Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Ευ. Μεϊμαράκης
  • [02] Φώφη Γεννηματά: «Ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε την αποτυχία του
  • [03] Το Νοέμβριο η επαλήθευση του περιουσιολογίου και οι διασταυρώσεις στο «πόθεν έσχες»
  • [04] Στις 613,68 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 1,29%
  • [05] Τουλαχιστον 578 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο
  • [06] Και άλλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου στη Λακωνία
  • [07] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

  • [01] Να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Ευ. Μεϊμαράκης

    Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης , ανεξάρτητα όπως τόνισε, αν κάποιοι δεν έρθουν, για να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ένωσης και χαρακτηρισε τη συζήτηση πολύ επικοδομητική.

    «Είναι γνωστό ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές και μας χωρίζει άβυσσος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, να διαλεγόμαστε, να αναζητούμε σημεία σύγκλισης» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης ασκώντας έντονη κριτική στο Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηριζοντας αδιανόητο το γεγονός να μην θέλει να συμμετάσχει. «Ειναι αδιανόητο ένας αρχηγός κόμματος που είναι και πρωθυπουργός να μη θέλει να έρθει στη σύσκεψη με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Όχι μόνο για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή αλλά και για να συζητήσουμε για τη διαμόρφωση του σκηνικού μετά τις εκλογές» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όπως είπε, «το Σύνταγμα απαιτεί να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών» και πρόσθεσε πως «αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, η θέση να μείνει κενή».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «απαιτείται και δεύτερη σύσκεψη που μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα, για το εάν συμφωνούμε ή όχι σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εάν τελικά δεν βρεθεί λύση, να αναζητήσουμε ποιός απο τους τρεις προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού».

    Αύριο το απόγευμα ο κ. Μεϊμαράκης θα μιλήσει στους πολιτευτές και σε κομματικά στελέχη της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος.

    [02] Φώφη Γεννηματά: «Ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε την αποτυχία του

    «Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα για να μην προλάβει να φτάσει ο λογαριασμός των 14 δισ. ευρώ στο λαό και για να μην συνειδητοποιήσει τι έχει υπογράψει και πόσο έχει αποτύχει η διαπραγμάτευσή του», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

    «Ομολόγησε την αποτυχία του, την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Δραπετεύει... Όποτε χρειάζεται να δράσει επιλέγει την απόδραση», είπε και συμπλήρωσε: «έχει καταρρεύσει κτίριο, μέσα βρίσκονται εγκλωβισμένοι άνθρωποι, έχουν πάει δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, βγάζουν τα πρώτα μπάζα, και όταν είναι να βγάλουν τους ανθρώπους ο δήμαρχος λέει "στοπ δεν ελέγχω απόλυτα το δημοτικό μου συμβούλιο"».

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τα μέτρα έπρεπε πρώτα να συζητήσουν την εξειδίκευσή τους, ένα οδικό χάρτη εφαρμογής τους και την αξιολόγηση από τους δανειστές, και μετά να συζητήσουν για το ενδεχόμενο εκλογών. «Η αυτοδυναμία είναι μια ακόμη αυταπάτη, μόνο μαζί μπορούμε, κανένας μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της κρίσης», σημείωσε.

    «Χιλιάδες άνθρωποι που μας είχαν γυρίσει την πλάτη τώρα γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε, εκφράζοντας την ελπίδα της για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι γίνονται συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ για τη συμπόρευση όλων των προοδευτικών κεντροαριστερών δυνάμεων.

    [03] Το Νοέμβριο η επαλήθευση του περιουσιολογίου και οι διασταυρώσεις στο «πόθεν έσχες»

    Το Νοέμβριο κατά τη διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων του περιουσιολογίου όλων των φορολογούμενων το υπουργείο Οικονομικών θα τους ζητήσει να δηλώσουν τυχόν αδήλωτα εισοδήματα τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους που δεν δικαιολογούνται από το Πόθεν Έσχες.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φορολογούμενων, από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών και το Ε9.

    Εκεί αναγράφονται τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα ΙΧ αυτοκίνητα, οι καταθέσεις τους και τα στοιχεία αυτά θα περιληφθούν στο περιουσιολόγιο το οποίο βάση μνημονιακής δέσμευσης θα πρέπει να είναι έτοιμο το Νοέμβριο. Τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους φορολογούμενους αφενός να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά της περιουσιακής τους κατάστασης και αφετέρου να δηλώσουν τυχόν κρυφά εισοδήματα ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που δεν δικαιολογούνται στη βάση των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία τα τελευταία χρόνια.

    Για τα εισοδήματα αυτά, που θα αποκαλυφθούν από τους φορολογούμενους, θα καταβληθεί ο φόρος που θα έπρεπε να είχε πληρωθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ίσχυε την περίοδο που είχαν δημιουργηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα των φορολογουμένων. Ακόμη, το ίδιο θα ισχύσει και για ακίνητα η κατοχή των οποίων δεν δικαιολογείται από το Πόθεν Έσχες.

