Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη: Οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτε
  • [03] Τηλέφωνα επικοινωνίας των τραπεζών προς ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρακτικής εφαρμογής της ΠΝΠ
  • [04] ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών
  • [05] Νίκος Βούτσης: Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος
  • [06] «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα»
  • [07] Μεγάλη φωτιά σε Ασίνη και Λευκάκια Αργολίδας απειλεί σπίτια
  • [08] Διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων
  • [09] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το νέο θαλάσσιο και χερσαίο πάρκο απολιθωμάτων Νησιώπης Λέσβου
  • [10] Χωρίς πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών, η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή
  • [11] Άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
  • [12] Αυξημένα κατά 10% από σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατώv
  • [13] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας
  • [14] Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά προαναγγέλει ο Τρ. Αλεξιάδης

  • [01] Ν. Παππάς: Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση

    «Στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή νομίσματος αλά Σόιμπλε, ούτε τα μνημόνια της δραχμής. Πολύ περισσότερο ανεξήγητες πολιτικές επιλογές του τύπου "στηρίζω άρα καταψηφίζω"», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

    Στο ερώτημα αν μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα και η διατήρηση της κοινής πορείας, όταν μια πτέρυγα του κόμματος ανοιχτά πλέον τάσσεται υπέρ της δραχμής, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία. Νομίζω αυτονόητο για όλους». Σημειώνει πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και προσθέτει: «Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της διαπραγμάτευσης, της εντολής και της αντοχής του λαού. Προτεραιότητά μας είναι να ανασχεθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Είναι η προστασία των αδυνάμων. Είναι η πυροδότηση της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων. Όσο για τις εκλογές είναι λογικό να αναπτύσσονται σενάρια όταν τόσοι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν τη συμφωνία. Μην περιμένετε λοιπόν να κοπάσουν».

    «Ο λαός μας έχει καταλάβει ότι υπήρξε υπερπροσπάθεια από την κυβέρνηση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και επισημαίνει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ερώτημα είναι αν χρειάζεται μια κυβέρνηση που μπορεί να χτυπήσει τα κακώς κείμενα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς ή αν πρέπει να υπάρξει παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού. «Όσοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης και του Τσίπρα, θα πρέπει να περιμένουν για πολύ ακόμα. Προφανώς και δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας. Έχουμε αν μη τι άλλο αποδείξει ότι δεν είμαστε ευθυνόφοβοι» υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να οδεύουμε σε Grexit, ο υπουργός Επικρατείας, τονίζει: «Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, με συνεχή διαπραγμάτευση και σταθερότητα στην οικοδόμηση συμμαχιών μπορούμε να αφήσουμε την προπαγάνδα του Grexit στον κ. Σόιμπλε και σε ορισμένους εμμονικούς του ΔΝΤ. Το πακέτο έχει πολλά προβλήματα, αλλά η ψύχραιμη σύγκρισή του με τα δύο μνημόνια δείχνει ότι και δυνατότητες υπάρχουν και ανάγκη να αξιοποιηθούν. Δείχνει επίσης ότι η κλίμακα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται είναι πολύ μικρότερη».

    [02] Όλγα Γεροβασίλη: Οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτε

    «Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου Όλγα Γεροβασίλη και εκτιμά ότι πάνω από 120 βουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα. Προσθέτει όμως, πώς «το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δυο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες εφόσον αυτό συνεχιστεί. Νομίζω ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί αλλά πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις όλων, στις προθέσεις όλης της κυβέρνησης, να μην φτάσουμε σε τέτοια θέματα.. Ωστόσο ξέρετε είναι δυναμική η κατάσταση, ρευστή και νομίζω ότι κάθε μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί. Αλλά σίγουρα οι εκλογές δεν χρησιμεύουν σε τίποτα».

