ύστερα από μιαν εντυπωσιακή είσοδο στην αίθουσα του Μεγάρου, με το πολυπληθές ακροατήριο να τον καταχειροκροτεί ενθουσιασμένο, ο Νέσμπο μίλησε όχι μόνο για τα δικά του αστυνομικά μυθιστορήματα, αλλά γενικότερα για τη σκανδιναβική αστυνομικήλογοτεχνία: «Οι αστυνομικοί συγγραφείς της Σκανδιναβίας είναι υποχρεωμένοι στις ημέρες μας να μιλήσουν για σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, κάτι που παλιότερα ανήκε στις αρμοδιότητες της μη αστυνομικής λογοτεχνίας. Πολλά σκανδιναβικάμυθιστορήματα καταπιάνονται με τα προβλήματα που άλλαξαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών τις κοινωνίες μας. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η μετανάστευση και η συνακόλουθη κοινωνική ανομοιογένεια, που ξεκίνησαν ήδη από το 1970. Μετην πάροδο των ετών η κατάσταση οξύνθηκε και τίποτε δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα. Αν, όμως, με ρωτήσετε πιστεύω πως η Νορβηγία έχει εκ των πραγμάτων ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πολυφωνία και τηνπολυπολιτισμικότητα».

    Ερωτώμενος για το πώς γράφει, ο Νέσμπο είπε πως όλα ξεκινούν από τις σημειώσεις του στο πρόχειρο: «Αρχίζω με κάποιες σκηνές και με περιγραφές των χαρακτήρων χωρίς να ξεχνώ τους διαλόγους. Εν συνεχεία καταστρώνω μια περίληψηπου θα μουχρησιμεύσει ως σκελετός της πλοκής. Πάνω σ? αυτό το υλικό θα στηρίξω κατόπιν ολόκληρο το βιβλίο, αλλά η διαδικασία του πρόχειρου μπορεί να μου πάρει από έξι μήνες μέχρι ενάμιση χρόνο. Κατ? αυτόν τον τρόπο, όμως, η ιστορία μου έχει προετοιμαστείσωστά και όταν ολοκληρώνεται μπορώ να ενθαρρύνω τους αναγνώστες να την εμπιστευτούν γιατί έχει πολλά και σημαντικά να τους πει. Όταν γυρίζει μια ταινία ο σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του διάφορα πράγματα: εικόνες, ήχο, σενάριο. Ο συγγραφέας έχειμόνο τον λόγο του και πρέπει να σκηνοθετήσει τον εαυτό του. Όσο για τον λόγο, οφείλει να αφαιρεί και όχι να προσθέτει».

    Και οι επιρροές που δέχεται ο μυθιστοριογράφος; «Δεν επηρεάστηκα από αστυνομικούς συγγραφείς, αλλά από τον Ντοστογιέφσκι, τον Χεμινγουέι και τον Μπουκόφσκι».

    [03] 2ος ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος σήμερα στη Στοά του βιβλίου

    Αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα διαβάζουν σήμερα από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., ξένοι συγγραφείς, αλλά και ηθοποιοί και δημοσιογράφοι σε διάφορα σημεία στηΣτοά του βιβλίου(Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο).

    Πρόκειται για τον « ευρωπαϊκό λογοτεχνικό περίπατο» που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και διοργανώνειτο δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)με προσκεκλημένους συγγραφείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης,

    Κάθε ανάγνωση θα επαναλαμβάνεται παρουσίατου συγγραφέα και θα ακολουθεί συζήτηση ?ε το κοινό. Έτσι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί όλους τους χώρους της εκδήλωσης. Συμμετέχουν οι συγγραφείςHerv?Le Tellier(Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος) |Angelika Reitzer(Πρεσβεία της Αυστρίας) |Adam Baron(Βρετανικό Συμβούλιο) |Matei Visniec(Πρεσβεία της Ρουμανίας) |Care Santos(InstitutoCervantes) |Ελένη Κεφάλα, Ανδρέας Καραγιάν, Λεύκιος Ζαφειρίου(Σπίτι της Κύπρου) |Mark?ta Mali?ov?(Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας) |David Safier(Goethe-Institut Athen) |KariHesthamar(Πρεσβεία Νορβηγίας).

    Είσοδος ελεύθερη, διαδοχική μετάφραση.

    [04] Ξύλινο σκάφος με περίπου 200 μετανάστες εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου

    Ξύλινο σκάφος στο οποίο επιβαίνουν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 200 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκε από σκάφος της frontex νοτιοδυτικά της Πύλου. Μεταξύ των μεταναστών ένα άτομο έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης. Ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Το ξύλινο σκάφος με τους παράτυπους μετανάστες αναμένεται να οδηγηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας.

    [05] Νεκρό ένα πεντάχρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου με πρόσφυγες ανοιχτά της Μυτιλήνης

    Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο και 13 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης του λιμενικού σήμερα στην περιοχή Πεταλίδι, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.

    Στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν πιθανόν 22 παράτυποι μετανάστες, σημειώθηκε βλάβη η οποία και προκάλεσε εισροή υδάτων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 26 άτομα.

    Στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής ειδοποίησε αρχικά το λιμεναρχείο ότι άτομα που επιβαίνουν σε λέμβο βρίσκονται σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή. 'Αμεσα σήμανε συναγερμός και πλωτό του λιμενικού κατέφθασε στη θαλάσσια περιοχή όπου περισυνέλεξε από τη θάλασσα 12 μετανάστες μεταξύ των οποίων και το άτυχο παιδί. Ένας μετανάστης επίσης περισυνελέγη με συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από πλωτά του λιμενικού, ελικόπτερο super puma και σκάφος της frontex.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 September 2015 - 8:32:20 UTC