Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Στ. Θεοδωράκης θα παρουσιάσει το μεσημέρι τις εκλογικές λίστες του Ποταμιού
  • [02] Φ. Γεννηματά: Καρικατούρα δικομματισμού επιχειρούν Τσίπρας και Μεϊμαράκης
  • [03] Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου και Φ. Τίμερμανς στη Κω, για το μεταναστευτικό
  • [04] Europol: Έως και 30.000 πρόσωπα συμμετέχουν στο δίκτυο διακίνησης μεταναστών
  • [05] Πέντε τραυματίες από πυρκαγιά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Γερμανία
  • [06] Εκστρατεία υπέρ του Brexit ξεκινά ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ
  • [07] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2500 μετανάστες
  • [08] Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη» από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων
  • [09] Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης
  • [10] «Η κόψη ... που μετράει», μια εισαγωγή και ανθολόγηση του Διονύσιου Σολωμού
  • [11] Το πρόγραμμα της πρωθυπουργού Β. Θάνου στο πλαίσιο της ΔΕΘ

  • [01] Ο Στ. Θεοδωράκης θα παρουσιάσει το μεσημέρι τις εκλογικές λίστες του Ποταμιού

    Τις εκλογικές λίστες του Ποταμιού θα παρουσιάσει στις 13:00, ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο θέατρο Αλκμήνη στο Γκάζι.

    [02] Φ. Γεννηματά: Καρικατούρα δικομματισμού επιχειρούν Τσίπρας και Μεϊμαράκης

    Εντονη κριτική, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στη ΝΔ περιελάμβανε η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, στην εκδηλωση στο Ζάππειο για την συμπλήρωση 41 ετών από την ίδρυση του κόμματος στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την πρόσκληση στα προοδευτικά στελέχη και τους δημοκρατικούς πολίτες να επιστρέψουν, όπως είπε, πίσω στο "σπίτι τους".

    Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα για την τακτική που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα με σκοπό να ανέλθει στην εξουσία λέγοντας ότι "μετά την εκλογική του νίκη ο κ. Τσίπρας θερίζει θύελλες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατασυκοφάντησης της παράταξής μας" και συμπλήρωσε: "Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το τέρας που ο ίδιος δημιούργησε μαζί με τον εταίρο του και βοηθό μηχανοδηγού, στο τρενάκι του τρόμου για τον ελληνικό λαό, κ. Καμμένο". Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να διχάσει την κοινωνία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. "Είναι απολύτως υπεύθυνος για την αναβίωση της ιστορικής διαίρεσης του ελληνικού λαού σε εθνικόφρονες και μιάσματα", τόνισε.

    Ανεβάζοντας του τόνους κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθειά του να διασωθεί και πως αυτοσυστήνεται ως το νέο και σύγχρονο που θα αποτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος. "Μόλις έξι μήνες χρειάστηκαν για να μας αποδείξετε στην πράξη ότι είστε κάθε λέξη του εγχειριδίου του παλιού πολιτικού συστήματος", είπε η Φώφη Γεννηματά για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε μαζί με τη ΝΔ ότι "εξακολουθούν να είναι εκτός τόπου και χρόνου".

    [03] Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου και Φ. Τίμερμανς στη Κω, για το μεταναστευτικό

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβούν στην Κω, όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

    Υπενθυμίζεται πως χθες οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση, στο Μ. Μαξίμου, με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Β. Θάνου Χριστοφίλου, η οποία, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό τόνισε πως «το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Η κυβέρνησή μας καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας της θα συνεχίσει να έχει στενή συνεργασία με την ΕΕ προς αντιμετώπιση του θέματος».

    «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου, μια κρίση ανθρωπιστική, μια κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα, που κάθε κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί και πληγεί θα έλεγα από την κρίση αυτή, το βλέπουμε όλοι καθημερινά» πρόσθεσε ο κ. Τίμερμανς.

    [04] Europol: Έως και 30.000 πρόσωπα συμμετέχουν στο δίκτυο διακίνησης μεταναστών

    Έως και 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται στο παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο υποδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) σε μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας χθες.

    Η προσοχή των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών στράφηκε στους διακινητές μετά την ανακάλυψη των σορών 71 μεταναστών από τη Συρία σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας την περασμένη εβδομάδα. Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

    Ο Όλντριχ Μαρτίνου, υποδιευθυντής της Europol, δήλωσε στον τσεχικό ραδιοφωνικό σταθμό Impuls ότι σχεδόν 30.000 πρόσωπα ενέχονται στην διακίνηση μεταναστών και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, διεξάγονται περίπου 1.400 έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια για πολλούς από τους ανθρώπους αυτούς». Οι αριθμοί αυτοί είναι ταυτόσημοι με εκείνους στους οποίους αναφέρθηκε μιλώντας σε ΜΜΕ της Βρετανίας ο διευθυντής της Europol Ρομ Γουάινραϊτ νωρίτερα χθες.