    Σε ότι αφορά τα μετρητά που διακρατούν οι φορολογούμενοι στο σπίτι τους, η δήλωσή τους έχει νόημα εφόσον πρόκειται για μεγάλα ποσά που προέρχονται από εισοδήματα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην εφορία και η δαπάνη τους τώρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από ανάληψη καταθέσεων από τράπεζες η ύπαρξη τους μπορεί να εξακριβωθεί κατά τον έλεγχο της εφορίας.

    [04] Στις 613,68 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 1,29%

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10 διαμορφώνεται στις 613,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,29%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,20 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,68%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,67%.

    Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει ο δείκτης της Τεχνολογίας (+0,69%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών(-4,92%), της Υγείας(-4,28%) και των Πρώτων Υλών(-3,01%).

    Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, 37 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές

    [05] Τουλαχιστον 578 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

    Αναχώρησε εκ νέου στις 9:20 το πρωί από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.486 πρόσφυγες από τη Συρία.

    Στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στις 7 το απόγευμα ενώ το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να μεταφερθεί με λεωφορεία του ΟΛΠ στον ηλεκτρικό σταθμό.

    Στο μεταξύ, 578 παράτυποι μετανάστες περισυλλέγησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε 14 περιστατικά έρευνας και διάσωσης.

    Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω.

    Πάρης Τσιριγώτης

    [06] Και άλλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου στη Λακωνία

    «Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές συστηματικές έρευνες που διεξάγονται σήμερα, από την οποία περιμένουμε πολλά στοιχεία για τη μυκηναϊκή Ελλάδα, τόσο ως προς τα ανάκτορα και τη διαμόρφωσή τους όσο, κατά κύριο λόγο, σε σχέση με την αύξηση της πληροφορίας για την πρωτοϊστορία στον ελληνικό χώρο».

    Με αυτά τα λόγια η αναπληρώτρια γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, παρουσίαζε τον Ιούνιο στα μέλη του ΚΑΣ το αίτημα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για τη συνέχιση των ανασκαφών στον Αγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου Λακωνίας, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Εταιρείας, τη διεύθυνση της επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων, Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου και με τη συμμετοχή πολυάριθμης διεπιστημονικής ομάδας.

    Χτες, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού επιβεβαίωνε τη σημασία των ερευνών: Πρόκειται για μία «από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας», ανακοίνωνε το ΥΠΠΟ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «το πολυτιμότερο εύρημα της ανασκαφής», δηλαδή τις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής (της πρώτης καταγραφής της ελληνικής γλώσσας), τις οποίες διέσωσε προϊστορική πυρκαγιά.

    «Φέτος συνεχίστηκε η έρευνα του αρχείου η οποία έφερε στο φως και άλλες πινακίδες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βασιλογάμβρου. Ένα αρχείο που, σύμφωνα και με το υπουργείο, περιλαμβάνει πινακίδες όλων των γνωστών από τα άλλα ανακτορικά κέντρα τύπων, καθώς και ετικέτες και πήλινα σφραγίσματα, ενώ στα κείμενα αναφέρονται παροχές αγαθών σε ιερό ή ιερά, ανδρικά και γυναικεία ονόματα, τοπωνύμια και ο τίτλος άναξ (βασιλιάς) στη γενική πτώση (άνακτος).

    «Οι πινακίδες διαβάζονται αλλά είναι αποσπασματικές. Κάνουμε μια πρώτη μεταγραφή και μελέτη σε όσες σώζουν πληρέστερα κείμενα. Δεδομένου ότι η έρευνα στο χώρο του αρχείου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (προχωρεί πολύ αργά λόγω της φύσης του αρχαιολογικού στρώματος), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες και πολύ πιθανό να συμπληρωθούν κάποιες που ήδη έχουμε. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο χώρο που έχουμε μέχρι τώρα ανασκάψει στον Άγιο Βασίλειο η κύρια αρχιτεκτονική φάση ανήκει στον πρώτο ανακτορικό αιώνα, τον 14 αι. π.Χ., στον οποίο χρονολογείται και το αρχείο, είναι δηλαδή παλαιότερο από της Πύλου, κατά τουλάχιστον ένα αιώνα», συμπλήρωσε.

    [07] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς νωρίτερα το πρωί ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής.

    Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι τάσεις συγκριτικά με πέρυσι είναι πτωτικές, με αρκετές σχολές της περιφέρειας να έχουν βάση εισαγωγής πολύ χαμηλότερη φέτος.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, http://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

    Εξάλλου, τα αποτελέσματα έχουν σταλεί ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους.

    Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, θα ισχύσει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και έτσι, όσοι έχουν επιτύχει σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους. Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2015 - 8:32:18 UTC