Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: «Οι πολίτες θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα»
  • [02] Παρέδωσε την διερευνητική εντολή στον ΠτΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης
  • [03] Έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [04] Άνοιγμα με μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [05] Στις 612,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 3,59%
  • [06] Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατανοεί τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
  • [07] Σε αποκλεισμό δρόμων προχωρούν οι μεταλλωρύχοι στη Χαλκιδική
  • [08] Ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα οι βάσεις
  • [09] Ξεκίησαν οι εργασίες για να στηθεί και πάλι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο

  • [01] Φ. Γεννηματά: «Οι πολίτες θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα»

    «Οι πολίτες θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα και γι αυτό η κυβέρνηση επισπεύδει τις εκλογές» υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο MEGA. Η κ. Γεννηματά επέκρινε την απόφαση του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι ο λόγος για τον οποίο πάει σε εκλογές είναι γιατί "φοβάται τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τι έχει συμφωνήσει" με τους δανειστές, "γιατί πέταξε λευκή σελίδα, άνευ όρων υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση", όπως είπε.

    «Φοβάται τη στιγμή που θα έρθει ο λογαριασμός στον πολίτη... 14 δισ. ευρώ θα πληρώσουν οι πολίτες ως αποτέλεσμα των λαθών του και της συμφωνίας που υπέγραψε άνευ όρων. Θα πληρώσουν Ειδικό Φόρο Τσίπρα, γι' αυτό βιάζεται τις εκλογές για να μη φτάσει σε αυτό το σημείο» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω το ρυθμό με τον οποίο κάνει την κυβίστηση, τις τούμπες ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προλαβαίνω να αφομοιώσω τις μεταλλάξεις από τα ψέματα στην πραγματικότητα και από την πραγματικότητα στην εικονική πραγματικότητα» είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

    Κράτησε σαφείς αποστάσεις και από τη ΝΔ, δηλώνοντας ότι «επιχειρεί να καθυστερήσει τις εκλογές για να καταλάβει ο κόσμος τι έχει συμβεί, αλλά υπάρχει κόστος από τις καθυστερήσεις, θα έρθει νέος λογαριασμός με τις εκλογές».

    Συμπλήρωσε πως «δεν είναι ώρα για επικοινωνία ούτε για πολιτικά τρικ».

    Αναφερόμενη στις κινήσεις της προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τους θεσμούς».

    [02] Παρέδωσε την διερευνητική εντολή στον ΠτΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες ανέφερε ότι τον ενημέρωσε και χθες τηλεφωνικά για την εξέλιξη που υπήρξε και ήρθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λήξει και τυπικά η διαδικασία.

    Σημείωσε ότι, η ΝΔ έκανε χρήση της εντολής όπως προβλέπεται από Σύνταγμα και επιβάλλεται γιατί, τόνισε, η εθνική συνεννόηση έχει προβάδισμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2014 "όταν δεν ακούσαμε το Σύνταγμα να συνεννοηθούμε με ευθύνη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγηθήκαμε στην καταστροφή".

    Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει τυπικές και φιλικές συναντήσεις αλλά θεσμική συνεννόηση.

    "Δυστυχώς η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία με ευθύνη του Τσίπρα που θα μπορούσε να αποφευχθεί", συνέχισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα "να συναντηθεί μαζί μας ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια πορεία".

    Υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε ότι το φάντασμα της εξόδου από το ευρώ πλανάται ακόμα.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του να οδηγηθούμε σε απόλυτο αδιέξοδο και επειδή, είπε, όπως φαίνεται οδεύουμε σε εκλογές πρέπει να υπάρξει πολιτικός πολιτισμός.

    "Θα συμβούν και εντάσεις, όμως υπάρχει η δυνατότητα μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού να ξανασυνεννοηθούμε", συμπλήρωσε και επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παίζει καθοριστικό ρόλο σαν σύμβολο ενότητας του λαού.

    "Εχουμε ακόμη το χρόνο και στη συνεδρίαση υπό την προεδρία σας να πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν αναγκαία μέτρα λόγω των εκλογών που προκάλεσε.

    Με αυτές τις σκέψεις προσήλθα και είμαι έτοιμος να συμβάλω", πρόσθεσε.

    "Ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατά γράμμα και κατά πνεύμα είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως και ο ρόλος των κομμάτων που είτε έλαβαν είτε όχι τη διερευνητική εντολή, για τη συνεννόηση", είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε πράγματα.

    "Βεβαίως δεν θα μείνουν μυστικά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ο πολιτικός πολιτισμός αναγκαίος. Δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος", επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

    [03] Έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά την παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

    Από σήμερα έως και την επόμενη Κυριακή περίπου 800.000 φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του ΤΑΧΙS για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί δηλώσεις από περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που έχουν σχετική υποχρέωση. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή τις επόμενες ημέρες η αποστολή του συνόλου των δηλώσεων χωρίς προβλήματα.

