Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία
  • [02] Π. Καμμένος: Οι εκλογές της Κυριακής είναι καθοριστικές για τον τόπο μας
  • [03] «Ένας λαβωμένος μαχητής, παραμένει πάντα μαχητής» δηλώνει ο Νίκος Κοτζιάς
  • [04] Συνελήφθησαν 104 άτομα για παράνομη είσοδο στη Σλοβενία
  • [05] Η Ουγγαρία υψώνει νέο φράκτη στα σύνορα με την Κροατία
  • [06] «ΒορΟινά», η ώρα του κρασιού στη Θεσσαλονίκη
  • [07] «Όχι» σε μελέτη για επανατοποθέτηση Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο
  • [08] Αναβολή για την εξέταση του χαρακτηρισμού ως μνημείων των εγκαταστάσεων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ
  • [09] Περισσότερες ευκαιρίες για Έλληνες κινηματογραφιστές στο Berlinale Co-Production Market
  • [10] Κ. Μητσοτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα παρακαλέσουμε κιόλας τον κ. Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης
  • [11] Να τον εμπιστευτεί ο λαός για δεύτερη φορά, ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας
  • [12] Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Λογισμικού γιορτάζεται αύριο

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία

    «Θέλουμε ένα 10% και λέμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να γυρίσει στο παρελθόν. Αν το Ποτάμι δεν έχει ένα μεγάλο ποσοστό τα πράγματα που θα εξασφαλίσουμε για τη χώρα θα είναι πολύ λιγότερα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, την Πέμπτη.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών λέγοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα είμαστε δεκανίκι κανενός γιατί η φιλοδοξία μας δεν είναι μια υπουργική καρέκλα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πιστεύω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί πλέον ότι εκτός από τον πρώτο, έχει πολύ μεγάλη σημασία και το ποιος θα είναι τρίτος». Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι μετεκλογικές βλέψεις του κινήματος ανέφερε: «Αν είμαστε ο μεγάλος τρίτος πόλος θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το πολιτικό σύστημα προς μια ωφέλιμη κατεύθυνση για τον λαό». Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε μια πολιτική συμφωνία και πρέπει να καταλάβουν όλα τα κόμματα ότι η λύση είναι η σταθερότητα» και ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει το Ποτάμι την Κυριακή καθώς «ένα δυνατό Ποτάμι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά».

    [02] Π. Καμμένος: Οι εκλογές της Κυριακής είναι καθοριστικές για τον τόπο μας

    «Την Κυριακή, ψήφο στο παλιό σημαίνει παροχή ασυλίας σ'όλους αυτούς που σκοπό έχουν μια οικουμενική κυβέρνηση για να καλύψουν τις απάτες τους, και επαναφορά της διαφθοράς και της διαπλοκής», ανέφερε μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης από το Ηράκλειο σε συγκέντρωση του κόμματός του στην αίθουσα «Ανδρόγεω» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

    Ο κ. Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του με μαντινάδες του Ψαραντώνη, λέγοντας στη συνέχεια, «Παίξαμε με τις αστραπές και τα αστροπελέκια, με τις καταιγίδες της διαφθοράς και της διαπλοκής, που είχαν υπολογίσει μετρήσει και σχεδιάσει αλλιώς ότι στις 25 Ιανουαρίου που παίρναμε εντολή για να κυβερνήσαμε τον τόπο θα είμασταν μόνο μια παρένθεση για λίγους μήνες», και μίλησε για σχεδιασμό πού θα οδηγούσε στο "να καταπνίξει τη λαϊκή βούληση».

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, «Τα είχαν φτιάξει έτσι τα πράγματα, που μέσα σε λίγο καιρό ήθελαν να διαψεύσουν την λαϊκή εντολή. Εμείς," είπε, "δεν προδώσαμε την πατρίδα μας, δεν προδώσαμε τον αγώνα μας και το 'Οχι του Ελληνικού λαού. Καταφέραμε και ανατρέψαμε τα σχέδιά τους».

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στη συμφωνία λέγοντας: «Εκείνη τη νύχτα στις Βρυξέλλες, είδαμε το αληθινό πρόσωπο εκείνων που σχεδίαζαν την παράδοση της χώρας και το αληθινό πρόσωπο ότι θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε μια νύχτα στο σχέδιο που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί μαζί με τους διεθνείς κερδοσκόπους».

