Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Π.Νικολούδης ότι γνώριζε παρέμβαση στην υπόθεση του Α. Μητρόπουλου
  • [02] Αλ.Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ο κύκλος της μάχης
  • [03] Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του φράχτη που θα εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα με τη Σερβία
  • [04] Ο ενεργειακός όμιλος Eni ανακάλυψε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Αιγύπτου
  • [05] Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο διάσημος νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς
  • [06] Κριτική ως προς τη συμφωνία αλλά και τη λειτουργία του κόμματος, άσκησε ο Θοδωρής Δρίτσας
  • [07] Κριτική στον Ευ. Μεϊμαράκη άσκησε ο Χρ. Σπίρτζης στην τοποθέτησή του στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Κατηγορηματικά διαψεύδει ο Π.Νικολούδης ότι γνώριζε παρέμβαση στην υπόθεση του Α. Μητρόπουλου

    «Ο Υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Ε. Νικολούδης δηλώνει, κατηγορηματικά, ότι δεν γνωρίζει αν έγινε ή δεν έγινε, οποιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση του κ. Αλέξη Μητρόπουλου και ότι δεν είπε σε οποιονδήποτε, ότι έγινε παρέμβαση από κάποιον υπουργό στην ως άνω υπόθεση», αναφέρει το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.

    Η ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Νικολούδη εκδίδεται λίγες ώρες μετά τις αναφορές του Αλέξη Μητρόπουλου με την επίκληση του ονόματος του κ. Νικολούδη ως του προσώπου που γνωρίζει ποιο κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα να διαβιβάσει φάκελο αίτησης άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Μητρόπουλου.

    [02] Αλ.Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ο κύκλος της μάχης

    «Κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει ο κύκλος της μάχης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας ομιλία στο κλείσιμο των διήμερων εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης του κόμματος, για να τονίσει ότι «είμαστε εδώ όρθιοι, να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος να δίνουμε τη μάχη για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα».

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη χώρα από αυτό», για να προσθέσει ότι τώρα το παλιό πολιτικό σύστημα σήμερα καμουφλάρεται, φορώντας την «προβιά» της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου.

    Τόνισε ότι αν όμως επιστρέψει θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για τον λαό και έδωσε το σύνθημα: «Να οργώσουμε την Ελλάδα, για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει».

    Ο αγώνας τους και η αγωνία τους, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μην έχει δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος. «Προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες με το "όλοι το ίδιο είναι"», αλλά «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» τόνισε.

    O Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στην πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ για ντιμπέιτ.

    «Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη, με το απαράμιλλο ύφος του, ότι μου ζητάει ντιμπέιτ», είπε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει: «άκου λέει; Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει». Γιατί, όπως είπε, «εμείς, και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού».

    Σημείωσε δε ότι ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, «αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ' όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει».

    [03] Ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του φράχτη που θα εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα με τη Σερβία

    Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, που πιστεύει ότι θα εμποδίσει την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη χώρα, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Άμυνας.

    "Το πρώτο τμήμα του μεθοριακού φράχτη ολοκληρώθηκε δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Ο φράχτης, που αποτελείται από σιδερένιο συρματόπλεγμα, εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων όμως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν αποτελεί εμπόδιο για τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στην Ουγγαρία. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων, η ανέγερση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

    Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 6 Ιουνίου, θα χρειαστεί πολλούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως.

    [04] Ο ενεργειακός όμιλος Eni ανακάλυψε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Αιγύπτου

    Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών ένα πεδίο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την Αίγυπτο να ανταποκριθεί στις ανάγκες για αέριο τις επόμενες δεκαετίες.

    "Σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεχνικά και γεωφυσικά στοιχεία, το πεδίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Eni.

    Η εταιρία ανέφερε πως το πεδίο Ζορ βρίσκεται ανοικτά της μεσογειακής ακτογραμμής της Αιγύπτου σε βάθος 1.450 μέτρων (4.757 πόδια) και πιθανόν να καλύπτει μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    "Η Ζορ είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη αερίου που έχει γίνει ποτέ στην Αίγυπτο και στη Μεσόγειο και θα μπορούσε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ανακαλύψεις φυσικού αερίου", ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας πως έχει πλήρη δικαιώματα παραχώρησης στην περιοχή.

    Η κρατική Eni, η μεγαλύτερη ξένη εταιρία παραγωγός στην Αφρική, λειτουργεί στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια μέσω της αιγυπτιακής θυγατρικής της IEOC και είναι μία από τις κυριότερες εταιρίες παραγωγής ενέργειας στη χώρα, με καθημερινή παραγωγή που αντιστοιχεί σε 200.000 βαρέλια πετρελαίου.

    Τον Ιούνιο, η Eni υπέγραψε συμφωνία ενεργειακής εκμετάλλευσης με το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο, η υπογραφή μνημονίου που επιτρέπει στον ιταλικό κολοσσό να διεξαγάγει έρευνες στο Σινά, στον κόλπο του Σουέζ, στη Μεσόγειο και σε περιοχές στο δέλτα του Νείλου.

    [05] Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο διάσημος νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς

    Ο βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας Όλιβερ Σακς, ο οποίος έγραψε το βιβλίο που έγινε παγκόσμια επιτυχία Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο, πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times.