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε πολύ σκληρό δίλημμα αναφέρει η κα Γεροβασίλη και σημειώνει ότι οι αντιδράσεις σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικές. "Διότι πιθανόν όλοι δεν εκτιμούμε στον ίδιο βαθμό το άμεσο και το αναγκαίο και το επιτακτικό. Αυτό όμως πιστεύω ότι και οι μέρες που πέρασαν βοήθησαν για να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα και ενδεχομένως να αντιμετωπισθεί και ένα πρώτο, θα το έλεγα σοκ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» εξηγεί η κυρία Γεροβασίλη και προσθέτει: «Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ωριμότητα στους περισσότερους τουλάχιστον και αυτό αποτυπώθηκε και στην πρώτη ψηφοφορία, νομίζω θα αποτυπωθεί και τώρα. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να στρίψουμε λίγο πριν τον γκρεμό και αυτό ακριβώς κάναμε. Διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε η άτακτη χρεοκοπία με grexit και όλα όσα συνεπάγεται τα οποία, νομίζω, ήταν μη διαχειρίσιμα. Επομένως ήταν υποχρεωτικό βήμα και μία απάντηση σε ένα πολύ σκληρό και εκβιαστικό δίλημμα... Κατά την άποψή μου χρήσιμη πολιτική και αριστερή πολιτική είναι αυτή η οποία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού οποιοδήποτε βήμα και αν χρειαστεί να κάνεις ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις ένα βήμα πίσω. Το θέμα μας είναι να μη χαθεί ο στόχος»

    [03] Τηλέφωνα επικοινωνίας των τραπεζών προς ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρακτικής εφαρμογής της ΠΝΠ

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των τραπεζών-μελών της δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου το συναλλακτικό κοινό μπορεί να απευθύνεται αναφορικά με θέματα πρακτικής εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α΄84, 18.7.2015).

    Τράπεζα Πειραιώς

    182838 από Ελλάδα

    +30 210 3288000 από εξωτερικό

    Εθνική Τράπεζα

    181818

    +30 210 4806940

    Τράπεζα Eurobank Ergasias

    +30 210 9555000

    801 1111 144

    Alpha Bank

    +30 210 3260000

    801 11 326 0000 (Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:00 έως

    16:00)

    +30 210 3266899 (αποκλειστικά για

    πελάτες που μισθώνουν θυρίδες)

    Attica Bank

    +30 210 3669000

    801 1150 090

    HSBC Bank

    801 801 4722

    +30 210 6962000

    Bank of America

    +44 207 5732375

    The Royal Bank of Scotland

    +30 210 4596500

    Unicredit Bank

    +30 210 3671554

    6944 510 284

    Credit M

    +30 210 6244620 Credit M Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση

    +30 210 3210400 για κατόχους Simply Visa

    [04] ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράιςεπιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα εξόφλησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.

    Συγκεκριμένα η χώρα μας αποπλήρωσε στο σύνολο τους, οφειλές ύψους περίπου 2 δισ.ευρω. Κατόπιν τούτου το ΔΝΤ ανακοινώνει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών (in arreas).

    Eπιπροσθέτως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή αρωγή προς την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας.

    [05] Νίκος Βούτσης: Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος

    «Έχουμε το ίδιο πάθος για να πετύχουμε, όπως πριν έξι μήνες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του απερχόμενου αναπληρωτή Γιώργου Κατρούγκαλου στο νέο αναπληρωτή, με αρμοδιότητα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, Χριστόφορο Βερναρδάκη και την παρουσίαση του νέου υφυπουργού, με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς Παύλου Πολάκη.

    Με την αναφορά του κ. Βούτση, συμφώνησε όλη η πολιτική ηγεσία του υπερυπουργείου, ενώ διευκρίνισαν ότι θα πετύχουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του πολίτη, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην κρατική μηχανή, όπως υποστήριξαν.

    Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης, τόνισε ότι «αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, που είναι το έμψυχο υλικό του δημοσίου, πρέπει να αξιοποιηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς παραμένει αναξιοποίητο λόγω γραφειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων και ανορθολογικού σχεδιασμού». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι ως γ.γ. Συντονισμού Κυβέρνησης έλαβε, για τη στελέχωση της γραμματείας, 600 βιογραφικά που θα μπορούσαν να στελεχώσουν και τη NASA.

    [06] «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα»

    "Δεν έχω άγνοια κινδύνου, οι συνθήκες είναι δύσκολες όμως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν", δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η ανάγκη της πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική. "Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα " είπε, "γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα και μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δεν θα αποτελέσει παρένθεση". Τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει "νεκροθάφτης της κοινωνικής ελπίδας" ωστόσο αναγνώρισε ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές είναι περιορισμένες και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει καλύτερη διευθέτηση.

    Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι παρά τις διαφωνίες του "δεν αναιρείται η στήριξη προς την κυβέρνηση" αλλά σε ό,τι αφορά "την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ" . Πρόσθεσε ότι "σαν βουλευτής θα αγωνιστεί "ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή και να μην αναλάβει υποχρεώσεις προς τους δανειστές οι οποίες να ακυρώνουν τις προγραμματικές της δεσμεύσεις".Μάλιστα επικαλέστηκε την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι "οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει".

    Τόσο ο απελθών υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησαν κατά τις τοποθετήσεις τους ότι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι δυο πεδία μάχης και ότι οι επώδυνες παρεμβάσεις είναι αναπόφευκτες. Τόνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να παραμείνει ζωντανός.

    [07] Μεγάλη φωτιά σε Ασίνη και Λευκάκια Αργολίδας απειλεί σπίτια

    Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ασίνης Αργολίδας, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις στις 14.30 σήμερα και πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις.

    Επίσης, στις 15.00 εκδηλώθηκε νέα φωτιά στα Λευκάκια Αργολίδας, σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιόμετρο μακριά από την πρώτη φωτιά.

    Τα πύρινα αυτά μέτωπα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα γιατί καίνε μέσα σε κατοικημένες περιοχές και απειλούνται σπίτια.

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με σαράντα περίπου πυροσβέστες, πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ ρίψεις νερού κάνουν τέσσερα αεροσκάφη PZL και φτάνουν να συνδράμουν άλλα τρία αεροσκάφη καναντέρ.

    Η περιοχή που καίγεται έχει χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες με ελιές.

    [08] Διώξεις κατά τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων

    Ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις ασκήθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων.

    Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά από τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθεί αν η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του Δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης ήταν επωφελής.

    Η δίωξη που ασκήθηκε με βάση τα ευρήματα της προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία που τηρήθηκε δεν ήταν επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφορά:

    Α. Το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

    Να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη. Έτσι δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

    Β. Το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ, που στρέφεται κατά των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

    [09] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το νέο θαλάσσιο και χερσαίο πάρκο απολιθωμάτων Νησιώπης Λέσβου

    Πρότυπο ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς και καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο χαρακτήρισαν οι ειδικοί επιστήμονες καθώς και διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων από όλο τον κόσμο το νέο θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης.

    Το νέο πάρκο παρουσιάστηκε στα πλαίσια ειδικών ενημερωτικών ημερίδων που οργανώθηκαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε ειδικούς επιστήμονες, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων οι οποίοι ασχολούνται με θέματα ανάδειξης φυσικών μνημείων και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης γεωτουρισμού και τουρισμού υπαίθρου.

    Ιδιαίτερη σημαντικό ήταν το γεγονός ότι για τις επισκέψεις χρησιμοποιήθηκε πειραματικά το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που έχει προμηθευτεί το Μουσείο και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες του για την ανάπτυξη και λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου.

    Με τον τρόπο αυτό οι ημερίδες αποτέλεσαν και την γενική πρόβα ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Πάρκου με την έκδοση των σχετικών αποφάσεων τις προσεχείς ημέρες.

    [10] Χωρίς πρόωρες συντάξεις και φορολόγηση αγροτών, η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή

    Δεν θα αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ούτε και στη φορολόγηση των αγροτών οι ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τετάρτη.

    Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα απασχολήσει τη Βουλή αυτή την εβδομάδα θα αφορά δύο κρίσιμους τομείς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση και ψηφοφορία που θα γίνει την Τετάρτη θα αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

    Θα αφορά επίσης στην ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

    Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

    [11] Άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

    Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προχωρά η κυβέρνηση ενώ άμεσα κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες, ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργό στον πρωθυπουργό αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ.

    Οι κατευθύνσεις που εδόθησαν είναι να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Επίσης αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση Νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η εκπόνηση άμεσα σχεδίου για θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

    [12] Αυξημένα κατά 10% από σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατώv

    Αυξημένα κατά 10% είναι από σήμερα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών, ενώ στις ίδιες τιμές παραμένουν τα εισιτήρια για οχήματα και φορτηγά.

