Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας
  • [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απολογισμός έργου στη Βουλή
  • [03] Ν. Βούτσης: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς»
  • [04] «Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την 20η Αυγούστου»
  • [05] Αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες
  • [06] «Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στο μοιραίο Boeing»
  • [07] Αλιευτικό με πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λιβύης
  • [08] Τουρκία: Πλειοψηφία στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [09] Αναστέλλουν την επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
  • [10] Σε ύφεση οι φωτιές στην Ηλεία
  • [11] Οι «Μαγεμένες» επιστρέφουν στη γενέθλιά τους Θεσσαλονίκη
  • [12] Φωτιές και κακοκαιρία στην Ηλεία

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας

    Την αισιοδοξία της ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τελικό κείμενο της συμφωνίας εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση μετά το σημερινό πέρας του πρώτου κύκλου των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.

    Προς επίρρωση της διατυπωθείσης αισιοδοξίας της, η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε σημερινή δήλωση του Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία «είμαστε πραγματικά κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις 20 Αυγούστου και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο».

    Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, επανέλαβε την πάγια αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το επόμενο διάστημα, χωρίς να ορίζεται επακριβώς, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα θέματα του πολιτικού συστήματος. Εμείς έχουμε θέσεις γι` αυτό και επεξεργαζόμαστε διαρκώς ρεαλιστικές προτάσεις περί αυτού του μεγάλου ζητήματος».

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι το όλο ζήτημα συνδέεται με το αναλογικότερο σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από την πλευρά της αντιπολίτευσης σήμερα δεν μπορεί να εκφράζονται και να κουνιούνται δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά. Σήμερα, επειδή δε τους συμφέρει, στέκονται απέναντι ως να ήταν πάραυτα υποστηρικτές της απλής αναλογικής. Υπάρχει μια αντίφαση η οποία δε μπορεί να περάσει ασχολίαστη».

    Πρόσθεσε ότι αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες, θα γίνει με τον παλιό εκλογικό νόμο.

    Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι εξαρτάται κυρίως από το πόσο σταθερή θα μπορέσει να είναι στην πορεία αυτή η κυβέρνηση.

    [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απολογισμός έργου στη Βουλή

    Σε πλήρη και διεξοδικό απολογισμό της εξάμηνης περιόδου της λειτουργίας της Βουλής προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα για την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους και κατά πόσο το έργο της επιτροπής αυτής έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος και απολύτως είχε συμμεριστεί την αναγκαιότητα δημιουργίας της. «Με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αναγνώρισε τη σημασία της. Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και απαρίθμησε τα μέλη της κυβέρνησης που παρέστησαν στις εργασίες της επιτροπής. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους, δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης». «Αυτό δεν σημαίνει», είπε, «ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Όσο υπάρχει δυνατότητα, υποχρέωσή δική μου είναι να επιμείνω για να το αξιοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα είναι να λάβει υπόψη της αυτό το πόρισμα. Επισημαίνω ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το πόρισμα αυτό, έχει λάβει απόφαση η διάσκεψη των προέδρων, ήταν αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε πεδίο τεράστιο ενεργοποίησης και αξιοποίησης».

    Ερωτηθείσα για το ζήτημα θεσμικής δυσαρμονίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της στάσης της στα προαπαιτούμενα, η πρόεδρος της Βουλής είπε: «όπως έχω κατ΄επανάληψη πει, με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Η δήλωσή μου μετά την έξοδο μου από το Μαξίμου ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνεννοούνται, να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν διαφωνούν με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι και ο πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω και δεν θα το αλλάξω, να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper, δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας». Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη ότι εν προκειμένω η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα τέθηκαν από την τρόικα και η κυβέρνηση σε κατάσταση εκβιασμού αναγκάστηκε να τις φέρει στη Βουλή. «Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω ξέροντας τις ειλικρινείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει από τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα. Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος, των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων, το ένα μάλιστα 1000 σελίδων».