    Η προσωπική βοηθός του, Κέιτ Έντγκαρ, δήλωσε στην εφημερίδα πως πέθανε στην κατοικία του στη Νέα Υόρκη, χτυπημένος από τον καρκίνο. Είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο ότι έπασχε από την ασθένεια αυτή στο τελικό στάδιο.

    "Πριν από έναν μήνα αισθανόμουν πολύ καλά, πάρα πολύ καλά μάλιστα", είχε γράψει ο γιατρός σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στη NYT. "Όμως η τύχη μου άλλαξε. Πριν από μερικές εβδομάδες έμαθα ότι πολλαπλασιάστηκαν οι μεταστάσεις στο ήπαρ μου", συνέχιζε.

    Πριν από εννέα χρόνια ο Όλιβερ Σακς διαγνώστηκε με μια σπανιότατη μορφή μελανώματος και εξαιτίας της ασθένειας έχασε το ένα του μάτι. Λίγο πριν γράψει το άρθρο αυτό είχε μάθει ότι ανήκε "στο 2% των κακότυχων ασθενών" στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις.

    Ο Όλιβερ Σακς έγινε γνωστός το 1973 με το βιβλίο Ξυπνήματα στο οποίο περιέγραφε τις περιπτώσεις ανθρώπων που έπασχαν από "ληθαργική εγκεφαλίτιδα" και "ξύπνησαν" χάρη στη χορήγηση ενός φαρμάκου.

    [06] Κριτική ως προς τη συμφωνία αλλά και τη λειτουργία του κόμματος, άσκησε ο Θοδωρής Δρίτσας

    Κριτική ως προς τη συμφωνία αλλά και τη λειτουργία του κόμματος, άσκησε ο Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε πως «το θέμα δεν είναι αν είχαμε ή όχι plan B αλλά αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, στα οποία μπορούσαμε να κινηθούμε και να τα αξιολογήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βρεθούμε στην ανάγκη να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη». Υποστήριξε ότι αυτά μπορεί να τα επωμιστεί ένα κόμμα ώστε τα αδιέξοδα να μην γίνονται βέβαια, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν μπορέσαμε να κάνουμε» και πως η «η κομματική λειτουργία είναι απαραίτητο εργαλείο χωρίς το οποίο, οδηγείσαι στις ήττες». Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι και τώρα χρειάζονται συλλογικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πράγματα. «Πρέπει να περιφρουρήσουμε όσο γίνεται την ενότητα του κόμματος και της αριστεράς και φυσικά όχι ?εμφύλιο'».

    Ο κ. Δρίτσας δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την εκλογική μάχη και να την κερδίσει, προσθέτοντας πως όμως δεν πρέπει ποτέ να κρύψει από τον εαυτό του ότι αυτό που είναι μπροστά μας είναι ένα μνημόνιο που είναι "επιτομή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής", ειδάλλως δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το ποιοι και τι ψηφίζουν στη νέα Βουλή είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα και πως πρέπει να αναζητηθούν παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις που να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τις συνδέσει σε ένα παραγωγικό πρόγραμμα και μίλησε για παράλληλη προγραμματική λειτουργία. Τόνισε επ' αυτού ότι αυτό πρέπει να δουλευτεί από αύριο, κάθε μέρα, με τις συλλογικές διαδικασίες και πως αυτό που έχει να αντιμετωπιστεί στη Βουλή είναι κόλαση.

    «Σε αυτόν τον αγώνα προφανώς δεν θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και κανένας δεν θέλει να φύγει», κατέληξε.

    [07] Κριτική στον Ευ. Μεϊμαράκη άσκησε ο Χρ. Σπίρτζης στην τοποθέτησή του στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

    Κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, άσκησε ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε - αν και χωρίς να τον κατονομάζει - σε όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της σύσκεψης ο Αλέξης Μητρόπουλος.

    Ο κ. Σπίρτζης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης «έταξε το χαμόγελο» σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, που όπως είπε, όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, επιβάρυναν με τις πολιτικές τους. Ειδικότερα είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ: «έταξε το χαμόγελο στους απολυμένους, ανέργους που δημιούργησαν, στους συνταξιούχους, στους νέους και τους επιστήμονες που έχουν ξενιτευτεί, στους δημόσιους υπαλλήλους που ζούσαν με το καθημερινό άγχος της απόλυσης, στους επιχειρηματίες που κάθε μέρα έκλειναν τις επιχειρήσεις τους». «Αυτή την υπόσχεση που έδωσε ο κ. Μεϊμαράκης έχουμε την ευθύνη απέναντι στον λαό να την ανασχέσουμε», τόνισε.

    Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι πρέπει μετά τις εκλογές, στην πορεία για το συνέδριο, «να συζητήσουμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα είναι θελκτικά για την κοινωνία. Πώς θα ξεπεράσουμε την εσωστρέφειά μας, για το πώς θα διατηρήσουμε τις απόψεις και τη διαφορετικότητά μας αλλά και πως θα πετύχουμε τη σύνθεσή μας με αριστερό προοδευτικό προσανατολισμό». Επισήμανε ότι τους έξι μήνες διακυβέρνησης έγινε πάρα πολλή δουλειά που δεν μπόρεσε να φανεί και πως ούτε πέτυχε η κυβέρνηση όσα ήθελε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 August 2015 - 16:32:12 UTC