Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος
  • [02] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση
  • [03] Την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές των τελευταίων ετών, εξέφρασε από την Τήνο ο Π. Καμμένος
  • [04] Την Τετάρτη συνεδριάζει η Bundestag για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα
  • [05] Η Ιαπωνία τιμά την 70ή επέτειο από την άνευ όρων παράδοσή της
  • [06] Η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι στην Αβάνα
  • [07] Παρουσία του ΠτΔ ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος

    «Φτάσαμε σε μια οριστική συμφωνία με τριετή ορίζοντα. Επιδιώξαμε μια καθαρή λύση και την πετύχαμε. Καθαρή λύση επιδιώκουμε και για το χρέος» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι ήταν μια νίκη της κυβέρνησης να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα του χρέους και της αναγκαίας αναδιάρθρωσής του, και επισημαίνει ότι «έχουμε αποσπάσει τη δέσμευση ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση θα αρχίσει η συζήτηση επί της ουσίας».

    Εστιάζοντας στη συμφωνία, η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελεί την αρχή μιας πορείας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά και να μπει ένα τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα και να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη τίποτε δεν είναι το ίδιο μετά τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία, προσέθεσε και τόνισε ότι η λιτότητα, ο αυταρχισμός, η αντίληψη της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας που επιβλήθηκαν ως ευρωπαϊκή στρατηγική δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές και στέλνει μήνυμα «στις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν» μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους». Η πορεία ανάκαμψης της χώρας, υπογραμμίζει, περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή.

    [02] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

    Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

    Όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

    Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

    Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

    Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

    Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

    [03] Την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές των τελευταίων ετών, εξέφρασε από την Τήνο ο Π. Καμμένος

    Την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές των τελευταίων ετών και θα προχωρήσουμε προς την πρόοδο, εξέφρασε από την Τήνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί και στις εκδηλώσεις για τον τορπιλισμό του Έλλη. «Η υπερμάχος Στρατηγός αποτελεί την ελπίδα για όλους μας. Αποτελεί την ελπίδα του έθνους που όταν τα έβαλε με ισχυρότερους που θέλησαν να την καθυποτάξουν να κλέψουν την εθνική κυριαρχία της, νίκησε χάρη στην πίστη του και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο κ. Καμμένος.

    Επίσης, ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας εξήρε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «που φυλάττουν Θερμοπύλες».

    Με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατέπλευσαν στην Τήνο το αρματαγωγό Ρόδος και η πυραυλάκατος Σταράκης, ενώ πάνω από το χώρο της τελετής πέταξαν σε τριάδες Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Τήνου, Σύρου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β, στο μήνυμα του με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανέφερε ότι «όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές και το έθνος να συνεχίσει το ταξίδι του μέσα στην ιστορία του.

    Παράλληλα, τόνισε ότι «η Παναγία μάς αγκαλιάζει όλους χωρίς να διακρίνει κανένα, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί το δύσκολο δρόμο της καθημερινότητας».

    Ο κ. Δωρόθεος κάλεσε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να πράξουν αγαθά για την πατρίδα μας για τον λαό μας.

    Αναδεικνύοντας την πίστη των Ελλήνων προς την Παναγία, ο κ. Δωρόθεος ανέγνωσε δύο γράμματα νέων της περιόδου 1940-41.

    Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δίνει δύναμη στον ελληνικό λαό για εθνική ενότητα και ομοψυχία.

    [04] Την Τετάρτη συνεδριάζει η Bundestag για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

    Την Τετάρτη 19 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Bundestag προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Νόρμπερτ Λάμερτ, απέστειλε την σχετική πρόσκληση προς τους βουλευτές νωρίτερα σήμερα, καθώς προϋπόθεση αποτελούσε η έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup.

    Επισημαίνεται ότι η Bundestag βρίσκεται ακόμη σε περίοδο θερινής ανάπαυλας.

