Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι πρέπει να είναι «μηχανή» της επόμενης κυβέρνησης
  • [02] Άρθρο της Φώφης Γεννηματά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Είμαστε αισιόδοξοι. Η τρίτη δύναμη είναι εδώ
  • [03] Έρευνα Bloomberg: Πολύ πιθανή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • [04] ΕΕ: Παρατείνονται για 6 μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
  • [05] Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να ανέλθει εφέτος το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας
  • [06] Συλλήψεις προσφύγων στα ουγγροσερβικά σύνορα
  • [07] Η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι βελτιώνει τα πυρηνικά της όπλα
  • [08] Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ διορίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας
  • [09] Πέθανε ο ηγέτης της ρουμανικής ακροδεξιάς, Βάντιμ Τούντορ
  • [10] Υπο έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε θαλαμηγό στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά
  • [11] Ο Ρούφους Γουέινραϊτ με την όπερα Prima Donna στο Ηρώδειο
  • [12] Ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης
  • [13] Η επόμενη ημέρα του debate
  • [14] H Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στον κόσμο
  • [15] Ο γερμανικός Τύπος για την τηλεμαχία Τσίπρα - Μεϊμαράκη
  • [16] Ερμητικά κλειστά από χθες το βράδυ τα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι πρέπει να είναι «μηχανή» της επόμενης κυβέρνησης

    Το Ποτάμι δεν μετέχει χωρίς όρους σε κυβερνηστικό σχήμα, επισημαίνει ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης στον «Ελεύθερο Τύπο». «Αν θέλουμε να έχουμε λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι μόνο των κομματικών μηχανισμών, το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό και να είναι η μηχανή της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά δεν συμμετέχουμε χωρίς όρους. Δεν μας ενδιαφέρει το μοντέλο 4-2-1 των Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, ούτε το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου ο καθένας έχει το βασίλειό του και το πλοίο δεν είχε τιμόνι»υ.

    Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού, Νικοφόρος Διαμαντούρος εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει να στηριχθεί ο χώρος ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση με ισχυρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς την αναζήτηση πρακτικών και ορθολογικών λύσεων». «Το Ποτάμι» σημειώνει «υπηρετεί καλύτερα αυτόν τον προσανατολισμό».

    Τέλος, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος τονίζει την ανάγκη, η νέα κυβέρνηση να είναι προσανατολισμένη στην προαγωγή των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία να πάρουν μπρος.

    [02] Άρθρο της Φώφης Γεννηματά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Είμαστε αισιόδοξοι. Η τρίτη δύναμη είναι εδώ

    Άρθρο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ. Η ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

    1. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που θα σηματοδοτήσει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας και την άρρηκτη σχέση τους με το ιστορικό κεκτημένο της ισότιμης και ενεργής συμμετοχής της Ελλάδας στις δομές και τους θεσμούς της Ενωμένης Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

    Κλιμακώνουμε και κορυφώνουμε τον αγώνα μας με αυτοπεποίθηση, πίστη και αισιοδοξία, γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να αναδειχθούν ως Τρίτος Πόλος, ως Τρίτη Δύναμη θετικός καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις και εγγύηση για μια σταθερή Κυβέρνηση 4ετίας με Δημοκρατικό, Μεταρρυθμιστικό και Προοδευτικό πρόγραμμα. Ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και ιεραρχημένο πρόγραμμα Παραγωγής, Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Κοινωνικής Συνοχής και Δικαιοσύνης.

    2. Απευθύνομαι σε όλους τους Πολίτες, αλλά κυρίως σε εσάς που έχετε διαχρονικά ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και μας ενώνουν πολλά.

    Οι δεσμοί μας, ιστορικοί, πολιτικοί, ιδεολογικοί, κοινωνικοί είναι δεδομένοι. Γιατί μας συνδέουν συναισθήματα, αγαπημένα πρόσωπα, βιώματα, κατακτήσεις, αγώνες και αγωνίες. Απευθύνομαι σε όλους εσάς, τον καθένα και την κάθε μια ξεχωριστά.