    Στη συνέχεια μίλησε για τις στις δυό επιλογές, όπως είπε, που υπήρχαν και πρόσθεσε: «Δεν κερδίσαμε τη μάχη, αλλά δεν χάσαμε το πόλεμο, και είμαστε όρθιοι εδώ για να παλέψουμε πάλι. Δεν παραδώσαμε τη συνείδηση μας».

    Αφού επανέλαβε τα περί βεντέτας με την διαπλοκή, στην οποία έχει αναφερθεί από το 2012, ο κ. Καμένος είπε ότι «η βεντέτα συνεχίζεται και θα συνεχισθει όσο ζει και ένας από μας, αλλά θα την κερδίσουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι. και στον μόνο που χρωστάμε είναι στην Ελλάδα κα τα παιδιά μας».

    Ακολούθως έκανε αναφορές στο τι διασφαλίστηκε με την συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ενώ μιλώντας για θέματα της Κρήτης σημείωσε μεταξύ άλλων, «Θα παλέψω για την Κρήτη - από 'δω θα ξεκινήσει η ανάπτυξη».

    Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκαρντ, είπε: «Αυτό που κάνανε, να κρατούν κρυφή την λίστα Λαγκαρτ, και την τελευταία δήλωση που έκανε ο Φαλτσιανί, είναι έγκλημα. Από πίσω είναι πολιτικοί που τα αρπάξανε».

    Στη συνέχεια σημείωσε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή πρέπει να τελειώσουν την Κυριακή και η απόφαση είναι αν θα πάμε πίσω ή αν θα πάμε μπρός, και πρόσθεσε: «Εγώ σας δηλώνω από εδώ ότι τη Δευτέρα το πρωί θα ξανάμαστε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπηρετήσουμε την εθνική συμφιλίωση", ενώ μιλώντας για τι δημοσκοπήσεις είπε ότι "πέντε χρόνια μας είχαν έξω απ τη Βουλή, αλλά το πρόβλημα γι αυτούς είναι ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκοπικές εταιρίες, αλλά οι πολίτες».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Εγώ στα 50 μου δεν θα συμβιβαστώ. Αν μας βάλετε ισχυρούς στη Βουλή θα τους αλλάξω τα φώτα και δεν θα υπάρξει καμιά λύπηση για κανένα, όπως κι αν λέγεται, όπως και αν ονομάζεται», και μίλησε για 18 υποθέσεις που, όπως είπε, έχει στείλει στον Εισαγγελέα.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι "να ξαναμπεί η Ελλάδα μπρός και να φέρουμε πίσω τα παιδιά που φύγανε», λέγοντας πως έχουν φύγει 300.000 επιστήμονες και η Ελλάδα φτωχαίνει.

    Τέλος, σημείωσε ότι «θα ξαναχτίσουμε την πατρίδα, και σ' αυτό σας θέλω κοντά», και ζήτησε απ' όλους να τον εμπιστευθούν, προσθέτοντας ότι «από 'δω και πέρα προχωράμε σε καινούργια μέρα».

    [03] «Ένας λαβωμένος μαχητής, παραμένει πάντα μαχητής» δηλώνει ο Νίκος Κοτζιάς

    Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο» παραχώρησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ένας λαβωμένος μαχητής, παραμένει πάντα μαχητής» απαντά ο κ. Κοτζιάς, στην ερώτηση της εφημερίδας αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει τη διαφορετικότητά του, ως αριστερή δύναμη, σε μια Ευρώπη στην οποία συγκυβερνούν σοσιαλιστές και κεντροδεξιά και προσθέτει: «Πρέπει σαφέστατα να το πράξουμε».

    Σχετικά με την εκλογική μάχη, τονίζει: «Το πιο σημαντικό είναι να πεισθούν οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι μας ψήφισαν τον Ιανουάριο, ψήφισαν "όχι" στο δημοψήφισμα, και τώρα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αποχή» τονίζει ο Ν. Κοτζιάς, σχετικά με την εκλογική μάχη. «Η αποχή» εξηγεί «θα ισοδυναμούσε, ουσιαστικά, με διπλή ψήφο στην Νέα Δημοκρατία».

    Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, αναφέρει ότι είχε θέσει το θέμα, ως υπουργός Εξωτερικών, ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -στο οποίο είχε συμμετάσχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του- τον περασμένο Φεβρουάριο, τονίζει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων οφείλεται στη μείωση των χρηματοδοτήσεων του ΟΗΕ στους καταυλισμούς προσφύγων, στέλνει μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία ότι «η ελληνική δεξιά πρέπει να κατεβάσει τους τόνους και να προσπαθήσει να κατανοήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του φαινομένου αυτού» και προσθέτει: «παρ΄όλο που το φαινόμενο των αφίξεων στα νησιά μας παρουσιάζει αύξηση εδώ και δυο χρόνια, όταν ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία».

    [04] Συνελήφθησαν 104 άτομα για παράνομη είσοδο στη Σλοβενία

    Η σλοβενική αστυνομία συνέλαβε, στη διάρκεια της νύχτας, 104 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη Σλοβενία από την Κροατία.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο της σλοβενικής αστυνομίας, 104 άτομα συνελήφθησαν, όταν προσπάθησαν μέσα από χωράφια και δάση σε ομάδες να περάσουν από την Κροατία στη Σλοβενία από τη συνοριακή διάβαση Όμπρεζιε.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μπρέζιτσε και αναμένεται να προωθηθούν για επιστροφή στην Κροατία, δήλωσε η Αλένκα Ντρένικ από την αστυνομική διεύθυνση Νόβο Μέστο.

    Εν τω μεταξύ, η Κροατία αρνείται να δεχθεί πίσω 150 πρόσφυγες που προσπάθησαν χθες το βράδυ να εισέλθουν στη Σλοβενία με τρένο με προορισμό τη Ζυρίχη. Όταν το τρένο έφθασε στο σιδηροδρομικό σταθμό Ντόμποβα, κύρια σιδηροδρομική διάβαση στα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας η αστυνομία έδωσε εντολή για την αποβίβαση των προσφύγων.

    Η ομάδα προσφύγων οδηγήθηκε σε χώρο υποδοχής στην πόλη Ποστόινα και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επαναπροώθησή τους στην Κροατία, σύμφωνα με τη γενική αστυνομική διεύθυνση του Νόβο Μέστο.

    Ο αστυνομικός διευθυντής Άντον Στούμπλιαρ δήλωσε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.Οι πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί είχαν σκοπό να φθάσουν στη Γερμανία.

    Η Σλοβενία επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι θα επαναπροωθεί στην Κροατία και στην Ουγγαρία άτομα που δεν καταθέτουν αίτηση για χορήγηση ασύλου.

    [05] Η Ουγγαρία υψώνει νέο φράκτη στα σύνορα με την Κροατία

    Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος.Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διευκρίνισε στο ραδιόφωνο ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί γρήγορα και θα έχει μήκος 41 χιλιομέτρων για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου που δεν ορίζονται από ποταμό. «Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα ουγγρο-σερβικά σύνορα», είπε ο Όρμπαν προσθέτοντας ότι 600 στρατιώτες εργάζονται για την κατασκευή του νέου φράκτη, άλλοι 500 θα προστεθούν σήμερα στο έργο και 700 ακόμη το Σαββατοκύριακο.

    Στο μεταξύ τα πλήθη των προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην Κροατία, προερχόμενοι από τη Σερβία, περπατώντας μέσα από τα χωράφια γύρω από το ένα από τα επτά συνοριακά περάσματα που οι αρχές του Ζάγκρεμπ έκλεισαν τη νύκτα.

    Αργά χθες, η Κροατία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ομως η ροή συνεχίζεται σήμερα το πρωί καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν με λεωφορεία στην σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και, περνώντας μέσα από τα χωράφια, ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων.

    [06] «ΒορΟινά», η ώρα του κρασιού στη Θεσσαλονίκη

    Μια μεγάλη ποικιλία από κρασιά κάθε είδους που παράγονται στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της δημοφιλούς οινικής εκδήλωσης «ΒορΟινά» που πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 29 οινοπαραγωγών μελών της Ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδας».

    Οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, λευκοί, ροζέ, ερυθροί, νέων και παλαιότερων εσοδειών, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αποστάγματα των πλέον αναγνωρισμένων οινοποιείων θα είναι στη διάθεση του κοινού για γευστική δοκιμή. Ενός κοινού, που όπως προκύπτει από τους αριθμούς, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του κρασιού, ενός βασικού προϊόντος της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης από το 2004 έως σήμερα, κάθε εκδήλωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επισκέπτονται περισσότερα από 3.000 άτομα και περίπου 1.000 άτομα στις αντίστοιχες διοργανώσεις σε μικρότερες πόλεις.