    [03] Ν. Βούτσης: «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς»

    «Ο εκλογικός νόμος δεν προσφέρεται για τακτικισμούς» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

    Με δήλωσή του στο real.gr, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι «Ο εκλογικός νόμος θα άλλαζε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στις εξαγγελίες του, θα καθιερώσει την απλή αναλογική συνταγματικά, ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αλλάξει» σημειώνει ο κ. Βούτσης.

    [04] «Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την 20η Αυγούστου»

    Επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη συνεδρίασητου Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

    [05] Αμετάβλητο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα σταθερό, όπως αναμενόταν, το όριο της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, είπε στο Reuters πηγή με γνώση της απόφασης.

    Το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 91 δισεκ. ευρώ, ωστόσο πηγές με γνώση της κατάστασης είπαν νωρίτερα ότι οι τράπεζες έχουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την πηγή, το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης θα επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

    [06] «Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στο μοιραίο Boeing»

    Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ επιβεβαίωσε απόψε, σε δηλώσεις του από την Κουάλα Λουμπούρ (τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τοπική ώρα), ότι τα συντρίμμια που ανακαλύφθηκαν στη νήσο Ρεϊνιόν ανήκουν στο αεροσκάφος Μπόινγκ 777 που εκτελούσε την πτήση MH370 όταν είχε χαθεί πριν από 17 μήνες.

    Πρόκειται για το πρώτο τόσο σημαντικό εύρημα στην έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο χαμένο επιβατικό αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο με 239 επιβάτες και πλήρωμα πριν εξαφανιστεί τον Μάρτιο του 2014.

    «Η ομάδα των διεθνών ειδικών επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Νήσο Ρεϊνιόν προέρχονται πράγματι από το (αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση) MH370», ανέφερε ο Νατζίμπ Ράζακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη στο αεροσκάφος.

    [07] Αλιευτικό με πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λιβύης

    Ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες μετανάστες από την Αφρική ανατράπηκε σήμερα στα ανοιχτά της Λιβύης και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί περίπου 100 άνθρωποι, όπως έγινε γνωστό από την ιταλική ακτοφυλακή.

    Το αλιευτικό είχε ζητήσει βοήθεια από τις λιμενικές αρχές της Κατάνης, στη Σικελία, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν το κέντρο της Ρώμης που συντονίζει όλες τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων στα νότια της Ιταλίας.

    Δύο πλοία που περιπολούσαν στη ζώνη αυτή, σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από τα παράλια της Λιβύης, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή όπου έπλεε το αλιευτικό. Το ένα ήταν το Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και το δεύτερο το Le Niamh του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Το ιρλανδικό πλοίο έφτασε πρώτο και κατέβασε δύο λέμβους για να πλησιάσει στο υπερφορτωμένο σκάφος το οποίο όμως εκείνη τη στιγμή ανατράπηκε. Ένας εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής εξήγησε ότι τα πλοιάρια αυτά συνήθως είναι τόσο πολύ φορτωμένα που αρκεί να σηκωθούν όρθιοι ταυτόχρονα μερικοί από τους επιβάτες τους για να ανατραπούν και να βυθιστούν.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τη θάλασσα περίπου 100 άνθρωποι. Στην περιοχή σπεύδουν άλλα τέσσερα πλοία για να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    [08] Τουρκία: Πλειοψηφία στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) θα λάμβανε ικανό ποσοστό των ψήφων ώστε να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνοσυνέλευση, την οποία είχε απολέσει τον Ιούνιο, εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές άμεσα, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση, οι οποίες ξεκίνησαν περίπου έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, επισκιάστηκαν από την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας αντιστοίχως, καθώς και από την κλιμακούμενη βία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό από τη μια και τους Κούρδους αντάρτες από την άλλη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Το AK, ένας από τους ιδρυτές του οποίου είναι ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα λάμβανε το 42,9% των ψήφων εάν διεξάγονταν άμεσα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της SONAR, δηλαδή ένα ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 40,9% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο. Η επίδοση αυτή ήταν η χειρότερη για το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα την τελευταία δεκαετία και πλέον, και σηματοδότησε την απώλεια της απλής πλειοψηφίας των εδρών που διέθετε στην τουρκική Βουλή.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) θα διατηρούσαν αμετάβλητα τα ποσοστά τους, αλλά το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα έβλεπε το δικό του ποσοστό να υποχωρεί στο 10,3%, οριακά πάνω από το όριο για την είσοδό του στο κοινοβούλιο και αρκετά χαμηλότερα από το 13% που κατέγραψε στις φετινές εκλογές.

