Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Φωτογραφίες του Πούτιν να γυμνάζεται με τον Μεντβέντεφ έδωσε το Κρεμλίνο
  • [03] Β. Φάιμαν: Η ΕΕ να οργανώσει κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία
  • [04] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης
  • [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι, ΒΔ της Κέρκυρας
  • [06] Επίθεση από τη ΝΔ στον Αλ. Τσίπρα για όσα είπε στην Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου
  • [08] Η οδύσσεια των Σύρων προσφύγων που αναμένουν στον σταθμό της Βουδαπέστης τον διακινητή για τη Γερμανία

  • [01] Τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

    Τη λειτουργία της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Πανελλαδικής Σύσκεψης.

    Την Επιτροπή προγράμματος αποτελούν οι:

    Βερναρδάκης Χριστόφορος

    Γολέμης Χάρης

    Γκασούκα Μαρία

    Κλαυδιανός Παύλος

    Μαυρουδή 'Αννα

    Μπαλτάς Αριστείδης

    Μπασκόζος Γιάννης

    Παπαγιαννάκος Δημήτρης

    Παπαδόπουλος Χριστόφορος

    Πεπές Ζώης

    Πουλάκης Κώστας

    Ραυτοπούλου Κερασίνα

    Σταθάκης Γιώργος

    Στάικος Χρήστος

    Τζανακόπουλος Δημήτρης

    Τσακαλώτος Ευκλείδης

    Φωτίου Θεανώ

    Χαρίτσης Αλέξης

    Το Πολιτικό Όργανο Εκλογικής Ευθύνης, έχει επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Τα άλλα μέλη του είναι οι:

    Βίτσας Δημήτρης

    Βούτσης Νίκος

    Γεροβασίλη Όλγα

    Δραγασάκης Γιάννης

    Δρίτσας Θοδωρής

    Ηλιόπουλος Νάσος

    Λάμπρου Πάνος

    Μαντάς Χρήστος

    Μπαλάφας Γιάννης

    Μπαλτάς Αριστείδης

    Μπουρνούς Γιάννης

    Παπαδόπουλος Χριστόφορος

    Παπάς Νίκος

    Ρήγας Πάνος

    Σακελλαρίδης Γαβριήλ

    Σβίγκου Ράνια

    Σκουρλέτης Πάνος

    Τσακαλώτος Ευκλείδης

    Φίλης Νίκος

    [02] Φωτογραφίες του Πούτιν να γυμνάζεται με τον Μεντβέντεφ έδωσε το Κρεμλίνο

    Το Κρεμλίνο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ γυμνάζεται παρέα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τα φαινόμενα σε άλλη μια προσπάθεια να αναδείξει το αθλητικό προφίλ του προέδρου.

    Φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι, φόρμα και αθλητικά παπούτσια, ο Πούτιν ασκείται σε ένα μηχάνημα. Οι φωτογραφίες αυτές θυμίζουν άλλες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας παλαιότερα και τον έδειχναν να ιππεύει άλογα και να πετάει με υπερηχητικό τζετ.

    Μετά την γυμναστική, στην κατοικία του Πούτιν στο Μποτσάροφ Ρουτσέι της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Σότσι, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός έκαναν μπάρμπεκιου και ήπιαν τσάι.

    Η δημοτικότητα του Πούτιν παραμένει πολύ υψηλή, αν και έχει πέσει ελαφρά τους τελευταίους μήνες. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην οικονομική εφημερίδα Vedomosti έδειξε ότι το 72% των Ρώσων θα τον ξαναψήφιζαν αν γίνονταν τώρα εκλογές. Τον Μάιο το ποσοστό αυτό ήταν 76%.

    Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada Center το ποσοστό αποδοχής του Πούτιν ήταν στο 61% τον Νοέμβριο του 2013 --το χαμηλότερο από το 2000 όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος-- αλλά ξεπέρασε το 80% στις αρχές του περασμένου χρόνου, όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία.

    [03] Β. Φάιμαν: Η ΕΕ να οργανώσει κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τα ρεύματα προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα και δεν έχει κανένα νόημα η κάθε χώρα να υψώνει συρματοπλέγματα, τείχη και πύργους για σκοπιές, αλλά η ΕΕ πρέπει να οργανώσει κέντρα στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να λύνει ήδη εκεί τα ζητήματα του ασύλου, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "΄Εστεραιχ".

    Όπως προσθέτει, εκείνοι που δεν δικαιούνται χορήγησης ασύλου θα πρέπει να στέλνονται πίσω άμεσα και οι άλλοι να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των χωρών-μελών, κάτι που η Αυστρία ζητάει εδώ και καιρό και η οποία στο μεταξύ δεν είναι μόνη της, ενώ ο ίδιος πρόκειται να ξεκινήσει μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ μια πρωτοβουλία για μία δεσμευτική ποσόστωση, αυξάνοντας σαφώς τις πιέσεις, με την πρωτοβουλία αυτή να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.