    [07] «Όχι» σε μελέτη για επανατοποθέτηση Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό Στάδιο

    Κατά μελέτης για την επανατοποθέτηση Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο τάχθηκαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

    Τα μέλη του ΚΣΝΜ έκριναν ότι η μελέτη που κατατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται το Παναθηναϊκό στάδιο, ήταν ελλιπής ως προς την τεκμηρίωσή της και δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τα ζητήματα της σχέσης της νέας κατασκευής με το μνημείο.

    Συνάδουν οι προτεινόμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο Παναθηναϊκό στάδιο; Πρέπει να τοποθετηθεί μια μόνιμη κατασκευή και αν ναι σε ποιο σημείο; Τα παραπάνω ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο κρίθηκε ότι δεν απαντήθηκαν από την υποβληθείσα μελέτη.

    Η μελέτη πρότεινε να κατασκευαστούν οι Κύκλοι από φύλλα αλουμινίου και να στηριχθούν επάνω σε μεταλλική κατασκευή αποτελούμενη από τρία υποστυλώματα. Η διάμετρος κάθε κύκλου οριζόταν στα 1,7 μέτρα. Η τοποθέτησή τους είχε σχεδιαστεί να γίνει στο χωμάτινο διάδρομο πίσω από τις άνω κερκίδες. Πάντως η πρόταση με την οποία διαφώνησαν περισσότερο τα μέλη του Συμβουλίου ήταν ο φωτισμός των Κύκλων τα βράδια με φώτα led λευκού χρώματος.

    «Εδώ κρίνονται δύο σημεία. Θα πρέπει να τοποθετηθούμε ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο . Εάν αποφασίσουμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν, τότε εγώ θεωρώ ότι η πρόταση που υποβλήθηκε είναι εκτός κλίμακας σε σχέση με το μνημείο και αισθητικά απαράδεκτη με τη χρήση των led. Προτείνω να τεθεί το θέμα σε διεθνή διαγωνισμό», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

    Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι είχαν τοποθετηθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το 2011, με αφορμή τους Special Olympics, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της απομάκρυνσης των Κύκλων και της βάσης τους, καθώς εμφάνιζαν πρόβλημα στατικότητας.

    [08] Αναβολή για την εξέταση του χαρακτηρισμού ως μνημείων των εγκαταστάσεων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

    Αναβλήθηκε τελικά το προγραμματισμένο για τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων θέμα του χαρακτηρισμού ή μη ως μνημείων των κτιριακών εγκαταστάσεων που φέρουν την υπογραφή του Σαντιάγκο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

    Ο λόγος της αναβολής ήταν διαδικαστικός, καθώς μέχρι την ώρα της εξέτασής του δεν είχε αποστείλει εγγράφως τη γνώμη του επί του θέματος ο φορέας διαχείρισης του ΟΑΚΑ, στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσει η γνωμοδότηση.

    Το θέμα του χαρακτηρισμού των έργων του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο (η στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, η στέγη του Ποδηλατοδρομίου, η στοά της Αγοράς, το Τείχος των Εθνών, ο βωμός της ολυμπιακής φλόγας, κ.α.) εισήχθη στο ΚΣΝΜ έπειτα από πρωτοβουλία της υπηρεσιακής αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα, προκειμένου αυτά να προστατευτούν και να αναδειχθούν καλύτερα.

    «Στόχος της κήρυξης είναι να μην καταστραφεί και εγκαταλειφθεί τελείως το συγκρότημα και να βοηθήσει στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας», εξήγησε στο Συμβούλιο η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

    Ωστόσο, οι απόψεις των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την αξία των έργων του Καλατράβα και την ανάγκη χαρακτηρισμού του κάθε ενός από αυτά διίσταντο.

    [09] Περισσότερες ευκαιρίες για Έλληνες κινηματογραφιστές στο Berlinale Co-Production Market

    Για τρίτη διαδοχική χρονιά, σχέδια ελληνικών συμπαραγωγών υποβάλλονται, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, στο Berlinale Co-Production Market 2016.

    Όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), με πρωτοβουλία του διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου Ντίτερ Κόσλικ, σε συνέχεια επαφών με το ΕΚΚ και κινηματογραφικούς φορείς, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012, καταργείται το όριο του ελάχιστου προϋπολογισμού του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ως προϋπόθεση συμμετοχής ελληνικών σχεδίων στο Berlinale.