    Παράλληλα ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αυτό ισχύει για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την επιβολή των capital controls. Οι επόμενες δόσεις πληρωμής του φόρου για όσους έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία λήγουν κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

    Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016 και όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με τον φόρο που καταβλήθηκε το 2014. Οι αλλαγές για μια δικαιότερη κατανομή του φόρου που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών μετατίθενται για το 2016.

    [04] Άνοιγμα με μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αμέσως μετά την κατάρρευση των ασιατικών αγορών εξαιτίας των σοβαρών ανησυχιών για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,62% καταγράφοντας απώλειες 162,38 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 6.025,27 μονάδες.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 3,57%, με απώλειες 165,51 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 4.465,48 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 3,15% και διαμορφώθηκε στις 9.805,72 μονάδες, περνώντας εκ νέου κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

    Ο δείκτης MDax κατέγραψε απώλειες 3,60% και διαμορφώθηκε στις 18.645,43 μονάδες.

    [05] Στις 612,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 3,59%

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Το κλίμα επιβαρύνεται, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 612,48 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,59%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,68 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,82%.

    [06] Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατανοεί τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

    Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία επισημαίνουν ότι κατανοούν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

    «Αν δεν διαθέτω πλειοψηφία, δεν μπορώ να περάσω με σιγουριά τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα. Γι? αυτό πρέπει κανείς να δείξει κατανόηση προς τον Τσίπρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

    «Είναι σημαντικό μετά τις εκλογές να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε: «Είναι κατανοητό ότι ο Τσίπρας απευθύνεται ξανά στον λαό με εκλογές. Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού με ευρύτερη πλειοψηφία και τη συμμετοχή φιλοευρωπαϊκών κομμάτων».

    Παρόλα αυτά ο Σνάιντερ τόνισε ότι «και η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τους όρους που συνδέονται με την παροχή οικονομικής βοήθειας».

    [07] Σε αποκλεισμό δρόμων προχωρούν οι μεταλλωρύχοι στη Χαλκιδική

    Σε αποκλεισμό των κόμβων Στρατωνίου και Πλανών θα προχωρήσουν,εντός της ημέρας, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, διεκδικώντας να μην σταματήσουν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας τους.

    Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται από το πρωί στους χώρους δουλειάς και από εκεί, με διάφορα μέσα, θα μεταβούν στα σημεία αποκλεισμού. Κυρίως, αναμένεται να επηρεαστεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς και από την Ιερισσό. Οι εργαζόμενοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο και προς τις αρχές του Δήμου Αριστοτέλη για τη στάση που τηρούν απέναντι τους.

    Οι μεταλλωρύχοι ανησυχούν για τις δουλειές τους, καθώς η εταιρεία χρυσού, μετά την ανάκληση αδειών τεχνικών μελετών στις Σκουριές και σε Ολυμπιάδα από το ΥΠΑΠΕΝ, έχει προειδοποιήσει ότι εκτός της προσφυγής στο ΣτΕ για την ανάκληση της απόφασης θα προχωρήσει, αρχής γενομένης από σήμερα, σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Χαλκιδική, εκτελώντας μόνο βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και θέτοντας την πλειοψηφία του προσωπικού σε διαθεσιμότητα μέχρι και για ένα τρίμηνο, με το ενδεχόμενο, εάν οι άδειες δεν ανακτηθούν, της οριστικής τους απόλυσης.

    [08] Ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα οι βάσεις

    Από αύριο, Τρίτη, και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, τερματίζοντας έτσι την αγωνία των υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, αλλά και σε κάποιες σχολές της περιφέρειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις. Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια.

    Συγκεκριμένα, οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε μαθήματα κατεύθυνσης, όπως τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και η Φυσική, που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, αποτελούν έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει η επιλογή αρκετών υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου, που περιορίζει τον αριθμό δικαιούχων μετεγγραφών.

    [09] Ξεκίησαν οι εργασίες για να στηθεί και πάλι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο

    Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη φάση των εργασιών για την αναστύλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, που κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου, από την μεγάλη κακοκαιρία. Πρόκειται για το έργο της διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου, ώστε η ροή του ποταμού να εκτραπεί προς την πλευρά του Μονολιθίου και να γίνει δυνατή η διαμόρφωση του δρόμου προσπέλασης προς το γεφύρι.

    Η πρόσβαση αυτή, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, είναι απαραίτητη, ώστε άμεσα να φθάσει στα βάθρα το γεωτρύπανο και να εκτελέσει τις απαραίτητες διερευνητικές γεωτρήσεις και από το επόμενο καλοκαίρι, να ξεκινήσει το κυρίως έργο της αναστύλωσης με ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, εργασίες εκτελούνται και από τον εμπειροτέχνη Κ. Πλιακοπάνο, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μηχανημάτων.

    Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκαν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ διαρκής είναι και η επίβλεψη από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή προϊστάμενό της Βασίλη Κασκάνη. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του στάθηκε στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 8:32:14 UTC