    Λίγο πάνω από το 50% των 3.500 ανθρώπων που αποτέλεσαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημοσκόπησης της SONAR, η οποία διεξήχθη μεταξύ της 26ης και της 4ης Αυγούστου σε 26 τουρκικές επαρχίες, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

    [09] Αναστέλλουν την επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

    Αναστολή από αύριο, της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών, των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), μετά την συνάντησή της με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

    «Αποφασίζουμε την αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Σε περίπτωση υπαναχώρησης, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ θα καλέσει εκ νέου σε δυναμικές κινητοποιήσεις τα μέλη της από 1 Σεπτεμβρίου" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Ελευθερίου.

    Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γεν. διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Ι. Βαφιάδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, συζητήθηκαν τα θέματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το ζητημα των συμβάσεων. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, ο ΕΟΠΥΥ εντός των επόμενων ημερών θα εξοφλήσει ιατρικές πράξεις και επισκέψεις του μηνός Μαρτίου, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα αποπληρώσει τις ιατρικές πράξεις του μηνός Απριλίου. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ετών προ του 2012, και εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών του έτους 2012.

    [10] Σε ύφεση οι φωτιές στην Ηλεία

    Σε ύφεση βρίσκονται όλες οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα στις περιοχές Κάτω Σαμικό, Πρασιδάκι, Σμέρνα και Χελιδόνι της Ηλείας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων.

    Παράλληλα, οι καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που εκδηλώθηκαν νωρίτερα, μπορεί να βοήθησαν στο έργο της κατάσβεσης, όμως έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Ηλείας καθώς και σε καλλιέργειες.

    [11] Οι «Μαγεμένες» επιστρέφουν στη γενέθλιά τους Θεσσαλονίκη

    Ο Μίλερ έγραφε (10 Οκτωβρίου 1864) στη γυναίκα του:"Βιάζομαι να σου στείλω την καλή, μεγάλη είδηση... Ο Σουλτάνος, μέσω του Μεγάλου Βεζύρη, του Φουάντ Πασά, μου έδωσε την άδεια να αποκολλήσω και να μεταφέρω στη Γαλλία οκτώ αγάλματα της Σαλονίκης, που ήθελα τόσο πολύ ...αλλά ...ο πληθυσμός έχει ήδη αρχίσει να εξάπτεται και να δυσανασχετεί. Είναι έξαλλοι που θα πάρω αυτά τα αγάλματα, τα οποία έχουν υποστεί τόσες φθορές".

    Το απόσπασμα είναι από το γράμμα που έστελνε, από την οθωμανική Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, στις 10 Οκτωβρίου 1864, ο Γάλλος Εμάνουελ Μιλέρ στη σύζυγό του.

    Ακολούθησε η μνημειώδης αποκόλληση και μεταφορά των μνημείων, στις 4 Νοεμβρίου του 1864, όταν μια ομάδα από οκτώ βουβάλια πορεύτηκε μέσα από πολυδαίδαλα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας στο λιμάνι της πόλης τις "Μαγεμένες". Τα τέσσερα αμφίπλευρα αγάλματα (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης) φορτώθηκαν στο μεταγωγικό πλοίο "La Truite" και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία από τον Γάλλο Εμάνουελ Μίλερ (με την άδεια των οθωμανικών αρχών).

    Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο "αυλάκι" των κλοπών, καταστροφών, διαμελισμών, επαναχρήσεων και ακρωτηριασμών αρχιτεκτονικών μελών του "σώματος" και της ιστορίας της πόλης, αλλά και των αλλεπάλληλων προσπαθειών "επιστροφής" τους.

    Η αφαίρεση των περίφημων "Μαγεμένων" -γνωστών και ως "Καρυάτιδων" της Θεσσαλονίκης- ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή (με την άδεια βεβαίως των τότε οθωμανικών αρχών της πόλης).