    Επιπλέον, καθώς η Αυστρία συγκαταλέγεται στους καθαρούς πληρωτές, ο καγκελάριος απαιτεί, όπως σημειώνει, να γίνεται τότε μόνον συγχρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Βαλτικής, όταν υπάρχει από την πλευρά τους και η προθυμία για την επαρκή απορρόφηση αιτούντων άσυλο.

    Στην ίδια συνέντευξη του, ο Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει την ανάγκη μιας εντολής από τον ΟΗΕ με την οποία η ΕΕ θα μπορεί να αναλάβει επί τόπου ενεργό δράση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δράση της οποίας η μορφή θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, ενώ όταν υπάρξει τέτοια εντολή από τον ΟΗΕ μπορεί να συμμετάσχει και η Αυστρία, κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα.

    [04] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης

    Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει ότι η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη έχει τεθεί υπό έλεγχο και αύριο το πρωί θα συνεχίσουν το έργο τους τα πυροσβεστικά αεροπλάνα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν δύσκολη για τις δυνάμεις της Πυροσβεστική Υπηρεσίας λόγω του ισχυρού ανέμου που πνέει στην περιοχή.

    Στη μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς μετείχαν συνολικά 4 3 ελικόπτερα και πεζοπόρα τμήματα που αποτελούνταν από 34 άτομα.

    [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι, ΒΔ της Κέρκυρας

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί, ΒΔ της Κέρκυρας, στην περιοχή Τρουμπέτα, στην τοπική κοινότητα Καστελλάνων Γύρου.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις έντεκα το πρωί, είχε ταυτόχρονα πέντε εστίες, ενώ η πύρινη λαίλαπα κατάφερε πολύ γρήγορα να τυλίξει στις φλόγες της περισσότερα από δέκα στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης.

    Στην επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν έντεκα πυροσβεστικά οχήματα με 36 πυροσβέστες, εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης , πέντε υδροφόρες του δήμου Κέρκυρας και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πετζετέλ.

    Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, διερευνώνται τα αίτια της φωτιάς, ενώ όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εξετάζεται και η περίπτωση εμπρησμού καθώς και οι πέντε εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή ξέσπασαν την ίδια ώρα».

    [06] Επίθεση από τη ΝΔ στον Αλ. Τσίπρα για όσα είπε στην Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος κατηγορεί τον κ. Τσίπρα πως «παράγει περισσότερα ψέματα από όσα μπορούν να καταναλώσουν αυτοί που τον ακούνε». Σύμφωνα με τη ΝΔ «κάθε μέρα που περνά και κατρακυλούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ολοένα και περισσότερο θα διχάζει, θα βρίζει, θα ρίχνει λάσπη, στη Νέα Δημοκρατία και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει πως δεν θα ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα και πως θα παραμείνει σταθερή «στην ανάγκη για σταθερότητα, εθνική συνεννόηση και εφαρμογή ενός ξεκάθαρου σχεδίου αλλαγών για το μέλλον».

    Στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της ΝΔ υπενθυμίζει πως «πριν ένα μήνα, όταν οι πρώην σύντροφοι του κ. Τσίπρα έσπρωχναν την Ελλάδα στα βράχια, η Νέα Δημοκρατία με την ψήφο της, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη. Τότε ήμασταν καλοί. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο ντιμπέιτ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [07] Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου

    Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθούν από κοινού λύσεις για το μεταναστευτικό καθώς η κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, ανακοίνωσε απόψε το Λουξεμβούργο.

    "Με στόχο να εκτιμήσουμε την κατάσταση, τις πολιτικές δράσεις που είναι σε εξέλιξη και να συζητήσουμε νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής απάντησης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο" των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Λουξεμβούργο, η χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    [08] Η οδύσσεια των Σύρων προσφύγων που αναμένουν στον σταθμό της Βουδαπέστης τον διακινητή για τη Γερμανία

    Ο Άχμεντ, ένας Σύρος πρόσφυγας, περιμένει με τη γυναίκα του και εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Βουδαπέστη, ελπίζοντας ότι θα βρει έναν διακινητή πρόθυμο να τον μεταφέρει στη Γερμανία, τον τελικό προορισμό του επικίνδυνου και εξουθενωτικού ταξιδιού του.

    Ο 27χρονος δάσκαλος έφυγε από την Αρίχα της βόρειας Συρίας για να γλιτώσει από τον πόλεμο όμως παραδέχεται ότι υπήρξαν στιγμές κατά τη 10ήμερη οδύσσειά του --με τα πόδια, με μια πλαστική βάρκα και με το τρένο-- που οι κίνδυνοι ήταν τόσο μεγάλοι που ευχήθηκε να μην είχε φύγει ποτέ.

    "Είναι ένα ταξίδι από τον θάνατο στον θάνατο επειδή διασχίζουμε δάση, θάλασσες, συναπαντούμε τη μαφία, τους διακινητές και πολλά άλλα", υπογράμμισε.