    [05] Πέντε τραυματίες από πυρκαγιά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Γερμανία

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Χέπενχαϊμ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης.Δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά.

    Στη Γερμανία, όπου οι αρχές αναμένουν πως ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που θα υποδεχθεί η χώρα φέτος θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2014 φθάνοντας τους 800.000, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες έξαρση των εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας: έχουν καταγραφεί πάνω από 100.

    [06] Εκστρατεία υπέρ του Brexit ξεκινά ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ

    Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα εγκαινιάσει σήμερα μια εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ και οι όροι της αποτέλεσαν αιτία σφοδρών συγκρούσεων στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Μαΐου στη χώρα. Μετά τη νίκη του Συντηρητικού κόμματος στις εκλογές, η κυβέρνηση υπέβαλε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ ή την έξοδό της από αυτή. Βάσει του νομοσχεδίου, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο την 31η Δεκεμβρίου 2017.

    [07] Στο λιμάνι του Πειραιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2500 μετανάστες

    Στις 10 το πρωί θα καταπλεύσει στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Ειδικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτηλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.

    [08] Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την «Ε.Ο. 17 Νοέμβρη» από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφαίρεσαν την Ε.Ο. 17 Νοέμβρη από τον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων τον οποίο καταρτίζουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό της οργάνωσης 17 Νοέμβρη ως τρομοκρατικής την 26η Αυγούστου, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Federal Register).

    «Σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Οικονομικών, κατέληξα ότι οι περιστάσεις βάσει των οποίων είχε χαρακτηριστεί η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση έχουν αλλάξει κατά τρόπο που δικαιολογεί την ανάκληση» του χαρακτηρισμού, ανέφερε ο Κέρι.

    [09] Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης

    Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας γίνεται προσπάθεια από το πρωί να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

    Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1 από περίπου 1000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας «Αθήνα - Αθήνα». Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

    Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου και Φ. Τίμερμανς στη Κω, για το μεταναστευτικό

    [10] «Η κόψη ... που μετράει», μια εισαγωγή και ανθολόγηση του Διονύσιου Σολωμού

    Για τον μεγάλο αστέρα στον ουρανό της νεοελληνικής ποίησης, τον Διονύσιο Σολωμό, είναι το μελέτημα του Δημήτρη Αρμάου με τίτλο «Η κόψη ... που μετράει», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης στη σειρά «Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης».

    Στις 179 σελίδες του ο μελετητής (1959- 2015) ξεκινάει το βιβλίο με ένα εκτεταμένο «Γενικό σχόλιο», παραθέτει το «Χρονολόγιο βίου και έργου» και καταγράφει μέρος από την απέραντη βιβλιογραφία για να αφιερωθεί σε μια εκτεταμένη ανθολόγηση «Από τα λυρικά της νεότητας», από τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», από τον «Λάμπρο», από τα «Σκωπτικά επιγράμματα» καταλήγοντας στα «Λυρικά της ωριμότητας».

    Χαρακτηρίζοντάς τον λιγότερο «γλωσσοπλάστη» και περισσότερο «στρατιώτη της γλώσσας», τον κατατάσσει στην κατηγορία του γλωσσικά «ανεξίθρησκου» επικαλούμενος ένα καλό δείγμα «παθιασμένων ελληνικών» το «Η γυναίκα της Ζάκυθος». Ένα κείμενο -λέει- που μονάχα μια ποιητική διάνοια ερωτευμένη -άνευ ορίων, άνευ όρων- με το Καλό και πολύ μπασμένη στα ειδολογικά κόλπα θα μπορούσε να γράψει.

    Επιχειρώντας να τον τοποθετήσει σε είδος σχολής υπογραμμίζει ότι ο ποιητής, ζώντας και δημιουργώντας στον πρώτο ήμισυ του 18ου αιώνα (1798-1857), κρατάει από τη μέση το νήμα της ακμάζουσας ρομαντικής παράδοσης και από το τέρμα του το νεοκλασικισμό, την ώρα που στη Δύση είχε πάρει το δρόμο του ο συμβολισμός που θα δημιουργούσε μετέπειτα τον μοντερνισμό.

    [11] Το πρόγραμμα της πρωθυπουργού Β. Θάνου στο πλαίσιο της ΔΕΘ

    Στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ θα παραστεί η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου. Η κ. Θάνου μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και το πρόγραμμά της προβλέπει τα εξής:

    Στη μία το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ στις 14.00 θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Τσαλίδη στο Διοικητήριο.

    Το απόγευμα, στις 19:00, θα τελέσει τα εγκαίνια της Έκθεσης «Μαγεμένες» στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ, ενώ στις 20:00 θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 September 2015 - 6:32:35 UTC