    Όλους εσάς που μας γυρίσατε την πλάτη, από τις εκλογές του 2009. Τα τελευταία χρόνια μας αμφισβητήσατε, μας αρνηθήκατε. Για λάθη και αδυναμίες μας. Για συμπεριφορές και παραλείψεις. Πήραμε το ηχηρό σας μήνυμα!

    Όλοι βιώσαμε πως είναι να βαδίζουμε σε δρόμους χωριστούς. Έχουμε προχωρήσει σε κριτική και αυτοκριτική έχουμε αποδώσει ευθύνες. Γυρίσαμε σελίδα. Έχουμε κάνει μια νέα αρχή. Αλλάζουμε, ανανεώνουμε ριζικά το λόγο μας και το πρόγραμμά μας, τα πρόσωπα και τις προτάσεις μας.

    3. Τα τελευταία χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Όμως ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού έχει γονατίσει, έχει υποφέρει, έχει ματώσει, το τίμημα είναι βαρύ. Όμως τώρα πια όλοι ξέρουμε ότι τα διλλήματα που μας χώρισαν ήταν πλαστά, κατέρρευσαν, δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Τώρα ξέρουμε ποιοι υπηρέτησαν τον τόπο και ποιοι είπαν ψέματα.

    Ας αφήσουμε πίσω μας το χθες. Μετά από 6 χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη το «Κοινό μας Σπίτι» είναι ΕΔΩ, ανοιχτό και πάλι σε όλους. Το «δένδρο» της Δημοκρατικής Παράταξης μπορεί και πάλι να αναγεννηθεί, να δώσει ξανά καρπούς, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κόψαμε τα κλαδιά που μας πλήγωσαν, ας μην κόψουμε όμως τις κοινές μας ρίζες.

    Ξέρω ότι αυτή η συναισθηματική εξομολόγηση, αυτό το πολιτικό κάλεσμα για κοινή πορεία μπορεί, άλλους να προβληματίσει, άλλους ίσως να θυμώσει, άλλους να πείσει. Σίγουρα όμως αξίζει και πάλι, να επικοινωνήσουμε. Να σας ακούμε και να μας ακούτε.

    Να αγωνιστούμε μαζί, με Μνήμες, με Προτάσεις και με Όνειρα. Για το παρόν και το μέλλον, της πατρίδας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνίας και της Νέας Γενιάς.

    Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αξίζει την υποστήριξη σας, την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας. Πάμε πάλι μαζί, ξανά δυνατοί.

    Ας μην ξεχνάμε ποτέ, ότι οι δεσμοί μας είναι ισχυροί. «Το αίμα νερό δε γίνεται».

    Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αξίζει να αναδειχθεί Τρίτη Δύναμη, κρίσιμη, χρήσιμη, Ευρωπαϊκή.

    Εγγύηση και καταλύτης για μια σταθερή Κυβέρνηση 4ετίας, με Δημοκρατικό, Μεταρρυθμιστικό, Προοδευτικό Πρόγραμμα.

    4. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μεϊμαράκης προσπαθούν απεγνωσμένα να στήσουν εικονική προεκλογική πραγματικότητα. Ο κ. Μεϊμαράκης παριστάνει το λύκο, που έγινε αρνάκι. Όμως η Δεξιά δεν αλλάζει και όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Ο κ. Τσίπρας, απ΄την άλλη μεριά, παριστάνει το νέο. Αποδείχθηκε όμως ότι είναι το τέλος του παλιού. Τον γνωρίσαμε, τον δοκιμάσαμε.

    Κανείς πλέον δεν τους πιστεύει.

    Δεν αναφέρονται και δε δεσμεύονται για τα ουσιώδη οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα.

    Δεν καταθέτουν δεσμευτικές προτάσεις για συντεταγμένη αξιόπιστη και σίγουρη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια.