    Το ζευγάρι έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό νωρίς το πρωί της Παρασκευής, αφού διέσχισε τα σύνορα με τη Σερβία. Αναγκάστηκαν και οι δύο να συρθούν κάτω από το συρματόπλεγμα που έχει κατασκευάσει η Ουγγαρία κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

    Μέσα στη ζέστη, οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά κάθονται πάνω σε κουβέρτες ή κάτω από αυτοσχέδιες τέντες, περιμένοντας μπροστά από τον σταθμό. Κάποια παιδιά παίζουν βόλεϊ, αγνοώντας τη σιωπηρή τελετή στα σκαλιά που οδηγούν στον σιδηροδρομικό σταθμό εις μνήμην των 71 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα φορτηγό-ψυγείο στην Αυστρία. Αρκετοί πρόσφυγες και πολλοί Ούγγροι εναποθέτουν αναμμένα κεριά και λουλούδια στα σκαλιά πλάι σε ένα σημείωμα: "Ευρώπη, τα χέρια σου είναι βουτηγμένα στο αίμα".

    Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι συνελήφθησαν από την ουγγρική αστυνομία στα σύνορα με τη Σερβία φέτος.

    Ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι γεμάτος κινδύνους. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι πνίγηκαν από τις αρχές του έτους στη Μεσόγειο. Ακόμη και αφού φτάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους πρόσφυγες σαν τον Άχμεντ το τελευταίο τμήμα της διαδρομής παραμένει επικίνδυνο.

    Ο 27χρονος δάσκαλος δεν γνωρίζει πόσο θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι να βρει ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό για να φύγει για τη Γερμανία. Θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ -- τα μισά για τον εαυτό του και τα άλλα μισά για τη γυναίκα του. Αν ήθελε να πάει στη Βιέννη θα του κόστιζε φτηνότερα, γύρω στα 350 ευρώ το κεφάλι.

    "Αν βρω έναν διακινητή, θα πάω μαζί του. Είναι προτιμότερο από το να κάθομαι εδώ. Κάποιοι φίλοι μου από τη Γερμανία θα μου στείλουν (τηλεφωνικούς) αριθμούς στο κινητό μου. Όλες οι επαφές εδώ γίνονται με το κινητό. Δεν ξέρουμε από πού θα μας παραλάβει ο διακινητής", είπε.

    Από τις αρχές του έτους οι ουγγρικές αρχές έχουν συλλάβει σχεδόν 800 ανθρώπους με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

    Φεύγοντας από τη Συρία, ο Άχμεντ και η γυναίκα του περπατούσαν επί 12 ώρες κάθε νύχτα για να διασχίσουν την Τουρκία. Τελικά επιβιβάστηκαν σε μια πλαστική λέμβο με άλλους 40-50 ανθρώπους και έφτασαν στη Σάμο. Στάθηκαν τυχεροί, αφού η θάλασσα ήταν γαλήνια και πλήρωσαν μόνο 1.200 δολάρια ο καθένας. Έμειναν δύο ημέρες στη Σάμο και από εκεί μεταφέρθηκαν με καράβι στην Αθήνα.

    Ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση όταν τελικά πέρασαν στην ΠΓΔΜ, μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών που επιχείρησαν να σταματήσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που συνέρεαν στα σύνορα. "Δεν υπήρχε βία (στα σύνορα) επειδή εκεί ήταν άνθρωποι του ΟΗΕ: μας έδωσαν τρόφιμα, νερό, φάρμακα, ρούχα" είπε.

    Με το τρένο, οι Σύροι πρόσφυγες συνέχισαν για τη Σερβία όπου, όπως λέει ο Άχμεντ, η αστυνομία δεν τους φέρθηκε καλά. Κανείς δεν τους χτύπησε αλλά υπήρχε "βία στα λόγια τους", είπε χαρακτηριστικά.

    Στον καταυλισμό που έχει στηθεί στην ουγγρική πλευρά των συνόρων, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες από την αστυνομία, επικρατούσε συνωστισμός και πολλοί άνθρωποι δεν είχαν ούτε μια κουβέρτα για να κοιμηθούν. Κατόπιν τους μετέφεραν σε άλλον καταυλισμό και τους πήραν τα αποτυπώματα. Πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία γιατί φοβούνται ότι όπου και να πάνε μετά θα τους στείλουν πίσω στην Ουγγαρία θεωρώντας ότι αυτή ήταν η πρώτη χώρα εισόδου τους στη ζώνη Σένγκεν.

    "Ένας αστυνομικός μου είπε: κοίτα, αν δεν θέλεις να μας δώσεις αποτυπώματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να διαλέξεις. Ή θα πάς φυλακή για έναν με έξι μήνες ή θα δώσεις αποτυπώματα" υποστήριξε ο Άχμεντ.

    Αργά το βράδυ του Σαββάτου δεν υπήρχε κανένα ίχνος του Άχμεντ και της συζύγου του στον σιδηροδρομικό σταθμό. Μια οικογένεια που περίμενε δίπλα τους είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι είχαν ήδη φύγει


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 August 2015 - 18:32:12 UTC