    Η επιχείρηση της επιστροφής των "Incantadas" (όπως ήταν στα σεφαραδίτικα ο τίτλος των "Μαγεμένων") άρχισε αρκετά χρόνια πριν, από την περίοδο προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς (στο νότιο τμήμα της οποίας φέρεται ότι ήταν τοποθετημένες οι "Μαγεμένες", στην κορινθιακή κιονοστοιχία της Στοάς των Ειδώλων) και επέστρεψε προ τριετίας, όταν ο πρώην δήμαρχος ανακοίνωνε την πρόθεση επαναδιεκδίκησης των γλυπτών, με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωσή της.

    Η διεκδίκηση των "Μαγεμένων" είχε γίνει ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας της υποψήφιας δημάρχου Χρύσας Αράπογλου το 2006, ενώ συνεχείς επερωτήσεις στη Βουλή κατέθετε και ο τότε υπουργός Μακεδονίας " Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

    Τελικά, η διεκδίκηση επιστροφής "έστω των αντιγράφων των Μαγεμένων" απέτυχε παρά την εμπλοκή σ' αυτή και γνωστής επιχειρηματία της πόλης, η οποία και προσέφερε το ποσό των 186.000 ευρώ, για τη δημιουργία των αντιγράφων από το Λούβρο και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.

    Οι διαφωνίες συνίσταντο στην εξεύρεση χώρου έκθεσης των αντιγράφων, αλλά και στη φερόμενη ως πρόθεση της επιχειρηματία (με πρόσθετους όρους) να εκτεθούν τα αντίγραφα των Μαγεμένων σε περιφραγμένο και στεγασμένο χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης και η επίσκεψη σ' αυτόν να γίνεται με την καταβολή εισιτηρίου. Ύστερα από τις διαφωνίες ή γραφειοκρατικές και άλλες καθυστερήσεις, τα χρήματα δεν δόθηκαν στο Λούβρο για την κατασκευή αντιγράφων.

    Και μπορεί η λύση να μη βρέθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, έρχεται όμως με χρήματα, όχι πλέον ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος την 80ή της διοργάνωση.

    Η απόφαση ελήφθη προ ...πενταμήνου, ενημερωμένοι και σύμφωνοι με τη νέα "επιχείρηση" επιστροφής των αντιγράφων είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "συνέδραμα με όλες μου τις δυνάμεις και τις συνεργασίες στο μουσείο του Λούβρου προκειμένου να κατασκευαστούν εγκαίρως τα εκμαγεία" και να ολοκληρωθεί επιτέλους μια προσπάθεια που άρχισε από το 1996.

    "Το αντίτιμο ανέλαβε να καταβάλει η ΔΕΘ, ο Δήμος είναι ευτυχής που -επιτέλους- το ζήτημα φαίνεται να έχει αίσια έκβαση" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

    Τα αντίγραφα των αγαλμάτων, που κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί που σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, θα εκτεθούν στην επετειακή 80ή ΔΕΘ -πιθανότατα σε χώρους που θα διαμορφωθούν ειδικά στο περίπτερο "3" της Helexpo.

    [12] Φωτιές και κακοκαιρία στην Ηλεία

    Τέσσερις φωτιές εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της νότιας Ηλείας.

    Ειδικότερα, η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή στο Κάτω Σαμικό του δήμου Ανδρίτσαινας ? Κρεστένων. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού από αέρος.

    Λίγη ώρα αργότερα εκδηλώθηκε δεύτερη φωτιά στο Πρασιδάκι του δήμου Ζαχάρως, στην Σμέρνα και στο Χελιδόνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πύρινα μέτωπα δε είναι μεγάλα, ούτε απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    Όσον αφορά στις αιτίες που προκάλεσαν τις φωτιές, πιθανολογείται ότι οφείλονται σε πτώσεις κεραυνών.

    Μάλιστα, λόγω της καταιγίδων, της χαλαζόπτωσης και των ισχυρών ανέμων, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε κοινότητες του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 2015 - 18:32:23 UTC