    Το ίδιο μέτρο, μέσω του οποίου θα διευκολυνθούν περισσότερες ελληνικές παραγωγές που βρίσκονται σε αναζήτηση διεθνών συμπαραγωγών, θα ισχύσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που έχουν επίσης πληγεί από την οικονομική ύφεση

    Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν σχέδια για νέες μεγάλου μήκους ταινίες στο Berlinale Co-Production Market 2016, μέχρι και την 21η Οκτωβρίου 2015. Τα σχέδια πρέπει να είναι κατάλληλα για διεθνή συμπαραγωγή και να έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής ή τουλάχιστον το ποσό χρηματοδότησης από τη χώρα προέλευσης της ταινίας.

    [10] Κ. Μητσοτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν θα παρακαλέσουμε κιόλας τον κ. Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

    Τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου δεν θα υλοποιηθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, προειδοποιεί ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Β΄Αθήνας και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεν το πιστεύει».

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύριος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της, η ΝΔ σήμερα είναι ίσως πιο αναγκαία για τη χώρα από ό,τι υπήρξε ποτέ». Για την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, επικρίνει την πολιτική που άσκησε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζει ότι «το πρόβλημα του Ελληνικού Κράτους σήμερα δεν είναι τόσο αριθμητικό όσο ποιοτικό» και υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα δράσης που είχε ξεκινήσει ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Ερωτηθείς για τις δυνατότητες σχηματισμού ενός «μεγάλου συνασπισμού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά : «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από Δευτέρα θα είναι «όσοι πιστοί προσέλθετε» αλλά με έμφαση στο «πιστοί». Μακάρι να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο που θα καθορίσει τις προτεραιότητες, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της νέας Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Θα είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να τον παρακαλέσουμε κιόλας».

    [11] Να τον εμπιστευτεί ο λαός για δεύτερη φορά, ζήτησε ο Αλ.Τσίπρας

    Να τον εμπιστευτεί ο λαός για δεύτερη φορά, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αναλύοντας λεπτομερώς τις προσπάθειές του στον «συσσωρευμένο ιστορικό χρόνο» της επτάμηνης διακυβέρνησής του, ενώ παράλληλα ανέδειξε τις συνολικές διαφορές μεταξύ της δικής του διαπραγμάτευσης και της στάσης της ΝΔ «που μας πίεζε να υπογράψουμε τα πάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε παράλληλα ότι έκανε και λάθη λέγοντας ότι «το σημαντικότερα λάθος ήταν ότι δεν απαίτησα πιο ξεκάθαρα πράγματα, στις 20 Φεβρουαρίου» όπως είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι», ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως, πρόσθεσε, ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ότι σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ θα ήταν αντιπρόεδρος, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τη θέση αυτή την έχει καπαρωμένη ο κ. Βενιζέλος».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση σημειώνοντας ότι αντιμετώπισε και θέματα της καθημερινότητας στο μέτρο του δυνατού, όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο νόμος για τις 100 δόσεις, οι επαναπροσλήψεις άδικα απολυμένων στο δημόσιο.

    «Έχουμε μνήμη για όσα συνέβησαν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται για τη συμφωνία ή για καθυστερήσεις και επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό ότι βρήκε έλλειμμα 0,4% και όχι πλεόνασμα όταν ανέλαβε καθήκοντα.

    Διαβάστε επίσης: Στο Σύνταγμα απόψε η κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

    [12] Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Λογισμικού γιορτάζεται αύριο

    Η Παγκόσμια Hμέρα Ελευθερίας του Λογισμικού(Software Freedom Day) γιορτάζεται το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η ελληνική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ).

    Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2004 και οργανώνεται κάθε χρόνο από τον οργανισμό Software Freedom Day (http://www.softwarefreedomday.org). Έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

    Αύριο, δεκάδες ομάδες και κοινότητες από 90 χώρες του πλανήτη, όπως επισημαίνει η ΕΕΛ/ΛΑΚ, θα ενώσουν τις φωνές τους για να αναδείξουν το ελεύθερο λογισμικό και να ενημερώσουν σχετικά με τα οφέλη χρήσης του στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στις επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

    Στην Ελλάδα, η ημέρα Ελευθερίας Λογισμικού θα γιορταστεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στο Ερευνητικό Εργαστήριο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά από την εταιρεία Kastoria Linux Society.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2015 - 8:32:21 UTC