    Σύμφωνα με στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών πολλοί επιβάτες που είχαν κάνει προ κράτηση για τον Αύγουστο, έσπευσαν να παραλάβουν τα εισιτήριά τους την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να γλιτώσουν την αύξηση του ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα.

    Ωστόσο όσοι είχαν κάνει κράτηση και δεν είχαν παραλάβει τα εισιτήριά τους θα επωμισθούν το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ κανονικά.

    Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.).» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη βουλή, οδηγεί σε αύξηση των τιμών σε περίπου 100 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

    Έως σήμερα ο ΦΠΑ που ίσχυε στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ήταν 13% για τους επιβάτες και 23% στα οχήματα και φορτηγά.

    Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει είναι η αύξηση κατά 10% στο ΦΠΑ του ατομικού εισιτηρίου του επιβάτη.

    Για παράδειγμα το ατομικό εισιτήριο για έναν επιβάτη που θέλει να μετακινηθεί από τον Πειραιά στην Πάρο χωρίς επιστροφή, πριν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, κόστιζε 33,50 ευρώ ενώ τώρα ανέρχεται στα 36,50 ευρώ.

    Επίσης στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά από τα 36 ευρώ που ήταν ένα ατομικό εισιτήριο θα ανέλθει στα 39 ευρώ.

    Εξάλλου μία τετραμελής οικογένεια στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά με επιστροφή, με καμπίνα και όχημα πλήρωνε 297 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 313 ευρώ.

    Στη γραμμή Πειραιάς-Μυτιλήνη μια τετραμελής οικογένεια με επιστροφή, με καμπίνα και όχημα, θα πλήρωνε πριν 536 ευρώ ενώ τώρα θα πληρώσει 574 ευρώ.

    [13] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας

    Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασεστο Πανόραμα Αχαρνών στους πρόποδες της Πάρνηθας.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς η οποία είναι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

    Ελέγξιμη είναι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός, η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε πευκόφυτη περιοχή του Δήμου Πανόραμα-Θρακομακεδόνων, στους πρόποδες της Πάρνηθας.

    Σύμφωνα με τον κ. Κασσαβό, η άμεση παρέμβαση επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων του Δήμου, αλλά και εθελοντών και περιοίκων, αποσόβησε τον κίνδυνο που διέτρεξαν αρχικά κατοικίες κοντά στην εστία της φωτιάς.

    Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν, επίσης, υδροφόρες και εθελοντές και άλλων Δήμων.

    [14] Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά προαναγγέλει ο Τρ. Αλεξιάδης

    Την άμεση ενεργοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που συντελείται στην αγορά και τη διακίνηση, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

    Από την πλευρά της, η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη συνεργασία τους και επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κοινοβουλευτική της έδρα, έκανε απολογισμό του έργου της: "Ονειρευτήκαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα", δήλωσε η απερχόμενη υπουργός και πρόσθεσε ότι: "τώρα στο νέο τοπίο που δημιουργούν τα νέα φορολογικά βάρη η πραγματοποίησή του γίνεται πιο δύσκολη".

    Μίλησε μάλιστα για κανιβαλισμό σε βάρος της με αφορμή τα δημοσιεύματα για το πρόσωπό της, ενώ επιφυλάχτηκε να κινηθεί νομικά. Η Νάντια Βαλαβάνη είπε, αναφερόμενη σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, ότι: "υπάρχουν πολλοί σκελετοί στα ντουλάπια της ΕΤΑΔ για τον εισαγγελέα". Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι όταν ανέλαβε, "υπήρχε ένα σύστημα που βραχυκύκλωνε όταν πήγαινε να αγγίξει τους από πάνω".

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι: "η φοροδιαφυγή είναι από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση" και συμπλήρωσε ότι, "ο Τρύφων Αλεξιάδης, είμαι σίγουρος ότι έχει και τις ιδέες και τη βούληση και τον ενθουσιασμό να προχωρήσει το έργο αυτό".

    Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι θα συγκρουσθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στις τουριστικές περιοχές, στους φύλακες λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής στη διακίνηση κτλ. Θα ενεργοποιηθεί όχι μόνο το ΣΔΟΕ ,αλλά όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2015 - 14:33:29 UTC