    [05] Η Ιαπωνία τιμά την 70ή επέτειο από την άνευ όρων παράδοσή της

    Η Ιαπωνία αποτίνει σήμερα φόρο τιμής στην άνευ όρων παράδοση της χώρας την 15η Αυγούστου 1945, και σε αυτή την 70ή επέτειο δύο υπουργοί της ιαπωνικής κυβέρνησης και πολλές ακόμη πολλές προσωπικότητες της ιαπωνικής πολιτικής επισκέφθηκαν το μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες της Ιαπωνίας στον πόλεμο ? αλλά επίσης και για εγκληματίες πολέμου.

    Η Χαρούκο Αριμούρα, υπουργός Γυναικείων υποθέσεων, και η υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών, Σανάε Τακαΐτσι, επισκέφθηκαν το πρωί το μνημείο αυτό, στο κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν θα επισκεφθεί σήμερα τον τόπο λατρείας του Σιντοϊσμού αυτόν, που το Πεκίνο και η Σεούλ θεωρούν σύμβολο του αποικιοκρατικού, μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας, έστειλε όμως μια συμβολική προσφορά, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ. Η επίσκεψη του Άμπε ?που είναι εγγονός ενός υπουργού της ιαπωνικής κυβέρνησης της περιόδου του πολέμου? στο Γιασουκούνι στα τέλη του 2013 είχε προκαλέσει οργή στο Πεκίνο και τη Σεούλ και νουθεσίες από μέρους της Ουάσινγκτον.

    Στο μνημείο τιμώνται οι περίπου 2,5 εκατομμύρια πεσόντες του πολέμου, αλλά η πολεμική γύρω από αυτό είχε γεννηθεί όταν χαράχθηκαν μυστικά στο μνημείο, το 1978, τα ονόματα 14 Ιαπώνων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από τους συμμάχους μετά τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

    [06] Η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι στην Αβάνα

    Αμερικανοί Πεζοναύτες ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, σε μια τελετή με επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι η οποία σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

    Τρεις απόστρατοι Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961 συμμετείχαν στην τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των Πεζοναυτών που έκανε την έπαρση στον χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.

    Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις "δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις" στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

    [07] Παρουσία του ΠτΔ ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο

    Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών γιορτάζεται στην Τήνο η Μεγαλόχαρη. Παρόντες στο νησί της Παναγίας ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, επιβιβάστηκε στην τορπιλάκατο Σταράκης, από όπου κατευθύνθηκε στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου και στο σημείο του τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη, πριν από 75 χρόνια τον Δεκαπενταύγουστο του 1940.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο του Έλλη, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων ναυτών και αξιωματικών του αντιτορπιλικού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε αμέσως μετά στον Ναό της Ευαγγελίστριας όπου παραβρέθηκε στην αρχιερατική λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου στο πλαίσιο του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρακολούθησε ευλαβικά μαζι με το πλήθος των πιστών τη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, εξέφρασε την ανάγκη για εθνική ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε «ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος. Τον δρόμο που χάραξαν, ούτως ή άλλως, οι αγώνες και το πνεύμα των προγόνων μας προσδίδοντας στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τ? ανεξίτηλα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Τήνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Στο Ιερό Νησί της Τήνου, που σήμερα μάς δέχεται φιλόξενο, ο Δεκαπενταύγουστος αποκτά για τον Ελληνισμό μιαν ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Και τούτο γιατί εδώ το θαύμα της Πίστης αναβλύζει και από τις, πάντα ζωντανές, μνήμες αλλά και τα συντρίμμια της "Έλλης", ο τορπιλισμός της οποίας σήμανε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, την έναρξη του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήτοι του αγώνα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία που, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, συνεχίζεται ?και πρέπει να συνεχίζεται- δίχως διακοπές και δίχως εκπτώσεις, υπό συνθήκες άρρηκτης σύμπνοιας και υπεύθυνης συμπόρευσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 August 2015 - 10:32:15 UTC