Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων με το 1/4 των μελών της
  • [02] Καταποντίστηκαν οι μεγάλες ασιατικές αγορές
  • [03] Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σερβία
  • [04] Η Σεούλ δεν θα σταματήσει την προπαγάνδα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν ζητήσει συγνώμη
  • [05] Στο λιμάνι του Πειραιά με 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [06] Νεκρός ένας άντρας στη Σκάλα Μυτιλήνης όπου ανετράπη σκάφος με μετανάστες

  • [01] Συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων με το 1/4 των μελών της

    Με την συμμετοχή του 1/4 των μελών της και με την εκπροσώπηση μόνο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των έξι βουλευτών που έχουν προσχωρήσει στο κόμμα Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συνεδρίασε απόψε η Διάσκεψη των Προέδρων και αποφάσισε τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού έργου την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η Πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε συνδυαστική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής με το Διοικητικό Δίκαιο για να μπορέσει να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση η Διάσκεψη των Προέδρων. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητήσει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζηνειώσεις και την Τετάρτη το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

    Επίσης αύριο το απόγευμα στις 18:30 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει κληθεί να καταθέσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Ζήμενς, ενώ την Τρίτη θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα πρακτικά της σύσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου μετά το δημοψήφισμα.

    Η Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην άποψή της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να αποστείλει στη Βουλή τα πρακτικά της συνεδρίασης που η ίδια έχει ζητήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή εδώ (εννοώντας το Κοινοβούλιο) δεν παίζουμε και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται στην κυβέρνηση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτραπεί η αποστολή των πρακτικών για να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος. Γι αυτό αύριο συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για να ληφθεί απόφαση».

    Αιχμηρή όμως ήταν και προς τον κ. Στουρνάρα προειδοποιώντας ότι «δεν θα κλείσει αυτή η Βουλή χωρίς να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας. Η Επιτροπή αυτή έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και πρέπει να προσέλθει και πιστεύω να μην επαληθευτούν οι διαροές ότι είναι σε διακοπές».

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς σημειώνει ότι η σημερινή σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων «με μονοκομματική σύνθεση -συμμετείχε μόνον η Λαϊκή Ενότητα- αγνοεί επιδεικτικά την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Ο ορισμός Ολομελειών και Επιτροπών με συγκεκριμένη θεματολογία εξυπηρετεί προφανείς σκοπιμότητες. Όμως είναι να απορεί κανείς γιατί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ορισμένους τους ενοχλεί τόσο πολύ και κάνουν ό,τι μπορούν για να την καθυστερήσουν ή για να δημιουργήσουν εντυπώσεις παλαιοκομματικής κοπής».

    [02] Καταποντίστηκαν οι μεγάλες ασιατικές αγορές

    Με μεγάλη πτώση 4,61% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, για πέμπτη συνεχή ημέρα, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση γενικά και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας ειδικότερα.

    Ενώ το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραφε πτώση σχεδόν 8,5% στα μέσα της συνεδρίασής του, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες.

    Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

    Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα λοιπά ασιατικά χρηματιστήρια που κινήθηκαν σε σταθερά πτωτική πορεία.

    Στο χρηματιστήριο της Ταιβάν καταγράφηκε μεγάλη πτώση πάνω από 7% στην αξία των μετοχών

    [03] Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σερβία

    Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε απόψε από τη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), την ίδια ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιούσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά.

    "Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή" ανέφερε στην ανακοίνωσή της η HCR. "Εκατοντάδες βρίσκονται ακόμη στα σύνορα και αναμένονται και άλλοι" πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

    Η Ύπατη Αρμοστία τόνισε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν διαβεβαιώσει ότι θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες και ζήτησε να οργανωθεί καλύτερα η υποδοχή των ανθρώπων αυτών, δηλώνοντας έτοιμη να βοηθήσει τόσο τα Σκόπια, εάν χρειαστεί, όσο και την Ελλάδα.

    Στη Σερβία, η HCR βοηθά τις τοπικές αρχές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους πρόσφυγες στο διαμετακομιστικό κέντρο του Πρέσεβο. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ μοίρασαν κάποια τρόφιμα και, κατόπιν αιτήματος της σερβικής κυβέρνησης, εξετάζουν πώς θα παράσχουν περισσότερη βοήθεια, όπως στρώματα και σκηνές.

    [04] Η Σεούλ δεν θα σταματήσει την προπαγάνδα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν ζητήσει συγνώμη

    Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε δήλωσε ότι τα μεγάφωνα της Σεούλ, που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, δεν πρόκειται να σιγήσουν, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν ζητήσει συγνώμη.

    Η Βόρεια Κορέα πρέπει να ζητήσει "ξεκάθαρη συγνώμη" και να υποσχεθεί ότι δεν θα επιδοθεί σε "νέες προκλήσεις", δήλωσε η πρόεδρος στη διάρκεια συνεδρίασης με τους συμβούλους της. Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την παρούσα κρίση με "προκλητικές ενέργειες", κατηγόρησε.

    Τα δύο αντίπαλα κράτη έχουν αρχίσει από το Σάββατο μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Οι συζητήσεις διεξάγονται στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπογράφηκε η κατάπαυση του πυρός για τον πόλεμο της Κορέας 1950-1953.

    Η παρούσα κρίση ξέσπασε στις αρχές του μήνα, όταν δύο στρατιώτες της Νότιας Κορέας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού, ένα περιστατικό για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ως υπεύθυνη.

    Σε αντίποινα, η Νότια Κορέα άνοιξε εκ νέου τα μεγάφωνα που μεταδίδουν μηνύματα προπαγάνδας κατά μήκος των κοινών συνόρων με το βορρά, έπειτα από 11 χρόνια σιγής τους.

    Η Βόρεια Κορέα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση των ναρκών και είχε στείλει τελεσίγραφο προς τη Σεούλ να σταματήσει τον "ψυχολογικό πόλεμο", διαφορετικά η Πιονγκγιάνγκ θα απαντούσε με στρατιωτικά αντίποινα. Στη συνέχεια πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου στη Σεούλ.

    [05] Στο λιμάνι του Πειραιά με 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1, αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία.

    Χθες το ίδιο πλοίο μετέφερε στο λιμάνι του Πειραιά, άλλους 2.466 πρόσφυγες, από την Κω,την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Σάμο.

    Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή για την ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να μεταφερθεί με λεωφορεία του ΟΛΠ στον ηλεκτρικό σταθμό με προορισμό το σταθμό Λαρίσης.

    Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι έρευνες από τα ξημερώματα του λιμενικού σώματος και της frondex, στα ανατολικά της θαλάσσιας περιοχής Σκάλας Μυστεγνών Μυτιλήνης, για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε και βρέθηκαν στη θάλασσα.

    Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και διασωθεί από πλωτό του λιμενικού και αλιευτικό 8 παράτυποι μετανάστες. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 15 άτομα.

    [06] Νεκρός ένας άντρας στη Σκάλα Μυτιλήνης όπου ανετράπη σκάφος με μετανάστες

    H σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε από ελικόπτερο super puma και πλωτό του λιμενικού, στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα Μυστεγνών Μυτιλήνης, όπου βρίσκονται από το πρωί σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε σκάφος το οποίο αναποδογύρισε.

    Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και διασωθεί από πλωτό του λιμενικού και αλιευτικό 8 παράτυποι μετανάστες. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 15 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2015 - 6:32:11 UTC