    Να τελειώνουμε λοιπόν, με τα ψέματα και τις άγονες συγκρούσεις τους.

    Τώρα είναι η ώρα για την Κεντροαριστερά της λογικής.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εδώ με δημοκρατικό προοδευτικό πρόγραμμα.

    Η Τρίτη δύναμη είναι εδώ με συγκεκριμένο σχέδιο και ιεραρχημένες αξιόπιστες λύσεις.

    Δώστε μας με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας την Τρίτη εντολή για να εγγυηθούμε μια κυβέρνηση τετραετίας με συνεργασία, με πρόγραμμα, με αποτέλεσμα.

    [03] Έρευνα Bloomberg: Πολύ πιθανή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    «Πριν ήταν αδιανόητη η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, τώρα όμως οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι δεδομένη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στο αποτέλεσμα σχετικής έρευνάς του. Το 94% των 36 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg στο διάστημα από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου θεωρούν πολύ πιθανή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    «Πόσο μεγάλη διαφορά κάνουν δύο μήνες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Τον Ιούλιο, τα πράγματα φαίνονταν τόσο άσχημα για την Ελλάδα, ώστε το 71% των 31 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg θα μπορούσε να δει τη χώρα να βγαίνει από το ευρώ έως το τέλος του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν άπιαστο όνειρο για τη χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος».

    [04] ΕΕ: Παρατείνονται για 6 μήνες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

    H Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι την 15η Μαρτίου 2016, τις κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών των ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας λόγω της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις.«Από την εξέταση της κατάστασης δεν δικαιολογείται μια αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, ούτε του καταλόγου των προσώπων και των οργανισμών που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

    Οι κυρώσεις σε βάρος 149 ανθρώπων και 37 οργανώσεων ή εταιρειών έληγαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου.

    Η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει στείλει τακτικό στρατό και όπλα για να στηρίξει τους αυτονομιστές αντάρτες που μάχονται τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι μέσα σε 16 μήνες. Η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στον πόλεμο.

    [05] Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να ανέλθει εφέτος το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας

    Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πιθανόν να ανέλθει στα νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 250 δισ. ευρώ το 2015, αλλά θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα από την Κίνα, ανέφερε το ινστιτούτο Ifo σήμερα.Το Ifo ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας ίσως ανέλθει στα 330 δισ. δολάρια περίπου από τα 220 δισεκ. δολάρια πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της.

    Η Σαουδική Αραβία, η οποία πέρυσι είχε το τρίτο υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στα 100 δισ. δολάρια περίπου, αναμένεται να έχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.«Η Γερμανία θα έχει πλεόνασμα ρεκόρ, αλλά δεν θα είναι πια το μεγαλύτερο στον κόσμο» είπε στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Στέφεν Χέντσελ.

    Το αδύναμο ευρώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξαγωγές από τη Γερμανία, που παραδοσιακά αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ένα επιπλέον ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αποδοθεί στις φθηνότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε το Ifo.Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το γερμανικό πλεόνασμα θα ισούται με περίπου το 8,4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα παραβιάσει το όριο του 6% που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [06] Συλλήψεις προσφύγων στα ουγγροσερβικά σύνορα

    Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε σήμερα 9 Σύρους και 7 Αφγανούς για παραβίαση του φράκτη που έχει υψωθεί στη μεθόριο με τη Σερβία.Η εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε ότι οι συλληφθέντες σήκωσαν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα του φράκτη για να διασχίσουν τα σύνορα, ενέργεια που αποτελεί αδίκημα από τα μεσάνυκτα, οπότε ετέθησαν σε ισχύ οι νέοι αντιμεταναστευτικοί νόμοι στην Ουγγαρία.

    Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη χθεσινή νύκτα στο ύπαιθρο στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, που σφραγίσθηκαν χθες το βράδυ, όταν ετέθησαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

    Η ουγγρική αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τον φράκτη που έχει υψωθεί σε μήκος 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα σφραγίζοντας τη μεθόριο.

    Νωρίτερα, 9.380 άνθρωποι, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, είχαν προλάβει κατά τη χθεσινή ημέρα να διασχίσουν τα ουγγροσερβικά σύνορα, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ εισόδων στη χώρα, που έχει καταγράψει την είσοδο συνολικά 190.000 ατόμων από την αρχή του έτους.

    Στο Μόναχο, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 4.537 πρόσφυγες έφθασαν σιδηροδρομικώς στη Γερμανία χθες, παρά την επιβολή συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με την Αυστρία.

    Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει μέσα άσκησης πίεσης προς τις χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ενωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    [07] Η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι βελτιώνει τα πυρηνικά της όπλα

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι στόχος της είναι να βελτιώσει τα πυρηνικά της όπλα, την ώρα που η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα την προειδοποιούσαν να απέχει από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια.

    Σε πλήρη λειτουργία τελεί το βασικό πυρηνικό συγκρότημα της Βόρειας Κορέας στην Γιονγκμπιόν, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή του σχάσιμου υλικού που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι να βελτιώσει τα πυρηνικά της όπλα «σε ποιότητα και ποσότητα».

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας της Βόρειας Κορέας σημείωσε επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η χώρα είναι πλήρως έτοιμη να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των ΗΠΑ «με πυρηνικά όπλα οποιαδήποτε στιγμή».

    [08] Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ διορίστηκε πρωθυπουργός της Αυστραλίας

    Διορίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Αυστραλίας ο πολυεκατομμυριούχος Μάλκομ Τέρνμπουλ, ο οποίος κέρδισε χθες την ψηφοφορία που διεξήχθη στο συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, ο οποίος του παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, μόλις δύο χρόνια από την άνοδό του στην εξουσία.

    Ο 60χρονος Μάλκομ Τέρνμπουλ, πρώην δικηγόρος και πρώην τραπεζίτης, γίνεται σήμερα ο 29ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, μετά την ορκωμοσία του μπροστά στον εκπρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία, τον γενικό κυβερνήτη Πίτερ Κόσγκροβ, στην Καμπέρα.«Αισθάνεται κανείς μεγάλο ενθουσιασμό που είναι Αυστραλός αυτήν τη στιγμή» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τέρνμπουλ μετά την ορκωμοσία του. «Είναι ένα γύρισμα της τύχης, το οποίο δεν περίμενα, όπως οφείλω να ομολογήσω, αλλά είναι ένα γύρισμα της τύχης που με τιμή οφείλω να αντιμετωπίσω και είμαι απολύτως ικανός γι'αυτό», πρόσθεσε.

    Ο Τέρνμπουλ δεσμεύτηκε για ένα νέο είδος διακυβέρνησης, διαφορετικό από αυτό του προκατόχου του, στον οποίο οι επικριτές προσάπτουν ότι ήταν αυταρχικός και ότι έπαιρνε μονομερώς τις αποφάσεις του.

    [09] Πέθανε ο ηγέτης της ρουμανικής ακροδεξιάς, Βάντιμ Τούντορ

    Πέθανε, χθες, σε ηλικία 65 ετών από έμφραγμα ο ηγέτης της ρουμανικής ακροδεξιάς και πρώην γερουσιαστής Κορνέλιου Βάντιμ Τούντορ.Ο Βάντιμ Τούντορ είχε διακομιστεί στο κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, χθες, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

    Ο Βάντιμ Τούντορ το 1971 έλαβε πτυχίο Κοινωνιολογίας από τη Σχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Ήταν οπαδός του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και την περίοδο του κομμουνισμού εργάστηκε στην εφημερίδα Romania Libera και στη συνέχεια στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpress (1975-1989).

    Μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο Τούντορ ίδρυσε το 1991 το ακροδεξιό κόμμα Μεγάλη Ρουμανία (PRM) και το ομώνυμο περιοδικό, στο οποίο δημοσίευε άρθρα εναντίον πολλά πολιτικών και διανοούμενων. Λόγω αντισημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεων συχνά οδηγούνταν στα δικαστήρια για προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση.

    [10] Υπο έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε θαλαμηγό στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά

    Υπο έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκετο πρωί, υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε 25μετρη θαλαμηγό στη μαρίνα του Αγ.Κοσμά στο Ελληνικό Αττικής.

    Η φωτιά ξεκίνησε από το μηχανοστάσιο του πλοίου όπου εξακολουθούν να βγαίνουν καπνοί. Στο σημείο παραμένουν για προληπτικούς λόγους δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τυχόν αναζωπύρωση, ενώ έως αυτή τη στιγμή, από το σκάφος δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.

    Στην κατάσβεση της φωτιάς πήραν μέρος 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο.

    [11] Ο Ρούφους Γουέινραϊτ με την όπερα Prima Donna στο Ηρώδειο

    Στο Ηρώδειο εμφανίζεται σήμερα ο Νεοϋορκέζος χαρισματικός περφόμερ τραγουδιστής Ρούφους Γουέινραϊτ μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μοναδική μουσική βραδιά, που ολοκληρώνει πανηγυρικά το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

    Κινηματογράφος, φωτογραφία, όπερα και ζωντανή περφόρμανς συναντιούνται κάτω από την Ακρόπολη, στο πρώτο μέρος της ξεχωριστής αυτής παράστασης, που είναι εμπνευσμένη από την απόλυρη ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας (στις 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 43 χρόνια από τον θάνατό της).

    Έξι χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης του όπερας Prima Donna στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, ο Γουέινραϊτ παρουσιάζει για πρώτη φορά την «οπτικοποιημένη» εκδοχή της.

    [12] Ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης

    Με στόχο την ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και την προσέλκυση νέων σε ηλικία θεατών, ξεκινάει στις 16 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, σε διοργάνωση της Skull of Yorick Productions και της ΦΙΞ in art.

    Τρεις παραστάσεις θα ανέβουν στη Ρωμαϊκή Αγορά με δωρεάν είσοδο: "Suor Angelica" του Πουτσίνι (16/9), "Κάρμεν" του Μπιζέ (18/9), "Διδώ και Αινείας" του Πέρσελ και οι τρεις με ώρα έναρξης τις 9.30μμ.

    Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου θα ανέβει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η «Νόρμα» του Μπελίνι, με πρωταγωνίστρια τη διεθνούς φήμης υψίφωνο Τζένη Δριβάλα, με τιμές εισιτηρίων 25, 20, 15 ευρώ. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Φίλων αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεαγένειο "Αλέξανδρος Συμεωνίδης".

    [13] Η επόμενη ημέρα του debate

    Ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου. Τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρησητου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, διατύπωσαν τα πολιτικά κόμματα.

    Ικανοποίηση εκφράζουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για το χθεσινό debate, εκτιμώντας ότι οι πολίτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση περισσότερο ελεύθερη σε σχέση με το παρελθόν. «Ήταν ένα καλό ντιμπέϊτ, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο παρελθόν», ανέφεραν κομματικές πηγές και πρόσθεταν πως η συζήτηση ήταν περισσότερο ενδιαφέρουσα και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ευκαιρίες να αναδείξουν τα θέματα που θέτουν πρώτα στην ατζέντα της προεκλογικής αναμέτρησης.

    Κομματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις που τέθηκαν, δεν απέφυγε να απαντήσει σε οτιδήποτε και παρέμεινε ψύχραιμος παρά την προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη να τον προκαλέσει σε προσωπική αντιπαράθεση και δεν μιμήθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ σε λεκτικές ακροβασίες». «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαντούσε στον κ. Μεϊμαράκη αλλά στους πολίτες στους οποίους μίλησε με ειλικρίνεια για την επόμενη μέρα», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

    Σχολιάζοντας την εικόνα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως έκανε χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών σε μια προσπάθεια αποδόμησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «προσπάθεια όμως που -όπως εκτιμούν - έπεσε στο κενό καθώς ο λαϊκισμός του κ. Μεϊμαράκη χαρακτήριζε πολλές από τις απαντήσεις του, ενώ υπήρξαν φορές που έδειξε να χάνει την ψυχραιμία του και εμφανίστηκε εκνευρισμένος». Ανέφεραν ακόμη ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν απάντησε με ουσιαστικό τρόπο αλλά με αοριστολογίες στα θέματα που τέθηκαν και «εν τέλει απευθύνθηκε περισσότερο στο εσωτερικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και κάποιες φορές και στο ακροδεξιό κοινό, ιδίως με τις απαντήσεις του στο θέμα των προσφύγων και το μεταναστευτικό».

    Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του.Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων.Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας»

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κληθείς από την εκπομπή «Στον ενικό» να αποτιμήσει την τηλεμαχία των κκ. Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καταρχήν χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής της πολύ ενδιαφέροντα και πρότεινε την υιοθέτηση του σε μελλοντικές τηλεμαχίες με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναπτύσσουν ελεύθερα διάλογο μεταξύ τους.Είπε ότι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη εξερχομένου του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και «ο πανικός του, δείχνει τον νικητή».

    Πρόσθεσε, δε ότι αφ' ης στιγμής ο Α. Τσίπρας «πρόφερε το όνομα Παπασταύρου», ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να απαξιώνει τον συνομιλητή του.Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τα λεγόμενά του, «δεν άλλαξε το κόμμα του, από τους ακροδεξιούς που πήγαν στην ΝΔ από τον ΛΑ.Ο.Σ, ούτε έθεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διώκεται, εκτός λίστας».Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι ο ίδιος δεν περιέλαβε τον κ. Χαϊκάλη στις λίστες των ΑΝΕΛ, παρότι δεν διώκεται.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην απόφαση για τον κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που κάνει τους Νεοδημοκράτες, τουλάχιστον τους καραμανλικούς, να σηκώνονται από την καρέκλα τους».Επίσης ο κ. Καμμένος έκρινε ως ατυχή την υπεράσπιση του κ. Βέμπερ από τον κ. Μεϊμαράκη.

    Κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Παπασταύρου και Μαρκογιαννάκη, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής προέλευσης, αλλά στάσης έναντι της διαφθοράς «μεγάλης» και «μικρής», την οποία χαρακτήρισε ως το μείζον πρόβλημα της χώρας.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα με καινούργια ήθη, οι ΑΝΕΛ συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση», είπε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι για να προχωρήσουν στο αύριο και όχι σε συγκάλυψη».

    «Ήταν η μονομαχία του πολιτικού τίποτα. Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα κι ακόμη η αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

    «Δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε. Εκτιμώ ότι και οι δύο έχασαν. Τους ρωτήσαμε και στο προηγούμενο debate με ποιους θα κυβερνήσουν και δεν μας απάντησαν. Αυτό που έγινε σήμερα πρόκειται για πολιτική απάτη. Έπρεπε οι δύο μονομάχοι να πουν ξεκάθαρα με ποια στελέχη τους σκοπεύουν να κυβερνήσουν» εκτίμησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    «Πρόβα συγκυβέρνησης» χαρακτήρισε το ντιμπέιτ η Λαϊκή Ενότητα και κάνει λόγο για «επίφαση πόλωσης που δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική».«Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    «Μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για "ισοδύναμα", μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου... της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα, προτιμώντας να αναλωθούν σε αποστηθισμένες ατάκες, χαμόγελα και αστειάκια. Το μόνο στο οποίο διαφώνησαν ήταν η ονομασία της επόμενης συγκυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει "εθνική ομάδα", ο κ. Τσίπρας την προτιμά "κυβέρνηση εθνικής ευθύνης".

    Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές έσπευσαν να ανακαλύψουν, για να φτιάξουν επίφαση "πόλωσης", δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαθύτερη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική.Από σήμερα ο ελληνικός λαός έχει έναν παραπάνω λόγο την Κυριακή να αφήσει τους μονομάχους του αποψινού σόου το ίδιο έκπληκτους και έντρομους όσο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».

    [14] H Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων στον κόσμο

    Η Ελλάδα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα (Partner Country) στη Διεθνή Έκθεση «Anuga2015», η οποία πραγματοποιείται στην Κολωνία της Γερμανίας, από 10 έως 14 Οκτωβρίου 2015. Η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) διοργανώνει την επίσημη συμμετοχή της χώρας μας.Η Έκθεση Anuga διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί το κορυφαίο διεθνές γεγονός για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

    Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας και μάλιστα ως τιμώμενης χώρας εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα δράσεων, που στοχεύει στην ενίσχυση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ' επέκταση την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

    Το μήνυμα της φετινής εθνικής συμμετοχής είναι «Invest in Taste», τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι όποιος επιλέγει τα ελληνικά προϊόντα στην ουσία κάνει μια επένδυση στη γεύση, στην ποιότητα και ουσιαστικά στο «ευ ζειν». Παράλληλα, απευθύνεται ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για συνεργασία σε επενδυτές και εμπόρους του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών από όλο τον κόσμο.

    [15] Ο γερμανικός Τύπος για την τηλεμαχία Τσίπρα - Μεϊμαράκη

    Στη χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος σήμερα.«Ο Τσίπρας αποκλείει έναν μεγάλο συνασπισμό», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή τους τηλεμαχία Τσίπρας και Μεϊμαράκης εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι στο θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.

    Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αφύσικη» μια συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τονίζει η εφημερίδα. Από την πλευρά του ο Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της με τίτλο: «Τσίπρας εναντίον Μεϊμαράκη».Και αυτή η εφημερίδα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι βάσει των δημοσκοπήσεων τα δύο κόμματα φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

    «Ο Τσίπρας δείχνει την πλάτη του στους συντηρητικούς», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.Εκτός από το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν μια έντονη αντιπαράθεση και για τη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει η εφημερίδα, με τον Τσίπρα να επικρίνει την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον των διακινητών και τον Μεϊμαράκη να ζητεί την επιστροφή στην πατρίδα τους των «παράνομων μεταναστών».

    Ο Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα μικρότερα κόμματα, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel και προσθέτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη τους επτά μήνες της διακυβέρνησής του.

    Και το περιοδικό Focus στον ιστότοπό του τονίζει ότι ο χρόνος μετρά ανάποδα για την Ελλάδα. Στη χθεσινή τους τηλεμαχία ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης έκαναν τα πάντα για να πείσουν τους πολίτες, προσθέτει, και καταλήγει ότι το αποτέλεσμα θα φανεί την Κυριακή.

    [16] Ερμητικά κλειστά από χθες το βράδυ τα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας

    Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη χθεσινή νύκτα στο ύπαιθρο στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, που σφραγίσθηκαν χθες το βράδυ, όταν ετέθησαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.Η ουγγρική αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τον φράκτη από αγκαθωτό σύρμα που έχει υψωθεί σε μήκος 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα σφραγίζοντας τη μεθόριο.

    Νωρίτερα, 9.380 άνθρωποι, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία, είχαν προλάβει κατά τη χθεσινή ημέρα να διασχίσουν τα ουγγροσερβικά σύνορα, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ εισόδων στη χώρα, που έχει καταγράψει την είσοδο συνολικά 190.000 ατόμων από την αρχή του έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 September 2015 - 8:32:19 UTC